Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 14:19 3 172 0

Влади Люцканов: Театърът се предава последен!

  • влади люцканов-
  • христо мутафчиев-
  • младежкия театър-
  • студентите-
  • протест-
  • декларация-
  • спиране

Ще бъдем принудени да спрем, ако ни се отнеме възможността за смислено съществуване, заяви директорът на Младежкия

Влади Люцканов: Театърът се предава последен! - 1
Директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Актьорът режисьор Владимир Люцканов - директор на Младежкия театър „Николай Бинев“, чието ръководство и трупа първи подкрепиха студентския протест със своя декларация, заяви специално за Факти.бг, че никога не са обсъждали спиране на представленията, каквато вероятност бе тиражирана в някои медии. Това би било синдикално действие, а синдикалната организация в театъра не е предприела стъпки към подобно решение.

„Театър се е играл по време на войни, театър се е играл по време на земетресения, оркестърът на „Титаник“ е свирил при потъването на кораба – театралното изкуство се предава последно“, коментира Влади Люцканов.

По повод на изказването на председателя на САБ Христо Мутафчиев за евентуално спиране на представленията на театрите и излизане на актьорите при студентите шефът на Младежкия поясни, че никога не е ставало дума за подобно нещо. „Не мога да отговарям за онова, което се тиражира в пресата, аз също като вас съм читател, слушател и зрител“, подчерта Люцканов, като добави, цитирайки по памет, че онова, което е чул от изявлението на Мутафчиев, е в смисъл, че ако държавната политика в областта на културата продължава да е нихилистична, нищо чудно театрите да затворят.

Не е тайна, че срамно малко пари се дават за култура и образование, припомни Влади Люцканови изтъкна, че е чул, че средствата за образованието сега се вдигат. „Търсих информация в интернет, но така и не можах да открия каква ще бъде сумата за сценичните изкуства. Слухът е – подчертавам:слух – че бюджетната рамка ще бъде намалена, но в слуховете често се прокрадва някаква истина“, заяви директорът на Младежкия театър.

Ако парите за сценични изкуства се свият още, ние наистина ще бъдем принудени да спрем да работим“, каза Влади Люцканов, като допълни, че засега разговори по тези теми явно вървят в някакви кабинети, но от Министерството на културата са го уверили, че разговори на гилдията с министър Петър Стоянович тепърва предстоят.

Ако стане така, както беше при социализма – да ни се казва, че за да не харчим е по-добре да не работим – ние наистина ще излезем на улицата, защото ще ни бъде отнета възможността за смислено съществуване, заключи Владимир Люцканов, навярно обобщавайки настроенията в цялата театрална гилдия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА