Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2023 22:59 2 846 27

Нападенията в Белгород: колко сигурни са границите на Русия

  • белгород-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Ако Русия измести част от войските си към границата след нападенията в Белгород, това би било ясен знак

Нападенията в Белгород: колко сигурни са границите на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Звучи като сценарий за шпионски трилър, но е истина: тежко въоръжени бойци проникнаха необезпокоявано на руска територия и превзеха редица обекти. Има ли проблем Русия с охраната на държавната си граница?

Още новини от Украйна

Въоръжени мъже влизат на руска територия от Украйна и превземат няколко села едно след друго. Една жена е убита, няколко души са ранени. В областния град е обявено извънредно положение. Стотици са евакуирани, настъпва хаос. Малко след това в района започва антитерористична операция на руските въоръжени сили. Кремъл твърди, че е ликвидирал 70 украински нападатели. От Киев отричат да имат нещо общо със случващото се. Казват, че атаката е извършена от руски граждани, които искат да се изправят срещу Владимир Путин. За една нова, свободна Русия.

Всичко това звучи като перфектен материал за вълнуващ политически трилър, но всъщност се е случило на руско-украинската граница в района на Белгород. И въпреки че извънредното положение вече е отменено, много въпроси остават без отговор.

Всичко е под контрол?

От Кремъл първоначално се въздържаха от конкретни отговори на въпросите по тази тема. Говорителят на Путин Дмитрий Песков използваше твърде общи формулировки като например "дълбоко притеснение" за случващото се. Руската държавна телевизия обаче беше много по-гръмогласна. Там се говореше за украински терористи, фашисти, западни съучастници и всякакви други саботьори. Лайтмотивът: Русия държи всичко под контрол. Областният управител на Белгород Вячеслав Гладков уверява, че "всички нужни мерки са предприети от властите". Но вярно ли е това?

Украинският военен експерт Ян Матвеев е скептичен. Пред ДВ той уточнява, че не може да става и дума за бърза реакция на руската армия. "Дори след като много видеа и снимки вече се бяха появили в интернет, на руските въоръжени сили им отне не по-малко от час и половина, за да реагират”. Матвеев намира това колебание за странно.

Руският политически анализатор Дмитрий Орешкин също подозира, че Кремъл е бил хванат неподготвен от нападението. По думите на експерта обаче това не е изненадващо. "Войната си е война. А във война печели онзи, който е по-бърз. В този случай това е украинската страна, която, противно на очакванията на Кремъл, не си стои тихичко от другата страна на границата, страхувайки се да я премине". Кремъл явно не очаква, че освен Русия и други държави могат да нарушат международно признатите суверенни държавни граници. Орешкин е убеден, че руският елит ще си вземе нужните поуки от това. "Разбира се, те много добре знаят, че някой от тях се е провалил, меко казано. Ще паднат глави. Но това няма да го видим по телевизията", убеден е Орешкин.

Пренасочване на ресурс от фронта към границите?

Ако Русия измести част от войските си към границата след нападенията в Белгород, това би било ясен знак. Но това е и тъкмо нещото, което целят нападателите, смята военният експерт Матвеев. Той обръща внимание на състоянието на руската армия, която и без друго страда от липса на техника и човешки ресурс. "От една страна всичко това има психологически ефект и цели да сплаши руските генерали - вижте, ако искаме, можем да ви превземем". В отговор руските военнокомандващи тогава ще кажат: нека да пазим границите си. Това ще има ефект - танкове и войници ще трябва да бъдат изместени от фронтовата линия към границите, обяснява Матвеев.

Въпреки това Дмитрий Орешкин предупреждава, че нападенията по границата с Украйна могат да бъдат използвани от Кремъл за пропагандни цели и само да подпомогнат наратива на Путин. "Вижте, ние бяхме принудени. Путин беше прав, когато каза, че е действал превантивно - всичко това ще се впише прекрасно в наратива, че иначе украинците ще продължат да ни нападат по този начин".

Онова, за което експертите обаче са на едно мнение, е, че нахлуването на въоръжени групи от Украйна на руска територия няма да предизвика сериозна промяна във военната стратегия. По-важен е пропагандният ефект - и за двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    37 11 Отговор
    В Русия лесно се влиза обаче жив не се излиза.

