Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 12:39 8 084 6

Плевнелиев платил 700 000 евро в брой за къща в Гърция (обновена)

  • росен плевнелиев-
  • къща-
  • халкидики-
  • нап-
  • на ръка-
  • агенция по вписванията-
  • бареков

Бареков даде президента на прокурор за пране на пари

Плевнелиев платил 700 000 евро в брой за къща в Гърция (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики, показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TВ7 разполага. Кой и кога плаща за имот на ръка, защо и как строителният предприемач Плевнелиев се сдобива с него точно през 2007 г., провериха репортерът на медията Моника Гаджанова и операторът Огнян Кръстев.

Богатият строител Росен Плевнелиев бързо се ориентира на имотния пазар при съседите в Северна Гърция и купува през 2007 г. земеделски имот с три едноетажни къщи в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на п-в Халкидики. Мястото е известно като провлака на Ксеркс, защото през малкото парче суша в древността са били пренесени с въжета корабите на персийския нашественик. Местността дава и прекрасна гледка към най-високия връх на Атон.

След покупката новият собственик има право на подобрения само с дърво, бетон и керемиди. Не може да надвишава 400-те кв.м застроена площ, но той използва наклона на релефа и обединява трите къщи, като прави проходи за връзка помежду им.

Опитите репортерите на ТВ7 да заснемат имота не останаха незабелязани за охраната. Гръцката полиция не се намеси, но охраната демонстративно засече репортерската кола и записа българския номер "за сведение".

Според местните, имотът е купен много изгодно, защото тримата предишни собственици са имали разногласия и не са успели заедно да се договорят за по-голяма сума. Всеки от продавачите е бил индивидуално посещаван и убеждаван от адвокатите на Плевнелиев. Така те не знаят до последно кой за колко се пазари, а българският бизнесмен спестява при пазарлъка и 2% от цената на сделката, които би взел всеки местен брокер.

Според документа Плевнелиев купува парцел от 5000 кв.м с комплекс от три приземни къщи с мазе и разгърната застроена площ от 400 кв. м.

Според записаното от нотариус Виргиния Хасапи Гагана "Продавачите приемат цената от 700 хил. евро - сума, която и двете договарящи се страни припознават като справедлива и равностойна и която е била предоставена изцяло от купувача, получена от продавачите в брой според съответните дялове на всеки един, преди и извън кантората, както изрично и безрезервно ми заявиха договарящите се".

Ако продажбата е по банков път, всичко е прозрачно - в договора се посочва банковата сметка или сметки, по които са минали парите, номерът на чека, името на получателя и сумата, която му е преведена.

Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща 64 581 евро данък за прехвърляне на имота, вместо да си купи двустаен апартамент в София.

Според юристи гръцките власти ще приемат свободно разплащанията в брой до края на 2013 г. Все пак парите за сделката може да са изтеглени на място от сметки на офшорните фирми на строителния предприемач в Кипър. Една от тези фирми – "Инокс", съществува и до днес, и от 2011 г. е собственост на първата съпруга на президента - Вероника Плевнелиева.

Има и още един вариант - тези 700 хил. евро да са пренесени през границата. Точно през 2007 г. много удобно България променя валутния си закон. От средата на годината при износ на валута над 10 хил. евро е необходимо да декларирате пред митническите власти произхода на парите, получателя и предназначението на трансфера.

В Агенция "Митници" трябва да заработи нарочен регистър на българи, които правят подобни сделки кеш в чужбина, но от митническата администрация си спомнят, че влизането в действие на регистъра се е забавило известно време. Така се спестява разрешение от БНБ за сделката, като същевременно няма регистър на границата, в който да те впишат.

Като добавим и проверката на граничните пунктове, която за страните от ЕС най-често включва само предоставяне на лична карта, нищо не би могло чак толкова да затрудни бизнесмените, които искат да се разплатят в брой при съседите.

