Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 17:46 1 080 0

Министър Стоянович: Не е вярно, че театрите са взели страна в протестите

  • петър стоянович-
  • христо мутафчиев-
  • театрите

Някой търси сензация - поради лична амбиция или лош съвет, коментира той

Министър Стоянович: Не е вярно, че театрите са взели страна в протестите - 1
Министърът на културата Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС


Не може да се казва, че театрите са застанали на страната на когото и да е, категоричен беше министърът на културата Петър Стоянович в интервюто си за „Нещо повече“ по БНР. Той изтъкна, че вчера е разговарял с директорите на столичните театри относно финансовите взаимоотношения до края на годината. „Ситуацията е напълно спокойна и нямаме повод за притеснение“, заяви министърът и определи изявленията на председателя на САБ Христо Мутафчиев като самостоятелна акция, на която той като гражданин има пълно право.

Министър Стоянович категорично опроверга твърдението, че актьорите не получават заплатите си. Той уточни, че изолиран случай е Благоевград, където задълженията за половин година са нараснали от 200 000 лв. до над 400 000 лв.

„Основният проблем в Пловдив според мен не е, че няколко души са изразили своето мнение, а че там има пострадал театър, който трябва да бъде подпомогнат. Надявам се ремонтът да завърши до началото на следващия театрален сезон“, отбеляза министърът на културата.

По отношение на субсидиите, които държавата дължи на театрите, той изтъкна, че предстои те да се доизплатят. „Вчера в разговорите ми с директорите на столичните културни институции нямаше дори и намек за такова притеснение“, подчерта д-р Стоянович.

„Според мен някой търси да прави сензация – дали поради лична амбиция, или поради лош съвет. Боя се, че тази политика няма да има особени плодове, а отстрани звучи малко бунтарски, без да е истински бунтовно. Всеки има право на свободно мнение, независимо дали е студент, артист или стрелочник. Важно е да не пречи на обществото и да не пречи на другите да живеят живота такъв, какъвто те го разбират“, каза още министър Петър  Стоянович.

Той изтъкна, че задачата му като министър е да осигури нормални и достатъчно добри условия, за да се развива артистичната гилдия, да прави добро изкуство на добро ниво за максимален брой хора.

„Не виждам нито една причина, поради която в условията на тежка икономическа криза и на заварено положение в областта на културата, да бъдем обвинявани за това, че в която и да е област на културата водим неадекватна политика. Не разполагаме с пари, колкото бихме искали. Въпросът е при наличните средства, за които сме се преборили и които държавата може да даде, да можем да осигурим системата и да я развием напред“, категоричен беше министърът.

Според него диалогът е единствената демократична форма, чрез която проблемите да бъдат сложени на масата, да бъдат разгледани прагматично и да се видят решенията. „За съжаление в България се наложи стил, в който чутото е истинско, а пожелателното се е случило. Това няма как да стане. България трябва да стане ефективна част от европейския начин на мислене, което предполага да бъдем по-малко кресливи и малко по-работливи“, добави министърът на културата. Според него няма основание за крайни искания.

Помолен да коментира не само духовното, но и физическото здраве на българите, министър Стоянович напомни за нестандартните места, на които бяха търсени министри на здравеопазването в предишното правителство. „За три месеца министър Таня Андреева направи повече от необходимото да върне влака на релсите и да закрепи системата. Тази система е наследена болна, тя не се е разболяла от началото на това лято“, напомни Петър Стоянович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА