Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2023 23:00 3 372 84

Агресията на Русия срещу Украйна не оставя място за преговори

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас-
  • нато

Войната, отприщена от Владимир Путин през февруари 2022 г., не е просто граничен спор, който може да бъде разрешен чрез териториални отстъпки, това е старомодна война за имперско завоевание, която се стреми да унищожи украинската държавност

Агресията на Русия срещу Украйна не оставя място за преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на почти година и половина инвазията на Русия в Украйна шокира и ужаси света повече от всяко друго събитие в съвременната европейска история, пише за Euronews Питър Дикинсън, издател и редактор в Atlantic Council.

Въпреки това, все още има много международни гласове, които настояват за някакъв вид компромис с Кремъл.

Още новини от Украйна

И от американската десница, и от европейската левица, както и от Китай до Бразилия, видни фигури продължават да призовават за незабавно прекратяване на огъня, въпреки че всяко договорено уреждане почти сигурно ще остави големи части от Украйна под руски контрол.

Поддръжниците на сделката земя срещу мир обикновено твърдят, че са реалисти, мотивирани от желанието да се сложи край на касапницата в Украйна възможно най-бързо.

Докато някои без съмнение са напълно искрени в намеренията си, всички тези така наречени реалисти са обединени от фундаменталния неуспех да признаят истинската природа на режима на Путин и геноцидния характер на руската инвазия.

Нагли замисли и имперски амбиции

Войната, отприщена от Владимир Путин през февруари 2022 г., не е просто граничен спор, който може да бъде разрешен чрез териториални отстъпки; това е старомодна война за имперско завоевание, която се стреми да унищожи украинската държавност и да изкорени всички следи от украинската национална идентичност.

Искането на украинците да постигнат компромис с този елиминационен дневен ред е едновременно гротескно и абсурдно. Въпреки това, точно на това сме свидетели в момента.

Може би не е изненадващо, че толкова много хора все още не разбират истинските намерения на Путин в Украйна.

Руският диктатор работи усилено, за да размъти водите, предлагайки редица извинения, за да оправдае войната и да отвлече вниманието от собствените си имперски амбиции.

Най-ефективната измама на Путин е твърдението, че Русия просто реагира на десетилетия разширяване на НАТО.

От началото на нахлуването в Украйна много политици и коментатори по света повториха оплакванията на Путин относно разрастването на НАТО след 1991 г., твърдейки, че този процес представлява непоносима заплаха за руската национална сигурност, което прави войната неизбежна.

Очевидното безразличие на Русия към скорошното присъединяване на Финландия към НАТО обаче направи за посмешище подобни твърдения.

НАТО не е причината

Финландците, които споделят 1300 км граница с Русия, обявиха намерението си да се присъединят към НАТО през май 2022 г. и се присъединиха към алианса единадесет месеца по-късно.

През този период Русия не предприе стъпки за протест или увеличаване на военното си присъствие близо до Финландия.

Напротив, Путин омаловажи значението на членството на Финландия в НАТО, докато руската армия всъщност изтегли по-голямата част от войските си от граничния регион.

Оттогава Русия зае същата безгрижна позиция относно предстоящото членство на Швеция в НАТО, въпреки факта, че това ще превърне Балтийско море в езеро на НАТО.

Очевидно Путин не смята НАТО за заплаха за сигурността на Руската федерация.

Руската неприязън към разширяването на НАТО е достатъчно реална, но няма нищо общо с легитимните опасения за националната сигурност.

Вместо това Путин възразява срещу НАТО, защото му пречи да тормози съседите на Русия.

Продължаващата абсурдност на твърденията за украински "нацисти"

Докато аргументите на Русия за НАТО не издържат на проверка, другите извинения на Путин са още по-пресилени.

Най-известното е, че той позиционира нахлуването си в Украйна като кръстоносен поход за "денацифициране" на страната.

Един кратък поглед към политическия пейзаж на Украйна би трябвало да е достатъчен, за да разкрие абсурдността на това твърдение.

Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и за първи път се издигна до национална известност като рускоезичен комик, но това не му попречи да спечели президентството на Украйна със съкрушителна победа.

Докато Зеленски се радва на рекордно одобрение, крайнодесните политици на Украйна остават твърдо на ръба на демокрацията в страната.

