4 Юни, 2023 13:00 1 941 17

Портрет на по-добрата част от нацията

  • българия-
  • елит-
  • партиен билет-
  • витошка-
  • ремонт

С летящ старт от бащи и майки, стринки и учинайки с партиен билет, за да са днес знаменосци на западната цивилизация

Портрет на по-добрата част от нацията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега да не си помислите, че ще става дума за народното представителство, дето преди няколко дни в парламента се би, плювà и си троши очилата. Не. Те са най-добрата част от нацията, ние ще говорим само за по-добрата. На света няма нещо, което, ако успееш да го разделиш, едната му част да не се окаже по-добра от другата. И ябълка да разрежеш на две, и диня, и грахово зърно дори – все ще се намери с какво едната част да е по-добра от другата.

По-добрата част на една нация се нарича “елит” и се състои или поне би трябвало да се състои от индивиди над средното равнище в интелектуално, културно, професионално и морално отношение. Поради експертното и нравственото му превъзходството, мнението на този елит с счита за по-ценно от мнението на редовия гражданин (респективно селянин), защото се предполага, че елитът, бидейки по-образован и по-етичен, разполага с повече информация за взимане на правилни решени и по-добре различава доброто от злото.

Елитът е ценен за общността колкото с професионалните си занимания, допринасящи за всеобщото благо, толкова и с това, че дефинира ценностите и чертае стратегическите направления. Мнението на елита е еталон, мярка. За народа неговият елит е като морски фар в тъмна и бурна нощ.

От своя страна, самият елит също се дели на две части. Не, този път не на по-добра и на по-лоша, а на такава, дето не се мисли за нещо особено, и на инаква, дето се мисли за нещо много особено. В първата група попадат хора, погълнати от своите професионални занимания. За тях публичността е досадна. За хората във втората група публичността е всичко и често стигат дотам да казваме за някого от тях: той е известен само с това, че е известен. Хората от втората, шумната и натрапчивата част от елита, не признават за елит нищо друго, освен себе си, и затова, говорейки за “елит”, оттук нататък ще имаме предвид тях.

Не знам кога са се появили, вероятно някъде към средата на XIX век и със сигурност не са излезли от манастирите, продължаващи да пазят отломки от средновековното величие на Второто царство, а по-скоро от читалищата, напращели от амбициозни самодейци и носещи имена като “Искра”, “Заря”, “Пробуда” и прочее. Днес техните типологични (а не биологични) наследници са хора - често някаква дребна до средна интелигенция, като в дребната интелигенция слагам и целия сонм от професори, хабилитирани с изследвания върху някоя западна комунистическа партия или пък от рода на “Семантични трансформации в контекстуалните конотации на глайда “й” в излечението “Много чело, много знай” от повестта “Чичовци” на Иван Вазов”, - които осмислят себе си единствено през това, че са по-умни от останалите. Това чувство им придава плътност, придава им стойност. Ако им го отнемете, те ще се разсеят в ефира като пръдня. Или поне на тях така им се струва, защото са се вторачили в собствената си интелектуалност до пълна обсесия. Но нима интелектът е всичко? Умът е само процесорът, а са необходими още много компоненти.

Всъщност те, тези от “елита”, по интелигентност без съмнение са над средното ниво. Но какво от това? Един е умен, друг е красив, трети е музикален, четвърти може да дялка с ножка фигурки от дърво, някой е дебел, друг е рус, синеок, учи лесно езици и може да запомни наизуст цяла страница от вестник само с един поглед. Има такива, които дори печелят телевизионни състезания благодарение внушителния си багаж от ненужни знания. Това ли ги прави “елит”? Това, че не са глупави? Един интелектуалец наскоро възкликна в социалните мрежи: “Глупостта е престъпление. Трябва да се наказва по НК!”. Престъпление ли е да си нисък, да си дебел, късоглед или куц? Ако този интелектуалец хипотетично успее да инкриминира глупостта, аз ще настоявам извън закона да бъдат поставени чернооките, къдравите, луничавите и дюстабанлиите. Хората от шумния “елит”, за които говорим, са интелигентни, но не дотам, та да разберат, че да си умен все още не означава да си прав. А интелигентността е именно способността да разбираш, да осмисляш, а не да знаеш наизуст имената на всички автобусни спирки в Етиопия.

