Last news in Fakti

11 Октомври, 2013 15:04 3 837 0

Папа Йоан XXIII - план на провидението и добротата

  • малта-
  • орден-
  • йоан xxiii-
  • папа йоан xxiii-
  • малтийски орден

Анджело Ронкали има изключителна роля при възстановяването на град Чирпан по време на голямото земетресение

Папа Йоан XXIII - план на провидението и добротата - 1
Снимки: Мария Цанева/БАН
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това не е било мечта – това е бил план на провидението. Мечтата за един нов ред на човешки взаимоотношения, който ще бъде построен спрямо справедливостта.

Това заяви пред участниците в Международната конференция, посветена на 50 години от смъртта на папа Йоан XXIII Великият Командор на Ордена на Малта – брат Карло д‘Иполито ди Сант Иполито. В словото си той се спря на основните моменти от дейността на светия отец в България и региона, така и за ролята му като глава на църквата.

Карло д‘Иполито ди Сант Иполито припомни, че папа Йоан XXIII заедно с папа Йоан Павел II ще бъдат провъзгласени за светци на безпрецедентна обща церемония 27 април догодина.

Тогава се навършват и 900 г. от първото признаване на нашия суверенен орден, който от десет века със смирение и гордост, верен на Полярната звезда и в служба на бедните и болните, към който папа Анджело Ронкали дари голяма светлина, отбеляза Великият Командор – брат Карло д‘Иполито ди Сант Иполито.

Напускайки България, той се заклева: „Ако някой от България мине близо до моя дом - било през нощта или по време на трудности в живота си - винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука. Никой няма да го попита дали е католик или православен - достатъчно е, че е брат от България”, заяви на форума монсеньор Христо Пройков.

От своя страна д-р Кирил Карталов разкри малко известни факти от кореспонденцията на Ронкали по време на неговия престой в България. От тях става ясно, че светият отец е използвал всеки удобен случаи да лобира както за разширяване на хуманитарната мисия в подкрепа на бежанците, така и е настоявал пред Ватикана да се вземе в предвид непосилната цена на репарациите.

Анджело Ронкали има изключителна роля при възстановяването на град Чирпан по време на голямото земетресение там през април 1928 г., когато хиляди българи остават без подслон, епископът се застъпва за пострадалите пред Римската курия и издейства значителна материална помощ.

Папа Йоан XXIII спечелва сърцата на българите с активната си политика да обикаля страна и да изслушва проблемите на обикновените хора. „Аз съм син на селянин“, обичал да казва светият отец, присядайки на поляната, за да си поговори с българските селяни.

Малко известен факт е, че той идва десетина дни след атентата в църквата „Света Неделя“ и една от първите му визити е да посети ранените в болниците.

Ронкали изиграва значителна роля при предотвратяването на Карибската криза, като съдейства за диалога между Кенеди и Хрушчов. Той пише няколко писма до тогавашния лидер на СССР, в които поставя въпроса за католиците в страната, отбеляза в експозето си отец Бернард Ардура.

Преди смъртта си през 1963 г. светият отец пожелал на прозореца му да бъде запалена свещ за България.

Папа Йоан XXIII е роден като Анджело Ронкали. В периода 1925-1935 г. с това име той е папски нунций в България. Избран е за папа през 1958 г., като остава на Светия престол до смъртта си през 1963 г. Частица от мощите му се намира в католическия храм “Свети Йосиф” в София. Тя е дарение от папа Йоан-Павел II при посещението му у нас през 2002 г.

Църквата почита папа Йоан XXIII на 11 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА