Last news in Fakti

26 Юли, 2023 08:00 1 530 2

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: "Махалото може да се люлее във всяка посока"

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • среща-
  • нато-
  • украйна-нато

Предстоящата работна седмица обещава да бъде наситена със събития. По-специално сделката за зърно, от една страна, е затворена, но от друга страна има ясно желание на страните да я възобновят. Що се отнася до Русия, може да се каже, че има покана за разговори по широк кръг въпроси, не само по храните

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: "Махалото може да се люлее във всяка посока" - 1
Източник: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Володимир Зеленски инициира среща във формат Украйна-НАТО. Срещата е насрочена за днес - 26 юли. Причината е напрежението в Черноморския регион след оттеглянето на Русия от зърнената сделка. Кремъл от своя страна направи няколко критични изявления за Полша. А президентът на Беларус Александър Лукашенко говори за желанието на групата "Вагнер" да тръгне на поход срещу Варшава. Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе смята, че Москва подтиква Запада към преговори.

Предстоящата работна седмица обещава да бъде наситена със събития. По-специално сделката за зърно, от една страна, е затворена, но от друга страна има ясно желание на страните да я възобновят. Що се отнася до Русия, може да се каже, че има покана за разговори по широк кръг въпроси, не само по храните.

Основното е, разбира се, украинската регулация като цяло. Изглежда неочевидно, но подобно се разчита от множество знаци. Но има и програма минимум - готовност за възобновяване на преминаването на кораби през Черно море в замяна на незабавно изпълнение на руските искания. Те са известни, така че няма смисъл да ги повтаряме отново. Но има готовност и дори може да се повтори.

На този фон лихвите продължават да растат. В Одеса неразбираема ракета удари Преображенската катедрала на Украинската православна църква на Московската патриаршия. Между другото, този храм е основан през 18 век, по време на разцвета на Руската империя, а през 1936 г. е разрушен от болшевиките. В началото на 2000-те години е реставриран и през 2010 г. осветен лично от патриарх Кирил. Традиционно няма да се ровим в историята, но ако желаете, можете да видите във всичко това известна полумистична логика на нещата. Въпреки, че сега храмът все още е повреден, но не е разрушен, което също е показателно по свой начин.

Все пак да продължим. Володимир Зеленски, в отговор на атаките срещу Одеса и пристанищната инфраструктура наоколо, инициира среща Украйна-НАТО. Този формат беше създаден буквално точно на срещата на върха на алианса във Вилнюс. Генералният секретар Йенс Столтенберг се съгласи. Срещата ще се състои на 26 юли. Какви решения ще вземат там, не е съвсем ясно, но въпреки това това ще бъде първият пример за взаимодействие между Киев и западния военен блок именно на официално ниво в рамките на интеграционна структура.

И, разбира се, не може да не се отбележат някои забележки на руското ръководство към Полша с потапяне в историята. Въпросът е, че тази държава, както и Украйна, съществува до голяма степен благодарение на Русия или Съветския съюз. Това изглежда доста противоречиво.

Междувременно Александър Лукашенко, който пристигна на посещение в Санкт Петербург, заяви пред света, че, разбира се, групата "Вагнер" се въздържа от желанието да тръгне на поход срещу Варшава, но е по-добре съседите да се държат съответно, а не агресивно, както сега.

Не е трудно да се направи заключение: както беше споменато по-горе, бившите западни партньори са поканени да променят мнението си, да заемат конструктивна позиция и да принудят Украйна да преговаря и да прекрати конфликта при някакви повече или по-малко благоприятни условия.

Ако ли не, вие сами виждате - не ние, а въоръжените хора, юнаците сами ще си отидат и ние няма да можем да ги задържим. Тоест войната директно с НАТО не ни притеснява.

Но нещо ни подсказва, че няма нужда да чакаме съществена промяна в позицията на бившите западни партньори. Напротив, степента на противопоставяне има тенденция да се увеличава. От друга страна, Москва направи редица смекчаващи изявления, по-специално, че уж не искаме и няма да потопим всички кораби, които отиват в Украйна, имахме предвид проверката за оръжие.

Това не звучи така войнствено както преди и дава надежда, че Черноморската инициатива ще бъде възстановена в определена перспектива. Отчасти защото това е голям бизнес, в който участват много настоящи руски партньори, с които е необходимо да се поддържат прагматични контакти. Затова завършваме с класическата фраза – не всичко е еднозначно. Но махалото може да се люлее във всяка посока, не трябва да се отпускате.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    ZE

    Помооооощ , бият ме ❗❗❗❗
  • 2 Правоверен Евроатлантик

    6 0 Отговор
    При първата атака срещу Керченския мост Украйна остана без ток. При втората остана без пристанища.
    Мазохисти, сър...