На въпрос към НАП как се следи произходът на тези пари, от приходната агенция тълкуваха йезуитски Валутния закон, като ни вкараха в хипотезата, че за страните от ЕС не е необходимо въпросното удостоверение, че сте платили данъци и осигуровки, и не дължите пари на държавата. Или с други думи, който не е решил да изнася пари кеш, само той не го е направил, коментират от ТВ7.

ххх

Президентът Росен Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, обяви Николай Бареков на пресконференция във Варна и извади документи като доказателство. Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава. Очаквам да бъда подкрепен от останалите политически сили и в следващите часове Плевнелиев да си подаде оставката.

Пред медиите Бареков представи документи, които според някои от текстовете в Наказателния кодекс уличават президента в търговия с влияние и пране на пари. През 2000 г. фирмата, която той представлява "Линднер Ирис" АД, е подписала договор с фирма "Симек" ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев. Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Линднер". Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път.

В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на "Симек", за да получи 20 бона комисионна. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново с касов ордер.

Ако аз отида и се разпиша - какво е това? Рушветчийство! Според чл.304 т.Б това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари.

Бареков показа двата касови ордера с подписа на Плевнелиев и каза, че те са в основата на неговия сигнал до прокуратурата. След като Плевнелиев не отговори нищо за офшорките и имота си в Гърция, сега трябва да отговори откъде са тези пари!

С тези документи аз сигнализирам Главна прокуратура, но започвам да говоря и политически, ако той в рамките на няколко часа не си подаде оставката. Само да припомня, че неговият колега в Германия го направи заради заем, а тук става дума за престъпление.

Призовавам ВМРО, ЕНП на Мария Капон, обръщам се към СДС и г-н Божидар Лукарски, дори към ГЕРБ и Реформаторския блок да окажат натиск върху Плевнелиев да си подаде оставката. Надявам се да има и граждански натиск върху институциите, защото хора с такъв статус е недопустимо да бъдат на най-висшите държавни постове. Надявам се прокуратурата да предизвика процедура по импийчмънт, както и той сам да си подаде оставката, призова Бареков. Според него в момента няма никакъв проблем държавното обвинение да започне разследване, като за начало да бъдат разпитани двамата бизнесмени от "Симек" Койнов и Талев, за да се установи цялата истина.

Това, което правя, в никакъв случай не би предизвикало никаква криза, защото дори да се стигне до отстраняването на Плевнелиев от президентския пост има кой да го замести. Става въпрос за достоен човек като Маргарита Попова. Тя е добре позната и приета в Европа. Член е на няколко международни правни асоциации и ще доизкара неговия мандат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    5 1 Отговор
    Винаги се е знаело, че Плевнелиев е успял в чужбина строител..

    Какво толкова се хващат за някакъв имот за едва 700 000евро при положение, че в София има такива и за по 1-2-3 МЛН.. ?
  • 2 georgi

    5 1 Отговор
    Тази статия е тип - да разбудим духовете. Човека си има пари от край време, ровете за гнусотии мишки от ТВ7 хахаха
  • 3 Moni Iv

    3 5 Отговор
    Кажи от къде са парите??? ТИ НЕ СИ НАШ ПРЕЗИДЕНТ!!!
    Ти си мутра изпълняваща поръчки!
  • 4 Georgi Kotsev

    4 3 Отговор
    Напротив, Плевнелиев е НАШИЯ президент, на училите, знаещите млади хоре с европейски начин на мислене!
    А парите са му от бизнеса, нещо - което вие, празноглавците, никога няма да разберете какво е.



    Коментиран от #5

  • 5 Румен Янев

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Georgi Kotsev":

    Кеф ли ти беше на нова година вместо Рила да гледаш Колорадо ? Ако е така - разбирам те !
  • 6 Kiko Kikov

    0 1 Отговор
    A nie se 4udim ot kade da vzemem za leb... a prezidenta ni se 4udi kolko i kade da poxar4i eeeeeeeee.... nema takva darjava