Познавам добре тази порода, защото и аз като по-млад бях същият - горделив, надменен, търсещ онова, с което превъзхождам другите и често намиращ го или поне въобразяващ си, че е така. В арогантността си стигнах дотам, че да напиша във връзка с някакво мръсно такси и неговия шофьор в един разказ: “Той не е свиня, защото е беден, а е беден, защото е свиня”. И вярвах, че съм част от гордата българска интелигенция, от българския елит, от старата градска (ама наистина старта градска) десница, с която довчерашният селяк трябва да се съобразява, ако иска да изведе на прав път жалкия си живот.

Сега знам, че това са глупости, и ме е срам. Трябвало ли е да съм бил такъв като по-млад, трябвало ли е да вкуся от всичко, за да го избера или да не го избера? Св. Григорий Палама в своите Варлаамически спорове казва, че ако нещо подхожда на дадена възраст, то на друга изобщо не подхожда. На младини да си горделив философ от елински тип, търсейки кого да пребориш в безсмислено наддумване, може да е простимо, дори може да се окаже полезно упражнение за ума, но да бъдеш такъв в зряла възраст е смешно. На зрялата възраст подхождат тишината и безмълвието, подготовката за следващия етап от вечното пътуване. Аз още не съм узрял за тишина и безмълвие, словоблудството продължава да ме влече, но не губя надежда. “Дръж непрекъснато душата си в ада - казва св. Силуан - и не се отчайвай”.

Смешното е, че произлизайки от средите на кресливата елитарна (либерално-демократична) интелигенция, в момента все още имам много читатели от там, които са втрещени от поведението ми. Не могат да си простят, че е имало време, когато са ме цитирали и са използвали арогантните ми постановки като аргументи в споровете си. Те продължават да се мислят за народни водачи за изразители на общественото мнение и даже за негови лидери. Какво значи да си “лидер на обществено мнение”, да казваш на хората какво да мислят ли? Продължават да се чувстват така, а мнозина от тях са по-възрастни и от мен, следователно, по правилото на св. Григорий Палама трябва да се по-тихи и по-безмълвни, повече богословстващи, отколкото философстващи. Някои от тези по-възрастни народни водачи са ми преподавали в университета като млади асистенти на комунистически литературоведи. Преподавали са ми марксизъм-ленинизъм, исторически материализъм и социалистически реализъм, а днес се мръщят, защото не ме намират за достатъчно десен. Аз, който цял живот съм плащал заплати, не съм достатъчно десен за онези, които цял живот са били на заплата и са се усуквали за хонорар!

Всеки познава такива интелектуалци - аз познавам едни, вие познават други. Затова нека си спестим имената им, първо защото е некрасиво, второ, защото ще навреди на обобщението и трето, за да не се повреди личната представа на всеки четящ. Пък и не заслужават да им правим реклама от тази висока трибуна.

Днес, понеже не пригласям на прогресивните им крясъци, не харесвам изкуството, което те харесват, и не се кланям на либерално-прогресивните им идоли, ме гледат строго изпод вежди едва ли не като някой русофил, забравяйки как навремето се препъваха да влязат в БКП и да започнат кариерите си като млади комунисти. Забравяйки също, че за разлика от мен, който винаги съм бил от “бившите хора” с всички последици от това, те умело се възползваха от работническо-селския си произход във времена, когато “дружбата със СССР беше нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество” (Г. Димитров). Аз ли съм русофил?

Или ако са били твърде малки за интербригадисти и партизани, получаваха летящ старт от бащи и майки, стринки и учинайки с партиен билет, за да са днес знаменосци на западната цивилизация. За този “елит” става дума - единственият, който неуморно ви повтаря, че е такъв, че вие сте прости и е най-добре да слушате какво той, “елитът”, ви казва и да си траете. Те ще ви кажат кои книги да четете, кои филми да гледате и каква музика да слушате. Те ще ви кажат дори кои думи да употребявате и кои да не употребявате, защото не са “коректни”. Те се смятат за принцове на духовното, но всъщност са скъсали всяка връзка с истинската духовност. Защото истинската духовност не е просто съвкупност от нематериалните неща, а друга, следваща по-висока действителност. Кресливият елит няма да ни заведе в нея. Никой не може да ни заведе, трябва да идем сами. Всеки човек, дори и най-простият, е образ и подобие и е в състояние да открие първоизточника си, вродено му е. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 10 Отговор
    Демокрацията: Безцеремонно разтапя 3 милиона българи за 30 години.