    Коментиран от #3

  • 2 стоян георгиев

    25 11 Отговор
    Руснаците нарочно ги пуснаха и сега руския народ иска вендета. Кой сега е номер 1?
  • 3 Хахахаха

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Митове и легенди!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Прав си, някои

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    от военнопленниците се върнаха.
    Ама не много.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А50

    33 2 Отговор
    Вие чувате ли се - тежко въоръжена диверсантна група проникнала... Че то в България всеки ден проникват диверсанти по джапанки и се разхождат в центъра на София. САЩ да не би да са спряли мексиканските диверсанти или наркотрафикантите
  • 7 Обесен- _Язовец

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен-_ Язовец":

    Марш да покриваш Вагнер докато се изтеглят от Бахмут.

    Коментиран от #9, #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 П.Утин

    7 8 Отговор
    Героичните руски войски унищожиха за броени минути между 7 - 70 хиляди терористи ! Оцелелите 7 избягаха обратно !
  • 11 Бу Бу

    19 4 Отговор
    Чета тука доста безсмислени коментари. Явно никой не се замисля, че проникването на Украински диверсанти на територията на Русия, работи в полза на Русия. За това Руските силови министерства не бързат с реакцията( ликвидирането на диверсантите). От друга стране не трябва и много да се бавят с ликвидирането им( това поражда съмнения за възможностите им). САЩ и НАТО (и Русия) многократно повтарят, че всякакви враждебни действия от страна на Украйна на ТЕРИТОРИЯТА на Русия, променят всичко. САЩ и НАТО се кълнат, че тяхно оръжие не се използва от Украйна за действия на територията на Русия( а в момента Украйна няма друго оръжие освен доставено от САЩ И НАТО), Русия обявява, че всякакво действие от страна на Украйна на територията на Русия( с Американско, НАТО-вско ) оръжие означава нападение от САЩ и НАТО срещу Русия. Ако всичко публикувано е вярно:ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЪПИТЕ УКРАИНЦИ С ТЕЗИ СИ ДЕЙСТВИЯ СЕРИОЗНО ПОМАГАТ НА РУСИЯ ,ПРИНУЖДАВАЙКИ САЩ И НАТО СЕРИОЗНО ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ ПОМОЩА СИ ЗА УКРАЙНА.

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    12 2 Отговор
    Като се правите на гяволи отидете и влезте в Русия.Така ще раберете,колко лесно се влизало.Те са ги наблюдавали и оставили да влязат,за да имат основания за поредните отмъщения.Колко акъл имат влезлите е друга тема с едно голямо изгорено петно върху нивата превърнали са ги на пепел
  • 14 Пха ха ха ха

    7 3 Отговор
    Дв защо не влезете да видим как ще излезете
  • 15 КовидманЯк

    6 4 Отговор
    Дрън-дрън дрънканици на Дойче зеле.
  • 16 Сигурни са..

    0 0 Отговор
    Абе Иван..отиде на Курса май..удар в рудана сигурно още плува в кръг
  • 17 А колко

    8 2 Отговор
    Са сигурни границите на Америка??? Щом американците не могат да се опазят от обикновенните мигранти от Мексико какво ще направят ако решат да навлезнат тренирани диверсионни групи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма как

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Лапин асвабади Белгород":

    Бандеровците да тормозят руснаците в Украйна и нищо да не им се случи. Просто путя защити своите хора а урните си плащат
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой

    3 2 Отговор
    След това нападение от 20 процнта, които НЕ подкрепяха Путин останаха 10.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Прецедент

    1 2 Отговор
    Русия сама е организирала нападението в Белгород
  • 26 Не коментарите,а статията е безмислена

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бу Бу":

    Както и другата за Шитлиц,още по-безмислена(да си не помисли,че накой има време за губене,нерви за хабене в четене на такива руски БЕЗМИСЛЕНИЦИ).Виж,коментарите,вкл.и твоят са за четене и прочетени.А русия продължава да се пълни с фашисти.Ама,че фашисти,а?Ваабшета фашистав.Три танкиста-три фашиста.
  • 27 Намери

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Обесен- _Язовец":

    Зелю , че всеки ден е в нова държава а неговите го чакат да яха ,, пантерата ,, и поведе контра занулението.