Last news in Fakti

1 Юли, 2023 15:00 2 753 62

Огнян Минчев: Имаме нов пореден конфуз на тема демократичен политик с наследство от бившата ДС

  • огнян минчев-
  • преход-
  • елит-
  • дс-
  • политика

България лошо се спъна през последните 30 години, остана в плен на своите елити от комунистическия период, които се превърнаха в посткомунистическа олигархия

Огнян Минчев: Имаме нов пореден конфуз на тема демократичен политик с наследство от бившата ДС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имаме нов пореден казус - конфуз на тема демократичен политик с наследство от бившата ДС.
Това коментира Огнян Минчев във "Фейсбук"

През последните три години имахме поредица от казуси, свързани с примесването на съветско-комунистическо наследство и алтернативна антиолигархична, "протестърска" политика. Как да се бориш с посткомунистическата олигархия, вкоренена в подчинението на Москва и да подкрепяш вдигналият юмрук Румен Радев?

Как да останеш верен на антикомунистическия патос на "твоята" партия от близкото минало и да гласуваш за Мая Манолова или Татяна Дончева...?

Но конфузът не е само в реформисткия - протестърски лагер.

Години преди това същите дилеми стояха пред лагера на статуквото. Колцина от ГЕРБ - знамето на ЕНП в България - са освободени от връзки с комнунистическото и посткомунистическо статукво? Колко на брой от левите и от десните патри(Е)оти - националисти са без корени в някое от главните управления на ДС? Примерите могат да продължат. Ще продължава и конфузът на примесеното с настоящето политическо наследство от миналото.

Разделението ляво-дясно съвпадаше

с линията комунизъм-антикомунизъм през 90-те години.

След това започна размиване на това съвпадение поради две причини. Първо, нерешаване на определени задачи от прехода, които други източноевропейски страни решиха своевременно - лустрация, развитие на алтернативни стопански и политически елити. Второ, развитие на нови обществени реалности, пораждащи нови разделения ляво-дясно - консервативно-либерално, локално-глобално, олигархично-антиолигархично и т.н.

В България еволюцията на ляво-десния спектър бе по-бавна отколкото в Полша или Унгария, но в крайна сметка се случва в резултат на общите европейски и световни промени. Взависимост от това кой е най-важния им приоритет, "старите" леви и десни сменят местата си в ляво-дясното разделение. Що се отнася до младите поколения политици, наследници на ДС и старата номенклатура - в България в края на 90-те години бяха осуетени окончателно опитите за създаване на

алтернативен на номенклатурния елит.

Затова имаме само един елит - със или без кавички - наследник на номенклатурния, разположен в целия спектър. Тези наследници са както в ГЕРБ и в дясно, така и в старото, и в новото ляво. С две думи - конфузът е обясним и закономерен. Това не ни освобождава от необходимостта да създаваме нов национален елит, който да защитава интересите на България в новата епоха, в която живеем.

Защото наследеният "елит" продължава да бъде с наследството на постсъветския манталитет и с манталитета на колониална администрация.

Новите реалности ще създават нови ляво-десни разделения. Старите разделения постепенно ще се затъпяват и примиряват пред лицето на нови предизвикателства.

В този процес са много важни две неща. Първо, необходимостта от морална и историческа оценка на миналото с цел неговото примиряване и интегриране в националното самосъзнание. Един продължаващ да тлее

конфликт от миналото дърпа цялата нация назад.

Време е да приключим битката за миналото с ясна оценка и максимално широк консенсус - включително за комунистическото наследство, включително за наследството на посткомунистическия преход. Това не може да стане с други средства освен по метода на истината - цялата истина.

Второ, за да постигнем обществено примиряване с миналото посредством истината, необходимо е да създадем нов национален елит - обществен елит на нова, съвременна основа - който повече няма да бъде заинтересован (икономически, политически и морално) да крие наследството на своите дядовци, а ще бъде мотивиран да го осветли, за да премине напред, към бъдещето на своята ръководна обществена роля.

Тук България лошо се спъна през последните 30 години, остана в плен на своите елити от комунистическия период, които се превърнаха в посткомунистическа олигархия. Докато не преодолеем това наследство - малко можем да направим по пътя си към бъдещето.

Нов елит не се създава за седмици или месеци - понякога минават поколения в процеса на възникването му. По-добре е процесът да бъде плавен и динамичен. Имаме ли обществен ресурс за да решим тази належаща национална задача?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАШ ПЪК ТОЯ ДА ДАВА ОЦЕНКИ

    31 25 Отговор
    СОРОСКИ ХРАНТУТЕНИК, американски агент, внедрен в медиите, лицемер и алчен корумпиран човек
  • 2 Минчев, глей си диетата

    30 24 Отговор
    че преяждането с пари и деликатеси от КОРЕКОМИТЕ на СОРОС води до трагични последици
  • 3 Христо Иванов

    36 14 Отговор
    Терзиев е от добро семейство.Дядо му партизанин и генерал от ДС.Чичо му генерал от ДС.Баща му полковник от ДС.
  • 4 еалиста

    26 19 Отговор
    Ало Минчев, комунизма е мечта! Комунисти има във всички държави, освен където цари фашизма! Фашизма е най голямото проклятие на миналият век, за съжаление гена е предаден от дедите на внуците, но и за съжаление от лъже комунисти-кариеристи в онези времена, но сега са десни-бесни и мутри фашисти!
  • 5 Бонев

    39 3 Отговор
    Какво свършиха жълтопаветните в последно време. Коалиция с БСП,с ГЕРБ,конституционни промени с ДПС, сега за кмет имаме ДС наследник. И това ако не са двуличници здраве му кажи.
  • 6 Бля, бля, бля

    24 12 Отговор
    и пак бля, бля, бля, ляво-дясно, десни-леви, вдигнат юмрук и пак бля, бля, бля. Еее, от БКП партиен секретар на низова партийна организация толкова. Нали, така, др. Минчев.
  • 7 Уса

    21 10 Отговор
    Към смесицата от съветско комунистическо наследство прибавете и американско образование и ще ви стане ясна картинката
  • 8 Сила

    27 12 Отговор
    А ти бе Оги, нали мама беше соц номенклатура в Градския комитет на БКП, забрави ли бе, мамин златен той, забрави ли как тичкаше по мраморните коридоритам......
  • 9 НАРОДНАТА ВЛАСТ

    28 13 Отговор
    подбираше кадрите и много малко от директорите бяха неграмотни хора, с лошо възпитание. Сега такава измет се е юрнала към влатта, че няма спасение. Първите тарикати завършиха Сороските кръжоци като тоя многознайко защото знаеха, че американците ще им осигурят достъп до власт, медии и най-вече пари....

    Коментиран от #51

  • 10 Киро

    26 13 Отговор
    Огнянчо, защо не пуснеш в нета твоето СВ(ама истинското ), да те видим ти какъв си.!!!. Знаеш ли другарю, че ако не бяха се замесили вашите приятелчета от Запада, всички тези които блеят по медиите щяхте да построите Белене без пари.
  • 11 оги,

    27 9 Отговор
    ти май и себе си си описал?!? до 1989 година член на бкп, преподава научен комунизъм в софийския университет
  • 12 Град Симитли

    25 10 Отговор
    Друго си е да си бил даскал по Научен Комунизъм, а?!
  • 13 ВКК

    17 8 Отговор
    Айдеее обърнахме палачинката-да се разделим с миналото, да не дърпаме държавата назад, ами да върнем ДС, да извадим членските книжки с червени корици и да запеем "ален мак" или "Дружна песен..."!
  • 14 Роднина, милиционер

