Last news in Fakti

29 Април, 2023 13:00 3 326 56

Как „златната акция“ на държавата в „Лукойл Бургас“ се оказа празен чек?

  • лукойл-
  • рафинерия-
  • нефтохим-
  • бургас

Ще започне ли бургаската рафинерия преработката на неруски петрол и кога?

Как „златната акция“ на държавата в „Лукойл Бургас“ се оказа празен чек? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две глоби на обща стойност около 270 млн. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на руската рафинерия „Лукойл“, управляваща бургаския „Нефтохим“ само в рамките на два месеца. И двете санкции са заради монопола на рафинерията, който тя има у нас в продължение на вече близо две десетилетия.

Това се казва в коментар на tribune.bg

Освен това, има данни, че осем години – от 2008 до 2015 г. печалбата на „Лукойл Нефтохим България“ е отклоняване към две свързани дружества на руския монополист посредством т.нар. трансферно ценообразуване – допустима практика в областта на преработката и търговията с нефтени продукти. Собственикът на рафинерията е доставял суровината за производството и е продавал готовата продукция (в т.ч. на територията на България) на определени цени, дори е възможно това да е станало и под себестойността им. Правените по негова воля отстъпки при продажбите не са били компенсирани на производителя, отчитани са годишни загуби, заради които компанията не е внасяла в бюджета корпоративен данък. От това държавата е пропуснала ползи в размер на десетки, вероятно дори стотици милиони.

Добре известен факт е, че при приватизацията на бургаския „Нефтохим“ при управлението на Иван Костов през 2001 г., България получи т.нар. „златна акция“. Според клаузите по договора обаче държавата не е имала право да се меси в същинската работа на петролната рафинерия – внос на нефтопродукти, преработка, продажба у нас и в чужбина и формиране на цените. Това прави „златната акция“ по скоро „празен чек“, защото единственото, което е можело да прави държавата е да блокира решения на Управителния съвет на дружеството, които са се отнасяли до възможно „прекратяване или съществено намаляване на преработката на нефт, или производството на горива“. Нещо, което не е било в интерес на руския монополист.

Всичко това не е новина, а е добре известно, още повече, че преди година от НПО-то „Боец“ сезираха куп държавни органи, които са потвърдили, че 17 години рафинерията умишлено е работила на загуба, като не е разпределяла и дивиденти, за да не плаща и данък към държавния бюджет. Престъпление по смисъла на закона обаче няма, защото такива са били договорните клаузи при приватизацията на „Нефтохим“ преди повече от 20 години.

Днес обаче прокуратурата е с „вързани ръце“, защото търсенето на отговорност за евентуални престъпления, извършени от длъжностни лица, свързани с приватизацията на дружеството, няма как да бъде търсена. Поради изтеклия давностен срок. И това е известно, както на подателите на сигнала, а така също и на онези, които и до днес обясняват колко успешно са продали „Нефтохим“ на руската компания. Заради това действията на „Боец“ да бие камбаната и да твърди за извършени престъпления не могат да имат правни последици, а по скоро да се ползват за пропаганда.

Парадоксално е, че на последните предсрочни избори, „Боец“ подкрепиха наследниците на някогашните приватизатори на „Лукойл“ срещу които иначе внасят сигнал в прокуратурата, макар и с 20+ години закъснение. Или просто това е част от схемата за прикриване на истинските виновници за „разбойническата приватизация“ на българския преход.

За каква приватизация става дума и как така държавата се оказва ощетявана, без да е нарушаван законът?

Известно е, че бургаската рафинерия е открита и започва работа на 30 декември 1963 г. След 10 ноември 1989 г. част от производствените мощности са изведени от експлоатация, а задълженията на дружеството постепенно достигат 122 млн. долара - повече от наличните активи.

На 16 април 1997 г. кабинетът одобрява предложение на Агенцията за приватизация за раздържавяване на „до 75 на сто“ от акциите от капитала на „Нефтохим“ АД. Няколко месеца по-късно е открита процедура по приватизация, като за подготвяне на сделката е избран и упълномощен консорциумът Arthur Andersen/CA-IB. Година по-късно, на 17 март 1999 г., АП обявява продажбата на 58 на сто от капитала на „Нефтохим“ АД чрез преговори с потенциални купувачи. Подадени са оферти на 4-има кандидати, трима от които са допуснати до преговори – Logomat Servicies Ltd. – Никозия, „Лукойл петрол“ АД и „Български нефтен консорциум“.

