Last news in Fakti

28 Май, 2023 10:00 2 631 47

Кибер Гулаг: Русия срещу руските граждани

  • русия-
  • гулаг-
  • владимир путин-
  • кремъл

В столицата Москва има 250 000 камери за наблюдение със софтуера - на входовете на жилищни сгради, в обществения транспорт и по улиците

Кибер Гулаг: Русия срещу руските граждани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Екатерина Максимова не може да си позволи да закъснява, но журналистката и активистка избягва московското метро, въпреки че това е може би най-ефективният маршрут, пише "Асошиейтед прес".

Това е така, защото са я задържали няколко пъти през изминалата година, благодарение на широко разпространените охранителни камери със системата с разпознаване на лица. Тя казва, че полицията ще я спре, защото камерите "реагират" на нея - въпреки че често изглежда не разбират защо и ще я пуснат след няколко часа.

"Изглежда, че съм в някаква база данни", казва Максимова, която преди това е арестувана два пъти: през 2019 г. след участие в демонстрация в Москва и през 2020 г. заради екологичния си активизъм.

За много руснаци като нея става все по-трудно да избягат от контрола на властите, като правителството активно следи акаунтите в социалните медии и използва камери за наблюдение срещу активисти.

Дори една онлайн платформа, някога хвалена от потребителите за лесно навигиране в бюрократичните задачи, се използва като инструмент за контрол: властите планират да я използват за връчване на призовки за военните действия, като по този начин осуетяват популярна тактика на лицата, избягващи набор, да избягват да им бъдат връчвани лично документите за набиране за военна служба.

Защитниците на правата казват, че Русия при президента Владимир Путин е използвала цифрова технология за проследяване, цензуриране и контрол на населението, изграждайки това, което някои наричат "кибер гулаг" - мрачна препратка към трудовите лагери, в които са държани политически затворници по съветско време.

Това е нова територия, дори за нация с дълга история на шпиониране на своите граждани.

"Кремъл наистина се превърна в облагодетелстван от цифровизацията и използва всички възможности за държавна пропаганда, за наблюдение на хората, за деанонимизиране на интернет потребителите", каза Саркис Дарбинян, ръководител на правната практика в Роскомсвобода, руска група за свобода на интернет, според Кремъл "чуждестранен агент".

Онлайн цензура и преследвания

Привидното безразличие на Кремъл към цифровото наблюдение изглежда се промени, след като масовите протести през 2011-12 г. бяха координирани онлайн, което накара властите да затегнат контрола върху интернет.

Някои разпоредби им позволяват да блокират уебсайтове; други наложиха операторите на мобилни телефони и интернет доставчиците да съхраняват записи и съобщения за обаждания, като споделят информацията със службите за сигурност, ако е необходимо. Властите оказаха натиск върху компании като Google, Apple и Facebook да съхраняват потребителски данни на руски сървъри, без резултат и обявиха планове за изграждане на "суверенен интернет", който може да бъде откъснат от останалия свят.

Много експерти първоначално отхвърлиха тези усилия като безполезни, а някои все още изглеждат неефективни. Мерките на Русия може да се сравняват с ограда от колове в сравнение с Голямата защитна стена на Китай, но онлайн репресиите на Кремъл набраха скорост.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., онлайн цензурата и съдебните преследвания за публикации и коментари в социалните медии скочиха толкова много, че счупиха всички съществуващи рекорди.

Според Net Freedoms, известна група за защита на правата в интернет, повече от 610 000 уеб страници са блокирани или премахнати от властите през 2022 г. - най-високият годишен общ брой за 15 години - и 779 души са изправени пред наказателни обвинения за онлайн коментари и публикации, което също е рекорд.

Основен фактор беше закон, приет седмица след инвазията, който на практика криминализира антивоенните настроения, каза шефът на Net Freedoms Дамир Гайнутдинов. Законът забранява т.н. "разпространение на невярна информация" за или "дискредитиране" на армията.

"Хюман Райтс Уоч" цитира друг закон от 2022 г., който позволява на властите "да затварят извънсъдебно средства за масова информация и да блокират онлайн съдържание за разпространяване на "фалшива информация" относно поведението на руските въоръжени сили или други държавни органи в чужбина или за разпространяване на призиви за санкции срещу Русия".

Потребителите на социалните мрежи "не трябва да се чувстват в безопасност"

По-суровите закони срещу екстремизма, приети през 2014 г., са насочени към потребителите на социални медии и онлайн речта, което доведе до стотици наказателни дела за публикации, харесвания и споделяния. Повечето участващи потребители на популярната руска социална медийна платформа VKontakte, за която се твърди, че сътрудничи на властите.

С разрастването на репресиите властите се насочиха към Facebook, Twitter, Instagram и Telegram. Около седмица след инвазията Facebook, Instagram и Twitter бяха блокирани в Русия, но потребителите на платформите продължаваха да бъдат преследвани.

