Last news in Fakti

5 Юли, 2023 19:00 3 619 52

Изследване: всеки втори в Германия мисли ислямофобски

  • ислямофобия-
  • германия-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • забрадка-
  • бежанци-
  • религия-
  • алтернатива за германия

Мюсюлманите обикновено се възприемат като изостанали и заплаха за обществото

Изследване: всеки втори в Германия мисли ислямофобски - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки втори човек в Германия споделя ислямофобски възгледи. Това е заключението на доклад на Независимата експертна група по ислямофобията (UEM). След расисткото нападение в Ханау през 2020 г. тогавашният федерален министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) поръча проучването и назначи деветчленния експертен съвет.

Изследването се концентрира върху три въпроса: Какво точно представлява ислямофобията? Как влияе тя върху различни сфери на живота и всекидневието? Какво трябва да се направи, за да се противодейства на враждебността към мюсюлманите в Германия? Деветимата автори описват ситуацията в рамките на повече от 400 страници на базата на научни изследвания, полицейски статистики за престъпността и документирани случаи на враждебност от антидискриминационни агенции, консултантски центрове и неправителствени организации.

Дискриминация, стигаща и до насилие

Експертната група определя ислямофобията като "приписването на мюсюлманите на цялостни и до голяма степен устойчиви характеристики, свързани с изостаналост и усещане заплаха, а така също и на хората, които биват възприемани като такива". По този начин се конструира "съзнателно или несъзнателно чуждост или дори враждебност". Това води до многопластови процеси на социално изключване и дискриминация, които могат да ескалират дори до прояви на насилие.

През 2017 г. в полицейската статистика в Германия за пръв път изрично бяха регистрирани и престъпления с ислямофобски характер. Тогава са регистрирани 1075 случая на обиди, подбуждане към омраза и заплахи, повреждане на лична собственост и опасни телесни повреди. Оттогава насам броят на тези случаи се колебае между 700 и над 1000 годишно. По-голямата част от тях биват класифицирани като престъпления, които имат дясноекстремистки мотиви.

Забрадката като събирателен символ на отрицанието

Враждебността към мюсюлманите не започва с нападенията срещу джамии, посочва Аня Миделбек-Варик, професор в Университета "Гьоте" във Франкфурт на Майн и член на Независимата експертна група по ислямофобията. "Това е структурен и цялостен социален проблем", казва тя.

Твърди се, че мюсюлманите не притежават способността да се интегрират и са склонни съзнателно да се дистанцират и да избягват контакти с хора от други вероизповедания. Мюсюлманките, носещи забрадка, казват, че биват възприемани като лишени от самоопределение и че често са нападани на обществени места. А мъжете мюсюлмани са обвинявани, че имат афинитет към насилието, екстремизма и патриархалните ценности.

Особено проблематично е отъждествяването на мюсюлманската набожност с фундаментализма. То върви ръка за ръка с масовото отхвърляне на мюсюлманските религиозни изразни средства. В обществото има готовност да се настоява за ограничаване на фундаменталното право на религиозна свобода за мюсюлманите и да им се отказва равноправно участие.

Политически дефицити

Проучването разглежда и германските политически партии. В Бундестага присъства дясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), известна "с демонстративна антимюсюлманска програма", посочва докладът. ХДС/ХСС проявяват "скрита враждебност към мюсюлманите", пишат още авторите. Ислямът последователно не се признава като част от германската нация и култура. Докладът твърди още, че всички останали партии са непоследователни в борбата си с институционалния расизъм. Изключение от това правило е "Левицата". Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър смята за много важно да бъде сензибилизирано обществото за проявите на дискриминация. Мнозинството от около 5,5 милиона мюсюлмани в страната са германски граждани. "Така че, когато говорим за мюсюлмани или ислямофобия, не трябва да забравяме, че това не е абстрактна група, а засяга конкретни наши колеги, съседи, съученици и приятели", предупреждава Фейзър.

