Last news in Fakti

1 Юли, 2023 13:36 3 051 35

Иван Сотиров: Това е основният проблем с кандидатурата на Терзиев за кмет на София

  • васил терзиев-
  • иван сотиров-
  • кмет-
  • софия

Успешният бизнес не може да бъде аргумент за заемането на висша публична длъжност, защото общественото управление не е бизнес управление, а в случая това е единственият аргумент

Иван Сотиров: Това е основният проблем с кандидатурата на Терзиев за кмет на София - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният проблем с кандидатурата на Терзиев за кмет на София е факта, че тя е издигната от политическия проект на мощния олигархичен кръг “Капитал”, който обединява хора от едрия бизнес, които без изключение произхождат от висшата БКП номенклатура и ДС.

Това коментира във "Фейсбук" Иван Сотиров.

С тази номинация, участниците в този олигархичен кръг, който повече от две десетилетия паразитира върху държавата, преследват две основни цели:

  • Първата е да добият пълен контрол върху ресурсите на Столичната община,
  • а втората е - да получат обществена легитимация, през избора за кмет на София, на своето привилегировано положение произтичащо от техния произход.

С мощните си финансови ресурси и медийно влияние тази привилегирована каста вече започна масирана кампания за заклеймяване като предубеждение на справедливото възмущение на хората срещу династичното възпроизводство на властта на номенклатурата на престъпния комунистически режим в олигархична власт на техните наследници.

Тъй като в България не беше потърсена отговорност на комунистическата номенклатура и не беше извършена лустрация, преходът не беше справедлив и привилегиите, които ползваха потомците на АБПФК са запазени дефакто и до днес.

Комунистически цинизъм е да заклеймяваш възмущението срещу привилегиите, като дискриминация заради произход и да обявяваш привилегированите като жертва на ощетените от тях.

Ако г-н Терзиев беше фигура, утвърдена през годините с ясна и последователна позиция по обществените въпроси и по проблемите на София, тогава той трябваше да бъде съден по делата му, а не по произхода му.

Успешният бизнес не може да бъде аргумент за заемането на висша публична длъжност, защото общественото управление не е бизнес управление, а в случая това е единственият аргумент. Още повече, че в една корумпирана държава резултатите в бизнеса не могат да бъдат безспорен критерий нито за управленски умения, нито за почтеност.

Трябва да е ясно, че тази кандидатура е издигната именно заради произхода на кандидата и заради неговата свързаност с олигархичния кръг “Капитал”.

Само това обяснява и защо на беше подкрепена кандидатурата на Борис Бонев или на Любо Георгиев, които са очевидно по-подготвени за тази позиция, които нямат този произход проблем и които са от същия отбор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 3 Отговор
    С дядо,чичо и баща генерали от ДС се става лесно ,, предприемач,,.А аз почнах от нулата без куфарчета с пари от ДС .

    Коментиран от #6

  • 2 хммм

    26 4 Отговор
    Малко комунистическо мутре... с пари... Само затова го издигат! НИщо не е направил за София..
  • 3 Помним

    18 5 Отговор
    Предната им кандидатура беше не един, чията съпруга пусна снимки как си мушка нещо в дълбините!
  • 4 нннн

    13 4 Отговор
    Къде е роден Васил Терзиев??? Не е ли американски гражданин, ако е роден в САЩ? Защото май е така!
  • 5 НЕПОЗНАТА

    11 1 Отговор
    ВСИЧКИ ,КОИТО ПОЗНАВАТ Т.Н. МИТКО ПАЛАУЗОВ ЗНАЯТ ,ЧЕ НЕ СТАВА ЗА НИЩО
  • 6 ТрампЛин

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но затова пък прадядо му се е бил на Шипка! А пра-прадядо му е бил хайдутин в четата на Филип Тотю!

    Коментиран от #29

  • 7 анкета

    18 1 Отговор
    ако такъв кандидат имаха бсп, дпс, възраждане ? каква реакция щеше да има от либералните хора? а от политиците и медиите?
  • 8 Най - верните

    15 2 Отговор
    на червените идеи и ДС и върли противници на капитализма , ги пращаха на работа в САЩ и Западна Европа , така , че докато българските граждани седяха оградени като в кошара , те и децата им имаха съвсем друг старт в живота ! А в езиковите гимназии влизаха с привилегии , независимо колко им е вътака !
  • 9 Сдс

    11 3 Отговор
    Комунистите от СДС сега запяха нова песен. След песента за дядо от ДС. Сега изкараха песента за Капитал.
  • 10 нн..ццц

    13 4 Отговор
    Мащабна Корупция е резултата от управление на такива като Терзиев.Доказано от историята и от умни и влиятелни личности.Форумите врят.Хората питат и искат разследващи журналисти да проверят ПРОДАЖБИ, богатство, КРАЖБА на интелектуална собственост от Терзиев, има ли прикрити западни фирми на ДС, купени от Терзиев, фирми на ДС ли му платиха 262 милиона, достъп на журналисти до досиетата на дядовци партизани, обирачи на мандри и татковци, искаме разследване на Прокофиевци,Бобоковци, ХРИСТО ИВАНОВ и Кирил Петков за сделката, която е едно към едно ста на ШИШИ-ДАНС.
    Ако не, казваме ВЪЗРАЖДАНЕ с вас сме.Нека да сме първа политическа сила.
  • 11 фенче

    12 3 Отговор
    това момче Терзиев, сега му гледам интервюто, говори глупости, хал хабер си няма какви са проблемите на столицата, освен че е ДеСе издънка, е и тотално неподготвен за тази позиция, но само ДеСе миналото на роднините му, е достатъчно да го декласира изначално, ще стигне до втори кръг, и тогава ще разбере че няма как да стане кмет на града
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 фенче

    8 5 Отговор
    с тази "обида" от ПП-ДБ, с този кандидат, да не се надяват на гласове, и за общинската си листа
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ббрр

    12 3 Отговор
    Демократи Софиянци, издигнаха ви кандидат на БСП- криминални Олигарси-ДС.Нагло ви казаха в очите, че вашия глас не им трябва, за да сложат начело на София и Държавата, човек с хладен ум и горещо сърце.отроче на чекисти.Решиха го Христо Иванов и Кирил Петков.Къде са Правосъдие за всеки, Боец, Аламанов, Методи Андреев, да спрат тази гавра.

    Коментиран от #21

  • 17 всъщност

    7 3 Отговор
    целокупната ни "демократична общност" произтича от висшата БКП номенклатура и ДС. Истински, вярващите в някакви идеи отдавна ги няма.
    Всичко е накаква "пунта-мара" - пълно е с нагаждачи, службогонци и далавераджии. Всички се кланят на един бог, възпят от АББА. Нищо ново под слънцето, така не само в България, а навсякъде. Времето на почтенните политици изтече още преди години. Днес са времена на служителите (дано поне зная за какво служат).
    В случая с кандидат кмета - поредното момче за поръчки. Неопетнен (защото е неизвестен, но вероятно има с какво да го държат на къс пас), симпатичен и млад с успешен бизнес, т.е. би трябвало хората да се хванат на въдицата, а схемата да си продължи.
    Докато не се промени системата за контрол на действията на политиците, никога няма да имаме увереност, че читави хора се занимават с политика. Не е само въпрос на доверие, а и на гарантиране на възможност за истинска прозрачност и механизми за контрол от гласоподавателите.

    Коментиран от #32

  • 18 Най- голямата грешка

    10 2 Отговор
    Ако след 89-та веднага беше гласуван закон за лустрацията, всичките тези комунистическо-ченгесарски мекерета щяха да бъдат махнати от властта и нямаше да могат да предадат и продадат България на Запада. Не стига, че ограбиха държавата и си осребриха предателството, но сега се изживяват като морален стожер. Те са във всяка партия и това е най- лошото. Почтените хора нямат никаква възможност да влязат в управлението и да им се чуе гласът.

    Коментиран от #20

  • 19 Пловдив

    13 0 Отговор
    Ами да,всички отрочета на номенклатурчици в България,са големи бизнесмени! Ако не бяха наследници на изродите от ЦК на БКП и ДС,дали щяха успешно да се справят с продажба на чорапи и мокри кърпички на Илиянци?! Съмнявам се...!
  • 20 Пловдив

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Най- голямата грешка":

    Не са я продали само ,на Запада! На изтока,също я продадоха и ,много от тях продължават да я продават, на пияните колхозници! Иначе,за другото си прав!
  • 21 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ббрр":

    то, който и да ти предложат е с корени в бившите. В тая държава, всички са или от номенклатурата (бивша и днешна), или ДС (бивше и днешно) , или с тъмни и съмнителни връзки.
    Докато политиката е най-късия път към хубавия живот и големите сделки, така ще е.
    Важно е да можеш да контролираш истински, ама никой няма да ти даде. Ще слушаш разни анализатори по ТВ и СМИ, които ще ти пробутват опорки и тези, в които трябва да вярваш. Кервана си върви, кучето си лае...

