Last news in Fakti

14 Май, 2023 14:31 3 073 30

Огнян Минчев: Съгласието за освобождаване на Гешев показва пренареждането на властовите пластове

  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • освобождаване-
  • правителство-
  • преговори

Мощният статут на главния прокурор бе конституционно заложен от БСП през 1990 г. с конкретна политическа цел - да пази партията от евентуални преследвания от страна на укрепващата антикомунистическа опозиция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нарастващото съгласие за освобождаване на главния прокурор показва пренареждането на властовите пластове в България, но не е проява на правосъдна реформа.

Мощният статут на главния прокурор бе конституционно заложен от БСП през 1990 г. с конкретна политическа цел - да пази партията от евентуални преследвания от страна на укрепващата антикомунистическа опозиция. Сметката бе направена без кръчмаря.

Първият избран по новата Конституция главен прокурор - Татарчев - започна мандата си с ареста на ... Андрей Луканов. Оттогава насам на позицията "главен прокурор" бяха избирани преди всичко магистрати с отчетлив потенциал за концентрация на власт. И защо не - нали Татарчев бе казал, че над него е "само Бог".

Независимият статут на концентрирана и трудно подконтролна власт на главния прокурор повиши неговата ценност за укрепналата и уверено настъваща срещу държавата олигархия след средата на 90-те години.

Опитите за промяна на статута на главния прокурор по време на второто правителство на ГЕРБ приключиха с оставката на Христо Иванов и Радан Кънев от правителството и мнозинството, и - уж парадоксално спрямо първоначалните намерения - укрепиха позициите на главна прокуратура в съдебната власт. Конфликтът между господстващото крило на олигархията и претендентите за правосъдна реформа ескалира с избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Днес наблюдаваме акция за освобождаване на Гешев от поста му от страна на тези политически и корпоративни кръгове, които го избраха и защитаваха позицията му през последните почти четири години.

Очевидно спасяването на системата за контрол над правосъдната система изисква "персонални жертви", целящи да убедят както българската общественост, така и външните партньори на България, че "реформата е в ход". Акцията е и неподправен флирт с "партиите на промяната", целящ да ги привлече в общо "реформаторско мнозинство" и съвместно управление. В помощ на флирта идва и обстоятелството, че самите "партии на промяната" досега не са излезли със смислена програма за цялостна правосъдна реформа докато воюваха безкомпромисно с Гешев в позицията на главен прокурор.

Правосъдната реформа може да се случи при няколко предусловия.

Първо, структурна промяна във властовия контрол на олигархичната корпоративна пирамида над българската държава. Последните три години показаха, че подобна промяна не е нито по силите, нито по желанието както на силите на статуквото, така и на претендиращите за промяна. "Опозиционните олигарси" се борят не срещу системата, а за повече собствен контрол върху нея - контрол, който досегашната доминираща груировка се бори да запази за себе си.

Второ, балансирано разрешаване на една основна дилема - колкото по-независима е правосъдната система като клон на властта, толкова по-безнаказано упражнява своята власт под контрола на олигархичните си "благодетели". Колкото по-слаба е независимостта на правосъдието, толкова по-благоприятни са условията за оказване на натиск върху нея по официалните канали на институционалната държавна власт. Тази дилема не е нито българска, нито посткомунистическа.

В Англия независимата и същевременно безпристрастна и почтена съдебна власт е продукт на едно магистратско съсловие с произход от управляващата аристокрация - gentry, която има за свой девиз noblesse oblige - благородството задължава. В Америка ключът към независимост и подконтролност на съдебната власт е децентрализацията - различните нива на организация на властта (федерално, щатско, локално) и изборността на магистратите от гражданите. Всяка демократична страна трябва да намери свой модел на баланс между независимост и подотчетност на правосъдието.

В България тази тема все още не е поставяна истински за обществено и експертно публично обсъждане.

Основните проблеми са два.

Първо - неизживяно институционално и манталитетно наследство на комунистическата система върху самосъзнанието на правосъдната общност.

Второ - система на незаконен и пълноценен контрол на посткомунистическата олигархия върху правосъдната система, която е основния олигархичен инструмент на всеобхватната корупционна машина за източване на държавата.

Докато тези два проблема не бъдат адекватно адресирани, персоналните кадрили - популярни или не - ще се се оказват просто почесване по повърхнстта на дълбоко загноялата държавна институционална система.

Огнян Минчев, Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    26 5 Отговор
    Време е да махнат поста Главен прокурор на БГ след толкова излагации на всички,
    които са го заемали и нито една голяма риба в затвора. Татарчев, Филчев, Велчев,
    Цацаров, Каскета - едно голямо нищо.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    18 3 Отговор
    Румъния рязко дръпна напред в положителна посока заради работешата си прокуратура, която обвини, а съдът осъди висши политици. В България, за да има напредък за по-добро явно трябва първо да се отстранят и арестуват прокурори и съдии, а на тяхно място се изберат/назначат независими и морално чисти експерти юристи. И най-вече да се променят правилата/законите за работа на правораздавателните ни органи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И какво

    18 0 Отговор
    пренареждане е това , да стане Гешев , да седне Сарафов ? Не е врат , а шия !

    Коментиран от #11

  • 6 Библиотекарски институт

    4 4 Отговор
    Огняне много добре знаеш , че нямаме много кадри в България
  • 7 Костадинов

    3 12 Отговор
    Президентска република вън еврото и НАТО за нормален живот .Не за мен а за Вас братя българи.
  • 8 Нямам думи !

    11 0 Отговор
    Такава длъжност-Главен прокурор има само в РФ и бившите съветски републики !
  • 9 Митрофанова

    0 1 Отговор
    Огнян. Направете правитества вземете денги от Европа и после ще решаваме кой къде кога
  • 10 Теодор

    8 3 Отговор
    Варненския тлъст гербераст Минчев доста се е объркал. Именно Гешев бе назначен без конкурс от Мафията да пази гърба на Тиквата и ортака му Пееф.
  • 11 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "И какво":

    Браво бе ! Имало умни хора които вождат какво се гласи ! Браво !
  • 12 Огнян Минчев не позна

    3 2 Отговор
    Гешев е Терорист и садист затова го гонят от "Витоша 2 "!
  • 13 Митрофанова

    7 1 Отговор
    Българи и промяна..това са най-простият и изморен народ който сме окупирали .
  • 14 Сатана Z

    3 7 Отговор
    От години жълтопаветбата измет подстрекавана от фашизоидната формация “ДБ” иска главата на главния прокурор на Републиката.Шепа софийски фашисти искат България да се превърне в Украйна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1234

    7 1 Отговор
    Тоя Гешев откакто се върна от САЩ ,много мълчалив ,не смее да гъкне,схемите в бг се редят в Европа а не във Вашингтон ,но нали е милиционер откъде да знае,а и свърши работата,отвлича вниманието от банкянския карагьозчия
  • 17 Парапрокуротура е факт

    4 1 Отговор
    Главен Прокурор е равносилно на "Инквизиция", само ако знаехте какви отдели има Главна, включително отдел от изроди роми и мутри да бъркат в мозъка на хората както при ДС през 80-те!
  • 18 Митрофанова

    1 2 Отговор
    Аз му казах да арестува Владимир Путин. Не няма по прист народ от българите.
  • 19 Сух

    2 0 Отговор
    Показва замазването на някакъва мушингия, която ще ни бъде сервирана под прикритие то на плямпането за Гешев
  • 20 Митрофанова

    0 3 Отговор
    Долу ръцете от главния прокурор.Казах !!!
  • 21 Тома Кукловодов

    5 0 Отговор
    всичко е постановка на боко и атентата и габриела и 5 съгласили за сваляне на гешев. Никой никого няма да сваля, а е спасение на кожите на Бат Б и Гешев на власт имащи по милиционерски и мутренски начин.
  • 22 Митрофанова

    1 3 Отговор
    На българите им е бедна фантазията какви атентати може да създадем в Болгария .
  • 23 ТРЕНД