Многобройни препоръки

Всички хора в Германия трябва да имат еднакви възможности и права, призовава още вътрешната министърка. "Животът на мюсюлманите е част от Германия, разбира се." Задачата сега е "сериозно да се обърне внимание на препоръките в доклада и да се предприемат решителни действия срещу враждебността към мюсюлманите".

Експертите са подготвили много препоръки. На първо място всички хора и организации в страната, които не са директно дискриминирани, следва да проявяват солидарност. Предлага се и назначаването на федерален комисар за борба с враждебността срещу мюсюлманите, както и свикване на експертен съвет. Освен това трябва да се създадат разширени центровете за подаване на жалби, сигнали и документиране на съответните случаи.

Преразглеждане на учебниците

Федералното правителство, освен това, следва да разработи стратегия, насърчаваща участието на хора "с белези на мюсюлманска идентичност" във всички държавни институции, настояват експертите. Учителите, възпитателите и полицейските служители, служителите в съдебната система, администрациите, медийните компании и културните институции трябва да минат през допълнително обучение.

Специалистите смятат, че в училищата трябва да се изучава значението на борбата срещу враждебността към мюсюлманите. Чуват се и призиви за "преразглеждане на учебните програми и учебниците по всички предмети", за да се премахне антимюсюлманското съдържание в тях.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    61 4 Отговор
    Дойчеланд замина а за джендъри и деградация да не приказваме.

    Коментиран от #24

  • 2 обективен

    65 3 Отговор
    Стани Хитко ,стани за да видиш какво направиха от хубавата ти страна , и ги накажи !!
  • 3 Фори

    67 2 Отговор
    Ми то и в Германия ще стане като във Франция.
  • 4 Майна

    53 1 Отговор
    Полицията в Германия е в ,,специален режим,,
    Очаква се да се повтори сценария от Франция..
    Ха..
    От ,,глобалното правителство,, вчера имаше изявление ,че Германия се нуждае от НОВА, СВЕЖА имигрантска работна ръка, дори няма изискване за владеене на езика..
    Някой да не е разбрал..
    Аз не знам по какво се различават българите от германците , след като и те някакси не са ВСТАНАЛИ

    Коментиран от #12

  • 5 Всички знаят

    38 1 Отговор
    Основателно отношение!
  • 6 Адам Хилтън

    40 2 Отговор
    ЛГБТ също са ислямофоби - ама те не им пречат, щото децата трябва да се извращават по равно.
  • 7 Гориил

    47 4 Отговор
    От това следва, че всеки втори жител на Германия е расист и антисемит.

    Коментиран от #44, #52

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    41 6 Отговор
    Боли ме к.ра за Германия или Урайна
  • 10 Германистан на три минарета

    57 6 Отговор
    Скоро всички германци, ще бият чело в килима под звука от минаретата!
  • 11 Те прославиха България

    22 1 Отговор
    Ко стана с Васко Маслото ве....кво е тва затишие?!?!Чакаме да отмине бурята ли? Нема,нема.
  • 12 Историк

    6 45 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    По същият начин Българското племе се е довлякло на днешната територия ,защото на местните Славянски племена им е трябвало работна ръка.След това са ги изклали и пробили.

    Коментиран от #14, #43

  • 13 Пешо

    34 3 Отговор
    А всеки първи е мюсюлманин :)
  • 14 Гориил

    26 2 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Славянските племена не са имали нужда от астрономически количества галий и германий.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майна

    48 5 Отговор
    Германия вече е неспасяема..
    Над 25% от големите фирми затвориха в Германия..
    Такава..
    Щом една скачачка на батут и ,,зелени протести,, /Бербок/ и един ,,спичвач,, на детски приказки/ Хабек/ , с това се е занимавал, професионално ще решават съдбата на този бивш промишлен гигант.

    Тъжно..

    Коментиран от #17

  • 17 Гориил

    24 6 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Русия те предупреди.Нищо лично. Само реалполитик.
  • 18 Специалистите смятат,

    47 4 Отговор
    че в училищата трябва да се изучава значението на мюсюлманите. за изплащането на социалните помощи за сметка на високите данъци от 30-40% и интеграцията на германското общество към бъдещ халифат с въвеждане на шериата
  • 19 Правилно

    35 1 Отговор
    Мислят хората. Те живеят с тях и най добре знаят
  • 20 Помнете историята!

