Last news in Fakti

10 Юни, 2023 17:10 2 483 63

За Сартр и погнусата от политиката

  • правителство-
  • управление-
  • герб-
  • пп-дб

"Ако някой реши да се прави на независим, моментално размахват под носа му тоягата "Магнитски"

За Сартр и погнусата от политиката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1938 г. излиза "Погнусата", първият роман на Жан-Пол Сартр. Авторът, който е един от най-значимите писатели и философи на 20 в., описва в книгата си чувството на гадене, което околният свят и неговите обитатели предизвикват у главния герой. "Погнусата" е знаков роман в историята на френския екзистенциализъм – философската концепция, разглеждаща абсурдизма на човешкото съществуване. Погнуса беше и първото усещане, което изпитах веднага след формирането на новото коалиционно правителство. Наистина е много трудно да не изпиташ подобни усещания, когато ставаш свидетел на отвратителното политическо лицемерие, което ни заобикаля отвсякъде.

До онзи ден политиците от ПП-ДБ се кълняха, че ГЕРБ е синоним на абсолютното зло и че те покой нямало да видят, сън нямало да заспят, докато не отстранят веднъж завинаги партията на Борисов и него самия, разбира се, от властта. От своя страна, политиците от ГЕРБ наричаха опонентите си от ПП-ДБ "аматьори, схемаджии и измамници", обвиняваха ги, че за шест месеца били нанесли непоправими щети на България и се заричаха, че никога нма да позволят тези лица отново да влязат във властта. Обаче какво стана след всички тези заклинания? Буквално за секунди обидните слова бяха скрити дълбоко в чекмеджетата, а ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС влязоха във възможно най-безпринципната коалиция, която може да бъде измислена. Как да не се погнусиш при вида на ставащото в нашата политическа действителност? А когато почнем да си обясняваме причините за този противоестествен съюз, отвращението става още по-силно.

Тази коалиция стана възможна поради две основни причини. Първата е от вътрешен, втората от външен характер. Първо, и двете формации неистово искат да бъдат част от властта. Едно, за да се насладят докрай на онзи принцип, прекрасно формулиран в заглавието на филма на Уди Алън "Вземи парите и бягай", и две, за да се защитят от бъдещи съдебни преследвания. На наивниците, които все още смятат, че съдебната власт е независима от политическата, ще кажа да гледат случващото се тези дни във Висшия съдебен съвет. До неотдавна тези хора като стена стояха зад Главния прокурор, защото такова беше нареждането. Днес със същата страст, с която защитаваха Иван Гешев, искат да го отстранят от поста. И го правят не защото са изживяли някакъв чудодеен колективен катарзис, а защото такова е новото нареждане. Така че много политици искат да са властта, за да могат да държат съдебната система под контрол и да не стават нейна мишена.

Втората причина, която настоящата коалиция предизвиква погнуса у нормалните хора, е външна. Обидно просто е – посолствоТО иска в България да управляват първата и втората формации в парламента. Ама не се харесвали, ама едните възникнали, за да отстранят другите, пък другите смятали първите за мошеници? Я стига с тези лиготии, казват от посолствоТО и на бърза ръка вкарват подопечните си екземпляри в общата кошара. А ако някой реши да се прави на независим, моментално размахват под носа му тоягата "Магнитски" и той категорично забравя за каквито и да било прояви на свободната си воля. Честно казано, никак не ми се вярва в т.нар. "евроатлантическо мнозинство" да има дори един, който да дръзне да мисли различно от указанията на чуждите началници. Нали помните записа от заседанието на Националния съвет на ПП, в който лидерите на партията с гордост разказват как всичко е съгласувано с посолствоТО? Както и вие се досещате, подобна съгласувателна процедура изначално изключва и най-малкия намек за самостоятелно мислене.

Е, нормално е да изпиташ погнуса при вида на този политически слугинаж, на това безгръбначно васално поведение. А пък авторът на романа "Погнусата" винаги е възприемал екзистенциализма не просто като философия на отчуждението и абсурда, а и като призив на борба срещу недъзите на обществото. Жан-Пол Сартр смята, че човек трябва да се съпротивлява, а не да се оставя на отчаянието, което му навява заобикалящият го свят. Защото съпротивата е естественото състояние на разумните хора. Тя може да приема най-разнообразни форми. Изобщо не бива да ни учудва фактът, че много българи днес подкрепят президента Радев като реакция срещу бездънното лицемерие на основните политически играчи. Други пък, отново в знак на съпротива, гласуват за партии, които категорично отказват да следват официозното и клиширано евроатлантическо говорене. Между другото, нежеланието на много български граждани за скорострелното приемане на еврото също е признак на съпротива срещу външния диктат. А това, че в обществото ни все още има съпротивителни сили, е добър знак.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Погнусата

    42 5 Отговор
    .. идва от слугуването на Империята на Злото.
  • 2 Цитати, цитати

    25 1 Отговор
    "Красотата е безмилостна. Не ти нея гледаш. Тя тебе гледа...и не прощава".
    Хубаво го е казал Казандзакис, ама кой, кой, да разбере?!?!!

