Last news in Fakti

2 Юли, 2023 21:00 3 558 31

Политикът Гешев - гледаме и не вярваме на ушите си

  • иван гешев-
  • политик-
  • политика-
  • главен прокурор

Стартът на бившия главен прокурор в новото му амплоа е изключително посредствен

Политикът Гешев - гледаме и не вярваме на ушите си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Политическите проблеми се разрешават с политически средства. Обещавам ви само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето отечество", каза в специално изявление Иван Гешев, когато бе отстранен като главен прокурор. Публиката счете, че това е заявка за нова партия. И наистина е такава, защото иначе "политическите средства" биха означавали да е кандидат-кмет на родното си село - ниска топка за човека, който бе казал, че е "инструмент в ръцете на Господ".

Това коментира за в. "Сега" Диян Божидаров.

Затова днес вече са актуални политико-партийните въпроси около бившия главен прокурор. На старта на новата му кариера най-интригуващият е: Би ли могла да бъде фактор в политическия живот формацията на Иван Гешев, тоест

има ли тя шансове да влезе в парламента?

Във връзка с това, и с оглед на факта, че покрай свалянето си от месеци той живее в чисто политическия свят, има и друг: Проявява ли Гешев качества на добър политик? Плюс трети: Има ли финансово задкулисие, пробутващо го нагоре? Този трети въпрос е най-важен, но към момента може да бъде отговорено единствено чрез спекулации. Затова ще се спрем на първите два:

От една страна Иван Гешев е крайно недолюбван от огромна част от българите. "Харизмата" му е равносилна на Цветан-Цветановата. Затова може да се предположи, че е поредният властник, засилил се през глава по стълбата надолу - "горе в облаците" му се е привиждал копнеещ електорат. От друга страна, щом пробиви са правили партии като "Лидер" на Христо Ковачки и на Николай Бареков (помни ли някой името й?), значи всичко е възможно. Понякога за влизане в парламента са нужни

едва 100 000 гласа - с помощ от приятели се постигат

Точно както при Бареков, на старта и на тази политическата кариера социолози приятелски обясняват (без да ги питат), че Гешев има шансове ("Избирателю, не го подминавай!", един вид). Затова не е изключено неатрактивният на пръв поглед политически проект да бъде печеливш.

И ако на този въпрос отговорите са условни, то на втория е категоричен: Не, до момента Иван Гешев не проявява качества на добър политик; много слаб е; сякаш гледаме пародия, в която актьорът всеки момент ще свали маската си – за да изобличи нечия некадърност - но нищо не сваля, абсолютно сериозна била работата. А ние все тъй гледаме и не вярваме на ушите си (по проф. Вучков).

Обеща големи разкрития – не стана. Церемониално ходи до Европарламента – влиза-излиза - провал. Т.нар. атентат – не постигна ефект. Щеше да побеждава мафията – отстранен бе. Вратовръзките на слончета (символ на щатските консерватори), скъсаната оставка, чупките във ВСС, стойките във фейсбук, невнятно натъртваните думи в последното му публично изявление, погрешно разположеното знаме зад него… - всичко това е

бутафория от много слаб скеч

Следва да се признае, че и ние наблюдателите допуснахме грешка. Мислехме, че един сериозно атакуван главен прокурор е способен на контра. Нима не държи аса? Късно схванахме, че не играе покер, а "Не се сърди, човече".

Кога, ако не сега, притиснат очевидно от Бойко Борисов и Делян Пеевски, Гешев следваше да покаже политически качества? Не личи дори да се е откупил. Просто загуби мача. Но това не е провал. Това е мегапровал - за първи път в България главен прокурор падна предсрочно. Иван Гешев ще дефилира в историята с тази брошка на ревера.

И други прокурори преди него бяха продукт на политическата власт, караха се с нея, еманципираха... Но оцеляваха, защото очевидно имаха по-голям личностен капацитет.

Има още нещо специфично в политически план. Нека допуснем, че Гешев е най-големият борец за "истина и справедливост", душманин на мафията. А обществото несправедливо го мисли за част от нея. Дори реалността да е такава, недопустимо е политическият прощъпалник да е с мотото „Боря се срещу мафията“. Кой точно ще повярва? На виц? Пар екселанс

посредственост в политическия маркетинг

е да пробутваш "истини", възприемани за вицове. Има ли Гешев експертни съветници из новите дебри, няма ли - не се знае. Но е посредственост. По му подхожда нещо около „твърдата ръка“, или пък "евроатлантизъм с човешко лице" (не ястребово). Всичко това са „технически“ подробности в надграждането на образ – забелязват се при нескопосаност.

По едно време Гешев подхвърли, че Путин го събаря! Което е още една двойка в бележника. Клонът с активните борци срещу Путин е препълнен. При това – и от електорат, който си ги харесва. Гешев няма как да падне от клона, просто защото никога няма да се добере до него.