На 6 август 1999 г. АП определя „Лукойл Петрол“ АД (част от групата „Лукойл“) за ексклузивен купувач на 58% от капитала на рафинерията. Според приватизационния договор, „Нефтохим“ АД се задължава да прехвърли на купувача 7 856 035 безналични поименни акции и да инвестира в новото дружество 589 885 035 долара. Сделката е одобрена от Надзорния съвет на АП и от Министерския съвет с премиер Иван Костов, а договорът е подписан е на 12 октомври 1999 г. Месец и половина по-късно е вписана и промяна в наименованието на рафинерията - „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

На първото Общо събрание на дружеството акционерите гласуват промяна в Устава, с която се създава „Държавна акция с особени права № 1“ в полза на българската държава. По решение на кабинета „Костов“ упражняването на правата на собственост на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“ се възлага на министъра на енергетиката, който е и член на Управителни съвет. Всичко това обаче има по-скоро публичен ефект, защото решенията не засягат по никакъв установения тоталния контрол над дружеството от монополиста „Лукойл“.

„Златната акция“ се оказва „празен чек“ – предоставена по-скоро за успокоение и обвита конфиденциалност. Тя дава право на притежателя си да свиква Общо събрание на акционерите за приемане на решения, за които има особени права, да предлага един от членовете на Надзорния съвет, да блокира приемането на определени решения на Общото събрание. Тези решения, както вече стана въпрос са свързани с изключителни ситуации, свързани с евентуалното спиране на рафинерията. Друга част от решенията, които притежателя на „празния чек“ може да опита да прокара са свързани с промяна на седалището и адреса на управление на дружеството, както и за осигуряването на достъп до пристанища и съоръжения. Толкова, нищо повече. Т.е. интересът на българската държава от правителството на Костов е защитен само на думи.

За сметка на това руснаците почват бързо да трансформират компанията по начин, че държавата да не печели нищо от рафинерията. Още преди близо 20 години „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД предприема промени в собствеността, които са от полза на корпорацията-майка в лицето на „Лукойл“. През 2006 г. дружество със седалище в Нидерландия придобива рафинерията. Интересно е, че на 9 декември 2020 г.. въпросното нидерландско дружество „Lukoil Europe Holdings“ V.B. прехвърля 89,7% от акциите си в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД на „Litasko“ SA, Швейцария – дружество, изпълняващо ролята на външнотърговски представител на марката „Лукойл“.

През цялото това време рафинерията в Бургас функционира като прави сделки с търговски дружества, свързани с „Лукойл“, като това става на базата на договорни отношения между самите компании, включително без да се спазва пазарния принцип. Факт е, че в крайна сметка „Лукойл Нефтохим Бургас“ е работил на загуба, но за сметка на по-високите печалби на другите дружества на корпорацията „Лукойл“, с които е имал договорни отношения.

Всичко това няма как да не е било известно на всички български правителства. Те обаче не са имали възможност и да реагират, защото „златната акция“ не им предоставя такива правомощия. Противното би означавало, че българската държава се намесва в търговски отношения между търговски дружества и незабавно е щяло да доведе до арбитражни дела за стотици милиони. Към днешна дата вече с категоричност е установено, че проблемът идва от договорените от правителството на Иван Костов клаузи, свързани с т.нар. „златна акция“, която през цялото време е била „златна“, но по-скоро за руския монополист.

След много години безуспешни опити за промяна на горния модел, едва в края на 2019 г. по настояване на НАП, базираната в Швейцария компания „Litasko“ се съгласява да промени действащия бизнес модел. Така за 2021 г. за първи път „Лукойл Нефтохим Бургас“ всъщност излиза на печалба и внася в бюджета цели 73 млн. лв. данък.

Въпреки това, КЗК наложи солидни глоби, които разбира се подлежат на обжалване. За търсене на наказателна отговорност, обаче, времето отдавна е изтекло. И вероятно точно защото е наясно с наличието на изтекла, близкото до „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ НПО – „Боец“, е „подсетено“ да сезира държавното обвинение. С ясното съзнание, че от това нищо няма да излезе. Всъщност, има и друг ефект. Така се размива и отговорността за цената на горивата преди година, когато все още управляваше коалиция, начело с ПП и премиер Кирил Петков. Факт е, че по това време цените на горивата по бензиностанциите бяха твърдо над 3 лв. Малко след падането от власт на кабинета „Петков“ ситуацията се промени и към днешна дата масовите бензини са далеч под 3 лв. за литър. И до днес, Петков и Асен Василев, избягват да коментират този въпрос.

Факт е, че днес „дяволът не изглежда толкова черен“. Дали обаче ще е така и на 31 декември 2024 г., когато изтича дерогацията за внос на руски петрол за България?

Въпреки, че картината е по-ясна, въпросите остават повече от отговорите. Ще успее ли България да се освободи от монопола на „Лукойл“, както направи с „Газпром“, или да защити по-твърдо националния интерес? Ще започне ли бургаската рафинерия преработката на неруски петрол и кога? И каква ще е цената на литър гориво тогава, предвид досегашната преработка у нас на по-евтиния петрол, внос от Русия? Ще имаме ли готовност за план „Б“ след края на дерогацията и още много въпроси. И най-важното, добре е да се следи, дали някои н се опитва да отклони вниманието с шумни акции, които по-скоро имат за цел да заглушат истината, отколкото търсенето ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    36 4 Отговор
    Къде е сега онази мишка Костов и да обясни защо така стана понеже много ги разбира нещата жалки политици наречени българи по погрешка

    Коментиран от #46

  • 3 Истината

    25 9 Отговор
    Нефтохим и СЕГА може да преработва НЕ РУСКИ ПЕТРОЛ, но петата колона играе заедно с руснаците това да не се случва.
  • 4 "демократчета"

    28 3 Отговор
    много удобно забравяте, че Mавъpa хариза Лукоил на руснаците

    Коментиран от #9, #23

  • 5 Ветеран от Протеста

    27 9 Отговор
    Ами време е Рафинерията да бъде Национализирана в контекста на Санкциите наложени на Руския Окупатор и България,като Вражеска държава да изгоним руските мошеници от територията ни Завинаги!!!!
  • 6 Кюмюра от Драгалевци

    12 2 Отговор
    И всичко е точно и снощи правих кекс,кекс..А за вас Дуа Липа.
  • 7 и какво

    20 0 Отговор
    Направиха герп-сдс и ПП по въпроса, докато бяха на власт?

    Коментиран от #12

  • 8 Ами това е

    35 3 Отговор
    Единствената рафинерия в цял свят,която е винаги на загуба.И никой не се съмнява.Е тва е далавера.
  • 9 Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от ""демократчета"":

    Това е самата истина, но факта, че той е бил баш демократ е показателно за така нареченият преход. Да не забравяме, че Костов е искал да става военен пилот и е бил в СССР около месец за това.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    12 24 Отговор

    До коментар #7 от "и какво":

    Последните ги махни от сметката.Те едва огледаха анархията и им свалиха четворната коалиция.Другите с именията питай.

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 защо

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Тогава бензинът поскъпна най-много, въпреки че суровият петрол си го имаше.

    Коментиран от #16, #33

  • 15 !!!?

    19 8 Отговор
    Русофилската Корупция под мотото - цитат: Всяко тържество на българите е смърт за Русия (И. Аксаков) !!!?
  • 16 Защото

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    Става дума за данъци,не за цената,която и не зависи от тях.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Очевидно е

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ветеран от Протеста":

    Че когато тоя дето е ял баницата, е контролирал тоя, който му я е давал, не само, че е виновен, ами той е и главния организатор. А това, че "българските" правителства, масово са били под шапката на руснаците, не е никаква тайна. В крайна сметка, сме имали двама премиери, бивши съветски граждани и още много, от БСП. Бедните не е лошоо да се замислите, дали не си насочвате "работата" срещу грешните хора, защото е очевидно, че "тоя който е ял баницата" има голяма заслуга, да сте бедни.

    Коментиран от #24

  • 19 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ветеран от Протеста":

    Кои са "демократичните" правителства бе, приятелю, през последните 20 години? Тройната коалиция, Орешарски или на Баце?

    Коментиран от #21, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Очевидно е

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Или пък Беров, Станишев или Виденов? Или правителствата на Радев?
  • 22 Никоя

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Те добре се огледаха и ориентираха набързо в анархията... за 5 работни дни - 9 милиарда "безследно изчезнаха" по офшорните им сметки. Оставям настрана другите скандални подготвени корупционни сделки, законопроекти, назначения, износа на джепане за покрайнината и т.н.
  • 23 !!!?