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 3 За Погнусата се борят двама

    24 64 Отговор
    Волгин и Копейкин. Спонсорът си сърба борша в Митрофаново.

    Коментиран от #16, #35, #61

  • 4 Хихихи..

    36 9 Отговор
    Като маймунче - от прегръдката на Турция в тази на Германия,после в Руската,а сега скок-подскок и в обятията на Щатите.ОНЯ лъв трябва да се смени с едно весело маймунче..
  • 5 Хйдгллфг

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цитати, цитати":

    Сега ще те почнат с едни " тълкувания",
    Тъкмо ще стане ясно какви са тези и онези.
    Лакмус, му се казва...........
  • 6 Рузките

    14 46 Отговор
    ... слуги винаги ги избива на "философия", когато престъпленията на господарите им станат очевидни.

    Коментиран от #33

  • 7 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    45 15 Отговор
    Пуделите на посолствоТО ПП-ДБ изпраха Борисов и показаха, че ИМА КАК да са в коалиция Магнитски!

    Коментиран от #10

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цитати, цитати":

    Прави Сте
  • 9 Интересно

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цитати, цитати":

    Интересно е, че Съпротивата винаги е срещу статуквото, а кои се борят срещу статуквото? - Ами, силните!
    За слабаците остава да се подчиняват, зер, те само това могат🤭😅😕
  • 10 Мдаа

    20 14 Отговор

    До коментар #7 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    33 години колония на същите като предните 45.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОПай ТОР

    11 2 Отговор
    "Погнусата" си е чисто гадене, ама на преводача му е било неудобно явно. Друга хубава книга с депресарско звучене е "Подигравката". Разиграван от една женена любовница и покрай други неудачи, героят накрая приключва със себе си, като взима и котарака си.
  • 13 Софиянец

    29 2 Отговор
    Цял свят е погнусен от злото днешно време, само робските душици, прислугата е в услуга до последен дъх.
  • 14 Гласувам

    10 5 Отговор
    с 5 звезди,отразяват се 4,демокретизация.
  • 15 Малка подробност

    37 9 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    При ония, майка ми е плащала по фактурите които имаме 1Квч.ток по
    1,5 стотинки,а при тия колко плащаме.
    Като дете съм ял най качествените млечни и месни продукти,а сега децата ми ядат химията на демокрацията.

    Коментиран от #19, #31

  • 16 Българин

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "За Погнусата се борят двама":

    По начина на мислене и изразяване ви личи че сте милиционер и това е диагноза.
  • 17 Случайности разни

    16 25 Отговор
    Руските агенти винаги избухват уикенда за да привлекат вниманието..

    Коментиран от #23

  • 18 Тоя не загрява много бързо май

    17 30 Отговор
    Волга другарю с малка петолъчка..България другарю е във НАТОто тече война с азиатските диваци и е нормално съюзниците ни да са силно притеснени от такива като Вас и д намерят начин да ви неутрализират..чети между редовете
    Президента ВИ и руската банда беряща руска шума на Вирджинските острови сте основна причина в България да има правителство и то да изглежда по начина по който изглежда в момента

    Коментиран от #22, #58

  • 19 Мдаа

    10 22 Отговор

    До коментар #15 от "Малка подробност":

    Поредния назобен социалистик, който си ням идея от реалността.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Диамантената ръка

    9 21 Отговор
    Като чуя Волгин и веднага се сещам за Погнусата...
  • 22 Погнусен

    24 8 Отговор

    До коментар #18 от "Тоя не загрява много бързо май":

    Пак ли Русия ви е виновна на соросоидите че ПП-ДБ не спазват предизборните си обещания - нали ужким бяха за промяната и щяха да изчегъртват ГЕРБ и да вкарват ББ в затвора. Нали нямаше в никакъв случай да правят коалиция с него - а сега го изпраха. Колко хора повярваха в сладките им приказки - обаче Русия е виновна че са лъжци. Хората искат промяна но за вас просперитета на България няма значение - важни са интересите на господарите а българите кучета ги яли.
  • 23 Агент

    17 9 Отговор

    До коментар #17 от "Случайности разни":

    За това пък козяшките агенти са през цялата седмица в работно време - те това работят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анджак

    7 23 Отговор
    Погнусата е първата реакция която изпитвам когато видя физиономията на П. Волгин не заради самата физиономия а заради антибългарските тези които лансира.
  • 27 Максим Загричански

    7 15 Отговор
    Волгин е реленантен на гнусен!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 73737337272

    3 9 Отговор
    С думички, цитати от френски романи,с псевдо западни философи ,американски писателибоба си остава несварен!Трябва да се сложи на котлона и да се остави да се свари,трябват действия ,а не цитиране на френски романи и крилати фрази.Това важи не само за господина журналист ,но и други и тем подобни баят на боба да се свари без варене ,а само с думи няма стане.
  • 31 А бе

