Last news in Fakti

13 Май, 2023 14:38 3 447 58

Вацев: Гешев е свидната, сакрална жертва на олтара на европеизма, но има полезен ход

  • оставка-
  • иван гешев-
  • правителство-
  • преговори-
  • бойко борисов

Борисов успя да ги изпревари на завоя, но те могат да наваксат като поставят на дневен ред родовите грехове на Бойко Борисов – руската тръба, която мина през България и снимка, на която той подарява на Путин куче

Вацев: Гешев е свидната, сакрална жертва на олтара на европеизма, но има полезен ход - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Еврооптимизмът е официалната държавна задължителна идеология на България. България ще понесе целия възможен в света еврооптимизъм."

Това мнение изрази в интервю за БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Той направи аналогия на днешната реалност у нас с учението на св. Августин за божествения град и земния град на греха.

"Европа е някъде там, с нейния идеален център Брюксел, а ние сме си тук, живеем в земния град на греха. Нашият грешен свят тук, в който Бойко Борисов като един български Авраам, основоположник на вярата, "слага на дръвника" своя първороден син Гешев. В резултат на това от "царството Божие", тоест от Европа, идва ангел, който се предполага, че ще създаде подобие между земното царство и "Божието царство". Г-жа Габриел е клиширан образ, тя е ангел, ангелите поначало са клиширани. Ангелът е прост вестител, той няма никакви особени лични характеристики, той е неземна сила, която е изпратена да благовести. Г-жа Габриел ще ни благовести с аналог на царството Божие на земята, като създаде правителство, ако го създаде. (…) Очакваме г-жа Габриел "да разкъса гърдите си" и да извади своето горящо европейско сърце, за да ни поведе към едно по-светло бъдеще."

Вацев отчита "благородно съревнование за това кой ще бъде назначен за любима съпруга от американското посолство – ПП, ДБ или ГЕРБ".

"На този етап Борисов ги изпревари с една много голяма крачка, те нямат полезен ход, той лидира. Но ние не сме видели още действията на жертвеното агне, на сакралната жертва. Главният прокурор Гешев ще бъде сакрална жертва и тя трябва да бъде положена на олтара на българския неоевропеизъм, но той има право и да говори, докато отива на олтара. Гешев е свидната, сакрална жертва, която ние трябва да платим за правото да влезем в "царството Божие" на европеизма. Той все пак ще се опита да каже нещо и да извади някакви допълнителни аргументи в това мрачно тайнство. Предстои ни да видим как всичките негови приближени го ругаят и изразяват видим възторг от неговото жертвоприношение."

"Очаквам Гешев да направи нещо, за да се измъкне от необходимостта да легне на олтара като свидна европеистка жертва. Гешев има полезен ход", направи прогноза анализаторът.

Борисов успя да ги изпревари на завоя, но те могат да наваксат като поставят на дневен ред родовите грехове на Бойко Борисов – руската тръба, която мина през България и снимка, на която той подарява на Путин куче, заяви Вацев.

Възможни са и двете коалиции – както на ГЕРБ с ПП-ДБ, така и на ГЕРБ с други партии, но по-вероятна е хартиената, смята Валентин Вацев. По думите му Бойко Борисов и ДПС никога не са имали съществени различия или противоречия, тъй като ДПС символизират идеалния политически център, отворен във всички посоки - "можеш да протегнеш ръка и да срещнеш ръката на Йордан Цонев".

Относно бъдещото евроатлантическо правителство той изрази предположение, че "може да се появят опозиционни сили, които си позволяват публично да се съмняват в благодатната роля и същност на това правителство", но на правителство изградено по този начин, по европейски тертип, е много трудно да се измисли опозиция, "освен политическата сила "Възраждане", за която ние знаем, "че вече е опряла тавана си и няма накъде да расте".

В сърцевината на българския бюрократично-политически елит все още има видимо несъгласие кой стои твърдо върху еврокилимчето, подчерта Вацев.

Тези, които не успеят да влязат в правителството, ще трябва да носят бремето на опозиционността, каза още той и настоя, че ако всички неистово се стремят да влязат в подобно европравителство, то остава въпросът кой да бъде опозиция.

