Last news in Fakti

3 Юни, 2023 18:00 3 849 163

Обичаме Съветската армия 18 пъти повече от Христо Ботев! Що за народ сме?!

  • христо ботев-
  • моча-
  • червена армия

Това е позорно!

 Обичаме Съветската армия 18 пъти повече от Христо Ботев! Що за народ сме?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шумът и помпозните речи послучай 2 юни утихнаха. Датата ще се запомни с дежурните репортажи и деца, които произнасят заучени изречения за гордостта им от подвига на „поета-революционер. Лошо впечатление направи служебният премиер Гълъб Донев – за кой ли път, - който четеше краткото си слово, посветено на Ботев от някаква папка.

Това не трябва да се помни, както и самият Донев, освен когато се наложи да отговаря за някои деяния, негови и на министри, които пасват на текстове от Наказателния кодекс…

Но не това е важно за историята.

В новините видяхме как ученици поднасят цветя на бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в столицата. Така е редно на този ден.

Бюстът се намира недалеч от паметника на Червената армия, известен вече като МОЧА.

Ботев е с височина около 2 метра, заедно с пиедестала, а съветският солдат с шмайзера се извисява над монумент от 37 метра.

Ботев се нанася 18 пъти в гранитно-чугунения израз на „признателността на българския народ към съветската армия освободителка“. 18 пъти сме по-признателни на чужда армия, отколкото на Ботев, така излиза.

Учил съм в началното училище „Хр. Ботев“ в Плевен в средата на комунистическото управление. На всеки 24 май ни обличаха като ботеви четници (бил съм дори знаменосец – неописуема гордост…) и целият град ни поздравяваше. Имаше и паметник на съветската армия в града, но като червеноармейци не са ни киприли по манифестации, слава Богу…

След 33 години опити да изградим демокрация все още голямо честване на Ботев се провежда във Враца, а някакви странно озлобени хора се хвърлят с голи гърди да бранят червеноармееца с шмайзера от посегателства.

Споменавам Враца, защото е странно градът и околните села, които си заключиха вратите пред Ботев и четниците му (видя се това и във филма "Свобода или смърт", излъчен снощи по БНТ), днес да се бият в гърдите като някакви наследници на подвига на отблъснатите поборници от техните предци. Нахално е, меко казано.

Може би Калофер и връх Околчица са достатъчни, не знам. Историците трябва да си кажат думата.

В столицата отдавна трябваше да бъде построен монумент, пантеон или както щете го наречете, на всички онези, които през хилядолетията са дали таланта, волята и живота си да я има тази държава до днес. Въпреки предателствата, скапаните управления, загубени битки и войни. Скромният паметник на незнайния воин е чудесен, но не е достатъчен. Особено на фона на над 500-те паметници, посветени на руските и съветските военни в страната.

За нас би трябвало най.ценна да е саможертвата на лудите млади глави, тръгнали срещу османската власт с пълното съзнание, че ще загубят живота си. И за кого? За пазителите на съветската, а днес на руската пропаганда?

Това е позорно.

Споделям само една идея, породена от дълголетните грозни гледки, разиграващи се на определени дати, когато отбелязваме смъртта на националните ни герои и гротескното преклонение пред армия окупатор.

Сещам се за някои факти, на които ми се струва, че тук им е мястото

По време на Априлското въстание за по-малко от месец загиват около 30 000 души. Ако към тях прибавим жертвите на други въстания и на четите броят нараства значително. Българите тогава са около 3,5 млн души.

В Уикипедията на руски език (Википедия) е записано, че жертвите през т.нар. Освободителна война от 1877-1878 г. са 15 567 души. На територията на България загиват 11 905 човека, а на Кавказкия фронт – 3662 души.

Загиналите българи – опълченци, военни в руската армия, помощници и разузнавачи – са около 7000.

Още едно сравнение: в Гражданската война в САЩ, известна още като войната между Севера и Юга от 12 април 1861 – 9 април 1865 г., общо 4 години, загиват 68 хиляди души. По онова време населението на Щатите наброява над 30 милиона.

Но се намират такива да тичат на МОЧА, да веят руски знамена и да целуват портретите на Путин и Сталин.

Забележете: Иванчо Хаджипенчович дава своя глас Дякона да бъде обесен. След Освобождението същият става депутат и дори дава пари за построяване паметник на Апостола. Трудно се обяснява подобно нещо.

Що за народ сме, дявол да го вземе!

Огнян Стефанов


Поставете оценка:
Оценка 3 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто 6

    54 69 Отговор
    Ние не сме народ, а мърша...

    Коментиран от #46, #79

  • 2 Госあ

    91 41 Отговор
    Кой е па тоя ве ? И с каква цел се заиграва с костите на българите ? М ?