    Коментиран от #23

  • 22 РадеВън

    6 2 Отговор
    Борето Бонев пък е внук на дрогаря Станишев Бонев. Все от един дол са. Кой, ако не с такъв произход и пари-червени, можеше да учи на запад, там където завърши и сина на дрогарката Нинова. А защо не завършиха в Ломоносов в Русия, а в сорбоната, харвард, йеил и др. престижни университети?
  • 23 ббрр

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ами":

    Не правиш разликата май.Става въпрос примерно за сина на Пригожин, а не за обикновени членове на ДС или БКП, затова искаме достъп за журналисти до досиетата на татковци и дядовци.ДС беше чука на Пригожин в България

    Коментиран от #24

  • 24 555

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ббрр":

    Тоя юнак да си подава оставката до като е време,изобщо няма да бъде избран за кмет.
  • 25 един

    4 2 Отговор
    И на тоя са му кихнали някоя пачка,и той взе да ла-ла като Данчо Ментата/и всички около Доган и Пеевски/ за олигарха Прокопиев!Е добре де,назовете имената на властимащите/не сегашните,защото за "олигарха" Прокопиев се говори поне от 5-6год/с които Прокопиев има вземане даване,не може да е олигарх ако нямаше връзка с действащият МП тогава Борисов!Посочете тия хора от кръга Капитал които се считат за едри бизнесмени,кои са те,Васил Велев ли?Или пътищаря Велико Желев със апартаментите в Дубай,или другият дубаец Христо Ковачки,или пък Васил Божков,а може пък да е Цветан Василев?Назови ги бе Сотиров,или най-добре е да стреляш във въздуха на посоки,пък който се хване-хване!Егати лъжците в таз държава!
  • 26 опит за гадатество

    1 4 Отговор
    Единствено от което се притеснявам, да не вземе и той да излезе чуждестранно протеже, както царя, Радев и не знам още, кой друг?
  • 27 Жал ми е но

    4 1 Отговор
    Жал ми е но наивните мисирки като Сотиров не разбраха как работи американската перачница - извикваш 3 три пъти на глас,че се отричаш от комунизма,даваш си детето за еничар в хамерикански университет,подписваш деклерация при Д.Департамент и...и си изпран от всички комунделски грехове.
  • 28 Ифанди

    1 1 Отговор
    Някой знае ли какви €-пачки и кюлчета-Au са разменят под масата, на която се договарят и издигат БКП-номенклатурните ДС-изтърсаци, вкл. и комунаида Ванчо Сотето - с анти-комунистическа фразеоплигия, но комунистически действия, поръчкови актове и мародерско потисничество! Стегайте се за дигитално-финансовото робство без права, а само съз задължения всякакви и плащания съобразно моментните им "експертни" капризи!
  • 29 А прабаба ти

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    е била .ypвa като тебе
  • 30 Никога

    2 1 Отговор
    повече няма да гласувам за престъпниците от ППДБ! Отврат!!!
  • 31 Децата на ДС изчадията нямат срам.

    3 0 Отговор
    Васил Терзиев си купува кметския стол. Ако има морал, трябва да оттегли кандидатурата си, първо, защото във фамилията му има цяла банда шефове в репресивната ДС, роднини по права линия и второ, защото е спонсор на коалицията, която го номинира ПП,ДБ, а това е крещят конфликт на интереси.
  • 32 Каква наглост! А е толкова млад.

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "всъщност":

    Но не всеки от тях, има в рода си баща, брат, дядо, брат, шефове в мракобесвата ДС, нали? При това, Васил Терзиев е спонсор на ПП,ДБ, които го номинират за кмет на столицата, а толкова е крещят конфликт на интереси. В друга демократична страна, би предизвикал огромен скандал.
  • 33 Коко

    0 0 Отговор
    Дайте път на умните и млади хора стига сте писали глупости защото и Христос да е пак ще говорите глупости бъдете по добри
  • 34 дом

    1 0 Отговор
    Перфектно казано.

    Насила ни го набутват. Ясна е зависимостта му.
  • 35 ИСТИНАТА

    2 0 Отговор
    Иван Сотиров: Основният ти проблем с кандидатурата на Терзиев за кмет на София е, че не кандидатираха тебе за кмет на София.Защото си въздух под налягане! За разлика от Терзиев, допринесъл много за България! Уйкипедия. цитат::

    "TELERIK
    ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създават
    през 2002 г. Telerik, която става водеща глобална софтуерна компания.

    През 2014 г. е придобита от американската Progress в рекордна за региона сделка
    за 262.5 млн. долара.

    След това тримата се насочват към сфери, в които вярват,
    че могат да имат най-сериозен ефект върху развитието на България –
    образованието и предприемаческата екосистема. „Телерик Академия“
    и последният им проект – Campus X, e
    най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант
    в Югоизточна Европа.”