24 Октомври, 2013 13:34 3 197 11

„Пампорово” АД признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове

  • пампорово-
  • незаконно-
  • ползване-
  • държавна-
  • земя-
  • лифтове-
  • цветелина бориславова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Пампорово” АД признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове.  В докладна записка, София Цанкова, член на съвета на директорите  на „Пампорово” АД  до собственика Цветелина Бориславова пише:

„Във връзка с решаването на проблемите, които имаме, свързани с правното основание за ползване на земите от ДПФ (Държавен поземлен фонд), узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста, следва да се проведе среща с Министъра на земеделието и храните, от когото да се поискат следните неща: „
Във въпросната докладна са изброени 9 проблема, които трябва да се решат, за да се узаконят изградените вече съоръжения от „Пампорово” АД в гори, част Държавния поземлен фонд:

1. Сключване на договор за покупко-продажба на 3 имота на село Стойките. За тези имоти има издадена заповед № РД-49-498 от 14.11. 2011 година (от предишния министър Мирослав Найденов)

2. Спешно е необходимо да бъде приключена преписка с входящ номер ИАГ (Изпълнителна агенция по гори) 35228/24.09.2013г. за продажба на 2 имота за горна станция и трасе на лифт Двата моста.

3. Преписка с искане за учредяване на права за прокарване на инсталация за изкуствен сняг на имоти, част от Държавния поземлен фонд чрез Областна дирекция земеделие Смолян, с вх. н. РО-01-807/05.07.2013г.

4. Няма движение и по преписка с вх. н. 3963-1, отнасяща се до учредяване на сервитутни права за прокарване на инсталация на изкуствен сняг в имоти, които са били част от Държавния горски фонд, но за които е било променено предназначението, по искане на „Пампорово” АД през 2009г.

5. Няма движение по преписка с вх.н. ИАГ (Изпълнителна агенция по горите) 300220/09.08.2013г. за учредяване на сервитутни права за прокарване на инсталация на изкуствен сняг в имоти, част от Държавния горски фонд и искане за даване на съгласие за предварително изпълнение.

6. Преписка за учредяване на права за Горна станция, 6 броя стълбове и част от трасе на лифта село Стойките – връх Снежанка в територии от Държавния горски фонд с променено предназначение.

7. Искане за произнасяне по преписка № 66287/19.01.2011г., с която „Пампорово” АД е поискало да бъдат извадени имотите, в които са разположени част от старите съществуващи ски писти, предоставени за ползване от комплексно-опитна станция Смолян, за които никога не са били учредявани никакви права на „Пампорово” АД.

8. Искане до директора на Селскостопанската академия да бъдат извадени от комплексно-опитна станция Смолян имотите, на които са разположени част от старите съществуващи ски писти и прехвърлени териториите на „Пампорово” АД.

9. Искане от „Пампорово” АД да бъде учредено безвъзмездно право на ползване за всички стари съществуващи писти върху земеделски земи от Държавния поземлен фонд за срок от 10 години.

Изброените в докладната проблеми водят до следните изводи:
1. Не се сключен договор за продажба на 3 имота в село Стойките държавна собственост върху, които е вече изграден лифт, което означава, че разрешителното за стоеж е издадено в нарушение без съгласието на собственика на земята, т.е. Министерството на земеделието и храните.
2. Не са придобити 2 имота за строящата се горна станция и трасето на лифта, което означава, че няма разрешение за строеж.
3. Инсталацията за изкуствен сняг е изградена без да се учредят права, част от Държавния поземлен фонд.
4. Инсталацията за изкуствен сняг е изградена без учреден сервитут в имоти, част от Държавния поземлен фонд.
5. Прави се опит за изваждане на разрешение за стоеж при положение, че стоежът вече е извършен.
6. Изгражда се горна станция на лифт и стълбове върху терени държавна собственост без разрешение на собственика на земята .
7. Ски пистите, предоставени на „Пампорово”АД от комплексно-опитна станция Смолян, се ползват без правни основания.
8. Прави се опит чрез Община Смолян да се придобият терените, на които са разположени ски пистите, част от Държавния фонд.
9. Иска се учредяване на безвъзмездно, т.е. безплатно право на ползване на територии, част от Държавния горски фонд, за период от 10 години.

Признатите от София Цанкова, член на съвета на директорите на „Пампорово” АД, нарушения водят до извода за безпардонно погазване на българското административно  и екологично законодателство от „Пампорово”АДи самоуправство с имоти и публична държавна собственост за горните нарушения сме изпратили сигнал до ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол), Министерство на земеделието и храните, Министерство на околна среда и водите, Инспектората на Министерски съвет и Главна прокуратура.

Факти.бг припомня, че граждани ни алармираха неотдавна, че "Пампорово" АД, собственост на банкерката Цветелина Бориславова, започна да сече многовековни дървета в най-красивата ни планина Родопите, за да изградят нови ски писти и лифтове в едноименния курорт. Изграждащият се нов лифт е от местността "Двата моста" до връх "Снежанка".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вън

    0 0 Отговор
    Ми като признават, че лифтовете са незаконни, да се размърдат държавните органи и да си ги вземат. Или да ги саборят..... Не може да се мери с двоен аргиш. Тя Цветелинка кой знае какво мисли - Боко Тиквата ми уреждаше нещата и сега така ще стане..... Не си познала. Вземай си продажник Тома Белев и върви някъде далече, далече от България. Няма нужда от такива като теб.
  • 2 Яница

    0 0 Отговор
    Лифтовете са незаконни, машините за изкуствен сняг са незаконни, тогава защо още работят? Къде е държавата в този случай. Цветелина е пример за български олигарх. Такива като нея в затвора. Ако й узаконят лифтовете, то няма какво да говорим... явно всичко в България става с пари.
  • 3 пафката

    0 0 Отговор
    И сега сигурно се чуди Цветелина колко пари да даде на държавата или "трансакция" да си легализират незаконно хотелите, лифтове и писти! Все изпекани бандити! На тия хора трябва цялата маса граждани да им скочим на главите и изпъдим от страната ни!
  • 4 Бочко

    0 0 Отговор
    Ето поредното доказателство, че за едни може, а за други не. Защо еколозите мълчат по тази тема? Защо големите медии се правят на ощипани. Тези документи показват, че от Пампорово сами си признават за нарушенията. Цветелина Бориславова и верните и псета са нагли убийци на природата.
  • 5 Драга

    0 0 Отговор
    Зелените мълчат, защото им се плаща. Отдавна съм разбрала, че са нищо повече от мръсни мишки, които се опитват да се докопат до парите по еко проекти. Затова и саботират де що видят добър инвестиционен проект. В момента ЕС отпуска доста парички по еко програми и те са алчни да ги приберат. А в конкретния случай... там просто е ясно, че собственичката им плаща добре.
  • 6 Въпрос

    0 0 Отговор
    КЪДЕ СА "ЗЕЛЕНИТЕ" ??????????????
  • 7 Скар

    0 0 Отговор
    Най-гнусното е, че Цветелина работи в комбина с т.нар. еколози. Защото не може да се извършват такива нарушения и никой и дума да не каже. Иначе плюят срещу който и да е друг курорт. Реват по телевизията дори за една неказонна барака на морето. А тук?????????? Къде са тук? Пампорово и гората около Пампорово е много по-ценна от една барака.... Но те траят
  • 8 Защо

    0 0 Отговор
    Що няма нищо в Mediapool да това или в Дневник? Сега чета в Дневник плюят срещу Боровец, преди това срещу Банско. Обаче 1 дума не излиза срещу Пампоров????????? Това ли е българската журналистика. Леле как ме е яд просто. се подкрепят взаимно, защото Прокопиев и неговата мрежа от медии няма да наплюе приятелката Цветелина Бориславова. Това е истинска мафия. Преди време излезе информация как зелените са гушнали 9 млн. лв...... Явно така стават нещата.
  • 9 гръм

    0 0 Отговор
    С кръга “Олимп” са свързани и някои фигури от СИК, чийто довереник става собственика – ресторантьор. Той бързо се измъква от битието си на кебапчия и става собственик на апетитни парчета от приватизираната от Костов с хъс и на народни цени държавна собственост. Става дума за хотели и заведения в курорта Пампорово и за “Бороспорт”, която стопанисва Боровец. През 2000 година Славчо Христов притежава чрез офшорни дружества над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния й съвет, тъй като тогава няма никакви изисквания за квалификация или ценз. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка, двете се обединяват и получават името “СИБанк”. Отделно от това по същото време в България против всякакви правила и европейски директиви на "Зелени Балкани" чрез Министерството на околната среда и водите са осигурени 3 млн. евро финансиране от датското правителство и са заделени 3 млн. лева от ПУУДОС – предприятие към същото министерство. Тома Белев или по-точното пък осъществяват дъщерни НПО-та, с които да манипулират обществото. Спираме, за да направим сметка – 3 милиона евро и 3 милиона лева – това са 9 милиона лева за „Зеления Октопод”, основан съвсем логично на семейно-приятелски или по народному шуробаджанашки принцип. А това е малка част от схемата.
  • 10 Конче

    0 0 Отговор
    Пампорово вече не прилича на нищо благодарение на оная Бориславова. Любовницата на Боко Тиквеника сега работи с Иво Прокопиев и с Тома Белев. Тя им е наредила да пишат и да реват срещу конкурентните курорти, за да пада вниманието на друго място, а в Пампорово да се строи НЕЗАКОННО и да се перат много парици
  • 11 Планинарка

    0 0 Отговор
    Не се чудете зеленият октопод е навсякъде. Те използват силата си само срещу хора и проекти, които не им носят пари. Помните ли как Тома Белев се опитваше да стане шеф на Пирин, как го изгониха като шеф на Витоша, как искаше да брои делфини за 3 млн. лв., как вкара багери в Поморийското езеро? Тези неща не трябва да се забравят. Защо се чудите, че го няма на Родопите. За него планината е източник на доходи и нищо друго. След време ще стане ясно, че е сложил няколко милиона в банки по целия свят.