    Коментиран от #69, #160

  • 3 Алигатор

    56 31 Отговор
    Материала е негоден .
  • 4 БАНко

    104 48 Отговор
    БОКОЛУЦИ !!! , УВАЖАВАЙТЕ МНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ВСИЧКО , КОЕТО ГИ ИНТЕРЕСУВА И НЕ НАЛАГАЙТЕ НАТОВСКАТА СИ ПРОПАГАНДА !!!

    Коментиран от #131

  • 5 Град Симитли

    79 30 Отговор
    Подпис:
    ... Огнян Стефанов---правнук на Иванчо Хаджипенчович и киряк Стефчов
  • 6 Реалиста

    104 52 Отговор
    Обичаме Ботев, признателни сме на руските народи! Те са двойните ни освободители- веднъж от турско робство и втори път от кафявата фашистка чума! Православни !!!!!! Ненавиждам настоящите американски и канадски предатели , ще ни вкарат в трета световна война Безумци !!!!!

    Коментиран от #92, #110, #111, #148

  • 7 ХАХАХА

    82 47 Отговор
    Алоууу мисирко продажна бюст на Христо Ботев има и на бул " Христо Ботев ". Какво си се заял с паметника на съветските войни? Ако не бяха тези войски щеше да разтоварваш въглища на "Захарна фабрика."
  • 8 Ивелин Михайлов

    52 10 Отговор
    Ми дайте пари за по-голям бе! Ние от най-големия Исторически парк в света до Варна построихме най-високата бронзова статуя на Балканите! Както и единственият паметник на Асеневци! Отделно вдигнахме и на хан Аспарух, Котраг и Алцек в 3 държави!
  • 9 Прост народ сме!

    48 88 Отговор
    Не си познаваме и уважаваме историята, защото е унищожена от руските окупатори ! Турците за 500г.не можаха , но тая долна напаст пияна ни унищожи за 45г.!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Сатана Z

    69 21 Отговор
    Доносникът Огнян Стефанов е агент на ДС с псевдоним "Академика".
    Наш па тоя червей ще ми говори за чест и морал,след като е съсипал живота на стотици хора.
  • 11 007

    36 53 Отговор
    Народ от рус0 р0би и пр0 дажници! Народ , който не познава историята и не знае кои са враговете му!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #105

  • 12 Българин

    84 35 Отговор

    До коментар #9 от "Прост народ сме!":

    Турците не можаха, но американците за 30 години ни съкратиха с 40%

    Коментиран от #54

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАНко

    68 33 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ , ОМРЪЗНАХТЕ НА ХОРАТА. , МРАЗИМ ВИ МНОГО !!!

    Коментиран от #21

  • 15 Гост

    39 59 Отговор
    Трябва да има закон за забрана на проруски партии и ясички проруски предатели на топло...чак тогава нещата ще си дойдат на място...Сбърка навремето Желев...светла му памет че не забрани БКП БСП...и производните им като сегашната Израждане...

    Коментиран от #22, #23, #30, #49

  • 16 ХАХАХА

    29 10 Отговор

    До коментар #9 от "Прост народ сме!":

    По коментарът ти съдя ,че и тейкото е бил в такова състояние кога те е правил.
  • 17 Уса

    58 23 Отговор
    Българомразците отново плюят и обиждат българския народ.Забравихте ли,че 30 години тоя народ обичаше запада и мечтеше да стане нормален народ с нормални западни заплати,но нищо от това не се случи,защото запада не пожела обгърнат от блаженно спокойствие спокоен,че предателите си вършат работата точно по указанията.Русия ви преследва във вашите бълнувания причинени от вируса "луда крава"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин 🇧🇬

    47 18 Отговор
    Само безродник може да напише така наречената Освободителна война от 1877-1878
  • 20 Истината

    37 10 Отговор
    Морал от Киряк Стефанов фрог
  • 21 ХАХАХА

    44 13 Отговор

    До коментар #14 от "БАНко":

    Толкова си прав . Дори не ми се отварят сайтовете ,къде отвориш и някой краварски ратай ти дава указания как да възприемаш историята ,миналото в което си живял и настоящето в което си сега.
  • 22 Само лека поправка

    52 20 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Трябва да има забрана на всички проамерикански партии и всички предатели на отчет при козяк, на топло при бай Ставри. Като започнем от "промяната", минем през тиквите и всички, които ги подкрепят. При бай Ставри и 5те троляка, които тровят интернет пространството. Ето тогава всичко ще се дойде на място
  • 23 ОМБРЕ

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    ТОВА ДЕМОКРАТИЧНО ЛИ Е
  • 24 Глупаци

    28 5 Отговор
    Не трябва да има по висок паметник в който и да е български град от Левски и Ботев.