    18 2 Отговор
    Да не забравяме, че когато Германия тръгне на данни минава направо през Белгия.
  • 21 Факт

    20 6 Отговор
    Германия винаги е била книжен плъх ако не бяха евреите да им помагат и двете войни нямаше да ги има.
  • 22 Естествен Интелект

    20 2 Отговор
    Натю да ги бомби за расизъм.
  • 23 Благодарение на Ердоган

    18 11 Отговор
    80 млн. турци мислят антиевропейски! За щяло и не щяло там се плюе Западът и САЩ. Накрая ще ги пуснат по пързалката и като руснаците ще чакат за долари и евра!
  • 24 Станахте ислямисти заради вашия Путин.

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "инхи":

    Ще ви питам когато подтиснатите мюсюлмани там/60 млн./ срутят вашата матушка! Друга песен ще запеете!
  • 25 Търновец

    32 0 Отговор
    Историята със Стара Византия се повтаря - тия дето докараха Араби - 7 век, и Турци - 15 век за да ги използуват срещу Християнска Византия - сега правят същото и с Германия. Можете да намерите на тубата многобройни клипове от Работа и професори от Тел Авив че Израелтяните докараха консервативния Ислям за да го ползват срещу Християните. Жална Германия. Някои глобалисти от САЩ гледат на ЕС като повторение на Отоманската Империя. Има и други исторически отпратили - примерно починалия Linden Larauche ot Ceверна Вирджиния в неговата книга "Как да възстановим нашата икономика"
  • 26 Перо

    57 0 Отговор
    Основният проблем е, че мюсюлманите не отиват в Германия по убеждение, да се интегрират и възприемат германския начин на живот, а единствената им цел е да се възползват от социалната система и налагане на техния по-лош манталитет, религия, начин на мислене и живот! Това никой и никъде няма да го приеме! Всички признават някои основни права, но не и подмяна на традиции, култура и мн. други неща на местното население! Тази бариера е непреодолима, подобно на циганското население в БГ, живеещо от векове и е непроменено!
  • 27 Ха ха ха

    24 1 Отговор
    Как мислят немислилите досега, няма никакво значение. Нещата са необратими. Юдеите спечелиха.
  • 28 Съдията Дред

    47 1 Отговор
    Някой да е виждал интегрирани мюслита ? Няма и да види, тяхната ценност е да налагат на околните техните разбирания.

    Коментиран от #39

  • 29 Да, бе

    30 1 Отговор
    Всеки втори, защото половината са мюсюлмани и се размножават яко... Скоро ще има Франко-пруски халифат и ще свърши войната им...
  • 30 То е ясно

    21 3 Отговор
    Германците са прости.

    Коментиран от #35

  • 31 ЗЕЛЕНСКИ ИДЕ !

    14 3 Отговор
    Разработеният иновативен продукт от бадеми с добавени ядливи насекоми, който е нов алтернативен източник на протеин и хранителни влакнини, има потенциал да бъде внедрен в производството при спазване на всички изисквания за безопасност. Бадемовите пасти не са традиционни за българските потребители и са добра основа за производството на различни кремообразни храни, обогатени с насекоми или продукти от тях, с балансиран протеинов състав и с високо съдържание на хранителни влакнини
  • 32 НАБЛЮДАТЕЛ

    9 0 Отговор
    Само?
  • 33 хъм

    24 0 Отговор
    това заглавие ме навежда на такава мисъл - да не би пък всеки първи в Германия вече да е мюсуюлманин или още не!?
  • 34 факуса

    23 0 Отговор
    дръжте се дойчовци,меркел каза,че ще се справите,работа до 70,че требе да ги храните,на гости са все пак
  • 35 Търновец

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "То е ясно":

    В Бундестага сега има немалко представители родени в Германия но не милеят за нея. А в САЩ има хора глобалисти които превръщат ЕС в новата Отоманска Империя. Глобалисти използуват голямата зависимост на Германия от износа за САЩ - особено на коли, ако политици в САЩ въведат търговски санкции срещу Германия много Немци отиват на улицата. Подобно е и с Япония. Преди години след ВСВ САЩ бяха забранили самурайските филми
  • 36 бай Иван