След години на неудобни изборни неуспехи украинските националистически партии се обединиха през 2019 г. под единно избирателно знаме, но все пак спечелиха само 2% от гласовете.

Докато Кремъл бълнува за въображаеми украински фашисти, малко са европейските страни, където крайнодесните политици се радват на по-малка подкрепа от Украйна.

Говоренето на Путин за НАТО и нацистите е предназначено да прикрие далеч по-тъмните мотиви, движещи неговата инвазия.

Подобно на милиони свои сънародници, Путин отхвърля цялата идея за украинска държавност и вижда украинската независимост като символ на историческа несправедливост, сполетяла Русия след разпадането на Съветския съюз.

Когато той оплаква разпадането на СССР и "гибелта на историческа Русия", той има предвид преди всичко Украйна.

Подчиняването на Украйна се превърна в крайъгълен камък на това, което той смята за своя свещена мисия да възроди Руската империя.

Манията по Украйна не е нищо ново за Русия и Путин

Неумолимото противопоставяне на Путин на украинската независимост също отразява тревогата му от прегръдката на демокрацията в постсъветска Украйна, която той вижда като екзистенциална заплаха за собствения си авторитарен режим.

Не е случайно, че манията на Путин по Украйна стана очевидна за първи път след продемократичната Оранжева революция от 2004 г., която отмени фалшифициран украински президентски вот.

Той е ужасен, че демократичните политически традиции се вкореняват в Украйна и това това ще предизвика искания за подобна промяна в самата Русия.

Тези страхове се коренят в личния опит на Путин като млад офицер от КГБ в Източна Германия от ерата на Студената война, където той стана свидетел на разпадането на съветската власт, когато продемократичните движения заляха Източния блок в края на 80-те години.

Путин остава преследван от перспективата една демократична Украйна да послужи като катализатор за нова глава в продължаващото разпадане на Руската империя и изглежда готов да плати почти всяка цена, за да предотврати това да се случи.

Психически неуравновесени есета и чисто и просто заграбване на земя

Тази загриженост за Украйна се засили през годините и започна да доминира през цялото управление на Путин.

Той е известен с това, че настоява, че украинците всъщност са руснаци ("един народ") и публикува психически неуравновесено есе от 5000 думи през юли 2021 г., което се чете като обявяване на война срещу украинската държавност.

Путин отиде още по-далеч през лятото на 2022 г., сравнявайки директно продължаващото нахлуване в Украйна с имперските завоевания на руския цар Петър Велики от 18-ти век.

Месеци по-късно той наблюдава пищна церемония в Кремъл, с която официално анексира четири частично окупирани региона на Украйна, представляващи около 20% от страната. Това чисто и просто заграбване на земя бе част от битка за "велика историческа Русия", обясни той.

Путин не е измислил тази антиукраинска доктрина. Напротив, тя е била централна характеристика на руската имперска идентичност от векове.

Въпреки това неговата фиксация към Украйна е остра дори по руските стандарти и е изкривила националния дискурс на страната до степен, че геноцидната реторика, насочена срещу украинците, сега е рутинна характеристика на силно цензурираните основни медии в Русия.

Не е изненадващо, че това отрови отношението към Украйна сред обикновените руснаци и помогна за подхранването на силна обществена подкрепа за инвазията, която остава постоянно над 70% според единствения международно уважаван независим социолог в Русия, Левада център.

Въпреки че има основателни опасения относно валидността на проучванията на общественото мнение в диктатурите, не може да се отрече почти пълното отсъствие на антивоенно движение в днешна Русия. В много реален смисъл това е и войната на Русия, а не само войната на Путин.

От абсурди до жестокости — и в крайна сметка геноцид

Военните престъпления, извършени от руски войници в Украйна, са логично следствие от антиукраинската истерия, която отдавна е нормализирана в самата Русия.

В края на краищата, както предупреждава Волтер, онези, които могат да ви накарат да вярвате в абсурди, могат да ви накарат да извършите зверства.

Нито пък тези престъпления са дело на изолирани лица или измамнически групи. Напротив, във всеки един освободен регион на страната украинските служители са открили поразително сходни доказателства за бързи екзекуции, изтезания, сексуално насилие, масови депортации, отвличания на деца, насилствена русификация и систематично потискане на украинската национална идентичност.