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от ""демократчета"":

    Ако "Мавъра" е харизал Лукойл на руснаците, това не означава че държавата трябва да им хариже данъците !!!?
  • 24 Ветеран от Протеста

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Очевидно е":

    Ами сега като от доста време сме под шапката на Алф,нали дъщеря му доскоро беше генерал губернатор ( за Мустафата става въпрос,ако не си се сетил) и имахме за премиер канадец,нещо не виждам много да спе прокопсали.

    Коментиран от #30

  • 25 Българка

    16 1 Отговор
    Не съм съгласна, че златната акция е празен чек. На празния чек може да се напише едностранно ( в случая от държавата) каквато сума си поиска получателя. В случая държавата изобщо не е получила чек, а е получила празен лист.
  • 26 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЕВРОНЮЗ":

    А теб сън не те хваща без руски петрол, така ли?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ветеран от Протеста

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Тъй нареченият измислен Цар какъв беше?Дпс и Герб нали са
    и те1 евроатлантици?Мавъра стратег,които още някои кухи лей ки го боготворят ,какъв беше?

    Коментиран от #31

  • 29 Запознат

    18 2 Отговор
    Да не забравяме че морските ни курорти са построени с пари на руската мафия и разни сервитьори като братя Диневи и други поставени лица са само на заплата. За Лукойл нещата са още по-дълбоки защото те контролират вече и части от самата държава.Всичко друго са медиини пушилки
  • 30 Само питам

    10 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ветеран от Протеста":

    Ако беше така, нямаше да се крием, че да ставаме оръжие на украинците и всичката не съветска техника щеше да отиде там. Така, че не пиши глупости. Управлява ни руската марионетка Радев. Кой направи този канадец министър и кой ги поощряваше да правят партия? Американците ли?

    Коментиран от #35

  • 31 Българин

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ветеран от Протеста":

    Така нареченият цар е със силни руски зависимости и го донесе Любен Гоцев по линията на ДС, защото Костов беше излязъл от контрола им. А за Борисов е такъв евроатлантик, че в сравнение с него Костя Копейкин е русофоб.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ужас(истински)

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    Преди подписването на договора за продажба на НХК-Бургас договорената сума от 140 млн $, умозрително и еднолично, в последния момент спешно беше намалена на 106 млн $ от г--н 10% Александър Божков. Мотивът му беше, че "едно нещо струва толкова, колкото дават за него"...Вярно е, че разликата от 34 млн е над 24%, но знае ли човек, колко са хората по веригата....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ветеран от Протеста

    11 4 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Що си мисли,че ми пука за някакви окраинци,руснаци и или американци?Интересува ме единствено България.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мдаа

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Ветеран от Протеста":

    В един пост говориш за "Алф" в другия (след като ти изобличат опорката) твърдиш, че никой друг не те интересува освен България. Е, много очевидно, другарю!

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 38 чичо стамат шумков

    8 3 Отговор
    Къде е сега онази мишка Костов и да обясни защо така стана понеже много ги разбира нещата жалки политици наречени българи по погрешка===================== И да дойде ВАНКО какво повече да обяснява.Има един лаф БИТИЯТ БИТ И, Т.Н. То само рафинерията да бе птиватизирана по този начин здраве му кажи.Преди две три години една журналистка зададе въпроси на Костов във ВРЪЗКА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ ,а той отговори ,че не помнел и трябвало да провери. По въпроса за рафинерията освен набутването на държавата с тази ,,ЗЛАТНА АКЦИЯ,, ИМА И ПРОДЪЛЖЕНИЕ КОГАТО ПРВИТЕЛСТВОТО НА ЦАРЯ ОПРОСТИ ОКОЛО 170 МИЛИОНА ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ ОТ ПРЕДИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА КОИТО СПОРЕД ДОГОВОРА ЛУКОЙЛ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗПЛАТИ НА СТРАНАТА НИ.ТОГАВА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР БЕШЕ МИЛЕНЧО ЗАВЪРШИЛ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ В САЩ СЪЩО КАТО КИРО И КОКОРО .Ако направим една равносметка от 2007 г до сега БЪЛГАРИЯ е получила от ЕС около 24 милиарда лева като за този период е направила вноски към съюза в размер на 14 млд лева, или чистата сума е 9 млд лева .Когато е управлявал БОКО СА ПРЕВЕДЕНИ ОКОЛО 6 МИЛИАРДА,ДЕСЕТ ПРОЦЕНАТА ОТ ТАЗИ СУМА ДА ПРИЕМЕМ ,ЧЕ Е ОТИВАЛА ПРИ БОКОВИЯТ КРЪГ..Навремето в СДС ИМАШЕ ЕДИН ГОСПОДИН НА КОГОТО ВИКАХА МИСТЪР ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПРИВАТИЗИРАНИ АКТИВИ И ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ НА СТОЙНОСТ ОКОЛО 20 МЛД СМЕТНЕТЕ 10 % И МИ КАЖЕТЕ КОЙ Е ПО ГОЛЯМ КРАДЕЦ ,БАТ БОКО ИЛИ ТЕЗИ ПРЕДИ НЕГО.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Мдаа":

