Last news in Fakti

10 Юни, 2023 13:00 2 630 63

Девети юни преди сто години, и не само...

  • преврат-
  • 9 юни-
  • александър стамболийски-
  • бзнс

Няколко месеца след 9 юни по заповед от Москва комунистическата „пета колона“ запалва антибългарския метеж през септември 1923 г.

Девети юни преди сто години, и не само... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди точно 100 години България е разтърсена от събития, които и до днес не са оценени в пълна степен. Това се отнася най-вече за представите на обществото, а не за научната интерпретация на Деветоюнския преврат и неговите последици. Модерната историческа наука обективно изяснява същността на станало в периода от юни до септември 1923 г., нещо повече – развенчава митовете и откровените лъжи на „червената“ и „оранжевата“ пропаганда, доминирали във времето на комунистическия режим.

Това коментира за в. "Труд" проф. Пламен Павлов.

Наскоро излезе съвсем новото и стойностно изследване на проф. Веселин Янчев „Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ (2023 г.). Към нея ще се върнем и по-късно през септември, но още тук ще отбележим, че в книгата достатъчно пълноценно са анализирани и юнските събития, които ще припомним съвсем накратко.

Случилото се на 9 юни 1923 г. по инерция се свързва с военните преврати от 19 май 1934-а и 9 септември 1944 г., където отново се открояват „превратаджиите“ Дамян Велчев и Кимон Георгиев. Между тези наглед еднотипни събития обаче има съществени разлики. Промяната на 9 юни е резултат от натрупаното напрежение след Първата световна война. Военната акция, колкото и парадоксално да изглежда, е под знака на възстановяването на демократичния ред. 19-майският преврат обаче е откровено антипартиен и води до отмяна на Търновската конституция. На свой ред „антифашиската“ псевдо-революция от 9 септември дори не е типичен преврат, а демонстрация, „узаконяваща“ окупацията на България от Червената армия. Т.нар. партизани, наричани и „шумкари”, са нелеп декор на един престъпен акт в подкрепа на чуждата агресия.

Военният преврат на 9 юни е опит за нормализация на политическия живот, осъществен за съжаление по насилствен начин. Уви, друг начин на практика е бил невъзможен. Организаторите (сред тях са и социалдемократите, т.нар. „широки социалисти“) и дошлото на власт правителство на проф. Александър Цанков не могат да бъдат набеждавани във „фашизъм”. Авторитарният стил и „социалното инженерство” са още по-очевидни при правителството на сваления от власт Александър Стамболийски. Паравоенната „Оранжева гвардия”, диктаторските методи, бруталното насилие над опозицията – и дясна, и лява, – също могат да бъдат квалифицирани като „фашизъм”. Какво да кажем за мракобесните идеи на Стамболийски за противоборството между „селото” и „града”, за смазването на стачки и социални вълнения, и какво ли не още... И не е случайно, че БКП, враждуваща с „аграр-фашистите“, обявява неутралитет. Както отбелязва проф. Янчев, в редица градове комунистите подкрепят новата власт.

БЗНС идва на власт на вълната на яростния популизъм и низките инстинкти за отмъщение към „старата“ политическа класа. Земеделците не печелят мнозинство при изборите през 1919 и 1920 г., а Стамболийски оглавява коалиция с някои от иначе хулените „стари“ и „буржоазни“ партии. На 21 май 1920 г. „селският“ диктатор постига мнозинство, след като безцеремонно касира депутати комунисти и демократи. Още по-нагли са действията на изборите на 22 април 1923 г., когато чрез „удобен” избирателен кодекс БЗНС печели над 85 процента от мандатите! Нерядко дружбашите водят „агитация“ със сопи и бичове, като извършват драстични манипулации и фалшификации. Поради всичко това превратът е осъществен общо-взето мирно, с вяла съпротива на земеделци и анархисти на отделни места в страната. Не е ли показателно, че Стамболийски е предаден от заловилите го селяни? Вестниците наричат случилото се „исторически акт“, сравняват преврата с 19 февруари / 3 март 1878 г. като край на „робство”!