Това падение във варварството е пряк резултат от демонстрираните в Москва геноцидни намерения.

Всичко това е отлично известно в Украйна, което обяснява защо практически няма апетит за какъвто и да е компромис с Кремъл.

Едно скорошно проучване установи, че 84% от украинците са против всякакви териториални отстъпки на Москва и настояват за пълното освобождаване на страната от руска окупация, дори ако това означава удължаване на войната.

Украинците признават, че освен ако Русия не бъде принудена да се оттегли напълно от тяхната страна, Путин ще използва всяко споразумение за прекратяване на огъня, за да се превъоръжи и прегрупира, преди да поднови инвазията си.

За някои външни наблюдатели тази твърда решимост да се победи Русия може да изглежда безкомпромисна или дори безполезна. От украинска гледна точка това е просто единственият начин да се осигури национално оцеляване.

Едно мирно споразумение би застрашило и други страни

Украинците не са единствените потенциални жертви на споразумение чрез преговори. Награждаването на руската инвазия с териториални отстъпки би имало катастрофални последици за международната сигурност.

Това ще насърчи Кремъл и ще предизвика по-нататъшна руска агресия, като Молдова, Казахстан и балтийските държави са потенциални цели.

Други авторитарни управляващи също ще научат уроци от такъв успех на Путин и ще се впуснат в собствени експанзионистични приключения.

Целият свят ще навлезе в нова ера на международна нестабилност, белязана от надигаща се вълна от милитаризъм и геополитическо сплашване.

Тъй като мащабната война на европейска земя наближава година и половина, трябва да се подчертае, че никой не иска мир повече от самите украинци.

В крайна сметка те са тези, които са тероризирани и избивани ежедневно; те са тези, принудени да прекарват нощите си в мръсни окопи и импровизирани бомбоубежища.

И все пак те са достатъчно честни, за да признаят, че един преждевременен мир изобщо не би бил мир. Напротив, това на практика би гарантирало повече война.

Не се пазарете с Путин

Всеки, който призовава за незабавно прекратяване на огъня, трябва да се съобрази с тази мрачна реалност.

Русия не е разумен международен актьор, който се стреми да отговори на законни опасения за сигурността; това е открито империалистическа сила, която категорично отхвърля настоящия международен ред и ясно показа намерението си да заличи Украйна изцяло от картата.

При такива обстоятелства привържениците на компромисно споразумение рискуват да позволят геноцид в сърцето на Европа и да ограбят по-широкия свят от сигурността, която подхранва десетилетия на нарастващ жизнен стандарт.

Всеки опит за пазарлък с Путин би създал катастрофален прецедент за бъдещето на международните отношения.

Вместо това сега трябва да е очевидно, че единственият начин да се осигури траен мир е чрез победата на Украйна и решителното поражение на руския империализъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    82 23 Отговор
    Правилно победителят определя условията, какви преговори с победена украйна!?

    Коментиран от #11

  • 2 Скоро ке падне целия

    21 46 Отговор
    Русия удължи срока за ремонт на Кримския мост до края на годината.

    Коментиран от #8, #73, #79

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всичко

    57 21 Отговор
    Ще си дойде на място. Просто памперса в Америка когато падне.
  • 5 12343211

    37 5 Отговор
    Явно за някой поговорката "разделяй и владей" е непозната.
    Или се прави на луд.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Толкова колкото трябва

    21 42 Отговор
    Джуджето разбира и от история..само че не се знае коя история защото тяхната я пренаписват според дневните нужди в добра болшевишка традиция

    Коментиран от #14

  • 8 Путин е нисък - полуръст , грозен

    19 39 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро ке падне целия":

    но за сметка на това и много т ъ ....п.

    Коментиран от #53

  • 9 Някой

    56 15 Отговор
    Чак да му се додрайфа на човек от заучени фрази и клишета... Не става за четене от някой уважаващ себе си човек.

