Last news in Fakti

12 Юли, 2023 16:00 10 110 8

ДАНС: Енергетиката, глупако!

  • данс-
  • еергетика-
  • сигурност-
  • национална сигурност-
  • русия-
  • руска агресия

Контраразузнаването анализира финансовата система и опасността от разрастване на войната извън Украйна

ДАНС: Енергетиката, глупако! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако има класация на изтърканите от употреба безсмъртни фрази, със сигурност: „Икономиката, глупако!“ ще е в челото ѝ. Тя бе изречена от Джеймс Карвил, стратег на успешната президентска кампания на Бил Клинтън срещу Джордж Буш-старши през 1992 г., и оттогава не слиза от заглавията на коментари, анализи, прогнози.

Това припомня за в. "Сега" Александър Александров.

Преди 30 г., саркастичната забележка целеше да обърне вниманието на избирателите към факта, че кампанията се провеждаше сред рецесия, която екипът на Клинтън използва успешно, за да свали Буш-старши. Това стана, въпреки че само година по-рано 90% от хората одобряваха действащия президент. Оттогава фразата се смята за знакова за очевадната истина в политиката.

Тя превзема очевидно нови територии и намира място дори в контрашпионажа. На местна почва минава като червена нишка през Годишния доклад на Държаната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), одобрен и от правителството.

"Съчетаването на няколко глобални кризи пряко влияе върху икономиката и перспективите за развитие. Увреждането на веригите за доставка и дисбалансите в търсенето и предлагането на ключови стоки, в т.ч. енергийни ресурси, селскостопанска продукция и високотехнологично производство, има мощен проинфлационен ефект, който засяга всички сфери на обществения и икономическия живот", отбелязват авторите от ДАНС.

В 60-страничния доклад

особено внимание е отделено на енергетиката

Дори на места документът прилича повече на дело на енергийни експерти с определени интереси, отколкото на контрашпиони и оперативни работници.

"Руската инвазия в Украйна и използването от Москва на енергийните зависимости за натиск срещу Европа създава значителни рискове за енергийната сигурност на държавите от Европейския съюз и стимулира процеса за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Повишените цени на енергоносителите имат силен проинфлационен ефект и създават значителни социално-икономически предизвикателства, които налагат предприемане на компенсаторни мерки на национално и европейски ниво", започват контраразузнавачите.

Веднага след това те твърдят, че действията на Кремъл създават

предизвикателства за поддръжката и модернизацията на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“

После идва изводът, че "през 2022 г. електропроизводството от местни въглища допринася за гарантиране на енергийната сигурност у нас". От ДАНС едновременно хвалят и после критикуват този сектор.

Контрашпионите твърдят, че "нарастващата значимост на въглищните мощности в условията на енергийна криза в Европа мотивира инициатива за преразглеждане на ангажиментите за закриването им в Плана за възстановяване и устойчивост. Въпреки генерирането на значителни приходи от продажбата на електроенергия не се отчита промяна в политиката на топлоелектрическите централи за отделяне на минимални разходи за поддръжка и модернизация. Техническата неизправност на съоръженията повишава тяхната аварийност и замърсяването на околната среда, както и на свързаното с него социално напрежение".

После идва драмата с ПАВЕЦ "Чаира"

Това е едно от официалните признания, че там има нещо много гнило. "Функционирането на значими хидроенергийни мощности е възпрепятствано от забавяне на ремонтните дейности, технически уязвимости и недостатъчен обем в язовирите. Продължителният процес по установяване на причината за аварията през 2022 г. на хидрогенератор №4 на ПАВЕЦ „Чаира“ и необходимостта от влагане на значителни средства в ремонта, блокират ползването на капацитета на тази ключова централа за електропроизводство на конкурентни цени и за балансиране на електроенергийната система на страната", посочват от контраразузнавателната служба.

Следва и признанието, че има много притеснителни моменти и във възобновяемата енергия. "През 2022 г. остава висок интересът към изграждане на мощности от възобновяеми източници в условията на почти изчерпан преносен капацитет. Нарастващите оперативни разходи на мрежовите оператори ограничават изпълнението на планираните ремонтни и инвестиционни програми", се посочва в документът. И следва изводът, че практиката за фрагментарна оптимизация на мрежата ограничава възможностите за присъединяването на нови абонати и/или производители на зелена енергия и увеличава прекъсванията на електрозахранването, особено в малките населени места.

