Last news in Fakti

30 Юни, 2023 16:00 2 412 18

Ще го бъде ли "Вагнер" в Африка или са прегряли на слънце...

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • чвк вагнер-
  • частни военни компании-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • александър лукашенко-
  • белорус-
  • преговори-
  • бунт-
  • метеж

Може би ще стане ясно в хода на предстоящата среща на върха Русия-Африка в края на юли, която е планирана в Санкт Петербург

Ще го бъде ли "Вагнер" в Африка или са прегряли на слънце... - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Провалът на бунта на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", която Западът смяташе за ключов агент на интересите на Русия в Африка, със сигурност ще отслаби позициите ѝ на континента. Увереност в това изрази в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Съединените щати се надяват на същия резултат. Москва, напротив, подчертава, че нищо не застрашава отношенията ѝ с африканските страни. В същото време все още не е напълно ясно какво ще се случи с "вагнеровците", разположени в Африка. На свой ред африканските съюзници на Русия не се интересуват как точно ще бъдат оформени новите реалности: главното е, че за тях, по същество, нищо не се е променило.

„Трябва да помним, че деградацията на "Вагнер" ще изиграе роля не само в Украйна, но и в Африка, тъй като Путин проектира своето влияние там чрез групата "Вагнер“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък след пристигането си на среща на върха на ЕС .. И добави: „скоро ще видим намаляване“ на това влияние.

Съединените щати заемат същата позиция. Държавният департамент даде да се разбере, че ще се радват, ако ЧВК Вагнер бъде разпусната и прекрати дейността си по света. Във вторник Съединените щати наложиха нови санкции срещу физически и юридически лица за връзки с ЧВК, ръководена от Евгений Пригожин. Черният списък включваше руския гражданин Андрей Иванов, две компании от Централноафриканската република (ЦАР) Diamville Sau и Midas Ressources Sarlu, компания от ОАЕ Industrial Resources General Trading и руска компания DM. Министерството на финансите на САЩ заяви, че „санкционираните субекти в Централноафриканската република, ОАЕ и Русия са участвали в незаконни сделки със злато за финансиране на поддръжката и разширяването на военните сили на "Вагнер" в Украйна и Африка“.

Ограничителните мерки на САЩ срещу лица и компании, свързани с дейността на "Вагне" в Африка, не са първите, нито окончателните. Така например още през 2020 г. Вашингтон наложи санкции на M Invest и нейното дъщерно дружество Meroe Gold. И двете компании са свързани с разработването на златни мини в Судан и според Министерството на финансите на САЩ служат като параван за ЧВК Вагнер там. Този февруари Европейският съюз също наложи санкции на Meroe Gold. Самият Пригожин заяви през пролетта, че повече от две години в Судан няма бойци на ЧВК, геоложките разработки са затворени и като цяло суданското злато не е интересно от гледна точка на промишленото производство. Малцина обаче му повярваха.

В същото време както във Вашингтон, така и в страните от ЕС неведнъж са изразявани опасения във връзка с дейността на "Вагнер" в Африка, смятайки я за инструмент за влияние на Москва на този континент.

След като Русия започна военни действия в Украйна през февруари 2022 г., САЩ засилиха натиска върху своите арабски съюзници да прекъснат отношенията си с ЧВК "Вагнер". Както Асошиейтед прес писа още през януари, администрацията на Джо Байдън работи няколко месеца с Египет и ОАЕ, за да убеди военните лидери в Судан и Либия да прекъснат връзките си с "Вагнерите". Дейността на ЧВК "Вагнер" беше обсъждана по време на почти всички посещения на американски официални лица и дипломати в Африка, както и в ОАЕ. Последният, според САЩ, е оказвал активна помощ на ЧВК "Вагнер" в Либия и Судан. „ЧВК "Вагнер" нямаше да може да работи, ако вече нямаше достъп до инфраструктурата, финансовата логистика, инфраструктурата за търговия със злато, предоставена от ОАЕ“, каза анализаторът по сигурността Андреас Криг пред The ​​Middle East Eye. В Абу Даби това никога не е било признато.

В същото време Москва винаги усърдно се е дистанцирала от дейността на ЧВК "Вагнер" , където и да е била обсъждана. Припомняме, че ЧВК "Вагнер" активно участва във военната кампания в Сирия, след това застана на страната на ръководителя на Либийската национална армия Халифа Хафтар, сътрудничи с ръководството на Судан, след което се премести в Централноафриканската република и Мали. Имаше информация и за присъствието на "вагнеровци" в Мозамбик, Демократична република Конго и Мадагаскар. В същото време властите на Централноафриканската република и Мали се обърнаха официално към ЧВК "Вагнер" . И Москва призна този факт. Беше подчертано обаче, че всичко това са частни договорки с ЧВК "Вагнер" .

„Банги и Бамако се обърнаха към ЧВК "Вагнер" с молба да гарантират сигурността на техните власти. Освен отношенията с тази ЧВК "Вагнер" , правителствата на Централноафриканската република и Мали имат официални контакти с нашето ръководство. По тяхно желание няколкостотин военнослужещи работят в ЦАР като инструктори. Тази работа ще бъде продължена“, каза руският външен министър Сергей Лавров тази седмица в интервю за RT. Това беше отговор на опасенията от Централноафриканската република, че след провала на бунта на Евгений Пригожин работата на ЧВК "Вагнер" ще бъде ограничена.

Сергей Лавров даде да се разбере, че Москва няма да изостави африканските си партньори, въпреки че от думите му не стана ясна съдбата на самата ЧВК "Вагнер" в Африка.

