Last news in Fakti

17 Юли, 2023 13:00 1 959 8

При Барев имаше навалица

  • навалица-
  • божидар чеков-
  • ценко барев

В Париж имаше два вида емигранти. „Старите“, които бяха минали през затвори и лагери. Те бяха прелазили „браздата“ с риск на живота. Поддържаха издателството, пишеха статии в списание "Бъдеще" и участваха редовно в протести срещу тоталитарната система. „Младите“ емигранти, дошли легално, имаха нужда от документи за политическо убежище, защото бяха решили да не се връщат

При Барев имаше навалица  - 1
Снимка: Фейсбук/ Б.Чеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реших да се отбия в неговата канцелария, както обикновено правех, за да науча новини от България. В скромното помещение имаше толкова хора, че за сядане не можеше и да се помисли. Дори и Барев беше прав. Не го бях виждал никога толкова възбуден.

"Вие младите, запретвайте ръкави и почвайте да ни замествате!" - гърмеше гласът му.

Тази тема я чувах за десети път, може би. В Париж имаше два вида емигранти. „Старите“, които бяха минали през затвори и лагери. Те бяха прелазили „браздата“ с риск на живота. Поддържаха издателството, пишеха статии в списание "Бъдеще" и участваха редовно в протести срещу тоталитарната система. „Младите“ емигранти, дошли легално, имаха нужда от документи за политическо убежище, защото бяха решили да не се връщат. Документите за убежище им даваха право на безплатен престой в скромен хотел и купони за храна. Барев ходатайстваше пред властите за всеки, който се нуждаеше от помощ. Бях го предупредил, че между тях има „слушалки“, които рапортуват в посолството, но той отговори великодушно: „Всеки, който говори български е добре дошъл!“
Влязъл бях последен и бързо разбрах, че става дума за участие в някаква конференция. „Ти, Иване, говориш френски и можеш да кажеш пред света какво става в България!“ - посочи Ценко един от присъстващите. Поради липсата на отговор от страна на Иван Барев продължи да задава настоятелно същия въпрос на останалите присъстващи. Един от тях се опита да оправдае отказа си: „Аз имам майка в България...“ Ценко не издържа и извика с всичка сила: „Мене кучка ли ме е раждала, бе?!“

Напуснах импровизираното събрание, без да дочакам развръзката. Вкъщи ме чакаха за вечеря. Никога не бях искал нищо от Ценко. Помагах му доколкото мога, защото вярвах в него. Вероятно той го знаеше, защото ми извести дори без да ме пита, че ще представям съпротивата срещу комунистическата система на форума през ноември, организиран от ПЕН Клуб Интернационал. Той продължаваше три дни и се провеждаше в един луксозен дом, специализиран за подобни събития. ПЕН Клуб беше световна асоциация, която се бореше за „Свободата на словото“, (по настоящем на медиите), без която свободното творчеството е невъзможно. Форумът от ноември 1987 години беше отговор на Конференцията за мир, организирана от Михаил Горбачов в Москва няколко месеца преди тази в Париж. От Франция ние казвахме на участниците и организаторите в Москва – перестройка и демокрация са две различни неща, нямащи нищо общо едно с друго! Горбачов бе успял да доведе в Москва Джина Лолобриджида и Грегъри Пек.

При нас нямаше кинозвезди, които да служат за декор. В Париж се бяха обединили 150 представители на страните от Източния блок, управлявани от еднопартийни системи, с полицейско насилие и помощта на продажни творци с наколенки. Между тях няма да намерите нито Цветан Тодоров, нито Юлия Кръстева. Те не общуваха с българи!
За мен беше чест да видя името си наред с имената на Евгени Юнеско, Милован Джилас и дисидентите Владимир Максимов, Александър Зиновиев и нобелиста Йосиф Бродски.

Трима бяхме делегатите на българската съпротива. Тончо Карабулков – сянката на Ценко Барев, аз – Божидар Чеков и Васил Мечкаров. Тончо говори за миналото, аз за настоящето и Васил за бъдещето. Нашите речи са отпечатани в книгата "Битката между два свята" - том 3, издателство "Св.Климент Охридски".
Десетки българи от „старата емиграция“ присъстваха всеки ден на форума. Повечето от „младите“ дойдоха за закриването. Не съм сигурен дали бяха дошли от солидарност или да "рапортуват". Това е без значение.

