Last news in Fakti

26 Юли, 2023 12:00 1 455 8

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: "Нищо хубаво не се очертава"

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • варшава-
  • вагнер-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • реджеб ердоган

Няма ясна информация какви решения може да вземе днес Съветът Украйна-НАТО

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: "Нищо хубаво не се очертава" - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия следи внимателно: в сряда е срещата във формат Украйна-НАТО на ниво пълномощни представители. На фокус е ситуацията в Черно море след прекратяването на сделката за зърно. Руското външно министерство обяви заплахата от пряко участие на силите на Северноатлантическия алианс в конфликта. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе не очаква сериозни решения.

Няма ясна информация какви решения може да вземе днес Съветът Украйна-НАТО. Освен това това ще бъде втората среща в новосъздадения формат на взаимодействие между Киев и Северноатлантическия алианс. За първи път страните се събраха директно в рамките на срещата на върха във Вилнюс на 12 юли. Тогава те обсъдиха самия факт на създаването на Съвета и че президентът Володимир Зеленски може да инициира неговото заседание по всяко време. И така се възползва от подходящата опция.

Обявената тема е ситуацията в Черно море след разрива на сделката за зърно. Тя, както виждаме, сериозно ескалира. Както и да е, спри да се мотаеш. Разбираме за какво иде реч - ескорт на кораби с храна от някаква военна мисия на НАТО. Някои пенсионирани генерали и адмирали от западния свят съветват, че трябва да се направи точно това. Такива решения обаче не могат да се вземат от консултативния съвет. Това е спешна мярка, трябва да се съберем тук с целия екип, да поискаме ООН и така нататък и така нататък, това е като обявяване на война. Следователно нищо няма да бъде прието. По-скоро можете да призовавате за всичко и дори за такъв сценарий. Но шансовете да оживее всичко това, в нещо конкретно, са почти нулеви.

Защо да се събираме тогава? Ясно защо - за да гъделичкат нервите на Русия. Да, досадно е. Каквото и да кажете, но всъщност Украйна е установила пряк контакт с НАТО и така тихо, малко по малко, може евентуално и да се присъедини.

Москва направи съответно изявление, че следи развитието на събитията, има заплаха военният блок да бъде въвлечен във военни действия. С голяма степен на вероятност ще бъде прието изявление, изразяващо осъждане и дълбока загриженост от действията на Кремъл. Както многократно се казва, НАТО в сегашния си вид може да направи малко. Но за да привлечем допълнително внимание към проблема, защо не се съберем? В същото време може да изглежда, че Москва също играе по нервите на Запада. Как иначе могат да се обяснят всички тези тези за сдържането на групировката „Вагнер“, която е нетърпелива да марширува към Варшава? Между другото, реакция вече има - НАТО се засилва активно и, както изглежда, ще се засилва и в Черно море.

Що се отнася до храната, ситуацията остава изключително напрегната, пише се много за някакви задкулисни преговори. Може би нещата ще се изяснят в следващите няколко дни. Няма смисъл да гадаем. Реджеп Тайип Ердоган, основният бенефициент на зърнената сделка, като цяло не каза нищо разбираемо по този въпрос. Това само косвено потвърждава факта на същите тези консултации чрез посредници в сянка. Защото ако излезеш в публичното пространство, то трябва да е с нещо, а не просто да изразиш загриженост.

Междувременно, ако всички тези контакти завършат с нищо, турският партньор ще намери начин да изрази недоволството си. Но е малко вероятно това да се случи директно по този начин: нещо може отново да се счупи по отношение на логистиката на руските стоки или внезапно да възникне задръстване в Босфора. Така че, като цяло, нищо хубаво не предстои. Но отново, според традицията, остава да вярваме в най-доброто, което някой ден ще дойде.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 9 Отговор
    Русия приключи
  • 2 Българин

    3 9 Отговор
    Украйна победи Империята на злото
  • 3 Българин

    4 5 Отговор
    руснаците объркаха страната
  • 4 Българин

    4 8 Отговор
    пълна могилизация на руския агресор
  • 5 честен ционист

    7 2 Отговор
    Единственото хубаво е, че някоя сутрин из цяла Варна ще мирише на прясно опечен хляб.
  • 6 Световен смях

    7 3 Отговор
    Москалите правят каквото им хареса в Черно море.
  • 7 Тиквонии Велики

    8 1 Отговор
    Скоро в Черно море ще плуват само платноходки с калибри.
  • 8 НАТО изглежда като плачещо пале

    11 3 Отговор
    Путин ги пошляпва по дупето.