    Коментиран от #93

  • 25 Това е резултатът от руската робия

    26 33 Отговор
    „Робството унижава човека до степен, че той започва да обича оковите си“. / Люк дьо Клапие Вовенарг/
    „Робът, доволен от положението си, е двойно роб, защото не само тялото му е в робство, но и душата му“. /Лев Николаевич Толстой/
    „Няма по-срамно робство от доброволното робство“. (Сенека)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Исторически парк

    14 4 Отговор
    Любовта не се изразява в пари 😉
  • 28 Хомосапиенс

    21 5 Отговор
    И мен ме досрамя от малкия бюст паметник на Ботев в София.
  • 29 Вонбон

    1 2 Отговор
    Ей ама как го разбрахте това
  • 30 ХАХАХА

    12 9 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ами да ги забранят да видиш тогава русофилите ще скочат десетократно, ние само вследствие на позлата пропаганда станахме повече отколкото преди. Да се пробвате ,ама да не стане после обратното !
  • 31 Срамота

    27 12 Отговор
    Бивш агент на Държавна сигурност с псевдоним Академика, дългогодишен журналист в "24 часа", известен с контактите си с босове от подземния свят и олигарси! Това е евроатлантикът Оги! Наистина, що за народ сме? Кой му дава думата?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Селянин

    19 21 Отговор
    Аз ще ти кажа какъв сбиртак живее тука и защо се съсипаха наще герои. На бас с всеки че ако ген. Решетников сам се беше издигнал на избори сега щеше да е президент на мястото на Радев. Толкоз за тоз народ

    Коментиран от #44

  • 34 глачмото

    19 9 Отговор
    аФторът се е понапънал и се е поизМОЧАл...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Виталий

    7 23 Отговор
    Просто вы нас боитесь. Мы ваши хозяева были, есть и будем.

    Коментиран от #45

  • 39 НАЙ НОРМАЛНОТО

    23 17 Отговор
    НЕЩО Е ДА ОБИЧАШ ОСВОБОДИТЕЛЯ СИ.
  • 40 Ник

    23 6 Отговор
    Трият като бесни , но истината не може да бъде изтрита и народа я знае !
  • 41 Азззз,

    33 12 Отговор
    Огнянчо мамин, и аз се чудя що за народ отглежда такива грантаджии като теб. Защо, пиле шарено, не подскачаш че има паметник на американските летци бомбарирали София и други български градове, а? Или не е политически правилно според козяк и ти не смееш защото гръбнака ти го няма и трябва да им лазиш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За сметка на това, обаче

    21 19 Отговор
    80 пъти повече мразим козяк и краварите от стомашно-чревно разстройство
  • 44 Селянино

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Селянин":

    Много често коментираш ама ние в града пишем "нашите ", а не "наще" защото знаем как се пише ,та върни се в училище
  • 45 Ник

    14 2 Отговор

    До коментар #38 от "Виталий":

    Ето така се прецакват хубавите работи , като някой като ... на пясък ! Или все пак си провокатор , което е по вероятно !
  • 46 Да така

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Просто 6":

    Не народ а мърша , и всичките минуси които са сложени го доказва .
  • 47 Тра-ла-ла

    15 5 Отговор
    Очевидно тази тема всеки път когато има да се говори за далеч по-сериозни ще се изважда от нафталина. И на другаря някой да му обясни, че това е "Шпагин", макар действително доста идиоти да го наричат "Шмайзер".

    Коментиран от #58, #74

  • 48 Гнус от вас

    25 11 Отговор
    Американските подлоги и предатели на България сами посочиха господаря си на Козяк 16! А сороски храненици вече седмица денонощно оправдават с манипулативни небивалици държавната им измяна. Гнусни са!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Билкара

    18 9 Отговор
    Надписа на паметника е на български език не на руски съответно паметника е български. На английски в Англия си кръщават сайтовете.
  • 51 Брояч

    24 4 Отговор
    Ние ли сме народът с най‐-множо предатели или нйродът с най-много глупци.
  • 52 Рослямист

    14 24 Отговор
    Ушанки сме и се кръстим на петолъчка пред портрета на Мумиян Улянов!
  • 53 Да, бе

    25 10 Отговор
    Размера на който и да е паметник не променя значението му за народната памет. Направете един сто метров паметник на американските пилоти например и мирясвайте с тая драма, че ако бяхме в Египет и пирамидите щяха да ви пречат на слугуването!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българин

    18 28 Отговор
    За съжаление Огнян Стефанов е прав!
    Шепата платени русоробски тролове може да се напъват в опит да омаловажат думите му, но не могат да променят истината!
  • 56 Оги Знайко

    15 6 Отговор
    руски: 15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт), 56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си)4, 82 636 починали от болести5
    румънски: 7 618 убити, ранени, починали и изчезнали6 (1350 убити7)
    сръбски:718 убити, 1 534 починали от рани и болести, 2 999 ранени8
    български: 1 347 души от Българското опълчение...
    е те това е в БЪЛГАРСКАТА уикипедия...