    Коментиран от #68

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 007

    16 49 Отговор
    Само пълното изтегляне на окупаторите и плащане на репарации може да отвори място за преговори!!! Слава Украина!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #17, #21, #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Глюпости ,

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Риа :Измериха 70 градуса в дуп.....т....":

    Чист спирт у Северна Корея ... 🤭😁 Лут ли си ?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дзин Пин Пинг

    5 12 Отговор
    Руски няма преговор. Руски взима открайни ,ние зима Тай-уан. Бац-бац ,перални , бин-дзин.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Слава Украйна

    11 31 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    Слаба Русия

    Коментиран от #26

  • 22 И то на

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Риа :Измериха 70 градуса в дуп.....т....":

    Сянка
  • 23 Хахахаха

    24 15 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    Украйна ще бъде руска губерния!😋😋😋 Това ще постигне импотентност НАТО! Хахахаха 😂👍
  • 24 Стършел

    15 29 Отговор
    Руснаците такъв проблем си създадоха, та чак немогат да проумеят какво се случва.🤣🤣🤣

    Коментиран от #47

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стършел

    7 20 Отговор

    До коментар #27 от "Бах":

    Бързо, бързо вече година и половина, един охлюв да бяха пуснали, вече щеше да е на полската граница.🤣🤣🤣

    Коментиран от #30, #39

  • 30 Хххахаха

    7 20 Отговор

    До коментар #29 от "Стършел":

    Хохохо руснаците се развиват бавно нали знаеш В много градове не са измислили бойлера все още и тоалетната чиния със задно източване

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Така е ! Вярно е :)

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Стършел":

    Вярно е :) хахаха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Механик

    36 6 Отговор
    Такава дълга статия, чието съдържание може да се напише с няколко изречения. И те са :
    Кви преговори бе ? За 2 месеца контр-намсиквоси сте звладели площ колкото 100 футболни стадиона. И не сте е завладели, щото тя е била и е в НИЧИЯ ЗОНА.
    Руснаците ви търбушат като чушки в сезона на чушките (демек сега). какви преговори сънувате, акто ви бият като шкембе в дувар.
    Ша ва досцепат руските. Само гледайте!

    Коментиран от #49

  • 38 Стършел

    1 7 Отговор

    До коментар #35 от "Бах":

    Да не се повтарям, прочети 29 коментар, за същия ти предишен пост е.🤣🤣🤣
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    26 5 Отговор
    Касапницата започна в Донецк, Луганск и Одеса, а гражданската война в Украйна с Майдана. Путин е миротворец 💁 Некви възражения ?

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 тоя Atlantic Council

    8 1 Отговор
    що ли поразително напомня на нашия такъв със сулейман и попкремчева
  • 43 ха ха хааа

    10 4 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Ми , нема ... След Мариупол , Бахмут , сега и Одеса - действително е за Гааага ...🤭😁
  • 44 Бай Ставри

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Мухометжон Мухаметжинов 🇹🇷🌷":

    Скоро ще ми дойдеш на гости.
  • 45 Хан Крум

    6 11 Отговор
    Като не щеш мира, на ти секира, Путине!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хахахаха 😂😂😂😂

    13 6 Отговор

    До коментар #24 от "Стършел":

    Ами унищожават НАТО, това се случва! Чакаме ги на Орлов мост, обикновено това се случва. Тогава ще се посмеем от сърце 😂😂😂😂

    Коментиран от #48

  • 48 Стършел

    3 12 Отговор

    До коментар #47 от "Хахахаха 😂😂😂😂":

    Ми, че то НАТО, се разшири с още две държави бе, унищожават вика.🤣🤣🤣
  • 49 Шефиор

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Механик":

    Не сравнявай 2 месеца със 17 . 🤭
  • 50 МалкоЛогика

    12 5 Отговор
    Без преговори ? До последния украинец ?

    Коментиран от #51, #58, #69

  • 51 ...

    4 11 Отговор

    До коментар #50 от "МалкоЛогика":

    Не.
    До последния пиян руснак...

    Коментиран от #62

  • 52 Пламен

    9 5 Отговор
    Славя на Нашите освободители Русия!!!
  • 53 Напреднал

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Путин е нисък - полуръст , грозен":

    Западната пропагандна машина, като продължава да демонизира Русия и Путин, не оставя никакви възможности за елементарно съгласуване на враждебните позиции. Проблемът е, че Русия не може да бъде победена от Украйна и НАТО, така че ескалацията на конфликта е неминуем и в крайна сметка ще изпатим всички.
  • 54 Ще видите вие

    16 2 Отговор
    Какво ще прави РУСИЯ.Така ще удари евроге....ски държави с плутониеви ракети,че свят ще му се завие на западналия заааапаааад.Да това ще стане!!Още си поддържайте фашизма,пък ще говорим.Ако можете де
  • 55 Уса

    17 3 Отговор
    Света следи събитията от 2014 и е наясно с укрофашистите и техните амбиции
  • 56 оня с коня

    4 15 Отговор
    Получи ли СЪВРЕМЕННИ Западни самолети /не само ф-16/ Украйна ,ситуацията на фронта КОРЕННО ще се промени.А това ще стане съвсем скоро!