Стамболийски системно нарушава конституцията, потъпква националните интереси и достойнство. Онова драматично време е белязано от всенародната трагедия, настъпила с грабителския Ньойски диктат, хилядите жертви във войните за национално обединение, стотиците хиляди бежанци от изгубените изконни наши земи. Наред с това в Европа и целия свят се шири невиждан политически радикализъм, чийто най-силен „маркер” е руската Октомврийската революция. Обществената и политическа ситуация в България е крайно усложнена, а политиката на Стамболийски разпалва страстите още повече. Насилието над партиите, над офицерството, дори над несъгласните в самия БЗНС няма как да остане без последствия. Не по-малко проблемна е външната политика на земеделския режим, пропита от волунтаризъм и некомпетентност. Не на последно място, и от прояви на съглашателство с болшевишката диктатура в Москва, особено към „бялата емиграция“ в България. Най-неприемлива обаче е линията към Белград. В интервю за сръбския печат Стамболийски цинично заявява: "Що се отнася до македонствуващите, те са в по-голяма тежест за нас, отколкото за вас. Ние се борим енергично против тях, но нищо особено не можем да направим, защото техният щаб е във вашата страна. Само вземете македонците, които са ни дошли до гуша…“

Тогавашното ни общество не е отровено от нихилизъм и „интернационализъм”, както за съжаление е днес… За всеки честен човек подобно отношението на Стамболийски към изстрадалата българска земя Македония, напоена с реки от кръв, е не само национална, но и лична, дори кръвна обида. Показателен пример за поведението на Стамболийски е Нишката спогодба (17 март 1923 г.), с която правителството в София се самозадължава да подпомага сръбския поробител при преследването на ВМРО в пределите на самата България. Тази политика на пораженство и съглашателство, въпреки едни или други аргументи, буди възмущение и ненавист. Земеделският режим тласка страната към катаклизъм, който в крайна сметка води до трагичната гибел и на самия министър-председател, за която разбира се няма оправдание.

Когато става дума за събитията през 1923 г. трябва специално да подчертаем намесата на Коминтерна. Световната комунистическа организация, превърнала се в оръдие на престъпния болшевишки режим, се меси брутално в делата на една суверенна държава. През юни 1923 г. тогавашни лидери на българските комунисти, все още и „тесни социалисти“, особено Тодор Луканов, а дори и болният Димитър Благоев, отхвърлят съветските директиви. БКП възприема позиция на „неутралитет”, а участието на комунисти в т.нар. „Юнско въстание“ е спорадично. Непосредствено след това обаче под натиска на Москва новите „вождове на българската пролетариат“ Васил Коларов и Георги Димитров предават интересите на България, следвайки зададения от Ленин и Троцки курс за „световна революция”. Овладяната от съветската агентура БКП се превръща в инструмент на геополитическите интереси на Съветска Русия. В същност, като оставим настрана прословутия „комунистически идеал“, става дума за огромни парични потоци – не в рубли и копейки, а в долари! Показват го самите документи, а паралелите с други лъже-патриоти, независимо от историческото време, са очевадни. Дори и сто години след 1923 г., ще констатираме, че т.нар. пета колона не е само мит и минало. Днешната ни държава, каквито и резерви да имаме към нейните управници, е длъжна да разобличава наглите проводници на залязващата „супер-сила“, започнала престъпна война в съседна Украйна. И, нека не забравяме, третираща „братска“ България като неприятелска държава! Това се отнася и за всеки друг, поставил продажната си природа, нарцисизъм и най-обикновена алчност над интересите на Отечеството.

Сто години след 1923 г. е задължително да изоставим идеологическите клишета. Още по-важно е такива събития, които трябва да бъдат „обеца на ухото“, да не бъдат забравяни. Превратът, последвалите кървави сблъсъци и особено „поръчаното въстание“ от Москва потвърждават прастарата максима, че насилието ражда насилие. Парламентарната демокрация има много недостатъци, но ако перифразираме известната христоматийна максима, по-добра форма на обществени отношения не е измислена.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 969

    30 6 Отговор
    Никой не ви е виновен, че сте прости и продажни, нито Москва, нито Вашингтон.

    Коментиран от #29

  • 2 Бацо Гацов

    15 5 Отговор
    Абе..днеска не е ли 10 ти бе..преврата е бил вчера..пак сте след събитията май..?
  • 3 Гео М.Касабов

    29 4 Отговор
    "Септемврийското въстание е закъснял отговор на офицерския преврат от 9 юни"..
  • 4 Булба67

    42 12 Отговор
    Значи Станболийски спечелил изборите, а фашагите го бутнали и клали и това било Демокрация!

    Коментиран от #6

  • 5 Чичак

    36 14 Отговор
    На 9 юни е извършен фашистки атлантически преврат срещу БЗНС които печелят изборите в България с 53% въпреки фалшификациите на боклуците на Стамболов. Това са фактите. Редица заграбени чифлици с фалшиви крепостни актове са отнети от крадците и раздадени на бежанците от Беломорието и Македония чрез оземляване !!!!! Тогавашната политическа крадлива олигархия организира преврат и терор.....

