Last news in Fakti

29 Юли, 2023 21:00 9 598 34

Намериха Макрон в Гори Тилилейски!

Сравняват го с Наполеон. След случилото се в последния месец, това сравнение отпада

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През седмицата, в която по улиците на 500 френски града се водеха сражения, палеха се кметства, училища и библиотеки, където 45000 полицаи бяха обсипвани с павета и огън, президента на страната Еманюел Макрон се оказа „безследно изчезнал“. Не съвсем. Изчезването му е било привидно. „Работел“ в най-подходяща обстановка, далеч от стрелбата с фойерверки и сирени на пожарните.

Дворецът Версай е най-посещаваният в света. Той се простира върху 1000 хектара. Като се има предвид, че 1 хектар има 10 декара, всеки може да си представи за какво пространство става дума. Върху него са разположени освен двореца заобиколен от парк с фонтани, малкия и големия „Трианон“, както и фермата на Мария Антоанета. Има и разсадници за плодове, зеленчуци и цветя. Това е горе-долу пространството, до което туристите имат достъп, но има и друга част, скътана в многовековната гора, където се намира „Фенера“ – ловна вила, завещана от кралете на Франция. Там се е усамотило семейството на Брижит и Еманюел Макрон по време на последните драматични събития. "Елисейският дворец" в центъра на Париж бил много "хладен" с протокола си. Зад всяка врата имало униформен разсилен и президента не можел да се съсредоточи върху досиетата си. Докато във Версай, интимността, зеленината и пеенето на птичките предразполагали за обмисляне на ситуацията и взимането на важните решения. Докато Макрон си вършел работата, Брижит карала колело в парка.

Освен, че „Фенера“ е строго охраняван, до него имат достъп едва десетина души, подбрани между най-верните. Дори бащата, майката, брата и сестрата на Макрон не са желани гости. Само децата и внуците на Брижит са добре дошли по всяко време.

Желаната от президентското семейство изолация хвърли светлина върху личността на самият Еманюел Макрон. Неговата нерешителност намери своето обяснение. Младият и динамичен президент, надарен с дар слово, не познава народа си! Той е израсъл в света на „Висшите школи“, които форматират френския елит, но без житейски опит. Макрон не е бил нито депутат, нито кмет. Прекарал е известно време в банката на „Родшилд“, но там няма стачки, нито барикади. От министър на финансите, става президент. Мандата му би трябвало да продължи още 4 години, през които Франция неизбежно ще претърпи нови етнически сблъсъци. Ако при всеки изстрел Макрон се крие във Версай, някой друг ще трябва да въведе „Републиканския ред“, за който френският президент говори, но не знае как да го постигне.

Сравняват го с Наполеон. След случилото се в последния месец, това сравнение отпада. Във всяко сражение и по всяко време, Наполеон е бил рамо до рамо с войниците си. Той никога не се е крил с Жозефина в "Гори Тилилейски".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 94 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    104 1 Отговор
    Женен е за бабичка, таа знае ли къде се е изгубил тоя. А да бе щ, тя е с него. Геронтофилчето франсе, цяла Франция Гори тоя на каше. Бухахаха
  • 2 Естествен Интелект

    116 2 Отговор
    Там трудно ще го намерят. Чака бурята да отмине, докато се крие под минижупа на бабичката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 като няма хляб

    87 4 Отговор
    яжте пасти, стара френска поговорка

    Коментиран от #13

  • 5 Европеец

    128 3 Отговор
    Ротшилдското мекере е като канадското с шарените чорапки, дето клаксоните на Конвоя на свободата му пречеха на концентрацията, затова се изсули тихо като прдн от гащи и после наруши законите като блокира банковите сметки на всички, които подкрепиха Конвоя.
    А този умерен баболюб дето дава акъл на Китай и на Русия да не тормозели населението пусна срещу французите разузнавателни самолети, бронирана техника и какво ли не. Още протестите на жълтите жилетки бяха окървавени от него, загинаха и бяха осакатени протестиращи.
    После пенсионната му реформа, където използва вратичка да заобиколи всички противници, за да я наложи на французите, а сега когато нещата почват вече да излизат изцяло от контрол се е покрил в замък, който не е негов.
    Само вмятам, че беше гарант по Минските споразумения и той предложи два текста на нас и РСМ, за да падне нашето вето.
    Гаранция Франция...