    Демократите: "Ама комунизма беше по-лош, изби цели 30 хиляди невинни хора."
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Парата е цар

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ама не смеят нищо да кажат на арабите, нали? Лицемери долни.
  • 5 ИВАН

    19 2 Отговор
    И в момента дървета се секат от свещената българска гора, стари хора пищят, че са загубили къщите си - някой е изсякъл бранището над селото ... тия всичките бедствия, все по умната част ги прави и наказания няма, освен само божието възмездие
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЯКОЙ

    10 1 Отговор
    Човек трябва да се обърне към духовното си начало, за да разбере себе си и другите, да оцени мястото си и това на другите, да усеща на кого да вярва и от кого да се пази! На млади години летим и завладяваме света, градим кариера, създаваме семейство ! Когато сме приключили с прежде изброените неща, въпросите отвътре -навън сменят посоката си и се обръщат към нашата същност и човек заживява повече насаме със себе си! И тогава идва трагедията на тези, които са вършили злини, защото започват да мразят себе си, ако имат някакви останали парченца съвест! Бъдете добри!

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ако беше

    5 5 Отговор
    Поне още малко аналитичен, сул-а щеше да осъзнае, че....нищо не е казал. Ако го повтори? с някакво разсъждение, ама по-кратко, ще става за коментар.
  • 12 1253

    4 2 Отговор
    Хубаво е написал статията човека,една подробност за коментар номер 1. Колко демократ може да бъде партийния секретар или градкия началник на ДС-които след като БКП се разделят от единството си с държавата. В членовете на БКП и ДС остават 2.5 милярда долара от валутния резерв, 10.5 милярда долара изтрглен външен държавен заем, вопоследстие огрбвават всички спестявания на българските граждани за годините от 1944 до 1997. Следва финансовото източване на държавните фирми и закупуването им от същите източили и довели до банкрут тези фирми да ги закупят за един лев. И продължаващите грабежи на народното и държавното богатство. Които управлявт до 1989 продължават да управляват и сега но сега са наричат демократи.България нито е западна страна нито е демократична страна, нито пазарна икономика. три милиона и половина население изчезва поради обричането им на глад и мизерия от грабежите на същащта тази наследила БКП и ДС управляваща прослойка , а не от демокрация . Избитите българи от БКП само за периода от 9.9 1944 до 28.10.1944 са 30 000 убити от комунисти българи. до 1989 са близо 500 000 избити от комунистите Български граждани
  • 13 Гост

    4 3 Отговор
    Едно голямо дрън-дрън, че пляс! Един несмислен монолог, изсмукан от тайните гънки на нещо свиващо се във времето и изглеждащо се по подобие на билярдна топка. Едно от най-големите престъпления днес ( да не кажа най-голямото!) е кражбата на време! Да губиш време да четеш умствени бълвочи вместо да се занимава човек с полезни неща …. Заглавието подвежда! Крадците са майстори на двусловните подвеждащи заглавия! А, кошницата е празна!

    Коментиран от #15

  • 14 НИКОЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЯКОЙ":

    Само за начало към “духовна практика”, докато не се научи човек САМ да анализира живота около себе си! Сам да си прави изводи за собствения живот! Сам да се коригира в бъдеще! Сам да прави своя живот хубав (не за сметка на друг!), да е щастлив! Щастието, както и скънта е заразно! Да заразява другите със състояние на щастие!
  • 15 Ундердог

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Точно.
  • 16 милиционер

    1 0 Отговор
    да беше по-малко философствал, щях да го прочета.....
  • 17 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Кой ги предизвиква цирковете в нс,за отвличане на вниманието от актуалните разследвания срещу видни личности,правят ги назначени за целта елементи от реакционните фа-шист-ки партии.А Възраждане както винаги се поддадоха,участваха в блъсканицата и по този начин се принизяват.Ако ще правиш нещо такова,прави го по своя инициатива,план и цел,а не да те подлъгват и омас-ка-ряват.