    Коментиран от #55

  • 6 За тях

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Булба67":

    Това е демокрацията.....

    Коментиран от #12

  • 7 Перо

    35 12 Отговор
    Започна се новия прочит на историята от джендърията, възпитаници на СУ и на хранилка на НПО, на чичко Шорош!

    Коментиран от #15

  • 8 ВМРО

    13 4 Отговор
    Не само тогава е била терористична организация !
  • 9 Ммнее

    15 7 Отговор
    След тази дата през 33 години в България става все по- лошо( 1923- фашистки преврат-1956 ЦК- 1989,,демокрация"- 2022 К.Петков)
  • 10 Булдог

    26 0 Отговор
    10% от Българите ЯХВАТ останалите И Така до ден ДНЕШЕН!
  • 11 Майко мила

    40 7 Отговор
    До какви абсурди стигнахме верно, щом някакво недоразумение полудяло почна да ни обяснява как "колкото и парадоксално да изглеждало, кървавият военен преврат бил под знака на възстановяването на демократичния ред""". .......... Вие четете ли ли този боклук какви ги пише ?

    Коментиран от #20

  • 12 Индийски БИВОЛАР

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "За тях":

    което ЗНАЧИ -ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС
  • 13 Булба67

    17 1 Отговор
    Тогава за пръв път народа бе разделен и така до ден днешен!А , кой пръв признва Преврата и новата власт- Франция , а защо ли?
  • 14 Чичак .....

    20 4 Отговор
    фалшификациите и безмерната наглост на боклуците около нищожеството Стамболов са първо основата на проблема !!!. Това са фактите. Над 85 заграбени чифлици с огромна площ по цяла България с фалшиви крепостни актове, написани в едно мазе в Пловдив ...... и 42 от тях в последствие са отнети от крадците и раздадени на бежанците от Беломорието и Македония чрез оземляване с по 20-30 декара !!!!! 4 от тях лично откраднати от Стамболов .....3 Турчев и т.н .....
  • 15 Булба67

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    И нов,,бългрски" убинитет
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цанков

    6 23 Отговор
    Проф. Александър Цанков е голям български дъргжавник и политик.Написаното от проф. Павлов- в общи линии- е правилно и отгаваря на истината. Основният резултат от 09.06.23. е разгрома на дружбашката диктатура и възстановяването на правния ред.

    Коментиран от #19, #25

  • 18 Ъхъъъъ

    21 7 Отговор
    Модерната историческа наука обективно изяснява същността на станало в периода...... Побърканяци нямащи нищо общо с историята "Модерна историческа наука" правили....... боклуци соросоидни гнусни взели глупости да пишат и за наука да го представят....
  • 19 Ммнее

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Цанков":

    ,,Резултатът" е че се изпревиха син
    срещу Баща и брат срещу брата!
  • 20 Брейййййй, колко е умен тоя

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Майко мила":

    По цялата глава........пише :"колкото и парадоксално да изглеждало, кървавият военен преврат бил под знака на възстановяването на демократичния ред"""........ами и сега тогава що един преврат не спретнем а? И Атлантиците продажни в Беляне, демократично и под знака на възстановяването на демократичния ред ? Нали ? .... само малко "парадоксално" ще му е на писача ама кво толкова......

    Коментиран от #57

  • 21 Абсурдно е

    19 3 Отговор
    Подобни глупости да четем. Да си ги четат в някоя психиатрия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    12 6 Отговор
    С едно изречение да квалифицирам статията.
    Сто години ляв и десен фашизъм, бедна Българио, 09.06.1923 - 09.06.2023

    Не случайно Стамболов е тръгнал да търси Цар на Българите, див балкански народ.
  • 24 цанко

    20 4 Отговор
    100 години от фашисткия преврат
  • 25 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Цанков":

    Вашият любимец професор ЦАНКОВ е известен в българската история с прозвището ,,КРЪВОЛОКА,,ПРЕЗ ПЕРИОДА 1923-26 ГОДИНА СА ИЗБИТИ ХИЛЯДИ ХОРА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА.Естествено след 1944 г. комунягите си го връщат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Земеделец

    24 3 Отговор
    В статията май не е за 9юни 1923г.нито за причините да се случи това събитие, а те са много интересни. След ПСВ от загубилите войната Германия, Австро-Унгария, Турция и България, само у нас остава монархия. Стамболийски след последните избори печели абсолютно мнозинство и основната му цел е промяна на конституцията и премахване на монархията. Набутал е в затвора почти всички министри крали по време на войната. Това му създава много врагове като основният е фамилията на Куборгите, които му организират преврата и не се задоволяват само да го свалят от власт, ами желаят смъртта му като подсрекават ВМРО да го ликвидират. Същият Куборг през 1934г. ликвидира ВМРО защото вече не му е нужно. Много е лесно да се обвиняват комунистите, от днешна гледна точка, само че те не са фактор тогава.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Другарката Нинова

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "969":

    .. чувството за малоценност кара бълхите да сменят кучето ..
  • 30 Българин

    11 12 Отговор
    Русофилите много обичат да говорят за фашизъм но пропускат да споменат, че на 9 юни 1923 година фашистите не са на власт дори и в родината на фашизма Италия. Пропускат, че на 9 юни БКП по нареждане на Москва остава неутрална защото "това било битка между аграрфашисти и социал фашисти". И изобщо не повдигат въпроса защо ръководителите на "фашисткия" преврат на 9 юни ръководят и преврата на 9 септември. Ако не знаят за кого става въпрос, ще им посоча - Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев. А първите двама правят забележителна кариера след 9 септември. Нека някой русофил да обясни как лидерите на "фашисткия преврат" от 1923 година са лидери на "Деветосептемврийското народно въстание".

    Коментиран от #60, #61

  • 31 2+2=4

    18 4 Отговор
    Модерната историческа наука не нищо друго освен изнасилване на историческата истина по оруелски. Който владее миналото, владее и бъдещето.
    Ако някога фашизмът се завърне, то непременно ще бъде под маската на демокрацията.
    Терорът след преврата от 9 юни е повече от кървав.
    "Клаха българския народ, както и турчин не го е клал" въобще не е метафора!
    Който слага знак на равенство между "интернационализъм" и "глобализъм", или е невеж, или е манипулатор!

    Коментиран от #40, #41

  • 32 Хм ммм

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "Земеделец":

    С преврата от 9 юни е свалено правителството избрано с огромно мнозинство от гласоподавателите на Българския земеделски народен съюз начело с премиера и лидер на БЗНС Александър Стамболийски, жестоко убит в края на преврата.......започват стихийни бунтове претърпяли неуспех. основна причина за поражението на въстанието е липсата на единодействие между левите партии – управляващата БЗНС и опозиционната БКП която обявява неутралитет спрямо десния преврат. Това е породено от принципните различия между политическите платформи на комунисти и земеделци и влошените взаимоотношения след Войнишкото въстание и при управлението на Стамболийски.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Димитър Талев

    11 11 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."откъс от романа "На завой".

    Коментиран от #49

  • 35 Не слагай минус

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Хм ммм":

    без да си чел историята,к.ре .Тен!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 СС-Панцеркорпс

    4 11 Отговор
    Тогава е имало мъже, които да се разправят с болшевиките както заслужават. А сега са само отрепки, които гледат как да се нагушат.


    П.П. необходимо ли е отново да обяснявам, че националсоциализмът е най-великата човешка идеология?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Цар идиот и банда предатели...

    8 3 Отговор
    Малко преди Фердинанд да вкара България на страната на Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Италия) в Първата световна война, което ще доведе страната до втора национална катастрофа със стотици хиляди убити и ранени по фронтовете, водачите на опозиционните групи в българския парламент се срещат с царя в напразен опит да го отклонят от фаталното му решение. Стамболийски претърпява неуспех в мисията си при царя, който не променя позицията си за стратегическата ориентация на царството в първия световен конфликт. Нещо повече, заради развихрилия се грозен скандал между двамата по време на срещата Стамболийски е арестуван и е осъден на доживотен затвор. Пуснат е от затвора едва в навечерието на капитулацията на страната ни през 1919 г. ..........
  • 40 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #31 от "2+2=4":

    Поетите и писателите са далеч от историята приятелю и служат единствено на комунистическата пропаганда Истината е съвсем друга. Изследване 1972 година по известно като Албум "Звезди във вековете" направено по поръчка на ЦК на БКП и е изпълнено от екипи на БАН и Музея на революционното движение. Задачата е да се установи броят на жертвите дадени от комунисти и земеделци от 1923 година до 9 септември 1944 година в "битката срещу монархофашизма". Оказва се, че през 1923 година жертвите от страна на метежниците и от страна на официалната власт са равни по около 800 души а за целият период жертвите са 4816 идентифицирани с имена и фотографии.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #41 от "Според мен":

    Руските фалшификации на историята са истинската история, нали?

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да живее

    10 3 Отговор
    "Модерната историческа наука" на побърканите атлантици !
  • 45 Има една книжка

    9 1 Отговор
    Историята на един луд цар.....
  • 46 така

    13 3 Отговор
    Кобургите са проклятието на България-13та г.Междусъюзническа, 15-19г Първа световна, 18-та метеж ,23-та два преврата, 34-та преврат, 41-45 Втора световна , 44 та преврат.....загубени хиляди животи та млади хора , загубени завинаги хиляди кв. км.територии населени с българи

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чичак

    10 4 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Това което наричаш "Руските фалшификации на историята" до скоро беше официалната история на западният свят да ти кажа.....1/1 ......а за "модерната история" на модерните... не знам....
  • 49 Ти да си изпееш песента нали

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър Талев":

    Какви комунисти те гонят точно пък в случая когато опозиционната БКП тогава обявява неутралитет спрямо десния преврат...... Въобще история учил ли си някога ?
  • 50 Ясно се вижда че както в

    14 3 Отговор
    Украйна, и в България се правят опити за реабилитация на фашизма. Едни и същи центрове финансират боклуците и тук и там.... Обществото трябва да се обяви категорично срещу подмяната на историята мисля.
  • 51 дядото

    17 7 Отговор
    не остана нито една историческа истина върху която да не посегнахте.и го правят точно те-наследниците на онези фашистки главорези,буквално отрязали главата на законно избран министър-председател и я разнасяли на показ,избили десетки хиляди българи -тогава и в следващите месеци.клали народа както турците са го клали.а на този псевдо професор-да знае,че на 09.09.1944 год. не е имало преврат.царство българия,като фашистка държава,съюзник на хитлериска германия е окупирана от съюзническите сили.пфу.гадове
  • 52 Готин американец или просто Киро

    10 2 Отговор

    До коментар #46 от "така":

    Въобще кой тъпан ги е докарал тези фашаги Кобургите ?
  • 53 Начо

    4 8 Отговор
    Русофилите и комунистите са раково туморно образование
  • 54 лизинг

    11 2 Отговор
    Да отрежеш главата на законно избран министър председател било връщане на демократичния ред....

    Коментиран от #56

  • 55 историк

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чичак":

    Чичак..мноо си се омешал бе, чичак. По онова време още не е имало фашизъм бе. Даже и в Италия. Никое европейско, азиатско или австралииско правителство не е било фашистко. Дори в Германия не е имало фашизъм а насионалсоциализъм, което изобщо не е едно и също.Истинския фашизъм като държавна доктрина се появява едва след 31 октомври 1926 година в Италия, когато се установява еднопартийна система а по-късно, през 1928 г се узаконява Големия Фашистки Съвет като върховен орган на властта.. така че не ми разправяй приказки от шипковия храст. Това, нашето си е чист военен преврат ...
  • 56 проф. Павлев

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "лизинг":

    Тоя същият народен/ в кавички/ избранник си е назначавал министрите с мотото - На мен хора да ми ръсят акът акъл не ща . Искам хора дето диван чапраз да ми стоят.. за Жълтия терор да не казвам, мисляняма нужда. И за песента за цепеницата и гражданята да не ти напомням..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 пояснение

    1 0 Отговор
    Просто държавата Германия , вече беше решила да си" вдигне гащите " след това което и се случи ПСВ . Даде карт- бланш на царя , и про-германчетата около него , че е време да си вземат отново властта в България . И България да поеме по старият път на германско-австрийски васал. Както се казва - Нищо ново не е научено , нищо старо не е забравено.
  • 60 Логическата връзка

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Отговора на въпроса е много прост , и всъщност фундаментален. И той е -Спасението на България. В критичен момент , в който има има пряка недвусмислена опасност , държавата ни да престане да съществува .
  • 61 Няма да пропусна

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Пък аз няма да пропусна да те образовам - италианското фашистко движение е създадено през м. март 1919г. ,а през м. ноември 1922г. е походът на черноризците на Мусолини когато завземат властта в Италия. И да прпомня,че Мусолини първоначално е активен социалист,така ,че такива пребоядисвания често са са случвали,та днес още повече. Още бай Тошо отвори широко вратите на държавните служби за бившите народни врагове. Днас всеки втори от пепетата и дебетата е бил или партиен или комсомолски активист от БКП,ДКМС , или наследстевн изтърсак на номенклатурата, секретари,членове на институти,даскали по научен комунизъм ЗКПЧ-та и политруци,редактори и жуналисти в партийни издания, питомци на съветски цивилни и военни учебни завединия и цяла кохорта агенти и доносници
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.