Last news in Fakti

4 Май, 2023 20:19 5 926 47

Ген. Коджейков пред ФАКТИ: След като е поета охрана на лице, може да се планира и движение с членове на семейството му

  • тодор-
  • коджейков-
  • иван-
  • гешев-
  • бомба-
  • нсо

Не вярвам служители от НСО сами да са се поставили в такава ситуация и да има теч на информация, казва бившият шеф на службата

Ген. Коджейков пред ФАКТИ: След като е поета охрана на лице, може да се планира и движение с членове на семейството му - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължава разследването на взрива срещу колата на главния прокурор Иван Гешев. След извършения втори оглед на мястото, следователи иззеха множество допълнителни улики. Очаква се да стане ясен химическият анализ на взривното вещество. Пред ФАКТИ по темата говори бившият шеф на НСО ген. Тодор Коджейков.


- Ген. Коджейков, какъв е вашият прочит на инцидента с кортежа на главния прокурор вече няколко дни по-късно?
- Прочитът е същият, който вече коментирах и пред ваши колеги. Имаме заложено взривно устройство, то е избухнало, няма пострадали. Екипът на НСО си е свършил добре работата и е напуснало мястото по най-бързия начин. Това е моят прочит. Как е било, защо е било, какъв е бил взривът, какъв тротилов еквивалент… Всички тези неща съм сигурен, че разследващите органи вече имат много по-обстойна информация.

- Как гледате на версията за теч на информация от страна на НСО?
- Това ще се провери. Може да се провери и предполагам, че компетентните органи вече правят и ще направят нужното, за да изяснят това. Но аз не вярвам служители от НСО сами да са се поставили такава ситуация и да има теч на информация.

- Дали е възможно главният прокурор да е бил следен и да са го чакали да се върне по същия маршрут…
- Щом има поставено взривно устройство, предполагам, че тези хора, които са го направили, са се подготвили. Ако не са очаквали, че се върне по този маршрут, е нямало да го сложат. Но може да е имало заложени неща и по други маршрути. Това е догадка. Пак ще кажа, че колегите, които работят по случая, ще съберат доста по-пълноценна информация.

- С колко бронирани коли разполага НСО?
- Броят се на пръстите на едната ръка.

- Това не говори много добре…
- Искал съм още коли. Както аз, така и колегите в службата, които са я ръководили след мен и преди мен, сме подхождали професионално към това, което се иска от нас да го изпълняваме. В пълен обем сме имали грижата автопаркът да бъде в изправност и да сведем всякакъв риск за охраняваното лице до минимум.

- Какъв клас е бронираната кола, с която се движи главният прокурор?
- Един от най-високите класове, които има на пазара. Няма да коментирам в детайли, но е и кола на 12 години.

- Това много ли е, малко ли е за такъв тип автомобил…
- Знаете, че един автомобил, когато е ваша собственост, карате го 5,6,7, 8 години, докато му изтече гаранцията. Защото започва да остарява и да създава проблеми. И вие искате да го смените. Така че е нормално, след като производителят дава 5-7 години гаранция и това е срокът на експлоатация в най-добрия вариант на автомобила, да се замислим. Респективно, 12-15 години не е най-добрият срок за експлоатация на такава кола.

- Значи този въпрос да го отправим към политиците…
- Добре би било. Модерният парк на НСО ще е добър и за сигурността политиците, и за сигурността на охраняваните лица. Но е добре да се работи и за повишаване сигурността и на нас – гражданите, които живеем в България.

- Как и кой взима решението дали едно лице ще се вози в брониран автомобил?
- Има комисия, в която влиза председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и директорът на НСО. ДАНС и главният секретар предоставят информация, а началникът на НСО изпълнява решенията на комисията.

- Колко обичайна практика е маршрутът на охраняемо лице да се променя в последния момент…
- Съвсем нормална практика. В някои случаи това е и добър вариант.

- А самото охраняемо лице има ли право да каже по какъв маршрут иска да се движи, или той се определя от служителите на НСО?
- Тук има много ситуации. Представете си, че в движение се променят плановете на охраняемото лице и то от точка „А“ ще мине първо през точка „С“, за да стигне до точка „Б“. Примерно служебните му задължения търпят промяна. Колегите действат спрямо ситуацията. Не е необичайно.

- А колко често лицето може да се движи със семейството си…
- Това също не е нещо необичайно. Разбира се, това е свързано и с много други неща. След като е поета охрана на едно лице, независимо по кое време на денонощието, може да се планира и движение с членове на неговото семейство. Пак казвам, не е нещо необичайно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коствени жертви

    17 2 Отговор
    Ама за такова лице което е получило заплаха наскоро за него важи ли?

    Коментиран от #24

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 5 Отговор
    Последно ГешеФт със семейството си ли е пътувал или сам ❓❓❓❓
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 4 Отговор
    Абе верно ли има килъри-ЕдЕоти, които да залага боНби на обратен скат ❓❓
  • 4 Въх

    55 3 Отговор
    Генерали и професори да искаш в тази държава. Те си знаят как стават такива.

    Коментиран от #42

  • 5 НСО

    36 0 Отговор
    Каца без дъно ! Поне да вършеха работа !
  • 6 Шоу маст гоу оун

    26 3 Отговор
    Гешев е бил на мястото на взрива сам
    Може и да не е бил изобщо НСО самурайте да са карали колите те са ляво стоящи на взрива и абсолютно невъзможни за целене..
  • 7 познати прийоми

    24 1 Отговор
    Туземната практика в подобни ситуации е " първо създай пълна какафония " за да може всеки да си получи желаното ..
  • 8 А бе,

    32 1 Отговор
    тоя е най-големия кошаревски свидетел !
  • 9 Феликс Дж

    32 1 Отговор
    Квази генерал, обсъжда квази атентат срещу един полу прокурор.
  • 10 Защо трябва да охраняват семейството му

    34 1 Отговор
    хайде да охраняват цялата рода, нали българина е богат, може да плаща!?
  • 11 Демократ

    42 3 Отговор
    Този смешен сценарий, изработен от глупаци за глупаци е изпълнен точно на време, защото момента е критичен за управлението на България, а не за гешевщините, които спомогнаха за кризата в България.Бандитите са в Парламента благодарение на него, вместо в затвора. Този генерал,който прилича на борец, модел Борисов, откъде се взе ? Нали 3 дни дрънкат глупостите за 3 кг. тротил, предизвикал взрив за 300 грама в грешна посока, сега пък тепърва щели да изследват какво е взривното вещество. Ало, малоумните, наподобява прокурорските шпионски пръскачки пред парламента. СТИГА ГАВРА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Съдбата на народа е важна, не Гешевци.
  • 12 Перо

    21 1 Отговор
    Поредният некадърник от НСО! Гешев е имал късмет, че с него са се заели пълни аматьори или е умишлен акт, само за сплашване! Справка: Фалконе!
  • 13 Неразбрал

    15 2 Отговор
    По инструкция тия трябва да продължат да карат на всяка цена..най-вероятно са били само шофьорите на НСО..бомбата е гръмнала продължили са да карат и са се събрали във храстите със щастливото семейство за да регрупират..имат 10 15 минути време преди да затворят пътя и да реагират първите униформени..достатъчно време за да нагласят нещата както искат да изглеждат
  • 14 Скалъпена

    14 1 Отговор
    история, глупости и аматьори. Господ трябва да ни изтреби - пълен рестарт. Не сме хора вече.
  • 15 1234

    25 1 Отговор
    Аман от „генерали„ в тази държава , дето пушка не са виждали ! Тоя беше слуга на ББ години наред...Наградата - лампази...Иначе - яко образован - ВИФ!!!