Запитан какво празнуваме на 9 май и кой празнува, Валентин Вацев посочи:

"От една страна е празник на средния европеец, който съдържа в себе си и паметта за това, че ако танковете на Йосиф Страшни не бяха срутили Берлин, нямаше да има никаква Обединена Европа от типа, в който днес я виждаме. (…) За обикновения европеец този празник е интегрален. Празник, който обръща паметта към отдавна минали, но все още незабравени взаимовръзки. Но много по-вероятно е този празник оттук нататък да се възприема като свещеното тайнство на европейския бюрократ, това е света литургия на евробюрократа, който се причестява в този празник към непреходните европейски ценности. Предстои да бъде празник на благословената европейска бюрокрация, спрямо която ние, в България сме наистина в подчинено състояние. 9 май предстои да бъде празник на европейското бюрократическо тайнство. Ние сме в малко по-външно положение спрямо това тайнство, ние сме новопричестени и трябва да не жалим усилията си в причестяването си спрямо това тайнство."

"Има неверници, които от време на време си позволяват тънки и перфидни намеци по повод развития европеизъм, който сега изграждаме. По-голямата част от българското общество няма търпение да влезе в шенгенската обетована земя и да възприеме божествената благодат на еврото. Но има отделни неверници, които е редно да бъдат разобличавани, заклеймявани и заковавани на позорния стълб", коментира Валентин Вацев в предаването "Политически НЕкоректно".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчев

    21 35 Отговор
    Тоя Вацев кога е казал нещо дето се е сбъднало?
    Никога!

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Както е тръгнало

    52 18 Отговор
    Септември ще гласувам за Възраждане.

    Коментиран от #21, #24, #38, #52

  • 3 Само един

    18 34 Отговор
    Отпадъкза пълен рециклаж може да си позволи да говори такива тъпанарщинив национален ефир
  • 4 Сатана Z

    38 5 Отговор
    Т.н. Руска тръба е рестото на Борисов към Газпром заради изчезналите 750 милиона Ойро от проекта Южен поток.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 11 Отговор
    "Европа е някъде там, с нейния идеален център Брюксел... "‼️‼️‼️
    Да бе , а ние живеем на Марс‼️
  • 6 Българка

    34 9 Отговор
    Първо Гешев не е и не може да бъде жертва, още повече "свидна".Той отдавна трябваше не само да е отстранен , но и след присъда вече в затвора. Да припомня случая на рекет "Жоси", "Осемте джуджета", слепотата му по делото КТБ, отказ да започне съдебни преследване по случая с пране на милиони от Борисов за къщата и офиса на майката на детето му в Барселона, пачките, кюлчетата, рекет на повече от 60 милиона от В.Божков в полза на Влади Горанов, Севда, Борисов. Да не говорим за престъпленията на подчинени му прокурори..........
    Второ ГЕРБ-ДПС нищо не жертват. Те спасяват кожите си
    Трето -явно вече мафията си е намерила нов защитник /бухалка в лицето на Сарафов или заместника му Петков. Да не забравяме, че те са в едно ОПГ и с Гешев, от същото котило и достатъчно окаляни
  • 7 АнтиКомунист

    16 20 Отговор
    говорителя на ДС агентурата в пенсия, говори ..............
  • 8 Ърл оф Трън

    16 21 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчев":

    Вацев е виден геополитически трансценденталист. Каквото и да каже, винаги се оказва от другата страна на истината.
  • 9 Кочо

    17 21 Отговор
    И този, Кочо вече не го слуша! Преди година и 2-3 месеца пак в БНР, в събота с Волгин цвилеха от кеф и се подиграваха на Байдън, когато предупреждаваше, че Путин ще напада! Хе-хе, дърта параноя, ха-ха, в колко часа ще напада, хо-хо, по пладне или среднощ....!? Нападна ли Путин - нападна! Толкова му е експертизата! Малко срам да имаха и да се скрият, а не и днес да са абонирани за истината и правдата! А Гешев ще получи висок пост в чужбина - аташе, дипломат, Израел, Европейската прокоратура! Всичко е договорено с Гешев! Вие му мислете!
  • 10 така мисля

    10 3 Отговор
    Това не е жертва, смяната е един вид превенция ...
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 6 Отговор
    "Всъщност за географски център на Европа по-широко се приема място, което е малко по на изток от Вилнюс, Литва, според проучването на Жан-Жорж Афолдер от Националния географски институт на Франция"

    Ама за ония дето ядат доматите с колците и Брюксел е идеален център‼️

    Коментиран от #37

  • 12 !!!?