    Коментиран от #144

  • 57 Реотан

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Аззаззз":

    Такива ива в кухата ти глава и все пак сме в общи алианси. Може би още не си разбрал .
  • 58 ами

    19 7 Отговор

    До коментар #47 от "Тра-ла-ла":

    той огито надали е ходил в казарма...сигурно и на 18 е бил 200 кила...:)))
  • 59 ежко

    18 6 Отговор
    И от големината на паметниците ли реши колко пъти обичаме едно или друго нещо?Ха сега извади и сметките да видим колко е струвал единият бетон и колко другият.....А ако не те кефи народ, между другото от който ти самият си част ,винаги може да го смениш с друг!
  • 60 Гай Турий

    23 8 Отговор
    Тоя малоу.ник всякаква измишльотина може да се изтърси. Въобще няма смисъл човек да погледне тоя пасквил.
  • 61 Христо Ботев

    14 12 Отговор
    "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    Коментиран от #66

  • 62 щерев

    15 16 Отговор
    По спомените на моите предци, когато били германците, всичко било нормално. Когато дошли руснаците започнали убийства изнасилвания побоища грабежи

    Коментиран от #65

  • 63 3568

    14 21 Отговор
    Ми не, не я обичаме прословутата армия от орки, хеле пък повече от Ботев, но има и не малка част от такива малоумници, податливи на руската пропаганда. Това са предимно хора от провинцията с липса на образование.

    Коментиран от #102

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 значи

    15 10 Отговор

    До коментар #62 от "щерев":

    по спомените на пък на моите предци, германците, разквартировани по къщите на българите, не се срамували да се изхождат пред жените в двора...очевидно не са ги смятали за хора.
  • 66 Госあ

    19 6 Отговор

    До коментар #61 от "Христо Ботев":

    “ Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!” Христо Ботев, Смешен плач, 1871 г. ,Дума на българските емигранти
  • 67 Име

    25 8 Отговор
    Хитлер е имал планове да унищожи всички славяни, а ние на всичко отгоре и сме и на кирилица, Москва е трябвало да бъде потопена и Ленинград унищожен от глад и т.н.

    Как се прескачат удобно тези теми.

    Много ясно - че ще има признателност на освободителите от фашизма - това е било нещо грандиозно.

    Танкове и оръдия и са умирали по хиляди на ден.

    Не мога да схвана - да се радваме на Хитлер ли.

    Коментиран от #78

  • 68 Госあ

    16 6 Отговор
    “ Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий.” Специално към аФтора и редакцията на “факти”
  • 69 ДрБр

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Това е Огнян Плондера от Жаба. БГ

    Коментиран от #82

  • 70 Наркос

    20 7 Отговор
    Просто българина мрази терориста САЩ.
  • 71 стефан

    12 2 Отговор
    Неграмотник! Официалните данни да гражд.война в америка са : 630 000 души.Има съмнения за 2 милиона жертви
  • 72 реалист

    9 18 Отговор
    Всички напреднали страни на тоя свят, сая постигнали напредъка си, благодарение на САЩ, което се разбира даже и от албанците, но не и от нашите празноглавци!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Бегай!!!

    9 10 Отговор

    До коментар #47 от "Тра-ла-ла":

    То и на москвичо викате "Масквич",а то било краден Опел.От кадя ви копат ,ве??????

    Коментиран от #86

  • 75 1020

    14 5 Отговор
    Стига с тоя паметик! Нито е най-важен, нито нещо зависи от него. Той е направен от българи с доброволен труд, които за онова време са имали защо да го направят. СТИГА С ТОЗИ ПАМЕТНИК! ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ВАЖНИТЕ НЕЩА.
  • 76 Жжжж

    11 3 Отговор
    Оляхте с тая русия.смешници.
  • 77 Васил

    8 15 Отговор
    Кой харесва Рашистите Радев и Възраждане????

    Коментиран от #85, #95

  • 78 Маркс

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "Име":

    Четеш между редовете - всички болшевики са му били целта...
  • 79 всяко стадо

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Просто 6":

    има проста логика, без съветската армия няма европа, без европа я няма свободна България, много е просто...история
  • 80 Пасъмас

    6 18 Отговор
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за “Свободата”
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Че Дружбата ни със Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И накрая за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!

    Коментиран от #83, #88, #94, #97, #141

  • 81 Само питам

    12 2 Отговор
    Бе кой си ти световно неизвестния дето задаваш глупави въроси и си написал пошла статия .
  • 82 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #69 от "ДрБр":

    А защо плаче ?
  • 83 таласъм

    7 2 Отговор

    До коментар #80 от "Пасъмас":

    що не се скриеш в някоя дупка .
  • 84 Българин

    16 5 Отговор
    Тъпа и тенденциозно написана статия.Въпросът не е в размера и това го знаят всички.Престанете с отвратителната си пронатовска проамериканска проевроджендърска политика На нас обикновените българи това ни писна и не хваща дикиш.Факти вие манипулирате хората, не ви прави чест.
  • 85 много си про с

    8 1 Отговор

    До коментар #77 от "Васил":

    88% от населението на България .
  • 86 а бе разбирач

    4 7 Отговор

    До коментар #74 от "Бегай!!!":

    И кой ти каза че Москвича е Опел ?
  • 87 6748

    15 7 Отговор
    ВИНАГИ ЩЕ ГИ ОБИЧАМЕ РУСНАЦИТЕ И НЕСАМО ОТ БОТЕВ , А И ОТ ЛЕВСКИ ДОРИ САМО ПЕТКО ВОЙВОДА ЩЕ ОБИЧАМЕ КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ НАШИТЕ МИЛИ И СВИДНИ БРАТЯ ХРИСТИЯНЕЕЕ!!!???
  • 88 род, родина, родител

    10 1 Отговор

    До коментар #80 от "Пасъмас":

    корена на думата безридник е род....също и на роднина и т.н..тоже са твоите исторически роднини в Англия или на Волга?
  • 89 Очевадно

    14 2 Отговор
    Авторът мери изкуството в метри, а има големи претенции?!
  • 90 А бе к.Леш

    12 0 Отговор
    По бтв в централната новинарска емисия на 02.06/Деня на Ботев/,инфо за празника получихме след 15тата минута! А ти ми дрънкаш тука,врели некипели!
  • 91 Кюмюра от Драгалевци

    10 3 Отговор
    На този тюфуек кой пък му е поискал мнението?
  • 92 ха ха

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Реалиста":

    За теб са тройни освободители. Един път са те освободили и от акъл!
  • 93 БАНко

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Глупаци":

    НАПРАВЕТЕ СИ МНОГО ВИСОК ПАМЕТНИК , ПЪК АКО ИСКАТЕ СКАЧАЙТЕ ОТ ВЪРХА МУ !!!
  • 94 Баро

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Пасъмас":

    Пак съм таибал аз.
  • 95 БАНко

    9 4 Отговор

    До коментар #77 от "Васил":

    МНОГО ГИ ХАРЕСВАТ И СТАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА !!!
  • 96 Писна ми от

    10 2 Отговор
    фалшиви хора, наричащи се журналисти, халтурници са некадърни и медиите ни бъкат от такива въшки
  • 97 Олигофреничен опит за

    8 2 Отговор

    До коментар #80 от "Пасъмас":

    поезия
  • 98 БАНко

    14 8 Отговор
    ОГНЯНЧО ЧЕДО , С КОЛКО ЩЕ ПОРАСТА ПАМЕТНИКА НА БОТЕВ КОГАТО СЪБОРИТЕ ТОЗИ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ?????
  • 99 Ундердог

    4 4 Отговор
    Човекът казва някои истини. Отделен въпрос е какво му в миналото. По принцип тайните служби могат да ти изфабрикуват всякакво досие. Имат предостатъчно платени сътрудници. А има и такива, които правят гадости не за пари, а за да си манифестират егото. Общо взето почвата е доста благодатна за ...
  • 100 Гост

    16 5 Отговор
    Интересна статия написана от човек завършил държавна поръчка журналистика в бившия СССР, в гр. Лвов... не те ли е срам поне малко огнянчо?
  • 101 Име

    15 5 Отговор
    САЩ и Англия са си седели, докато Русия е воювала. Несравними са нещата.

    Всички историци са на мнение, че на Източния фронт е станала голямата война. Хитлер си губи дивизиите - на практика е месомелачка, независимо от жертвите.

    Никой не е имал смелост - Франция е превзета. Както и да е.

    Хитлер е имал милиони войски - всички те са победени от Русия, какво друго.
  • 102 Село софия е кочина

    8 3 Отговор

    До коментар #63 от "3568":

    щото и за гето на москва не става
  • 103 Гост

    14 6 Отговор
    Четох, па спрях! Поредния спец който плюе руския народ! Нема стане Баце, народа не е прост, и кръвта вода не става! И защо намесваш Ботев? При нас паметника не е 2 метра, вашия като е такъв, ми подигнете го, бря! Абе, откъде ви вадят!
  • 104 Абе

    13 7 Отговор
    Без Русия не само гробовете щяха да са загубени на Ботев и Левски,ами и делото им щеше да е напразно.А без червената армия и съдружието ни с нея България щеше да загуби земи до Стара планина,цяла западна Украйна е от такива земи взети след всв от Унгария, Румъния и Полша,а предците на Пасито без червената армия щяха да последват съдбата на тези от Македония.

    Коментиран от #106

  • 105 009

    14 7 Отговор

    До коментар #11 от "007":

    Как да не си знаем историята си, знаем я то много добре. Кой е смалил санстефанска България до джудже - Западна Европа и най-вече Британия, кой е засипал София с бомби - САЩ. Явно не си от София или си първо поколение софиянец, защото ако имаше роднини, преживели бомбардировките, щеше да си наясно какъв ужас са изпитали българите.

    Коментиран от #108, #109

  • 106 абе, абето

    8 4 Отговор

    До коментар #104 от "Абе":

    Продължаваш и ти да полираш слаби междуушни кухини. Коя империя се е разширявала водейки освободителни войни? Освободителна война на куково лято.
  • 107 ТЪП. АВТОР

    12 2 Отговор
    ТЪПА. СТАТИЯ!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Опорки, опорки

    7 10 Отговор

    До коментар #105 от "009":

    Само че на датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника. Московлийската ти опорката не струва. България е обявила война на САЩ и Великобритания.

    Коментиран от #142, #143

  • 110 Аспарух

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Реалиста":

    Ненавиждам такива русороби като тебе.Чети ако можеш да четеш 44г.не ни освободиха ,а ни убиваха, грабеха и изнасилваха ,след което ни окупираха 45 години.

    Коментиран от #113, #153

  • 111 Ето ти реалното

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Реалиста":

    Русчук, 1-й Март 1886 г.
    З. Стоянов Из предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в. ”Дунавски лебед”, 1859 г.
    Захари Стоянов, статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.

    Коментиран от #114, #128

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Само че

    7 3 Отговор

    До коментар #110 от "Аспарух":

    Аспарухчо що не се запознаеш с историята ни, а грачиш козяшка пропаганда и отрова.
  • 114 Ъхъ

    10 3 Отговор

    До коментар #111 от "Ето ти реалното":

    Да цитираш овчарчето Джендо, е неблагодарна работа. Интересно как от русофил и републиканец, Джендо става върл монархист и русофоб. Не му е чист косъма и с предателството на Бенковски....как пък тъй само Джендо се спасява, а после към него се отнасят толкова кротко турците, че чак не е за вярване...Човек, който се е осмелил да редактира Ботев, като е осакатил оригиналния замисъл на поета, не ми го хвали...

    Коментиран от #117, #118

  • 115 Причината за тази аномалия

    5 2 Отговор
    Е ударната полировка започнала още преди 1800 година, факт е този цитат от романа "Под игото" Който не е благодарен тука от правителството, нека иде в Московията на даскал Климента, а не да туря огън в къщята ни." и продължаваща и до ден днешен
  • 116 Павел пенев

    10 8 Отговор
    Въпросът е що за журналисти сте вие? Как може да отправяте упреци към българите,които обичат Русия и Съветската армия освободителка? Кого да обичаме? Фашистка Германия и джендърска Европа. Със сигурност обаче българите не обичат и не уважават журналистите, които възприемат като платена измет.

    Коментиран от #120

  • 117 Абе Джендо Ъхъ,то

    5 4 Отговор

    До коментар #114 от "Ъхъ":

    Друго е да цитираш някого от преди 100 години друго е някъй изражданек да ми навива конец на масура.
  • 118 Ето още един полировач

    5 8 Отговор

    До коментар #114 от "Ъхъ":

    Нашите национални герои се отричат а славят московлийските окупатори.
  • 119 Оптимиста

    4 0 Отговор
    Никой не избира къде да се роди
  • 120 И ти руски полировачо

    2 4 Отговор

    До коментар #116 от "Павел пенев":

    Какво правиш в българия? Не искаш ли кинжалско скорост за родината си?
  • 121 За пореден път

    8 5 Отговор
    А ако обичахме американската армия, нямаше да е проблем, нали? Аман от лицемери!

    Коментиран от #132

  • 122 чичо стамат шумков

    6 5 Отговор
    Огнянчо пак моето момче се изхвърли .Това че ,,МОЧА,, е по висок 18 пъти от паметника на БОТЕВ за мен и другите българи нищо не значи .За нас БОТЕВ ВИНАГИ ЩЕ Е ПО НАПРЕД ОТ СЪВЕТСКИЯТ ВОЙНИК. НЕ ТИ ЛИ СЕ СТРУВА С ТОВА СВОЕ ТВЪРДЕНИЕ ,ЧЕ СМЯТАШ БЪЛГАРИТЕ ЗА ДЕБИЛИ И ГИ ОБИЖДАШ.По отношение на жертвите по време на войната 1877-1878 г пак си неподготвен.Загубите на ДУНАВСКАТА АРМИЯ която действа на БАЛКАНИТЕ са 60 000 души 11 000 от които са загинали в битките ,а останалите са умрели от болести ,глад,студ и т.н.