Още помня въпроса на Тончо Карабулков. Вече с чаша в ръка, по случай закриването, той се обърна към мен: „Вярно ли е, че ти не си емигрант?“
Вярно е – казах. Вие имате нужда от подкрепа, Не аз!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбра ли някой нещо?

    3 1 Отговор
    понеже аз нищо не разбрах.чекооооффф,беше ли на преглед?А се нуждаеш.
  • 2 Сега на мода са предателите!

    9 1 Отговор
    Навалицата е за грантовете!Безродници!

    Коментиран от #3

  • 3 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сега на мода са предателите!":

    ДС агентите винаги сте били предатели, не само сега! А за тези които не са разбрали за какво става дума-трябва да се чете, ама с разбиране!

    Коментиран от #5

  • 4 123

    7 4 Отговор
    Поредния боклук демократ и дойде демокрацията и какво направиха с бг. Кочина и ни продадоха на джендърите
  • 5 знайш кой е тоя мурук на снимката?

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Купил пича зема ва Корсика и впрегнал току-що пристигащи беглеци от НРБ(такива кат чаката) да бачкат на строящата му се къща.Работата -без пари(вероятно срещу бележка,която да представят на френската полиция за добив на политически азил).Има и тежки грехове.В Гърция на граничните власти казал за група млади българи,пресекли границата успешно,че били фашисти и гръцките власти ги върнали в НРБ,където били разстреляни от бълг.гранични власти.Да ти разпаам ли още?

    Коментиран от #6

  • 6 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "знайш кой е тоя мурук на снимката?":

    Поредната клевета на завиждащи и злобни пропаднали типове! Барев е най-чистият и истински политик-патриот, който ДС не допусна до парламента. Хиляди българи бяха спасени от него и никой не му се отплати! Скриха се като плъхове.
  • 7 ???

    0 1 Отговор
    Режима беше жесток. Имаме братовчед избягал през Гърция в Америка по режима на Живков и бвха през 70та викали един от х в мвр, да го изключват от бкп, а беше военен шивач, нищо, че не го бе познавал първият си братовчед от град К. Мои приятелки, плувкиня Нела македонката с младеж, но еродиран ми бе казано в ония години, приплували Дунав отьова ли се в Сърбия, купили си билети и от самолета ги свалили и двамата съдени, но Нели бе на 17 години, непълнолетна и лежа малко, а с нея младежа се опита и той от квартала и успя втори път, но брат му ни бе учител са го разстреляли на бг граница опитвайки да избяга. И с туркинята от КОС комплексна опитна станция, град Х отива на екскурьия през 1969 и решава да остане в Турция, автобуса тръгва нея я няма, на сутринта отива пред островче подобие и се моли аллах помогни ми да остана тук в Турция, жандармерията я мамира белезниците и в Сливенският затвор. Ужасно беше, и днес в Бг също за тия, които бяха за запада в ония години, дс са навсякъде, както казала акушерката при израждане на х майка й, булче теб майка ти като те е раждала те е завила с черна пелена. От войната идват в Бг мъжа й умира на 27 г преди 100 г и детето се ражда след 3 дни. Нима историята не се повтаря днес. Всеки има право на мнение, но комунистите не бръснат друго мнение. Те не дават възможност да се изявиш при живков и след демокрацията. Черната пелена явно се предава при някои хора по наследство. Бедните измират нищо че бяха много бедни, но пелената
  • 8 Без име

    0 0 Отговор
    Дайте инфо, мили хора, журналисти, за избягалите българи в САЩ по време на ДоциализАма, за което ще ви бъдем благодарни, по градове. Моят адвокат ми каза, че след 1989 е приемал в дома си много българи в Америка, покойник е, но нищо повече, по име и фамилия, за обща култура, нищо повече. Навремето, живков бе дал списък на убитите хора след 1944 и попадна в моя адвокат, името бе до нас комшийката, съпруга, паневи се водеха, убит царски офицер, и двама от х адвоката дядовци на съпругата, и го взе и днес, върщам лентата и ми бе казала от дс жената картончетата, та именно затова юриста през 70те взе лисчето от бкп баща им. Комунистите хляб не дават на такива хора, мачкат ги до днес и се радват, че живеят зле. Живи и здрави да са близките ни, не може човек да избяга от съдбата си. Слушаш дс и изпълняваш, ако не, никой няма едно здравей да ви каже. Лична гражданска позиция. Писано ли ви е да теглите, ще теглите от дс бкп кгб.