Представителят на руското външно министерство Мария Захарова уточни, че въпросът дали ЧВК "Вагнер" ще продължи да работи в Африка трябва да се решава от правителствата на онези страни, в които присъстват ЧВК. Близки до президента на Централноафриканската република Фостен-Арханж Туадера обаче искрено заявиха, че ще работят с всеки, когото Москва изпрати. "Ако Москва реши да ги отзове (вагнеровците. - Комерсант) и да ни изпрати "Бетовен" или "Моцарт", а не "Вагнер", ние ще ги приемем", каза Фидел Гуанджика, съветник на президента на Централноафриканската република, в интервю за британският вестник Financial Times. И за Централноафриканската република, и за много други африкански и арабски страни, както и за Запада, ЧВК "Вагнер" беше ръката на Москва. Следователно тази компания и икономическите структури на Евгений Пригожин са били максимално облагодетелствани там, където са работили. Сега правителствата на африканските страни, както и на Сирия, където все още работят компании, свързани с Пригожин, искат да разберат какво да правят и чакат зелената светлина на Кремъл. Те също искат разбиране на случващото се и от арабските монархии от Персийския залив, чиито лидери активно се обаждаха на руския президент Владимир Путин след провала на бунта на Евгений Пригожин.

Американският вестник The Wall Street Journal твърди, че „заместник-министърът на външните работи на Русия е отлетял за Дамаск, за да предаде лично съобщение на сирийския президент Башар Асад: силите на групировката ЧВК "Вагнер" повече няма да действат там самостоятелно“. Освен това, според публикацията, високопоставени служители на руското външно министерство са се обадили на президента на Централноафриканската република, за да уверят, че съботната криза няма да спре руската експанзия в Африка. Твърди се също, че „самолетите на руското министерство на извънредните ситуации са летели от Сирия за Мали“.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин наистина е бил в Дамаск на 26-27 юни, според сайта на руското външно министерство. Според информация на "Комерсантъ" това пътуване е било планирано още преди бунта на ЧВК "Вагнер" , освен това поради ситуацията е имало съмнения дали посещението ще се състои. Според източници на "Комерсантъ" в Дамаск не са предадени никакви съобщения за това как сега ще работи ЧВК "Вагнер", въпреки че ситуацията в Москва, разбира се, е била обсъдена. Всъщност конкретиката „на място” не е в компетенциите на г-н Вершинин, по-скоро това трябва да се обсъжда чрез военните ведомства или на ниво специален представител на президента на Руската федерация за Сирия Александър Лаврентиев. Но желанието на руските власти да вземат ЧВК "Вагнер" под свой контрол вече не е тайна, те обявиха и намерението си да се занимават с бизнеса на Евгений Пригожин. Друго нещо е, че едва ли Москва вече има разбиране какво да прави с наследството на ЧВК "Вагнер" в чужбина. Въпреки това явно има желание да остане в Африка поне на същото ниво. Въпросът, който всички си задават е : Ще го бъде ли "Вагнер" в Африка или са прегряли на слънце...

Може би много ще стане ясно в хода на предстоящата среща на върха Русия-Африка в края на юли, която е планирана в Санкт Петербург.

Владимир Путин ще има възможност лично да обсъди всичко с африканските си колеги. Изглежда, че се готвят за разговор в африканските страни. „Южноафриканските власти наблюдават ситуацията около ЧВК "Вагнер" , очакваме да получим доклади за ЧВК "Вагнер" от различни африкански страни и техните служби“, каза Винсент Магвения, говорител на южноафриканския президент, в сряда.

Засега, според Сергей Лавров, Москва изхожда от факта, че "никакви опортюнистични моменти не могат да бъдат въвеждани в стратегическите отношения" между Русия и нейните африкански партньори.

Източник: Мариана Беленкая, Коммерсантъ

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 4 Отговор
    Моят колега готвач шеф Пригожин стана толкова известен че ще има работа за цял живот.

    Коментиран от #11

  • 2 ВСЪЩНОСТ

    15 0 Отговор
    Много африкански лидери нямаше да са на поста си без Вагнер. Затова франсетата си ги изпратиха по- живо по здраво към Метрополията, а Макарона провали доста сделки с оръжие за афркански държави
  • 3 Курс Брада

    16 2 Отговор
    абе, тези западняци кой къде ги хване ги бие. Даже и в собствените им държави ги маризят имигрантите. С такива ли искаме да сме съюзници?
  • 4 Адам Хилтън

    2 3 Отговор
    То няма как да оправдаеш избиването на африкански бунтовници, без да ги наречеш "руснаци".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    7 3 Отговор
    Вагнер се преместиха в Париж, 40 000 полицаи не могат да се справят с тях:)
  • 8 Края на ЕС

    10 3 Отговор
    Френската революция подпали и Брюксел, а скоро и целия ЕС:) Макарон лети като обезумял от Белгия до Париж и обратно:)

    Коментиран от #13, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Надувай мекия, клошар пиян
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реално

    0 1 Отговор
    Американската лъжа отврати света! Поддръжниците на Русия стават все повече.

    Чао, Америка!
  • 15 СЛАВА НА СЕЩ 🇪🇺🇪🇺🇪🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Края на ЕС":

    Вярно е че сегашния ЕС умира, но само за да се прероди като СЕЩ (Съединени Европейски Щати)!
  • 16 Реално

    1 0 Отговор
    Руските лъжи отвратиха света!
    Поддръжниците на Украйна стават все повече.

    Чао, Русия!
  • 17 Пригъзин

    1 0 Отговор
    Специалната военна руска Осирация върви точно по план!

    😂😂😂
  • 18 😆😆😆

    1 0 Отговор
    русия може да бие НАТО само на сантасе или белот, най много на шах!