Last news in Fakti

29 Септември, 2013 11:49 1 057 3

Фандъкова: Бежанците създават рискове в София

  • бежанци-
  • сирия

Сред бежанците има хора, подготвени за терористични актове, предупреждава полк. Бояджиев

Фандъкова: Бежанците създават рискове в София - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Концентрацията на бежанци в столицата създава рискове, за които не сме достатъчно подготвени. Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред националната телевизия.

По думите й над половината от влезлите в страната бежанци вече са в София,а най-много на брой са в центъра в „Овча купел”. Във „Враждебна” центърът е с капацитет около 350 души, а отвореният преди няколко дни във

„Военна рампа” - 500, като там вече са настанени около 150 души.

Фандъкова обясни, че е разпоредила изпращането на допълнителни екипи на „Общинска полиция” около центровете и е поискала от министъра на вътрешните работи да засили капацитета на районните полицейски управления и да изпрати жандармерия.

„Гражданите имат своите притеснения, искат сигурност и спокойствие, искат повече полиция. Всички си даваме сметка, че това е хуманитарен проблем, но за да бъдат приети бежанците, трябва да има и подходящите условия, за да се минимизират рисковете. Трябва да има предварителна комуникация с местните власти и местните хора. Когато хората са информирани и когато те вземат решение колко, при какви условия, тогава вече наистина ще има една добра среда”, коментира кметът Фандъкова.

По данни на СДВР в районите

около бежанските центрове са се увеличили криминалните престъпления

предимно дребни кражби най-вече на хранителни стоки. „В ситуация на криза всички искат да действат възможно най-бързо, без да са подготвени достатъчно добре. Аз смятам, че трябва по-скоро ежедневно да се работи по тези проблеми”, беше позицията на столичния кмет.

„В един такъв момент на наплив на бежанци, ние закъсваме най-напред икономически. След това, от тези среди, които пристигат в България, от тях има много хора, които са подготвени за терористични актове”. Сред тях били и йорданците.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм и сигурност, който е с 35-годишен стаж в системата на МВР. Тази информация Бояджиев научил от два израелски вестника, според които Сирия се е превърнала в лагер за обучение на терористи, които да бъдат разпращани по целия свят.

Тероризмът се развива от много години.

Те търсят държави, които са по-слаби защитени. В Америка не отиват вече, защото там ги ловят бързо”, допълни полк. Бояджиев.

По думите му е много трудно да се отсее кой какъв е в такъв огромен поток от прииждащи хора. Отделно от това трудността идва и от факта, че вече няма къде да настаняваме тези бежанци.

„Това, които направиха във Враждебна, е против всякаква защита на държавата. Защото най-опасният пункт в държавата е аерогарата. А това е на метри оттам”, категоричен бе полк. Бояджиев.

Той поясни, че бежанците се оплакват, че трябвало да чакат шест месеца за документи. По думите му обаче, скъсяването на този срок, ще попречи да се проучат пристигащите хора.

Всички трябва да се проверяват.

Те като стигнат на 500 метра от границата, каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно – бягат от Сирия с много пари”, запита се той.

Полковникът бе категоричен, че държавата не може да затвори границата си за хората от Сирия: „Въпросът е, че нямаме възможност. И тук трябва да се намеси Европейския съюз, който да ни отпусне средства”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карача

    1 0 Отговор
    как може да се заделят пари за тези радикални ислямисти а да няма пари за лечение на рак у нас и в същото време депутати твърдят че има пари в икономиката и ще има увеличаване на минималната заплата
  • 2 Easy ryder

    2 0 Отговор
    София се напълни с б....ци от Африка и Близкия изток.Само да се разходи човек около "Халите" и ще се нагледа на тези "бежанци".
    Кой ги пуска и акво правят на свобода да се разхождат след като нито език знаят нито работа имат?
    Докога ще ги събираме тия?Не можем себе си да храним тръгнали сме на света да помагаме.А западняците си траят и се правят на луди.Като сме такива подлоги всеки ще ни клати и ще се пълним със всякаква измет от Афганистан чак до африканските джунгли събирана.
  • 3 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    ne sme darjava.ima pari za tia cigani a za bolnite hora niama.