Last news in Fakti

11 Май, 2023 09:00 1 196 1

Посланикът на Судан в Австрия Магди А Мофадал: Тази криза може да се превърне във възможност (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • посланикът на судан в австрия-
  • магди а мофадал

Все още можем да излекуваме дълбоките рани на нашата страна и да изградим нов Судан, който може да приеме всички свои синове и дъщери

Посланикът на Судан в Австрия Магди А Мофадал: Тази криза може да се превърне във възможност (ВИДЕО) - 1
Снимка: Al Jazeera
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Судан преминава през най-сложната криза в съвременната си история. Започна с опит за преврат от Силите за бърза подкрепа (RSF) на 15 април 2023 г., който се превърна в бунт. Кризата породи безпрецедентен брой жертви, широко разпространено човешко страдание и опустошение. Това засегна всеки аспект от живота в страната и доведе до масова евакуация на чуждестранни дипломати и граждани.

Ситуацията се утежнява от факта, че Судан в момента е изправен пред няколко кризи едновременно. Освен хуманитарна криза, страната преживява и криза на сигурността. Суданската икономика, която кърви от 2011 г. насам поради отцепването на Южен Судан и загубата на около 90 процента от приходите от износ, е на колене. В страната има безпрецедентна политическа фрагментация. Мирното споразумение от Джуба от октомври 2020 г. не е изпълнено напълно, тъй като две големи фракции все още не са го подписали. Междуобщностното насилие също достигна тревожни нива с платформите на социалните медии, широко използвани за разпространение на реч на омразата и стереотипи.

Очевидно е, че Судан е на кръстопът.

Страната е преминала през много възходи и падения от независимостта си от Обединеното кралство и Египет през 1956 г. и е в низходяща траектория. Въпреки това ситуацията не е лишена от надежда.

В не толкова далечната история няколко страни са успели да излекуват рани, които са били много по-дълбоки и по-болезнени от тези на Судан. Успехът на Южна Африка след падането на апартейда и постиженията на Руанда след геноцида са ярки примери в това отношение.

Следвайки тези блестящи примери, Судан също може да разреши своите взаимосвързани кризи и да поеме по пътя към мир, помирение, стабилност и развитие.

Заглушаването на оръжията и справянето с ужасната хуманитарна ситуация ще бъде първата стъпка в трудното пътуване за начертаване на нов път за нашата любима страна. Хуманитарните примирия, които бяха договорени и удължавани няколко пъти, макар и с нарушения, са стъпки в правилната посока. Изглежда, че обратното броене до края на насилието вече е започнало.

Не можем да променим нито една запетая в нашата история или да върнем нито една капка ценна кръв, пролята в който и да е конфликт. Въпреки това можем да извлечем стотици уроци от настоящата криза и от нашите минали грешки, погрешни стъпки и провали.

Противодействието на речта на омразата е от първостепенно значение за нашето бъдеще. Има крещяща необходимост от всеобхватен и приобщаващ национален процес на изцеление, помирение и справедливост, който се занимава с всички оплаквания и извършени жестокости. Това е от съществено значение за осигуряването на устойчив мир и стабилност и плавен преход към демокрация.

Наред с този процес трябва да изградим интелигентно партньорство с международната общност. Трябва да използваме значението на Судан за региона и международната общност в комбинация с другите му ресурси, за да постигнем устойчиво развитие в страната.

Това, което се случва в Судан, ще пресече границите, за да раздвижи вече размирния регион. Нестабилността в Судан ще задуши Република Южен Судан, която зависи изцяло от суданската инфраструктура за своя износ на петрол, опората на нейната икономика. Стабилността на Судан е била и ще продължи да бъде жизненоважна за регионалния мир и сигурност, противодействието на тероризма и борбата с нелегалната имиграция и транснационалната организирана престъпност.

Освен постигане на мир и подобряване на сигурността, разрешаването на настоящата криза в Судан ще изисква и пътна карта за икономическо възстановяване. За щастие Судан е богат на ресурси и възможности.

Тя е класифицирана от Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) като една от малкото страни, които могат значително да допринесат за постигане на продоволствена сигурност в Африка и арабския свят.

Нарастването на населението, което се очаква да се удвои до 2050 г., заедно с деградацията на земята, изменението на климата, ерозията на почвата и урбанизацията превърнаха продоволствената сигурност в основна грижа и в двата региона. Тъй като всеки един от 18-те държави носи голям потенциал за подобряване на продоволствената сигурност, инвестирането в хранителния сектор може да трансформира цялата страна и да предостави нови възможности за заетост на младите хора.

Судан също е надарен с минерални ресурси, които са необходими на световните пазари. Той има голям потенциал за възобновяема енергия, особено слънчева, и може да допринесе значително за глобалното търсене на нулеви въглеродни емисии.

Географското местоположение на Судан му предоставя широки възможности да се превърне в транспортен център, свързващ различни регионални икономически общности в Африка. В Судан има много туристически атракции, които имат потенциала да донесат така необходимите приходи и да съживят местните икономики около тях.

Инвестирането в гореспоменатите сектори в Судан не само би трансформирало икономиката на страната и би осигурило добра възвращаемост за инвеститорите, но също така би допринесло за постигане на балансирано регионално развитие, изграждане на нация и поддържане на мира.

За да помогне на Судан да постигне тези амбициозни цели обаче, има нужда от нещо като план Маршал, който може да възстанови икономиката му и да го подготви за етапа на излитане. Първо и най-важно, Судан трябва да бъде пощаден от настоящите глобални геополитически съперничества. Превръщането му в арена за международна конкуренция и съперничество само ще попречи на възстановяването на Судан. Ресурсите на страната са достатъчни, за да осигурят инвестиционни възможности за всички заинтересовани регионални и международни партньори.

Въпреки сериозността на сегашната ситуация, възможно е да спрем падането на Судан в бездната. Да се надяваме, че всички заинтересовани страни ще обединят усилията си, за да превърнат настоящата криза във възможност за изграждане на нов Судан, който може да излекува дълбоките си рани и да приеме всички свои синове и дъщери. Това би било огромна победа не само за Судан, но и за региона и международната общност като цяло.

* Мненията, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

*** Магди А Мофадал е Посланик на Судан в Австрия, судански дипломат от кариерата. Той се присъединява към Министерството на външните работи през 1995 г. и е служил в посолствата на Судан в Румъния, Кения, Южен Судан, Ню Йорк и Вашингтон. Той е посланик на Судан в Австрия от август 2022 г.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Единствената възможност за суданчетата е да избягат в Египет, да се свържат с Херо, и тя да ги експортира за България.