    13 23 Отговор
    Този комунистически рептил от съветско време вече мяза на Плътеник на Апокалипсиса - вечният гробокопач на Запада, САЩ, НАТО, Каитализма, Глобализма, Неолиберализма,...!!!?

    Коментиран от #18

  • 13 Хейтър

    13 22 Отговор
    Този е руска подлога. А както се вижда от приказките му май май вече има форма на деменция и говори несвързани и неадекватни неща.

    Коментиран от #17

  • 14 Запиши се в "Ергенът"

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Стойчев":

    Не се измъчвай с Вацев, той не е за прости хора!
  • 15 РЕАЛИСТ

    21 1 Отговор
    Някакъв парадокс се заформя. Критиците на Гешев го обвиняваха , защо не е вкарал Бойко и сие в затвора. Сега Бойко, чрез устата на Габриел му иска оставката. Значи Гешев трябва да арестува Бойко, за да угоди на Габриел, който в издига за премиер. Обърках се вече, кой какво иска.
  • 16 Лагрестин

    8 18 Отговор
    Този Вацев в ред ли е с главата?
  • 17 Кочо

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "Хейтър":

    Деменция още не, но е зациклил на една писта като стар грамофон и бър - бър! Ангели в мрака! А Филип Димитров очевидно вече е напълно сдухан ментално! Всъщност, русофилството е единственото хубаво нещо, което е останало от господин Вацев!
  • 18 Забележи!

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Но не и на Истанбулската конвенция!

    Коментиран от #19

  • 19 Ууупс!

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Забележи!":

    Това исках да го напиша на друго място. Сорри!
  • 20 Бриксаджия

    4 14 Отговор
    Другаря Вацев май от нищо не разбира..претендираше че разбира от Русия ония ядоха бой..сега разбира от европейска бюрокрация..Вацев едните държат моркова и бухалката..другите държат голия си долен гръб това е положението накратко
  • 21 00098

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Както е тръгнало":

    Достойна копейка .Само Възбуждане
  • 22 Ку ку

    4 12 Отговор
    Валентин е
  • 23 Град Симитли

    8 1 Отговор
    Много рано отписвате каскета!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жорж

    22 3 Отговор
    Вацев говори с иронични метафори,но трябва слух и още нещо за да го разбереш.
  • 26 Кривоглед инфо

    1 7 Отговор
    Тоз е от нашите.
  • 27 Макробиолог

    6 3 Отговор
    Ша се гушнат бе Вацев,къде шъ ходят,синергията е велика сила ,дали в Хаити дали на Балканите, няма мърдане.
  • 28 Не искам

    3 13 Отговор
    копейка като този да се опитва да ми внушава нещо негативно срещу европеизма свободата демокрацията и т. н

    Коментиран от #33

  • 29 байХЪ

    12 3 Отговор
    не съм съгласен ,че Възраждане няма накъде да растат. Бсп ,Левици, Русофили, Мир, Атакисти. и т.н ,едни още 200 хил + недоволни от политическите бъдещи бракове на Борисов с останалите
  • 30 Иво

    5 16 Отговор
    Дърт комунист прави анализи за Европа и ЕС. Какво му разбира чугунената глава от ЕС. Цял живот се е клел във вярност на БКП и КПСС. По добре да си гледа пенсията отколкото да разнася комунистическата зараза. 🤩🤩🤩🤩
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    "... африканско момиче е било експонат в човешки зоопарк в Брюксел, Белгия, през 1958 година."
    В "идеалния център на Европа" г-б Вацев ❗
    Още има живи хора, водени там от родителите си ,да хранят с бонбони и банани "експонатите" ❗
    И те сега ни учат на морал .....
  • 32 Добрев

