29 Май, 2023 13:00 1 947 15

Православието е просто нещо

  • православие-
  • църква-
  • вяра

Ние всекидневно правим опит да заобикаляме тези заповеди и оттам идват нашите проблеми

Православието е просто нещо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек често се пита как да се оправи в науката за Бога, как да се справи с религиозните въпроси. Те изглеждат твърде сложни и често неразбираеми.

А всъщност нещата са много прости. Бог ги е направил такива и е дал възможност на всеки човек, който Го търси, да Го намери и следва. Това коментира Андрей Киряков.

Най-основната, стъпваща на фундаментите, религия е Православната. Тя ни дава ясни и точни правила, които трябва да спазваме, за да живеем праведно и да сме добре. Това са на първо място десетте Божи заповеди. Те са много ясни и прости. Не убивай – точка. Не кради – точка. Почитай майка си и баща си – точка. Не пожелавай имота и жената на ближния – точка. И на първо място разбира се – Аз съм Господ, твоя Бог; да нямаш други богове освен мене.

Проблемите за човечеството започват оттук нататък, когато то, по всякакъв начин, се опитва да заобиколи тези Божи заповеди, опитва се да намери оправдание за своите действия. Не лъжи, обаче, ако... Не убивай, да, но ако, еди какво си... Не кради, да, но ако е за еди що си и т.н.и т.н.

Ние всекидневно правим опит да заобикаляме тези заповеди и оттам идват нашите проблеми. Може да се каже, че с всяко ставане сутрин, човечеството се чуди как да заобиколи Божиите заповеди, опитва се да измисли оправдание за своите действия, които пренебрегват тези Божи повели.

А те изискват много прости неща – да казваме на черното черно и на бялото бяло, да казваме на майката майка и на бащата баща, да казваме на мъжът мъж и на жената жена. Да не лъжем, да не крадем, да не убиваме, да почитаме Господ Бог и т. н.

Днес българският народ е призван към тази много проста и същевременно много трудна мисия. Именно да отстоява тези прости истини и правила. Да застане на пътя на всеки опит за преиначаване на простите и очевидни неща. Точно сега разбираме цялата Божия мъдрост, която е определила толкова прости правила, защото Господ знае какво води изкушението на мисълта. Господ Бог лесно може да провиди как изтънчената, суфистицирана мисъл може да докаже, че бялото е черно, че войната е мир, че кражбата е оправдана и не е кражба, а мъжът може и да е мъж, но може и да е жена и т.н.

Изглежда невероятно, че днес ние, като православни българи, трябва да защитаваме базови неща, но ето че са дошли такива времена.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    30 10 Отговор
    Украинските фашисти извършват геноцид над православието в Украйна.Господ ще ги накаже!Амин!
  • 2 Пич

    34 0 Отговор
    Съвсем истински истини казва пишещият , но човеците вече толкова са се извратили , че избягват дори да си ги спомнят !!!

    Коментиран от #11

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    13 26 Отговор
    Ако не бяха тъмните векове, които църквата причини, човечеството вече щеше да е колонизирало космоса! Само за последните 50 години от телефони с шайба и черно бели телевизори вече сме на изкуствен интелект , виртуална реалност и Нано технологии! А тия църкви 700 години са горили на клада всеки, които се е осмелявал да прочете някоя книга! И сега да ми говорите за религия в 21 век?

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #12, #13

  • 4 12343211

    15 2 Отговор
    Дори още по-опростено...Христовите перифразирано думи са, - обичай както Аз обичам.
  • 5 Заслепен

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Става въпрос за Православие - виж кога се ражда католицизма и кога и къде настъпват тъмните ти векове
    също научи и прави разлика между наука/технологии и морал
  • 6 Гост

    27 3 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Не знам дали от невежество или тенденциозно бъркаш православието с католическата инквизиция!? Специално за България Православието е изиграло огромна роля през турското робство за опазване на родовата памет, българщината, книжовността, духовността и в крайна сметка за Освобождението! Дори не българскя цар, а православен духовник до последно е ръководил защитата на столицата Търново! Не съм от най-вярващите, но безспорно признавам заслугите на БПЦ за съществуването днес на българска държавност!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гей

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Прав си! Аз, отдавна съм минал под дъгата!:) Правя каквото си искам! Всички НПО ме защитават!
  • 9 Просветен

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Горили са католиците":

    Така е ! Аз, всичко си произвеждам сам! Включително и печените чушки! За това съм независим! А, ти ще се оплакващ че си бедняк !
  • 10 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Че кой дава пет пари за българската държавност и българският народ?!
  • 11 Евроатлантик

    2 13 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Бегай от тука бе! Ти, ли ще ми казваш как да живея! Аз, изповядвам Евро Атлантическите ценности! Ти, изповядвай каквото си искаш!
  • 12 Еманоил Драгнев

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Приятел правиш ли разлика между Православна църкв и Католическа?Коя от двете прави тези неща и коя открива училища и преписва книги , когато си отговоришна на тези въпроси може да си кажеш мнинието ,но за сега си МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА
  • 13 Гневен бургазлия

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Пич ..има разлика между Вяра като идеология и идеята някой непросветен да ти я натрапва като идея разчленена през неговата човешка призма ... размисли малко
  • 14 БеГемот

    0 0 Отговор
    Така е!
  • 15 Чичо Тони

    6 4 Отговор
    Така наречените 10 божи заповеди не са продукт нито но православието, нито на коя да е друга религия. Те са базисната, абсолютна необходимост от момента в който хората са решили да живеят в по-големи общности и така да оптимизират и споделят трудностите, които е трябвало да преодоляват. Религиите (всички без изключение), бидейки основен властови фактор през вековете, са си "присвоили" тези базисни условия за съвместен живот и са ги обявили за "божи" за да имат по-голяма легитимност.