65-годишната Марина Новикова беше осъдена този месец в сибирския град Северск за "разпространение на невярна информация" за армията за антивоенни публикации в Telegram, като ѝ беше наложена глоба в размер на над 12 400 долара. Московски съд миналата седмица осъди опозиционния активист Михаил Кригер на седем години затвор за коментари във Фейсбук, в които той изрази желание "да обеси" Путин. Известната блогърка Ника Белоцерковская, която живее във Франция, получи задочно девет години затвор за публикации в Instagram за войната, за които властите твърдят, че разпространяват "фалшификати" за армията.

"Потребителите на която и да е социална медийна платформа не трябва да се чувстват сигурни", каза Гайнутдинов.

Защитниците на правата се тревожат, че онлайн цензурата е на път да се разшири драстично чрез системи с изкуствен интелект за наблюдение на социални медии и уебсайтове за съдържание, считано за незаконно.

През февруари правителственият медиен регулатор Роскомнадзор заяви, че пуска Oculus - система с изкуствен интелект, която търси забранено съдържание в онлайн снимки и видеоклипове и може да анализира повече от 200 000 изображения на ден, в сравнение с около 200 на ден от хора. Две други AI системи в процес на разработка ще търсят текстови материали.

През февруари вестник Ведомости цитира неидентифициран служител на Роскомнадзор, който се оплаква от "безпрецедентните количества и скорост на разпространение на фалшификати" за войната. Служителят също цитира екстремистки забележки, призиви за протести и "ЛГБТ пропаганда" сред забраненото съдържание, което новите системи ще идентифицират.

Активистите казват, че е трудно да се разбере дали новите системи работят и каква е тяхната ефективност. Дарбинян, от групата за свобода на интернет, го описва като "ужасни неща", водещи до "повече цензура", на фона на пълна липса на прозрачност за това как системите ще работят и ще бъдат регулирани.

Властите може също така да работят върху система от ботове, които събират информация от страници в социалните медии, приложения за съобщения и затворени онлайн общности, според беларуската хактивистка група Cyberpartisans, която получи документи на дъщерно дружество на Роскомнадзор.

Координаторът на Cyberpartisans Юлиана Шаметавец коментира пред АП, че се очаква ботовете да проникнат в рускоезични социални медийни групи за наблюдение и пропаганда.

"Сега е обичайно да се смеем на руснаците, да казваме, че имат стари оръжия и не знаят как да се бият, но Кремъл е много добър в кампаниите за дезинформация и има чудесни ИТ експерти, които създават изключително ефективни и много опасни продукти".

Правителственият регулатор Роскомнадзор не отговори на искане за коментар.

Очи на - и под - улиците

През 2017-18 г. властите в Москва пуснаха улични камери, активирани с технология за разпознаване на лица.

По време на пандемията от COVID-19 властите така успяха да проследят и глобят тези, които нарушават блокадите.

Ведомости съобщи през 2020 г., че училищата ще получат камери, свързани със система за лицево разпознаване, наречена "Оруел", на името на британския писател на антиутопичния роман "1984" с неговия всевиждащ герой "Големия брат".

Когато през 2021 г. избухнаха протести срещу лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, системата беше използвана за намиране и задържане на присъстващите на демонстрации, понякога седмици по-късно. След като Путин обяви частична мобилизация за Украйна миналата година, това очевидно е помогнало на властите да заловят лицата, които избягват военна служба.

Мъж, който бе спрян в московското метро, след като не се съобрази с призив за мобилизация, каза, че полицията му е казала, че системата за лицево разпознаване го е проследила, според съпругата му, която говори с АП при условие за анонимност, защото се страхува от отмъщение.

През 2022 г. "руските власти разшириха контрола си върху биометричните данни на хората, включително чрез събиране на такива данни от банки и използване на технология за разпознаване на лица за наблюдение и преследване на активисти", съобщи "Хюман Райтс Уоч" тази година.

Максимова, активистката, която многократно бива спирана в метрото, заведе дело, оспорвайки задържанията, но загуби. Властите твърдят, че тъй като е имала предишни арести, полицията е имала право да я задържи за "предупредителен разговор" - в който служителите обясняват "моралните и законови отговорности" на гражданите.

Максимова казва, че служителите са отказали да обяснят защо тя е в техните бази данни за наблюдение, наричайки това държавна тайна. Тя и адвокатът ѝ обжалват решението на съда.

В Москва има 250 000 камери за наблюдение със софтуера - на входовете на жилищни сгради, в обществения транспорт и по улиците, каза Дарбинян. Подобни системи има в Санкт Петербург и други големи градове, като Новосибирск и Казан, каза той.