В документа се говори за това, че цената на горивата за крайния потребител води до изостряне на социалното напрежение. ДАНС обръща внимание дори на недостига на дървен материал за отопление през миналия отоплителен сезон и опасността от изсичане на гори.

Пак контраразузнавачите описват и

рисковете пред финансовата сигурност

На първо място се отбелязва нарастването на необслужваните кредити, увеличението на лихвите, както и незаконните схеми за усвояване заеми.

Твърди се и, че ускорената дигитализация на финансовите услуги значително улеснява повечето активни потребители, но затруднява по-възрастното население, "все по-често лишено от обслужване на гише поради продължаващ процес по оптимизиране на разходите и закриване на клонове в по-малки и отдалечени населени места".

"Преминаването към онлайн услуги налага предприемане на адекватни мерки за информационна сигурност в банковата система поради нарастващите заплахи от злонамерени посегателства срещу финансова инфраструктура, в т.ч. в усложнения геополитически контекст. Продължават масовите кибератаки спрямо банкови клиенти, целящи неправомерно придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли за разплащателни карти. Друг вектор с рисков компонент е разширяването на пазарния дял на финтех компании, предлагащи алтернативни на традиционните банки финансови услуги, но в условията на по-либерална регулация и контрол", твърдят от ДАНС.

Изненадващо е какви материали са дали от ДАНС на европейската прокуратура,

защото от тях може да се очакват и шумни резултати.

В доклада е записано, че като значими резултати през 2022 г. за противодействие на злоупотребите при управлението и разходването на средства от фондовете на ЕС, може да бъдат посочени образуваните от Европейската прокуратура по информация на ДАНС досъдебни и предварителни производства относно:

- физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители, ангажирани в схема за неправомерно усвояване на европейски субсидии;

- организирана група бенефициенти, създадена с цел получаване на финансово подпомагане, надвишаващо максимално допустимото по отделни процедури на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“

- злоупотреби на работодател, бенефициент на национални и европейски средства, предназначени за подпомагане на бизнеса за преодоляване на негативни икономически последици от пандемията от COVID-19;

- злоупотреба с целеви средства по проекти за студентска мобилност в чужбина по Програма „Еразъм+”;

- неправомерно усвояване на средства по проект по рамковата програма „Хоризонт 2020“, съфинансиран и по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и др.

В доклада се отбелязва и, че през 2022 г.

се активизира дейността на екстремистките организации в Европа

В много европейски градове формациите с екстремистки възгледи организират и се включват в масови демонстрации срещу легитимното управление, включително с цел ескалиране на напрежението. Отчита се нарастване на склонността за извършване на крайни действия, в т.ч. за използване на насилие за промяна на „неработещата политическата система“. Запазва се интересът за изграждане на международни обединения и за формиране на общи платформи по идеологическите направления, проповядващи превъзходство на „бялата“ раса и нетолерантност към „различните“.

Най-големият риск от екстремистки действия и през 2022 г. произтича от радикализирали се в интернет отделни лица и групи под влияние на крайнодясната пропаганда. Запазва се тенденцията пропагандните кампании да са насочени към младежката аудитория. За целите на тяхното привличане активно се използват видеоигрите и прилежащите към тях платформи за комуникация. Показателен в тази насока е нарастващият дял на непълнолетните лица, които са разследвани и/или осъждани в различни страни от Европа за извършване на престъпления от омраза.

В тази връзка в много европейски държави се отчита нарастване на интереса на крайнодесни структури към огнестрелните оръжия и участието в паравоенни лагери и обучения.

ДАНС твърди, че продължава задълбочаването на контактите на български крайнодесни формации с подобни структури от други държави. Малки групи от представители на българските структури присъстват по поводи, свързани с отбелязване на исторически дати и личности в различни държави в Европа и Западните Балкани.

Има и откъслечни признания за някакви тайни успехи и в борбата сещу тероризма, изразяващи се в твърдения за арести на норвежки гражданин в Стара Загора и германска гражданка в Кричим, свързани с терористични групировки.

Разбира се,

няма как доклад на ДАНС да не мине без руска връзка

Още повече, че само преди няколко седмици се появи един запис на заседание на партия "Продължаваме промяната". Именно заради него директорът на ДАНС Пламен Тончев нападна лидерите Асен Василев и Кирил Петков. Той ги атакува заради казаното в записа, че има руски активи в българските служби. Това Тончев обяви за безобразно политическо говорене.

"Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да

имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл

Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори", казва бившият премиер Кирил Петков в записа.