    Коментиран от #138

  • 123 дядото

    6 1 Отговор
    много посредствено и неадекватно.какво значи написаното-.българите не стават,трябва незабавно да се изкорени русофилството,без значение на средствата.явно някои хора като хаджипенчович много се срамуват от това и бързат да го променят,независимо че са малка част от народа.

    Коментиран от #130

  • 124 Коментар

    9 1 Отговор
    Нещо не сте в час с главния мозък...ако тръгнете да бутате паметника на Христо Ботев и него ще защитаваме.
    Между другото до преди месец от разкрачено общество ни промивахте мозъците,че е имало просто Османско присъствие и едва ли не не е трябвало да ни освобождават...Първо си помнете лъжите и после си съчинявайте други безумия!
  • 125 дядото

    3 0 Отговор
    и не виждам нищо срамно или обидно в това.това сме настоящите българи.ако не ви харесва,насила няма да дтане
  • 126 1253

    4 2 Отговор
    Ботев става съзнателна жертва за освобожедението на България, тъи като старите воеводи хайдути отказват да водят четата, а Ботев освен родолщбие и пламменост няма никакъв военен опит или обучение.Яаст от същитите тези апостоли за Освобождение са работили в Полза на Руската Империя. Панайот Волов преди възстанието е казвал на местното население че Руската Армия е от другата страна на Дунав и чака само Българите да се вдигнат на възстание. Отделно възстанниците са започнали да убиват и ограбват бишите сис съседи мюсулмани, а водачите на възстанието сами са опажарили Български села за да накарат селяните да се бият..
  • 127 Що за народ сме?

    8 5 Отговор
    Русофилски измекяри!
  • 128 чичо стамат шумков

    7 3 Отговор

    До коментар #111 от "Ето ти реалното":

    Руснаците не са успели в тези войни ,защото АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ не са имали интерес на БАЛКАНИТЕ да бъде създадена нова мощна славянска БЪЛГАРИЯ която може да се превърне в съюзник на РУСИЯ. ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА 1877-1878 Г.СТАВА ВЪЗМОЖНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОБЩЕСТЕНОТО МНЕНИЕ НА ЗАПАД КОЕТО СЕ ФОРМИРА ВСЛЕДСТВИЕ НА ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ.

    Коментиран от #137

  • 129 Що за народ сме?????????????

    6 4 Отговор
    Олиго...ф... RЕ.ни. сър!!!, заслужават да са вечни руски роби сър!!!!
  • 130 Еми дядка....

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "дядото":

    Не ставате...и това е...
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Тц..тц..

    10 6 Отговор
    Мръсни русофилски боклуци, осквернихте всичко българско.
  • 134 Яяяя

    6 2 Отговор
    Ами не е толкова неразбираемо. Ботев не е раздавал власт, а руския ботуш тук е давал власт, пари оръжие и какво ли не на голяма част от българското общество. Срам ме е да кажа от народа. И как тази армия от властващи, трепещи, крадящи, смучещи да мисли за Ботев? Тази пасмина само си го държи на стената и ни управлява и днес. За тях няма Ботев, няма Левски. За тях е велик само поп Кръстьо!
  • 135 Перо

    4 1 Отговор
    Правилно го пребиха тоя унтерменш!
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Абе шумата това ли е освобождение ?

    12 2 Отговор

    До коментар #128 от "чичо стамат шумков":

    Я ми обясни как империя се разраства като освобождава? Посочи ми друга държава, друг народ, който казва че е освободен. Прости бг грижовници на руски интереси в България.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 За грант продавам майка си

    10 4 Отговор
    Пичове това е несериозно. Продажните соросоиди, запомнете го - Шмайзер е германски автомат използван през Вт.Св.война. Шпагин е руски автомат ползван Вт.Св.война. На паметника на Съветската армия е Шпагин. Логично.

    Не може да водите пропаганда и да нямате и елементарна обща култура, знания и познания по история . Не става.
    Не осъзнавате колко смешно и жалко звучите отстрани.