    2 11 Отговор
    Вацев да се занимава с Нинова!Тя ще го разбере,а нас да не ни мисли! От такива,като него акъл не искаме!Самоназначил се анализатор🤮

    Коментиран от #34

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Не искам":

    Друго си е тези които като деца са хранили в зоопарковете хора в клетки ‼️‼️‼️
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Добрев":

    "Умният взима акъл от всички,
    глупакът - от никого !"
  • 35 Гешо е временно

    3 0 Отговор
    "недосетаем".Ма той и Ал Капоне беше такъв,та нашият ли?
  • 36 Точно така

    3 11 Отговор
    България винаги е била и винаги ще бъде проевропейска държава. Не прокремълска, не проазиатска. Още Левски е начертал този път, равни сред другите европейски народи.
  • 37 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На философ ли ми се правиш ?!

    Коментиран от #42

  • 38 Праи квото знаеш,

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Както е тръгнало":

    но не е нужно да информираш всички кога си тръгнал към тоалетната.
  • 39 мдаааа

    5 10 Отговор
    На тоя му дрънчат у бимбарицата два пъти повече петолъчки , в сравнение с Волгинов ...
  • 40 Георги

    1 4 Отговор
    В библиотекарския институт са бесни .
  • 41 Те този е един от тези русофили,

    3 9 Отговор
    които учат нашите деца на русофилия в университетите!
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Явно за теб някой който е учил и знае география е философ ‼️
    Мислех те за по-висока топка ❗

    Коментиран от #43

  • 43 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като си учил , къде е центъра на Вселената ?

    Коментиран от #45

  • 44 Калин

    10 2 Отговор
    Прокурорът Гешев, за който ни се внушава че уж е лошият герой, май ще се окаже положителния. Едни хора наричащи се демократи искат да го махнат за да сложат техен човек, в това се състои тяхната псевдореформа - да махнем неудобния, за да си сложим удобния наш човек . Ще пожертват неудобния Гешев, за да направят сватбата между Герб и ПП и по този начин това да бъде преглътнато от блеещия народ. Щом посолството на улица Козяк е наредило да има профашистко правителство ще го направят на всяка цена. Нали затова скачахте по площадите?!
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    За твоето ниво - пъпът ти ❗
    /Това вече е философия❗/

    Коментиран от #47

  • 46 Серж

    1 11 Отговор
    Долен и глупав ,ограничен комунист Вацев пробутва отново полуистини и комунистическа пропаганда
  • 47 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно ти е спукана топката ! професОре

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Фатки

    3 6 Отговор
    Стига с тези бисери. Много “оригинално и дълбоко прозрение” на един доказано болен руZофил.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    А ти явно нямаш какво да пишеш по темите , та търсиш с кого да се заяждаш ❗
    Само това ли можеш , жалко 😒😒
  • 51 Тоя беше приключил Украйна

    1 2 Отговор
    Още преди една година.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бацо Гацов

    3 3 Отговор
    Дъртата костенурка пак извади кратуната от корубата..
  • 54 хааааа

    1 3 Отговор
    Цървен Г(лист....това симешно човече е анализатор ,колкото аз съм астронавт
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ал Бунди

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хахахахаха..ти верваш ли си? Тая костенурка нема-нема, па току се пръкне от корубата...иначе е любител на водката...в достатъчни количества..
  • 57 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Този съвески трубадур все едно не знае, че в Парламента само ППДБ е проевропейска фракция. Останалите 3/4-ти са създадени и се управляват от Кремъл....
  • 58 Ихтиандър

    0 0 Отговор
    Този човек, с вид на клошар, защо не си направи зъби и тогава да плещи. Просто е грозна картина. ТОЯ БЕШЕ ДЯСНАТА РЪКА НА ЖАН ВИДЕНОВ ИЗВЕСТЕН С НАРИЦАТЕЛНОТО ЖАН ВИДЕНОВА ЗИМА. Как се е домогнал до тоя сайт не знам, но аз ако съм редактор на сайта не бих публикувал нищо от шизофреничните му брътвежи.