    Коментиран от #61

  • 57 Човек с очи

    7 2 Отговор
    Какъв отвратителен бливоч !
  • 58 Божеее , Боже

    3 11 Отговор

    До коментар #50 от "МалкоЛогика":

    У роснак и логика ,, търсете я по други места ..
  • 59 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    13 5 Отговор
    Запада е МЕКА КИТКА !
  • 60 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    11 5 Отговор
    ПРЕГОВОРИТЕ СА НЕПРИЕМЛИВИ за Русия ! ОПЕРАЦИЯТА трябва да се проведе до пълно постигане на поставените пред нея ЦЕЛИ ! За преговори бълнуват на Запад .
  • 61 Пха ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #56 от "оня с коня":

    Ситуацията се променя окраинците се предават осъзнават вече че са жертва на американските интереси
  • 62 Пха ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "...":

    Те пък окраинците хич не пият 😜
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Редник

    21 7 Отговор
    Така и не разбрах кой е авторът на този материал. Ще отбележа само, че не видях нито един факт или аргумент, който да подкрепя тезата, че Русия е агресор, а Путин лъжец. Агресията започна през 2014 с избиването на собствения си народ и продължава и днес. Лъжци са Меркел и Оланд, които си признаха публично. Всичко е ясно, мали?
  • 65 Никога фашизъм!

    19 4 Отговор
    Сащ предизвикаха войната и разпалиха конфликта!

    Пропагандистите крият причините, довели до конфликта. Превърнаха медиите в пропагандатори на русофобия и неофашизъм! Денонощно се тиражират лъжи.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 1234

    15 2 Отговор
    ало ФАКТИ, поне един фактчекър пуснете, толкова изкривена статия с толкова неистини и напълно погрешни изводи. Пада Ви нивото. Явно е, че без нато, украйна загуби още през 2022. Явно е, че представители на държави, които продължават да не се съборазяват с международния ред и да го рарзушават, унищожавайки държава след държава, нямат никакво морално право да осъждат когото и да е, без да си приберат армиите от света.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 фен

    9 1 Отговор

    До коментар #50 от "МалкоЛогика":

    Те не останаха много! Нито украинци, нито натовско въоръжение. Та да, не е време за преговори. Освен ако в Украйна не се намери някой, който да изгони зеленият палячо и да се опита да спаси това, което все още е останало.
  • 70 Артилерист

    11 3 Отговор
    Американските и западните жалкари са свикнали Русия да прави отстъпки и да търси разрешаването на проблемите с преговори и затова са нагли и подли с нея. Но Русия забавя, но не забравя. С излизането от зърнената сделка тя показа неочаквано за американците втвърдяване. Още от 18.7 започна масирано бомбене по пристанища, инфраструктура, военни обекти чрез използване на дронове и различен вид ракети, при което напълно е елиминирана и без това яловата ПВО на укронацистите. Резултатите са отчайващи за американците и укровермахта. Отделно сред украинците назрява бунт, защото се мобилизират предимно от източните и южните райони, за сметка на лоялните на бандеровци западняци в Украйна...
  • 71 Механик

    11 2 Отговор
    Mалееее, колко писаници сте написали, а е могло да е каже просто:
    "Путин ни шамари яко и докато не не и дошамари, той не желае да преговаря".
  • 72 Забелязал

    4 10 Отговор
    Тази сутрин копейките бяха рано по кофите.Че после става жега.
    На един му дадох 50 стотинки.

    Коментиран от #75

  • 73 Реалист

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Скоро ке падне целия":

    ФАЩ фалират Септември месец!