    20 5 Отговор
    Роднина, милиционер!
  • 15 Анонимен

    15 8 Отговор
    Точно, защото са хрантутници на сорос евреина си показаха младите от ПП ДБ рогата. Българските евреи юристи, прости и умни по време на Живков бяха по големи комунисти на партията майка, и в случая, що не сорос да е ляв либерал. Тактични бяха. Викаха ни в стаята си, евреина прокурор и що бе х не преличаш на брат си юрист, а нищо не бих сторили, и след 1989,същият тоя евреин прокурор, мазен, извинявай, имаше при тато диктатура, но сега при демокрацията по лошо, ще има голяма безработица и стана, но не за евреина комунист и българите и турците от бкпгербспдпс и сие останали, а за кои, за същите тези, хора, ударени от 77 години и Кирчо излъга народа и затова от запад много наши близки не ги одобряват, в това число и Асен Василев и сие. Който лъже, рано или късно лъжите му се хващат. Да, от гражданите нищо не зависи, щом не зависи. Приятно крадене от данъците им и вечни далавери повсеместно на ваши хора. Това си е чиста диктатура към антикомунистите.

    Коментиран от #49

  • 16 Буквоядец

    11 8 Отговор
    Тъй каза членът на Б С П!
  • 17 среднощен

    15 3 Отговор
    Дошло е време читавите ни представители на младото поколение да не се интересуват от отговорностите на властта - не им се иска да обясняват, "че нямат сестра"... "Млади и красиви", но и "малко нагли" е подрастващия ни елит - примери много...
  • 18 шорош

    15 8 Отговор
    Този шопар стана член на БКП през август 1989г, сега критики отправя
  • 19 Анонимен

    8 5 Отговор
    Имаше ТВУ до 7 клас, Трудово Възпитстелно Училище, време е за ППДБ че се въртят като калайджиите на мандица от Сливен затвора. Калайдисваме тави кво дадете и накрая докато бабата търсила кво да им даде за калай калайдисване, мандица и децата им обръщали къщата на бабата у кво има пари всичко открали. Та и същите от както да на власт кирчо и сие. Лъгаха веднъб втори път същото, и при Бай тошо ги виждах в Бибов дол затвора, а не да са на власт да крадат не само те и преди служебните и всички де по портфейла го усещаме Гълъбчо. Асен Василев даде някой лев отгоре на пенсионерите и вие взехте, че им ги отнехте за саниране, а и поне да бяха санирани, а вие ги обрахте гълъбе. Има семейства им влизат много пари за тях не е проблем, че ще загубят парите, но за някои се налага да гладуват, а и безплатни лекарства гълъб е премахнал, много се краде и няма да спрете, докато всички не минете през НС и се облажите, кой кмет, кой нещо друго му дали и вече го няма ссср, поне имаше предприятия и изкупуваха стоката произведена от работниците, а закупени от Украйна и сега на Гърция продадени и яко се краде, корупцията е на власт

    Коментиран от #20, #21, #26

  • 20 Не анонимен

    12 15 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Забрана на фашисткото "Възраждане" и затвор на ОПГ копейкин.
  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Точно

    Коментиран от #40, #46

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Очевидци

    0 6 Отговор
    Трябваше, както дс стори 1989 година. Турците за турципомаци заминаха си, а ДС турципомацигани по живо по здраво ги изпрариха за Белгия. И сестра е предавала сестра. Но тя хафизе не знае. И един ден идвайки в България, сестра ми помогна оът Белгия да си построя в Бурса къща. Следвало е всички българи християни с еднопосочен билет за Запад, а не в Бг деца и внуци да тровят живота на хората.

    Коментиран от #33

  • 24 Антикомунист

    19 9 Отговор
    "лустрация, развитие на алтернативни стопански и политически елити"

    Огнянчо ако имаше лустрация такива като теб нямаше да могат да се пишат "евроатлантици" и да слугуват на новия си господар. Как се справяше с "научния комунизъм" в университета. Как ти се връзва с евроатлантическите ценности това че си убеждавал хиляди студенти в това че комунизмът е най-добрия строй и дружбата ни със СССР е "вечна и нерушима". Кога лъжеше преди или сега или и в двата случая.

    Как може да давате дума на такива лицемери изкарващи си прехраната със слугуване на текущите им господари - хора без грам морал каквито са всички наши "евроатлантици".

    Коментиран от #31, #43

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абе анонимния

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Нужно ли е да поствам известни факти на придобити имоти от синаве на възражданеци под 17г и фиктивни разводи?
  • 27 Гражданин

    10 5 Отговор
    Сорос толкова е антикомунист и либерал, колкото ние сме комунисти. Изучил е децата на ДС в Щатите с негови пари, върнали се в Бг в НС, да мътят водите и удрят невинните
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нов

    13 6 Отговор
    Въпрос пишещият бил лие член на БКП ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Абе Очевидецо

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Очевидци":

    На байрам не се фирка.
  • 34 в миналото

    19 1 Отговор
    преди 1989г. в СУ имаше преподавател на студентите по "научен комунизъм" на име Огнян Минчев , да не би тоя да е същия ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Цончо походката имал син?!

    8 6 Отговор
    Кой ли го направил? няма значка но от къде не навършил 17 години има имот за 200 000 евро. Даже ТОТО не може да играе!

    Коментиран от #50

  • 38 тази в.и.к го видях през 1998г

    1 1 Отговор
    Гад имаше магазини под името на " IBM" незаконо ползвател на логото им.
  • 39 12233

    3 6 Отговор
    Живи очевидци и наблюдаващи млади хора сме, били къде ли не, съд, предприятия, паспортна мвр, паспорти издавали, на дс хора, и кво от това, като 33 или 77 все те бкп дс са на всякъде, а сме се запътили към Европа, но там се явяваш на конкурс и ако ви одобрят, а в бг си плащат и без ценз може да си по върховете, или както казваха еродирани, кой ви гледа дипломи и прави били и днес учители в Сливен при Билалов на сорос видяхте ли го доскала, да бях ползвал Д жониджокера последен, падна на 500 лева. Имаше учители завършили в Русия, лично ги познаваме. Жената скромна, еродирана, учтива, възпитана, имаха знания, а днес всичко от махалата учи икономика на сорос, жив геноцид бе извършен за 33 г от сорос, честно семейство, нямат кола, едно жилище панелка, кво като е учила в Русия, за нея и др учителки не може и ги уволниха, а за младото от ПП може за Кмет. Това му викам шизофрения. И психиатрите биха ви потвърдила същата диагноза. Имаше образование при бай Тошо, а 33 всички дипломи са не валидни голям процент и купени
  • 40 НАИСТИНА ИСТИНСКИЯ КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТОЧНО В ТОЧКАТА ГИ.
  • 41 На тоя явно Боко...

    7 3 Отговор
    ...му спря хранилката и му отесня врата,в широката яка на ризата ...
  • 42 Гледам по-долу какви нащастни

    5 4 Отговор
    люде плюят Минчев без да четат какво той иска да каже. А то е:
    Да си кажем родословието, да се съберем жертви и палачи, да плеснем с ръце и да се прегърнем. И да се надяваме, че дъртия комунистически вълк-капиталист няма да ни изяде и кротко да си стоим в кошарата!

    Коментиран от #45

  • 43 Този

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "Антикомунист":

    С лустрация, без лустрация си е московлия. Отвори верига магазини през 1994г с помоща на посолсствоТО на московието по точно с помоща на варненското консулство. Я се запитайте, защо все във Варна и Бургас изникват такива копейки?
  • 44 Промяна е необходима

    6 11 Отговор
    Какво ви е виновно това младо поколение за комунистическото ченгесарско ДСарско минало на баби дядовци бащи .Важно е разбира се каква свинщина и какви несправедливости са вършили служителите на ДС , но те трябваше да отговарят за техните действия а не внуците. Демокрацията значи свобода справедливост спазване на закони и норми на поведение и зачитане на качествата и морала на всеки човек . Ако се тръгне по пътя на реваншизма това значи че се връщаме 70 год назад .Този млад успял човек трябва да му се доверим , а той с действията си ще покаже своите достойнства и най вече морал
  • 45 Гледам по-долу какви нащастници драскат