Заради тези думи и президентът Румен Радев се хвърли да защитава ДАНС.

Така или иначе, в годишния си доклад ДАНС се хвали с изгонени анонимни руски дипломати и с това как е доказала, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост, за който е била натопена.

Следва и твърдението, че военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, както и че не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

В крайна сметка обаче така и не става ясно какво точно е направила ДАНС срещу всички тези проблеми и е заслужила десетките милиони за издръжка. Всичко е скрито зад общи пожелания от рода, че службата щяла да противодейства "на чужди специални служби и посегателства, свързани с противоконституционна дейност и/или създаващи опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията", или защото е държавна тайна. Ако това не е отбиване на номер, здраве му кажи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    53 0 Отговор
    А защо не са в затвора виновниците за фалита на КТБ след като се знаят кои са , и защо Гешев не е обвинен за прикриване на бандитите !!

    Коментиран от #6

  • 2 Бегай !

    34 0 Отговор
    Доклада на ДАНС е писан на коленце в Посолството.Нещо което се говори отпреди година.Страшна констатация 😁
  • 3 Хакуна матата

    38 7 Отговор
    Значи чуха изказването на Петков за руските връзки в ДАНС, но не чуха казаното от същия човек в същия запис за това, че от чуждо посолство ще съгласуват кой да управлява държавата? И тези ще ми защитават националния интерес и суверенитет ... Пропадаме и пропадаме ... Кога ли ще се размажем на дъното на пропастта ...
  • 4 Тодор

    31 0 Отговор
    Ясно е, че ДАНС трябва да се закрие. Това всеки студент може да го напише като курсова работа.
    Сериозната служба не дава обзор на писаното в медиите през последната година.
    Сериозната служба прави половин- една страница прогнози със степен на вероятност, срок, и два-три варианта за действие ако се сбъднат.
    В българия сериозни служби няма. Има огромен брой хрантутници на щат, на огромни за обикновени човек заплати. Сериозни действия на службите има, ако някой обикновен сгафи или случайно наруши нещо дребно. Тогава идват наточените прокурори, дознатели, служби, и го топят за още 99 неразкрити престъпления и казват в отчетите си - ние заловихме страшен престъпник. Като този отпреди 1 месец, дето откраднал 1 лв. на монети. А иначе шефа на групата за задържане на ГДПОБ праща подчинените си да охраняват някой бизнесмен за 100 лв. на човек на ден.
  • 5 Ами

    28 3 Отговор
    Има една поговорка, на калпавия ок вълната му пречи. На калпавите политици все Русия им пречи. Вече са смешни. За всичко им е виновна Русия, с те вода ненапита.
  • 6 Търновец

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Кой стои зад Пеевски - приватизаторите на Държавната Спестовна Банка на СССР и хора от ГРУ. Колкото до енергетиката ние години наред получавахме газ от Ямал - на около 5000 км, а Персия е само на около 2000 км и там има огромни запаси на нефт и газ - защо няма тръби до Бургас? А причината Немската RWE Innogy да се оттегли от Белене беше че българските преговарящи не бяха сложили финансова рамка на проекта
  • 7 Петко

    3 0 Отговор
    Не закривайте ДАНС ! Изчистете службата от пенсионерите и назначете млади с езици и икономисти, но не с политически ходотайства. Има си ПРАВИЛА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ ! А за настоящият директор Пламен Тончев цяла ВРАЦА и всички бивши и настоящи служители в Агенцията, знаят че е честен човек и истински професионалист !
    СТИГА ПРЕСТРУКТОРИРАНЕ - ВРЕДНО Е ЗА ВСИЧКИ СЛУЖБИ ! ОЗНАЧАВА - ЗАМИТАНЕ НА ВСИЧКО !
  • 8 Само едно нещо

    3 0 Отговор
    да се направи и нещата ще тръгнат. Безпрецедентната у нас работа след навършване на възраст, взимане на пенсия в службите и не само в ДАНС. Навсякъде по света питат навършилият възраст за пенсиониране - Можеш ли да изкараш още една година. Ако каже "да" минава на срочен договор за 1г. и работи, но без да се пенсионира. И така всяка година докато може, накрая се пенсионира и е до там. Тук на 52г. взимат 20 заплати, пенсия и продължават да работят мъчейки се всякак да останат възможно най-дълго в това положение. Това е в МВР, армията службите за сигурност, държавни агенции, дирекции, отдели, КЕВР, БЕХ и много други дърти паразити.