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Най-бедната държавица

    21 0 Отговор
    Дондури и плаща дори бензина на безценните си държавници,прокурори и кой ли още не! Да огласят един брониран автомобил колко струва и каква е издръжката на НСО годишно!А този зле скроен театър чийто шум продължава изкуствено да се подклажда е време да приключва! Не разбрахте ли че народа ни грам не се интересува от тая тема, а от космическите цени и продължаващата галопираща инфлация!
  • 17 Люси Дяковска

    13 0 Отговор
    Гешев не е женен официално!
  • 18 Ей много експерти бе....

    6 1 Отговор
    тъ...... пата нация,, Специалист По Всичко.,,
  • 19 Тома

    17 1 Отговор
    Този още не е разбрал че каскета не е пътувал с децата а тези които са сложили кьор фишека са му казали да ги спомене че да разплаче цяла България
  • 20 2010 година

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Тодор Коджейков е произведен в звание генерал със заповед на президента Георги Първанов през 2010 година.

    Коментиран от #33

  • 21 Леля Гошо

    15 1 Отговор
    А къде е Каскета, вече известен и като Гешо Пиратката?
  • 22 Буха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Професорите май са дори повече от генералите. Чакаме Витанката и той да се изкаже.
  • 23 Ама първо си отговорете на въпроса

    9 1 Отговор
    Кой и какъв интерес има да трепе Каскетя?
    Видно е, а и той тръби на лево и на десно, че от него не зависи нещо, не преследва мафиоти, не ги предлага на съда, дори чадър им поставя... цялата прокурска дейност и отговорност си е на обикновения прокурор... така че кой и защо ще си слага таралеж в гащите да трепе един безобиден каскет от който нищо не зависи!!!
    Еее остава всеки разумен човек да си прави извода... кой и защо е сложил фойерверка... фойерверк защото силата, мястото и резултата ясно говорят за това!!!
  • 24 Хахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коствени жертви":

    Химическият анализ показва, че става въпрос за пиратка от Илиянци!
  • 25 Една

    8 5 Отговор
    Когато на жълтопаветника му нарежат гумите пред блока, това е атентат и заплаха за държавността. Когато взривят бомба срещу главния прокурор, това е пиратка. Когато заснемат щастливо женения Киро с любовницата да й бърка под полата на парапета - това е атака и неистина, а когато снимат Боката да спи гол - коя била любовницата. Двоен аршин?
  • 26 Румен

    13 2 Отговор
    Ай стига ни занимавайте с тоя мафиотски прокурор. Той не е за спасение , а е за затвора. Всеки ден децата слушат как един въшльо се напикал, кат гъмнала пиратка
  • 27 Айдеее

    10 1 Отговор
    Мушмули да нищо неставате една свестна инсценировка неможе да напраните
    Същага пародия като с ефендито
  • 28 Фънки

    2 11 Отговор
    Най добрия прокурор на България е Гешев. Затова мафията иска да го отстрани и да си назначи свой човек. Троловете тук са русофили и ще бъдат разследвани.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Херлок Шолмс

    8 0 Отговор
    Интересно ...как така не се е появил Витанката, математика-професор, той да видиш какви теории ще ви развие...Алена репа да яде. Т6оя само като види как са групирани съчмите и ще ви каже за млеконадоя на африканските козли в Австралия...
  • 31 Некой си

    8 0 Отговор
    Скала за тъпотия..тъп- по-тъп- професор- генерал..
  • 32 Естествен Интелект

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Фънки":

    Къде са осъдените?
  • 33 1234

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "2010 година":

    То и ББ и сума ти други ги „произведоха“. Само да те светна какво е истински генерал - да е командвал поне Дивизия или приравнено поделение, да има адекватно образование - военно училище - ВИФ не се брои, поне да беше Военния Факултет към ВИФ, да е завършил Генерал-щабна Академия , /а не смотан курс към ВА/, да има професионални успехи - военен гурбет в чужбина под името Мисии не се брои, да е постигнал Развитие на службата, за която отговаря, и най- важното - да има гръбнак на Български генерал, а не да е бил носач на палтото на ББ. Справка - половината ни военна история. Дотук не видях да едно , на което той или някой друг от последните “произведени“ през последните 25 години да отговаря! Все едно да кажеш, че Гешев е юрист! Шарките не правят тигъра! Никой от тая милиционерска сган не заслужава достойното звание Генерал. Това винаги е било Армейско звание, винаги армията и бала на народа, а полицията - слуга на властта.