Той смята, че властите искат да изградят "мрежа от камери из цялата страна. Звучи като обезсърчаваща задача, но има възможности и средства за изпълнението ѝ."

"Тотално цифрово наблюдения"

Усилията на Русия често водят до сравнения с Китай, където властите използват цифрово наблюдение в огромен мащаб. Китайските градове са покрити с милиони камери, които разпознават лица, форми на тялото и как хората ходят, за да ги идентифицират. "Чувствителните" хора се проследяват рутинно или чрез камери, или чрез техните мобилни телефони, имейли и акаунти в социалните медии, за да се задуши всяко несъгласие.

Кремъл изглежда иска да следва подобен път. През ноември Путин нареди на правителството да създаде онлайн регистър на онези, които отговарят на условията за военна служба, след като усилията за мобилизиране на 300 000 мъже да се бият в Украйна разкриха, че регистрите за набор са в хаос.

Регистърът, който е обещан да бъде готов до есента, ще събира всички видове данни, "от амбулаторни клиники до съдилища, до данъчни служби и избирателни комисии", каза политическият анализатор Татяна Становая в коментар за Фондацията Карнеги за международен мир.

Това ще позволи на властите да връчват проекти на призовки по електронен път чрез правителствен уебсайт, използван за кандидатстване за официални документи, като паспорти или документи. След като призовка се появи онлайн, получателите не могат да напуснат Русия. Други ограничения - като отнемане на шофьорска книжка или забрана за покупка и продажба на имущество - се налагат, ако не се съобразят с призовката в рамките на 20 дни, независимо дали са я видели или не.

Становая смята, че тези ограничения могат да се разпространят и в други аспекти на руския живот, като правителството "изгражда държавна система на тотално цифрово наблюдение, принуда и наказание". Закон от декември задължава таксиметровите компании да споделят базите си данни с агенцията наследник на съветската КГБ, давайки ѝ достъп до датите, дестинациите и плащанията на пътуващите.

"Кибер Гулаг, за който се говори активно по време на пандемията, сега придобива реалната си форма".

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    35 33 Отговор
    в Русия има тотална диктатура

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 2 Българин

    21 36 Отговор
    скоро и над Матушка ще изгрее демокрацията

    Коментиран от #6, #27

  • 3 Българин

    27 38 Отговор
    Навални ще излезе от затвора и ще бъде следващия президент

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Ще, ще...

    43 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    С 3% подкрепа точно следващият президент е...
    Между другото какво стана с Асандж в " меката на демокрацията"?..
  • 5 Плашимир

    42 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    В България има тотална измама!
  • 6 Плашимир

    38 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    А сега кажи кога в Родината ще изгрее и какво?

    Коментиран от #40

  • 7 Крадецът вика "Дръжте крадеца!"

    42 12 Отговор
    А на запад няма? Я се огледайте!
  • 8 Българин

    42 20 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А ЕС какво е не е ли диктатура????

    Коментиран от #13

  • 9 Кирил

    24 36 Отговор
    В русия няма граждани, няма гражданско общество. Имало е векове отрицателна генетична селекция. Има бивши крепостни, колхозници,ватници и много алкохолици и дебили

    Коментиран от #14, #18

  • 10 Българин

    32 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти не си Българин а долен козяшки стинкажия
  • 11 Що ни занимавате?

    26 9 Отговор
    Във всяка електронна държава е така..
  • 12 Демократ

    27 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Като победим ще направим музей на Навални, и там на видно място ще му провесим гащите намазани с "новичок" и ще ги обявим за национална ценност по голяма от Петър Велики.
  • 13 щерев

    13 16 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ако беше, нямаше да можеш нито да говориш нито да пишеш. Дебил

    Коментиран от #22

  • 14 Булпсихопат

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Ама има! А в твоята територия и това няма!
  • 15 Касата

    25 21 Отговор
    Русия,ако са имали поне едно нормално правителство,щяха да са една от развитите държави,за нещастие тия от Кремъл и кръговете около тях ще им изпиват кръвчицата винаги!
  • 16 Сталин

    30 13 Отговор
    Тези камери за лицево разпознаване ги има навсякъде в Европа и САЩ,този ще бъде начина за контрол през следващата "пандемия" през 2025 ,когато ако нямаш "зелен сертификат" няма да можеш да излезеш от вкъщи,очаквайте такива камери и е България скоро
  • 17 С Копейкин , това и в БГ!

    15 20 Отговор
    С Копейкин , това и в БГ!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайде пак

    23 19 Отговор
    антируска пропаганда... Американските пропагандисти сами издават американските лъжи! Русия не може да бъде сломена, не го разбраха американските пропагандисти, но отвратиха света от злото САЩ!
  • 20 Пиночет

    25 24 Отговор
    Почти всички руснаци са полуидиоти и роби на Кремълските идиоти, а нашите путинофили завършени идиоти!