    Коментиран от #155

  • 140 €вроаталник-Дж€н д€ ра$т

    6 6 Отговор
    уБИЧАМ€ нато 1800 ПЪТИ ПОВ€Ч€ ОТ бълг€рия!
    ДА ЖИВ€ЯТ €врог€й$кит€ "ц€нно$ти"!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Гневен бургазлия

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Оги Знайко":

    А тъй застреляй го този продажник ...застреляй го с история ...момче тук кръв се е ляла за свобода ...и пак ще се лее !
  • 145 шопендар

    4 5 Отговор
    МОЗЪЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРОМИВАТ ПОСТОЯННО,А ОТ РУСОФИЛИ,Я ОТ КОМУНИСТИ.А ОТ ГОДИНИ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ТРУДЯТ УПОРИТО ДА ИЗТРИЯТ ОТ ПАМЕТТА НИ ВСИЧКО РУСКО,А ДАЖЕ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ,А НАШИТЕ ПОКВАРЕНИ, УПРАВНИЦИ ИМ ПОМАГАТ УСИЛЕНО
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Вирус

    1 0 Отговор
    Ейй поредният на всяко гърне мерудия
  • 151 Вирус

    5 4 Отговор
    Че те американците за 30 год ни съсипаха тук вече няма държава само някакви кланящи се слуги

    Коментиран от #161

  • 152 Глей сига

    3 5 Отговор
    ОГНЯНЧО КАТ НЕ ТИ АРЕСВА НАРОДА ОТКАЖИ СЕ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И СТАНИ ПАПУАС АКО МНОГО НИ ЛИПСВАШ И НИЕ ЩЕ СЕ ПИШЕМ ПАПУАСИ
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Факти

    6 4 Отговор
    Защо пък КАКЪВ НАРОД СМЕ? по правилно би било Що за хора има в българия? В бг гласуват около 40% от имащите право да гласуват Или това са около 2 милиона човека.От тях Около 25% гласуват за Копейкин бсп и ИТН В тези партии се намират русофилите Или това са около половин милион от българското население от 6.9 милиона .Това целия народ ли е??? Айде по сериозно с народа..
  • 155 Човекът

    2 3 Отговор

    До коментар #139 от "За грант продавам майка си":

    е написал, че гражданската война в САЩ за 4г. била с 68хил жертви - при положение, че там някои историци смятат, че реалните жертви са около милион. На територията на Освободителната война у нас били загинали 12хил, при положение, че само в обсадата на Плевен са загинали повече. Иначе съм сигурен, че много държи на борбата с фалшивата информация, изрядния "факт-чекинг и прочие. Когато обаче не го касае него. А иначе със самата му теза как и колко повече обичаме съветската армия от Ботев си личат едни негови лични неща от подсъзнанието. Нормален човек това няма да му мине като мисъл.

    Коментиран от #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 CMPT болшевико

    5 2 Отговор

    До коментар #148 от "СС-Панцеркорпс":

    И да се допълня, силите на славния Вермахт и славните Вафен СС бяха силите на доброто и светлината!
  • 158 За грант продавам майка си

    7 2 Отговор

    До коментар #155 от "Човекът":

    Според официалните данни публикувани през 1886 г. във „Военно-медицински отчет по Дунавската армия за войната с Турция 1877-1878 г.“, загубите на руската армия са следните – починали от болести 49 104 души, загинали при нещастни случаи – 1360 души, убити в сражения – 11 905 души, и безследно изчезнали – 5121 души. Или 67 490 души. Сведенията в този над 500-страничен том са с най-висока степен на достоверност, защото са доставени от полевите командира на главния помощник на върховния главнокомандващ по военномедицинското управление.

    Жертвите дадени от Русия са 67 490, няма никакво значение как са умрели, а за какво - те са дали живота си за Свободата на България. Но бройката няма значение, важен е жеста. И 100 да са, ние трябва да сме благодарни за тяхната жертва.

    Както казах - пропагандаторите нямат и елементарни знания и мислене.
  • 159 Кочан

    6 3 Отговор
    Много от Съветските паметници са издигнати върху основите на братските могили на загиналите от Балканската и Междусъюзническата война 1912-1913 г. Това на някои може да не е направило впечатление, но истинската причина е ние българите да нямаме история и всичко да започва от съветската окупация. Това е достатйчно да бъде обяснена престъпната същност на русопатите в България. Като най-висощопоставен в момента се явява врид Президента Румен Радев.

    Коментиран от #162

  • 160 Драйфус

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Това е човек,прочел много,много книги,с правилен говор и правопис...
  • 161 Песимист

    4 2 Отговор

    До коментар #151 от "Вирус":

    Те кланящите се слуги, са ни наследство от 1944г насам...
  • 162 За грант продавам майка си

    5 1 Отговор

    До коментар #159 от "Кочан":

    Много от джамиите са построени върху църкви. Те пречат ли ви, тях ще махаме ли ?! Или махаме само определени посочени от посолствоТО, а?
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.