    Коментиран от #76

  • 74 Спор няма

    9 2 Отговор
    Ако преговорите са за подобни на минските споразумения които запада не изпълни няма смисъл . Айде статията да развие и тезата за американския империализъм...ирак,Либия, Сърбия,сирия
  • 75 Отбелязал

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Забелязал":

    Това че не подкрепям Украйна дали автоматично ме прави копейки??!их гее арбейтен...колективвертраг 15 евро при щунде....террад
  • 76 Смешни сте копейките

    5 3 Отговор

    До коментар #73 от "Реалист":

    А от октомври се връзват с валутен борд за руската рубла и няма да има нужда да си обръщате копейките в долари!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мнение

    10 3 Отговор
    Не съм адвокат на Русия и не искам да бъда но както ЕС се изгаври с Русия,ако така се бе изгаврил със САЩ, сигурно нямаше да му се размине току така! И Ман предвид дебелоочието и тъпотата на Ангела Меркел, която без бой си призна,че лъгали Русия за минските споразумения с цел да въоръжават Украйна! А после Русия водите ли била агресор! Върхът на цинизма е това!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Русия днес е -Злото на Планетата

    1 3 Отговор
    Никога военният съюз НАТО не е атакувал официална руска територия, НО винаги НАТО е служил за пропагандни
    цели в Русия и претекст за усилено въоръжаване на Русия използван и до днес от Путин...!!!
    НАТО е създаден преди повече от 60 години като отбранителен военен съюз от свободните и демократични страни за защита срещу агресивната руска заплаха и военна експанзия в много страни, НО никога НАТО и натовски войник не е предприемал военни действия и стъпвал на територия на СССР или Варшавския договор...!!!
    В деня в който милитаристична и агресивна Русия обяви пълната си капитулация и започне демилитаризацията, депутинизацията и денацификацията с разпадането на РФ , като престане повече да заплашва Светът и човечеството с ядрено оръжие и унищожение, необходимостта от НАТО от само себе си ще престане да съществува и ще се саморазпусне , за да настъпи дългоочаквания световен ден на мира....!!!
  • 81 Путин е агресор и военнопрестъпник

    1 3 Отговор
    НАТО е гарант и единствен инструмент за малки страни като България за възпиране на руските имперски амбиции за завладяване и руско подчинение...!!!
    Русия е терористична държава с издирван от Международния съд военен престъпник за президент и Кремъл се опитва с всички сили и военни средства да запази контрола над окупираните територии в Украйна, затова избягва мирни преговори...!!
    Режимът на Путин откакто е на власт, винаги е бил терористичен!!! Руският диктатор започна възхода си на власт с терористични атаки, първо срещу своя народ, а след това се разпространи и в други страни. Това се потвърждава от взривените жилищни сгради в Москва и Волгодонск, Втората чеченска война, отхвърлянето на част от Грузия, действителната окупация на Беларус, пълномащабната агресия срещу Украйна, зверствата в Сирия и африканските страни..!
    Москва днес е заплаха и за страните в Европа защото директно изповядва ядрено военен, екологичен и хуманитарен терор на Европа като цяло за постигане на имперските си завоевателни цели....
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 какъвто бил, такъв и останал

    1 2 Отговор
    Какъвто бил, такъв и останал. Започвам с тази чудесна руска поговорка, която описва чудесно и самата Русия. Назадничава средновековна структура, която привидно е в крак с времето. Уж имат съвременни хора, съвременни закони, наука, техника... Да, де юре може и да е така донякъде. Камуфлажа за пред света може да се сменя периодично, но де факто отвътре държавността на Русия си е същата - крепостна страна, каквато е била стотици години. Радвам се много на тези, които всеки ден ни засипват с гигатонове хвалебствия за матушката и още толкова отрова за „гнилия Запад“. И се радвам искрено по една единствена причина – самия факт че те безпрепятствено беснеят в България, говори че все още (слава богу) живеем в демокрация, и „русский мир“ не се е настанил тук. А и все пак поне част от тях заработват пари, в което няма лошо, тези пари идват в България.
  • 84 НЯМА ПРЕГОВОРИ

    0 0 Отговор
    ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ПРЕГОВАРЯТ ТЕ ДИКТУВАТ СВЪРШИ СЕ С ПРЕГОВОРИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯТА СДЕЛКИТЕ СЕГА НАРЕД СА Т 90 ЛАНЦЕТИТЕ И ФАБ 1500