    Коментиран от #27

  • 6 Урюрвкос

    74 3 Отговор
    кога беше най напечено го снимаха на концерта на Елтън Джон
  • 7 Госあ

    106 3 Отговор
    Всички, които служат на капитала са като по калъп. Страхливи, бездушни същества тънещи в поквара. За съжаление са.
  • 8 Констатираща

    52 1 Отговор
    Събитията в западния свят, започват от там.
  • 9 Гошо мексиканеца

    38 3 Отговор
    Авторът общо взето пише добре. За да се направи по-задълбочен анализ на тази ситуация трябва да се помисли за двете основни клетки на обществото: семейство и комуна. Това важи и за много други ситуации, а вероятно и за човешката история като цяло.
  • 10 Велика сила били

    60 1 Отговор
    Политик, освен Де Гол имат ли петлите? Клемансо е един от авторите на проекта за държавата Югославия! Когато го попитали какво мисли за за новата държава, той казал: Това не е държава, а висша стратегия!? Същият, мислейки се за титан на мисълта, е поискал да бъде погребан ВЕРТИКАЛНО! Френска работа!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    51 4 Отговор
    Роботино-най-голямото гробище за западна твхника. Утилизират се цели роти наведнъж. Брадлитата най-яко гърмят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Професор

    53 3 Отговор
    Чеков, виж сега, множествено число на "полицай" е "полицаи", а за да разбереш къде се слага пълен член и къде -- кратък, замени съществителното или с той, тя, то, или с него, нея. Ако местоимение от първата група пасва, ползвай пълен член. Не ми благодари -- всички знаем, че нямаш висше образование и си малограмотен, помагам ти безвъзмездно. Освен това, ти нали беше голям макаронист, мултикултуралист и глобалист, как така се отметна точно сега, като започна гражданската война?

    Коментиран от #19

  • 15 Ха¥ха

    35 1 Отговор
    Макарончо е бабофил🤣😁😭😁🙀
  • 16 Ха¥ха

    25 1 Отговор
    На Макарони, бабетката му е ВзеУма🙀😁😭🤣🧐🤔
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Възмутен

    44 4 Отговор
    Поглеждайте си текстовете по-старателно или назначете коректор. Това изглежда като написано от десетокласник в професионална гимназия. Определителните членове и запетаите са поставяни на късмет, а множественото число за полицаи "45000 полицай“ е обида за сайта.
  • 19 Учителка

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Професор":

    Дааа, за такъв правопис- оценката е двойка! За съжаление!

    Коментиран от #20

  • 20 Ундердог

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Учителка":

    Моля другарке! Има смекчаващи вината обстоятелства - пише интригуващо. Поне 3+, за кураж, да не гоизгубиме като бройка.
  • 21 Такава

    4 22 Отговор
    тъпотия като тази "статия" не съм чела. Всеки има право на почивка и лично пространство, дори и френският президент!!!

    Коментиран от #29

  • 22 ,,Намериха Макрон в..."...!

    23 1 Отговор
    А нима някой го е търсил...?!?!
  • 23 бай Хой

    25 0 Отговор
    Макрон приключи с политиката.Никога повече няма да го изберат французите, особено по-мургавите, които вече са мнозинство...

    Коментиран от #30

  • 24 СЗО

    23 1 Отговор
    Сравняват го с Наполеон, защото е комплексирано джудже.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Слугите на Сорос

    17 1 Отговор
    и глобалистите са нищожества, подлеци и страхливци.
  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Европеец":

    Точно в Целта Вие Коментарът господине
  • 28 Реалист

    19 0 Отговор
    Французите са друга работа.Майстори са на революцията.Видяха сметката на монархията, ще видят сметката и на фалшивата демокрация.VIVA LA FRANS
  • 29 Байо

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Такава":

    Много вярно,ще почива ама в затвора,малко му остана
  • 30 МММ да

    16 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Хой":

    То те и сега май не си го бяха избрали. Доста коментираха изборните резултати. Имаше там нещо Ала-Бала, както при нашите и при швабите бяха на ръба нещата. Всички са едва ли не като назначени и изборите навсякъде са Ала-Бала.
    За последните избори в Бг швабите бяха написали месец преди провеждането им за сегашната коалиция, че ще управлява в тоя си състав(100% познаха).
  • 31 Дамяни

    10 4 Отговор
    Гнусен Никрофил.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пак те.

    10 1 Отговор
    Поредния еврогей заел неподходящо място. Важното е че се уединил с баба си(учителката си) може и с приятеля си. Тъпанар нещастен.