    Ти май не случайно си от Доносническа България или пък бяха Дебили за България,щото малко от тях са истински доносници,по скоро второто.
  • 41 Ветеран от Протеста

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мдаа":

    Другари са ти фругарите от маалата.Кво общо имат Алф и дъщеря му с интересите на България ?Или щото новият Биг брадър е много готин ,не е като стария и трябва да го слушкаме ?Ти си поредната под лоо га която си търси бащица да го закриля.

    Коментиран от #42

  • 42 Мдаа

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ветеран от Протеста":

    Ставаш все по-очевиден. Уж те интересува само България, пък взе да браниш руския чорап. Защо така?
  • 43 Битко

    1 1 Отговор
    Савецките кестели са особено вкусни кога са поднесени на пембена банкнота с изображение на Момиан Илича!
  • 44 Хм, интересно

    7 3 Отговор
    Какво коментирате изобщо-русия, петрол и партии финансирани за да има влияние в България. Генерално, така стоят нещата. Говорим за десетки милиарди, не за десетки милиони. Порядъка е различен, а от там и финансиране на партии като Атака, Възраждане, Радефф, БСП и още и още през годините. Руското влияние ни смачка, заради шепа предатели. Дори 500г под турско робство не са ни върнали толкова назад, колкото писледните 75 г руско робство. Но, рашистите сгрешиха с войната в Украйна и сега много неща им се прецакаха. Да видим.

    Коментиран от #51

  • 45 Да изгоним руските натрапници!

    8 2 Отговор
    Да си върнем руските анклави в България - Росенец и Камчия!
    Да премахнем 3900 тотема на руският окупатор в България, начело с МОЧА!
    Да изгоним генерал митрофанова!
    Да изгоним руските нашественици от Варна!

    Коментиран от #49, #50

  • 46 Костов

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Аз съм само цвят лилав, люляк съм, люляк съм...
  • 47 Простак

    3 2 Отговор
    Мислех, че по прост народ от нашия няма! Оказа се, че има и по прост! Затова сме „братушки“ с руснаците!
  • 48 Руски еничари, мекерета

    6 1 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!
  • 49 Росенец и Камчия!

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Да изгоним руските натрапници!":

    Да изгоним Лукойл за неплащане на данъци, както отдавна направиха румънците !

    Коментиран от #52

  • 50 Германия, Холандия, Италия, Полша, Румън

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Да изгоним руските натрапници!":

    и други страни, изгониха Лукойл, само ние останахме да лижем на ватниците г...!
  • 51 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хм, интересно":

    Хохолеся,не ти се отдават интелктуалните действия , получава се нещо от рода на напънала се планината , па родила мишка.На вас укрофилтаците най ви ходи да копате на нивата.И за това даже трябва да сте благодарни
  • 52 Ужас(истински)

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Росенец и Камчия!":

    "Каруцата пред коня".. Ще ни се наложи да пуснем кепенците, ако го направим преди да подсигурим нефт от друг доставчик. В Румъния качалките в Питещи и Плоещ работят денонощно.
  • 53 Говедо

    1 2 Отговор
    Благодаря на съветската пощенска кутия, наричана още Факти за поредната партенка. Нямам търпение кога ще си смени името с реалното "говорит Москва"
  • 54 Бай араб

    0 1 Отговор
    По тези въпроси, се обърнете към Нинова и Радев
  • 55 дядото

    1 0 Отговор
    и пак да попитам.кой българин-политик или от властта е извършил престъпление-три имена,адрес и за 25 год.какво е предприела държавната власт срещу него.или пак същото-стадото за стригане,овчаря-за богатеене.а медиите- да пишат какво им разпоредят или платят
  • 56 дядо поп

    4 0 Отговор
    И по какво Лукойл се различава от , Метро , Кауфланд , Лидл , Билла и другите паразити работещи на българска територия