    2 1 Отговор
    Когато са глухи за теб и твоето отчаяние, заслепени от егоизъм и глупост, ти търсиш начин да минеш без тях и тяхната система. .. 1917 г. Русия се разпада на съставните си части, никоя територия не иска вече властта на руският цар. Дори Сибир се отцепва, ЛОГИЧНО ЗА Финландия.. За да се слепят парчетата ще трябва нова концепция и идеал. Това правят болшевиките. Цар Освободител е наречен така защото освобождава крепостните, но силите които печелят от това да няма реформи, се противопоставят, дори те убиват царят и обвиняват радикалите за това. Но ако отлагаш да раздадеш справедливост, системата се чупи и тя се чупи, през 1905 г. и 1917 г. Статуквото в България не иска да промени неолибералният рай, в който бизнес елитът има сектори в икономиката които са конкурентни на световният пазар само с евтина енергия, евтин труд най-вече, и ниски данъци. Така прави и кръгът на Горбачов и Путин, сега. Напълно отказват да видят окаяното положение на масите. И масите казват сбогом, ще измислим нещо да сме без вас. Така българският народ забрави за изборите, демократичният избор. И сега само една част от тях се надява на партиите и народното събрание - правителството. Една партия може да събере под 10% от имащите право да избират, и всяка партия е антипод на другите партии, което прави коалицията невъзможна. Преди 15 години се смяташе за ексцентрично и лузърско да публикуваш в интернет. Сега вече това е статуквото, и другото ще изчезне. Сега има хора които се отказват от
  • 24 Митрофанова

    1 0 Отговор
    Мога да закрия още утре сутринта отбора Левски София и да стане Динамо Подуене .

    Коментиран от #26

  • 25 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    Статуквото в България не иска да промени неолибералният рай, в който бизнес елитът има сектори в икономиката които са конкурентни на световният пазар само с евтина енергия, евтин труд най-вече, и ниски данъци. Така прави и кръгът на Горбачов и Путин, сега. Напълно отказват да видят окаяното положение на масите. И масите казват сбогом, ще измислим нещо да сме без вас. Така българският народ забрави за изборите, демократичният избор. И сега само една част от тях се надява на партиите и народното събрание - правителството. Една партия може да събере под 10% от имащите право да избират, и всяка партия е антипод на другите партии, което прави коалицията невъзможна. Преди 15 години се смяташе за ексцентрично и лузърско да публикуваш в интернет. Сега вече това е статуквото, и другото ще изчезне. Сега има хора които се отказват от държавата, от икономиката, от магазините и от парите.. Неолибералният рай, ще направи от такива лузъри и ексцентрици, да станат статукво и държавата, икономиката, парите и магазините да изчезнат от историята. Както бозата изчезва, защото не е това което е. Рано или късно, притежателят на кокошка която снася златни яйца, ще я унищожи от лакомията си. Хората се принуждават да търсят начини да минат без държава благинки - пенсия и здравеопазване, синдикализъм, работно място, пари, магазини. Ще намерят начин да живеят без пари и търговия. Ще си правят сами енергията, храната - която сега е отровна, къщите, и транспорт без пътища до всяка точ
  • 26 Ох како

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Митрофанова":

    Килотитее да ти ям кашкавалката с чубрицата да оближа ако това го направиш

    Коментиран от #28

  • 27 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Когато са глухи за теб и твоето отчаяние, заслепени от егоизъм и глупост, ти търсиш начин да минеш без тях и тяхната система. .. Преди 15 години се смяташе за ексцентрично и лузърско да публикуваш в интернет. Сега вече това е статуквото, и другото ще изчезне. Сега има хора които се отказват от държавата, от икономиката, от магазините и от парите.. Неолибералният рай, ще направи от такива лузъри и ексцентрици, да станат статукво и държавата, икономиката, парите и магазините да изчезнат от историята. Както бозата изчезва, защото не е това което е. Рано или късно, притежателят на кокошка която снася златни яйца, ще я унищожи от лакомията си. Хората се принуждават да търсят начини да минат без държава благинки - пенсия и здравеопазване, синдикализъм, работно място, пари, магазини. Ще намерят начин да живеят без пари и търговия. Ще си правят сами енергията, храната - която сега е отровна, къщите, и транспорт без пътища до всяка точка на светът, медицина, без някой да им го продава. Комуни и технологии. Лузърско, после статукво. Здравеопазването е отрицателно за вашето здраве, но отърва на сегашното статукво. Сбогом здравеопазване, държавно и търговско.. сбогом на културата и театрите.. на образованието..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Митрофанова

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Последният Софиянец":

    Г-н Миков..ти ли си хихи