    23 1 Отговор
    Всеки втори, защото вторият е мюсюлманин. Германие демографски е загубена .Въпрос на време и то в много близко време, Германия да стане мюсюлманска държава. Германия каквато беше известна от 70-те години например до преди 20 години вече не съществува. Това не е същата страна пред която се прехласвахме. Наскоро в разговор със жена която живее от над 20 години в Германия я попитах как допускат това което става в страната /включително и за Украйна/. Отговора беше "Хората не са съгласни с това което прави правителството .Не си мислете ,че подкрепяме тази лудост.Тези са като облъчени"
  • 37 Аватар

    17 0 Отговор
    Не знам някой да е успял да смеси олио и вода в хомогенна смес.Опитът да се смесват различни култури е със същия резултат.Не е необходимо да се пренаписват учебници.Просто всички в Германия трябва да спазват германското законодателство и правата да са следствие от изпълнени задължения.
  • 38 новата столица

    15 0 Отговор
    През 2033 ще се казва МЮМЮХЕН
  • 39 Как да интегрираш расов мъжкар

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Съдията Дред":

    Сред Гейобщество..... Трудна работа
  • 40 Ами пак добре щом всеки втори мисли

    10 0 Отговор
    В бегето мисли един на десет.
  • 41 Искам

    11 0 Отговор
    Тоя експертен съвет да проучи и как стоят нещата с отношението към християните в мюсюлманските страни !
  • 42 Джгруби

    14 0 Отговор
    Всеки първи в арабския свят МИСЛИ ХРИСТИЯНОФОБСКИ !Защо не коментирате и нагласата на мюсюлманите към християнството?????
  • 43 Джгруби

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Научи се да пишеш грамотно и чак тогава се опитвай да мислиш !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами как да мислят германците?

    11 0 Отговор
    Как да мислят и французите след случилото се само преди няколко дена!Вместо да се интегрират и възприемат морала и ценностната система на държавата в която пребивават, те искат да наложат на другите своя си начин на живот!Е няма как да стане!.Вярно е,че има много честни, работливи и съвестни емигранти с ислямска култура, но е вярно и че има много проблемни, поле за действие на радикалните ислямски организации.И ако си местен човек, на който целия живот от поколения е преминал в една предвидима и спокойна среда то как ще гледаш на тези дето палят, буйстват, опипват жени на публични места и налитат с ножове на мирни хора?
  • 46 Изперкел

    8 0 Отговор
    Да ама германците наградиха Меркел няколко пъти с медали за принос в ислямизацията!
  • 47 безпартиен

    7 0 Отговор
    Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 48 Ерол

    4 1 Отговор
    Няма да допуснем това да се случи и в България.
  • 49 Луд

    4 0 Отговор
    Оттогава насам броят на тези случаи се колебае между 700 и над 1000 годишно като в това число са и обиди .
    Срещу 10 000 случая годишно престъпления и УБИЙСТВА на мюсли срещу християни.
    Всички пилитици да горяд в ада.
  • 50 незнайко

    4 0 Отговор
    Защо МЮСЮЛМАНИТЕ не си преразгледат възгледите ? Те са по малобройните в Германия ! Защо християните трябва да се съобразяват с тях ? Явно САЩ са решили да унищожат ЕВРОПА !!!
  • 51 и правилно

    2 0 Отговор
    Германия е Европа, а не Азия и който иска да живее в нея, да се интегрира и приеме културата и начина на живот, а ако не му харесва - да си търси ислямска държава! Не може да пренасяш своята култура и да искаш да обособиш своеобразен културен и религиозен анклав със свои закони, неприсъщи на цивилизацията на страната приемник!!!
  • 52 не точно

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    обратното - всеки илямист в Европа е германофоб - да си търси държав, проповядваща неговите ценности, а не да налага своите в чуждата държава-приемник - това си е чиста проба паразитизъм!!