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гледам по-долу какви нащастни":

    люде плюят, плюящите шибидака минчо, без да четат какво пишат в коментарите им.
  • 46 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТОЧНО В ТОЧКАТА ТИ.
  • 47 Пръц

    13 2 Отговор
    Щом агент Буда го направиха кмет,що и тоя не ?
  • 48 Перо

    7 2 Отговор
    Когато кандидата е от ПП/ДБ, няма конфуз и наследство от ДС, има “спонсорство”, което купува постове!
  • 49 Евреичетътъ Вече..,

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Засмукаха от тинятъ/Говнатъ
  • 50 А тебе кой Крив те

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Цончо походката имал син?!":

    Е Изработил?

    Коментиран от #52

  • 51 Мухаха

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "НАРОДНАТА ВЛАСТ":

    Да, бе- като почнеш от вожда Живков с диалекта, минеш през неграмотницата Дража Вълчева- министър на образованието, лично от него "селектирана" през креватчето, минеш през Пенчо Кубадински авджията, който пращал професор от ВИАС да му довежда кучета от австрийски кучкарник, шивача Станко Тодоров... направо ерудит до ерудита!

    Коментиран от #53

  • 52 Мен остави

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "А тебе кой Крив те":

    И ти ли си цанчова транслейгнала походка ?
  • 53 Абе мухата,

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Мухаха":

    както си тръгнАл да драскаш защо не се върна на октомврийския пуч?
  • 54 Моряка

    2 1 Отговор
    Сорос пуска тежката артилерия и става за смях-дебелия снаряд отвън син, отвътре си останал червен- за всеки случай.
  • 55 любопитен

    3 2 Отговор
    След този да чакаме ли статия на Ленчето с кремчето?
  • 56 Гражданин

    2 0 Отговор
    ЛУСТРАЦАЦИЯ без шмекериеане..
  • 57 Перач

    2 0 Отговор
    Ако народното събрание беше ПЕРАЛНЯ само почистваща се и всички дупедати да се изперат и им падне гниусната комунистическа шозофрения...
  • 58 Лустрация

    3 0 Отговор
    Съд и затвор
    Никога не е късно
  • 59 добре де

    2 0 Отговор
    89-90 ДС си спретнаха преврат по почина на КГБ и започна бг "перестройка". За по-наивния електорат това беше повод за радост и надежди. Надеждите и радостта с времето за едни 20-30 год. се смалиха до размерите на зрънце, но да не забравяме какво казва Библията по повода. Вече 30 год. ДС кадрите управляват България и както виждаме управляват лошо, защото житейския и професионален опит, който имат е да следят, шпионират, бият и т.н. Лошото е, че на практика нямат алтернатива. Българският елит в областта на икономика, образование, политика и т.н беше унищожен и изкоренен след 1944г. Опитът за създаване на такъв елит през соца беше неуспишен. Така че, при такава наследственост и при сериозната подкрепа на ДС, днес маскирали се като масонски ложи този младеж ще кметува. Може и да е за добро. Може и да изкупи греховете на рода си чрез родолюбиви дела... А дано...

    Коментиран от #60

  • 60 Прав сте

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "добре де":

    Много точен и умен коментар, споделям написаното. Същото си помислих и аз, че може по ирония на съдбата точно това момче да изкупи вината. Господ понякога си прави странни шеги. Попрочетох нещо за него и ми се струва, че наистина има идеалистични визии и амбиции за добри дела. Дано е така...
  • 61 Янков

    1 0 Отговор
    Учил,ял хляба на държавата ни преди 34 години,днес този льохман,гази всичко което е ползвал.Не си ври носа в политиката на президента Р.Радев. Когато той като генерал командващ ВВС на България е пазил небето над Родината ни,ти аланкоолу къде никнеше?
  • 62 НАД ОПРЕДЕЛЕНИ КИЛОГРАМИ СВИНЕТЕ ТРЯБВА

    0 0 Отговор
    ДА СЕ ПРЕДАВАТ В ,,РОДОПА" !