    Коментиран от #46

  • 34 Христо Божилов

    7 0 Отговор
    То най-лошото е, че в тази инсценировка, не е ясно дали в джипа са пътували жена му и дъщерите или е била на задната седалка Сийка изпълняваща задълженията си към главния прокурор или т.н. символ на държавността
  • 35 Шемет

    6 0 Отговор
    Колите на нсо са за ползване на випа и никой друг и то за работа а не за пазар,деца и внуци и много други.........
  • 36 Незнаещ

    4 0 Отговор
    Защо Коджейката,като е такъв голяяям капацитет,не управлява НСО и в момента?Да не би пък отново да му се иска да оглави службата???
  • 37 Стоянов

    5 0 Отговор
    „До момента е ясно, че минути след опита за атентат на място е бил експерт по антитероризъм от Израел. Първоначалните му заключения сочат, че става въпрос за опит за убийство, обяви зам. - директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.“

    А дали експерта не е бил там преди „опита за атентат“? Цирк, цирк, цирк!
  • 38 мооди кво стана?

    6 0 Отговор
    пак претоплена манджа качи най-отгоре
  • 39 ха ха

    5 0 Отговор
    е нали преди седмица се похвалиха с 3 нови автомобила за 1 200 000 бр
  • 40 ФИНЦИ

    4 2 Отговор
    1. СЪЖЕЛЯВАМ ЧЕ ОПИТА БЕ НЕУСПЕШЕН 2. ТАКЪВ ТЕАТЪР И НАИ ДОБРИТЕ АКТИОРИ НЕ БИХА СЪТВОРИЛИ 3, ВЪОБЩЕ НЕ МЕ Е ЕНЯ ЗА НИКОИ ВЛАСТ ИМАЩ КОТО ИМ ДА СЕ СЛУЧИ
  • 41 Младеж, а вече Генерал!

    2 0 Отговор
    Ще се пенсионира на 50г. с 3400 лва пенсия!
  • 42 Те си знаят

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Въх":

    Но определено е по стечение на обстоятелствата
  • 43 Бай Лисан

    1 0 Отговор
    Тодор Коджейков
    Роден е на 14 март 1968 г. в София. Баща му Никола Коджейков е съветски и български офицер, полковник от Строителни войски, а дядо му Христо Коджейков е деец на БКП и подполковник от българската армия. През 1993 г. завършва Националната спортна академия в София. Бил е национален състезател по академично гребане. От 30 юли 1993 г. е на кадрова военна служба. Бил е охранител на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, както и на Бойко Борисов (тогава кмет). Между 2009 и 2011 г. учи магистратура „Национална сигурност и отбрана“ във Военната академия в София.
  • 44 редник от запаса

    4 0 Отговор
    Що генерал, що нещо, в плодзеленчука ли се купуват тези титли.

    Коментиран от #47

  • 45 Йордан

    0 0 Отговор
    И този ли стана компетентен. Районен инспектор разбиращ от авиация, от охрана, сапьорство, военно дело сега и от политика. Всестранно развит идиот.
  • 46 Ал Бунди

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "1234":

    Баце, ти добре ги рЕдиш..и е напълно верно това, което казваш. Ама , нали ако наистина се спазваха тези изисквания, жив генерал немаше да остане бе..не генерал, полковник със свещ щехме да търсим..
  • 47 Да ти кажа...

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "редник от запаса":

    Не бе..генералски пагони раздават вече и в лафките ..купуваш си билетче за левче, търкаш и кот ти са падне- я генерал, я професор..ама се пак да знаеш- сички пичелят..