    Коментиран от #23, #24

  • 21 30 години US колония

    22 12 Отговор
    След ПП и ДБ и тяхната държавна измяна, корумпираност и лъжи, тази писаница ми изглежда смешна
  • 22 Айде бе..

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "щерев":

    И азбуката ли ни е от ЕС? Скоро не съм .... неграмотници,искаш ли да те пробам?

    Коментиран от #41

  • 23 Фащ

    14 14 Отговор

    До коментар #20 от "Пиночет":

    се управляват от безмозъчна мумия, подлогите я величаят
  • 24 Сталин

    20 12 Отговор

    До коментар #20 от "Пиночет":

    Ами руснаците може да са роби на техния идиот ,ама ние сме роби на идиота от отвъд океана
  • 25 Име

    10 2 Отговор
    Какво да кажем, един познат го хванаха от КАТ и - дело и - в делото - справка - че през 1974 година е изпреварил с мотоциклет неправилно на изкачване, непрекъсната осова линия товарен автомобил и т.н, бил глобен - пазят още от 1974 година КАТ такива нарушения.

    Така, че - няма какво да се чудим, впрочем - САЩ имат също система, както и да е. Какво да кажем - неприятно е да те задържат по повод и без повод.
  • 26 И така

    17 8 Отговор
    Сащ - 200 г. история, 200 войни. Това казва всичко!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тази никой не я чул в Русия коя е

    15 6 Отговор
    Само соросоидите губещи позиции навсякъде я пробутват в недиите
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Смешници

    15 5 Отговор
    Защо триете истината бре? Токио е първия град където е въведено пълното видео наблюдение .Има 4 милиона камери ,в Москва са 1.8 милиона .От януари и Берлин стана същия град с 8 милиона .Следват въведения в Париж и Ню Йорк с 4 и с 6 милиона камери .Защо не пишете за Токио който хем е първия такъв град хем са двойно камерите .Между другото в Москва след това въвеждане престъпността е намаляла с 36%.Това ,че някой не е чист и се бои от това си е негов проблем .Аз нямам проблем в метрото в Русия нито където и да е в Москва .
  • 32 Ъъъъ

    5 11 Отговор
    И в България трябват здрави закони за руските агенти! В Белене да чукат камъни, като искат руски строй!
  • 33 Трифон зарезан

    4 11 Отговор
    великиЯ путин-чо го е страх от любовта на собствения си народ.
  • 34 1944

    3 6 Отговор
    северна корея с мизерия и камери
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ЧЕТА КАК ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ ГОНЯТ
    БАЙ ДОНЧО ТРЪМП И РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ПАТРИОТИ :))
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 елвис

    8 1 Отговор
    В Лондон, с по-малко население, камерите са над 400 000.Зарежете тая жалка пропаганда
  • 38 Може може

    6 0 Отговор
    Не си застрелват президентите насред улицата!
  • 39 Гост

    6 4 Отговор
    В краварника имат камери и в баните на хората, но тръгнали да се смеят на руснака.

    Коментиран от #45

  • 40 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Плашимир":

    Питай го и за прародината му
  • 41 Верно ли

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Айде бе..":

    Не разбра за какво ти говори колегата-форумец???!!!
    Лелеее,прав е.
  • 42 хахаха

    6 1 Отговор
    500 000 камери пазят Лондон - БГ Вестник Лондон
  • 43 Ами

    1 6 Отговор
    Прогнила Русия, вижда се краят!
  • 44 Мухаа,хаа!

    7 0 Отговор
    А тук,за" Столичанъе в повече," мислите че няма? Изглежда ви мина незабелязано иновативното " предложение,на онзи- гелосания кандидат за кмет от продай софия.За интегрирана система за наблюдение,не само с монтираните до момента,но всички камери по сгради,офиси, жилища,магазини ГТ,метрополитен, и рязко нарастване на внос и монтаж от общината на такива през следващия кметски мандат.Щом стъпиш от входа навън ще те поема Биг Брадър.Под благовидния мотив: Да жиевеете в безопасна среда! Москва с околните си райони ,по площ и население е колкото цяла България.Какво- да седят със скръстени ръце, при чисто военна ситуация в огромен мегаполис,без контрол върху всеки метър? Какво е притеснява тази мисирка- джурналистка ? Ако си чист,и нямаш нещо да спотайваш, дори няма да се сещаш че има камери.
  • 45 руски соросоиден кравар

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Не се обяснявяй бе цъpвyл!
  • 46 ле лейиииииииииии

    6 0 Отговор
    Някой успя ли да прочете до края тази словестна дефекация? Големи глупости. Тука, в цивилизованио запад няма никва цензура?! Глей, да видиш ти! Я си намерете сезал и знаете кво. Барем нещо полезно свършите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.