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Малка подробност":

    Ти сигурно си бил и по-млад при "ония" а? Глей "тия" как те състариха! ТЦ тц!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гошо тъпото

    4 8 Отговор
    Това наложено от съквартирантите правителство е последен шанс да се реализират поне малка част от ценностите на западната цивилизация ,като най важна е свободата на наркоманите..но с тези хора няма да стигнем дотам никога..кой ли ще помисли по въпроса 😊
  • 35 Мда

    12 18 Отговор

    До коментар #3 от "За Погнусата се борят двама":

    На волгин му свършиха идеите и почна да краде идеи от тези, които уж плюе!
    Справка: "Погнусата: патологията на България" от Ивайло Дичев в Дойче веле, преди 3 дена.

    Коментиран от #60

  • 36 за Волгин и

    11 16 Отговор
    И погнусата от изявите му в семейното му БНР .Ако не е А.Райчев ще е К.Стойчев или Вацев или Р.Василев или К.Костадинов .Абе дълъг списък от многохилядници ...червенокопейки.И това в национално радио.!?

    Коментиран от #37

  • 37 Нищо

    11 5 Отговор

    До коментар #36 от "за Волгин и":

    Нищо неправец, май си ти...? А, и нищо- мисленец, също
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 !!!?

    14 14 Отговор
    Един Матросовец се прави на независим,...и ето ти ала-бала "Магнитски" !!!?

    Коментиран от #48

  • 40 С тоягата Магнитски

    18 2 Отговор
    плашат само политиците с нечист бизнес и незаконно придобито богатство! Ако има някой политик,който не го е страх от Магнитски,точно той трябва да управлява Държавата!
  • 41 Как

    9 15 Отговор
    Подкреят радев друг път! Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Заблуди ни ловко че иска да свали баце и веднага се прегърна с него. Взима 15000 лв заплата още толкова пенсия от нато и иска и пенсия от Путин.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Прокопий

    5 10 Отговор
    Волгата да говори за погнуса?


    🤣🤣🤣😂😂🤣🤣😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂
  • 44 007

    5 11 Отговор
    А погнусен ли си от русо робските партии, които подкрепят рашистката агресия п0дл0г0 московитска???6🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Неееее

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "007":

    Ти си от неразбралите, но,,,, няма и да разбереш....нищо лично, жал ми е за такива.

    Коментиран от #47

  • 47 007

    6 5 Отговор

    До коментар #46 от "Неееее":

    Аз съм от тези които знаят историята наизуст и знаят кои са истинските ни врагове! И не съжалявам неуките п0дл0ги!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Матросов

    11 3 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Е защитавал тези, които са се борили срещу фашизма. Ти дали си наясно?

    Коментиран от #52

  • 49 Наизуст

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "007":

    Наизуст знаеш....друг път ще се занимавам с такива🤑
  • 50 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "007":

    това обозначението за тоалетна за 7мия пол ли е,007,яко

    Коментиран от #57

  • 51 Какво друго може драсне

    1 10 Отговор
    Преименувал се син на руснак?
  • 52 !!!?

    5 8 Отговор

    До коментар #48 от "Матросов":

    Отлично комсомолец...научил си си урока !!!?
  • 53 Казуар

    2 7 Отговор
    Бурлаки на Волге.
  • 54 Артилерист

    11 3 Отговор
    Шедьовър! Прекланям се пред такава интелигентност и такова висше майсторство. Петър Волгин трябва да бъде обявен за национално богатство!
  • 55 М даааа

    12 3 Отговор
    Прав е Пепи Волгин на 100%. Това, че великите ПП-ДБ се изпонасраха и събраха с непоправимите ГЕРБклептомани е срамен факт и позор!!!
  • 56 Госあ

    8 0 Отговор
    А пък Сартр е толкова погнусен, че изобщо не си прибира Нобеловата награда. И как няма, като чърчи е прибрал такава….

    Коментиран от #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БПФ

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тоя не загрява много бързо май":

    Как нямам власт.... такива пoдлoги като тебе щяха да копат тунела под Шипка на ръка, да им дойде акъла...
  • 59 Тоя

    2 4 Отговор
    Джендар от възраждане ли беше, на чончо дружката.
  • 60 Дв е

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мда":

    само еднапомия, как да не се погнусиш
  • 61 брансди

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "За Погнусата се борят двама":

    Кирчо Простото е без конкуренция. Мистър Погнуса Вселена.
  • 62 Литератор

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    Сартр се отказва от Нобелова награда и предлага да се даде на другия номиниран- Шолохов. В крайна сметка я дават на Шолохов за Тихия Дон.
  • 63 Резонният въпрос

    0 1 Отговор
    Който чошек си задава, след прочита на това е А КОЙ ПЛАЩА НА ВОЛГИН И ЗА КАКВО?