На финала малко мистика. Твърди се, че фразата "Инструментът на Господ" е самоописание на флорентинския ренесансов духовник Джироламо Саванорола. По едно време взел властта в града, и понеже мразел новите ценности, сътворил клада на суетата - да се изгарят гребенчета, огледалца, зарове... Щом се има за толкоз начетен, бил предизвикан да докаже специалната си връзка с Бога, като мине по горяща пътека. Тъкмо се разведелил денят на зрелището - завалял проливен дъжд. Неповярвалите в него били изтезавани жестоко. Но скоро политическата ситуация се сменила, палачинката се обърнала, на кладата бил изгорен самия Савонарола. Накратко - всичко е възможно в тоя живот, но по-вероятно е да изгориш на стъкмената от теб клада.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 8 Отговор
    Тази гнусна рублоподлога трябва да е в затвора с останалите продажни копейки‼️

    Коментиран от #11, #16

  • 2 и аз не вярвам

    24 4 Отговор
    че българоубиеца от Банкя не е с доживотна а управлява с посолството
  • 3 Да, бе

    38 3 Отговор
    Гешефф, над теб беше само Господ бая време... Какъв ти е проблема милиционерски, че не свърши нищо по закон, а само поръчков слугинаж, Е съжаление само от майка ти, ако не е в погнуса от творението на утробата и...
  • 4 гост

    47 2 Отговор
    Когато Гешев имаше възможност нямаше желание поради паричните потоци насочвани към него. Сега има желание заради спрените парични потоци, но няма възможност. В момента е в ситуация на спукана автомобилна гума. Пиша го за тези, които имат капацитета да го разберат,
  • 5 пожелание

    31 2 Отговор
    Този трябва да се раз стреля на площада ,за назидание на всички магистрати !!
  • 6 никола

    29 2 Отговор
    Гешев трябва да е в затвора.

    Коментиран от #8

  • 7 боко

    15 2 Отговор
    Стига с това роене и тъпа-и с по -няколко процента да печелят субсидии като тоя ид--т
  • 8 Иван4о

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "никола":

    Нека Никола да е преди Г. в затвора.
  • 9 Явор

    19 1 Отговор
    Какви ли не си пробваха късмета,
    защо да не си го пробва и Каскета?!
    Ние ще му гледаме сеира,
    а след това кебапче, ракия и бира.

    Коментиран от #18

  • 10 Някой

    6 0 Отговор
    Нема как
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тука

    2 2 Отговор
    ше се лапа яко ту на гешев ту на бойко яко лапане
  • 13 ама

    5 1 Отговор
    на бойко много са му лапали и не е много заинтересован ... гешев ще иска повече да му лапат
  • 14 Пловдив

    6 1 Отговор
    Ваньо Тъпото ли...ха ха
  • 15 Чекмеджан

    24 0 Отговор
    Гешев като политик, ще направи точно толкова, колкото и като прокурор, едно голямо нищо!
  • 16 Кооо

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тоя боклук го спасиха краварите а не ватенките
  • 17 Пръцко

    16 1 Отговор
    А бе я си го кажи направо - тоя клепоух селски клоун, напазаруван евтино навремето от бачо, и за чеп за зеле не става - в нормалните хора предизвиква отвращение, погнуса и призиви към бай Ставри! :(
  • 18 Ъхъ

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Явор":

    Той има сигурен, твърд електорат! Роднините му, естествено не всичките, ще гласуват за него!
    Всяко зло за добро, поне няма да му хвърлят пиратки по колата!
  • 19 Ще има време

    9 0 Отговор
    гешата да напише политическа дисертация от затвора!
  • 20 Кажи му

    5 0 Отговор
    Каскет! И повече не го обиждай ... идиота.
  • 21 ТрампЛин

    3 0 Отговор
    Кой беше Кешев?
  • 22 Гръч

    2 2 Отговор
    Аз съм за режима "в името на народа"там да бъдат всичките на колене и да разказват и проклинат дните си и своите родители върху тревата на стадиона да стане червена да играем красив футбол накрая.С нечовеците по нечовешки
  • 23 ⚜️Просветен⚜️

    9 0 Отговор
    Ако някой освен макя му и босата му челяд изобщо си и помисля , че този изгърмял бушон може да има политическа кариера, то той на еволюционно ниво гравитира около амебата и зелената еуглена! Каскета е нагледен пример как един евтин , китайски бишон се мисли за кристален полюлей! Житейска плюнка, чиба на бунището на историята, калмук!
  • 24 "Политикът" Петков

    2 2 Отговор
    е американска марионетка. Посолството на политическата мафия в България не случи с новия клан.
  • 25 АРЕС

    6 0 Отговор
    Кешеф е най наглия,долен и мръсен боклук който съм виждал.Сто процентов престъпник.
  • 26 факуса

    3 0 Отговор
    с цялата си кариера гешов може да кандидатсва за местото на карим хан в хага,идеален е за там
  • 27 Перо

    5 0 Отговор
    Гешев е разходвал над 30,000 лв. пари на данъкоплатеца, само за няколко дни, за държавна екскурзия и посещение на международни ционистки организации и лобита в САЩ. Защо тези “командировки” не се съгласуват с ресорното правосъдно министерство, ВСС и нашето посолството във Вашингтон и Ген.консулство в NYC, че техните възможности са изчерпани, командироването е целесъобразно и те не могат да изпълнят задачата! Известно е, че съгл. Конституцията на БГ, всички сфери на външната политика се осъществяват от Изпълнителната власт, чрез МВнР! Известно е, че в САЩ имат коренно различна правна система, не приложима в БГ. Там съдебните процеси се основават на прецедентното право, а при нас е Римското право! Процесите са структурирани на друг принцип! Сега Гешев сам се предлага, сам се командирова и преценява целесъобразността, сам си изготвя и одобрява доклада за свършената работа, сам си отчита изпълнението, сам си одобрява финансовия отчет, само платеца е друг! И ВСС
  • 28 Град Симитли

    5 0 Отговор
    "... По едно време Гешев подхвърли, че Путин го събаря! Което е още една двойка в бележника. Клонът с активните борци срещу Путин е препълнен...."
    Найс! :))

    Коментиран от #29

  • 29 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Град Симитли":

    Скоро клона ще се счупи!
  • 30 Тома

    3 0 Отговор
    Каскета е като артист от селските вечеринки който се прави на луд.Толкова прости ни мисли и той също като тиквата
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.