Last news in Fakti

1 Август, 2023 09:01 4 765 103

НАТО, България и защитата на източния фланг… Военният експерт Ивайло Иванов пред ФАКТИ

  • иванов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • вилнюс-
  • щаб-
  • ивайло

Многонационалният щаб на дивизия гарантира именно това, че във всеки един момент три до четири бригади в България могат веднага да започнат заедно и координирано да изпълняват приетите във Вилнюс отбранителни планове, казва експертът

НАТО, България и защитата на източния фланг… Военният експерт Ивайло Иванов пред ФАКТИ - 1
Колаж: Личен архив/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съюзниците на Украйна ще отделят още 244 млн. долара в допълнение към специално оборудване за нуждите на страната от хуманитарно разминиране. Това съобщи украинският първи вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко пред „Ройтерс“. Целта е да се разминира цялата територия на Украйна. В началото на декември Държавният департамент на САЩ изчисли, че около 160 000 квадратни километра украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от поставени взривни устройства. Това е почти половината от територията на Германия. За българските БТР-и, за Българската армия, за позицията на президента Радев относно войната в Украйна. Пред ФАКТИ говори военният експерт Ивайло Иванов, който е финансов секретар на клуба СОР „Атлантик“ – София.
.
- Г-н Иванов, темата „Украйна“ разделя обществото. Президент срещу премиер, партия срещу партия. Колко реално България е ефективна в помощта си за Киев?
- Всъщност, България се оказа изненадващо ефективна в оказването на помощ на Украйна срещу руската агресия. Доказателство за това са признанието и благодарността на Киев, които бяха потвърдени и с посещението на президента Володимир Зеленски.

- Парламентът гласува да дадем на Украйна прословутите стари 100 БТР-а. Как ги виждате като действие – за фронта не ставали, но за логистика…
- Вече знаем, че страната ни е предоставила значима помощ в първите критични месеци на войната под формата на боеприпаси и горива. Финансовите данни за износа на българските военни заводи за 2022 г. и за първото полугодие на тази година показват, че тази подкрепа за Украйна не е намаляла и дори се засилва. Украйна води буквално война на живот и смърт и всяко нещо, което е от помощ срещу руската агресия и е в нашите възможности, но и без да застрашава отбранителния ни потенциал, трябва да ѝ се предостави. Относно тези БТР-и би трябвало да имаме в предвид три неща. Първо, в никоя демократична страна полицията и жандармерията не разполагат с тежко бойно въоръжение. Причината за това е, че огневата мощ и пораженията, които те нанасят, далеч надхвърлят задачите, които тези две институции трябва да решават. В демократичните страни подобно ниво на насилие от страна на държавата срещу обществото е немислимо и недопустимо. Обществото не е враг и държавата не води война с него!
Второ, предоставяйки, в случая тези стари и ненужни за нас БТР-и, България може да получи финансова компенсация от съществуващите фондове за подпомагане на Украйна, който да използва за укрепване на отбранителните способности на страната.
И трето, с предоставянето на тези БТР-и МВР първо ще спести средства свързани с тяхната поддръжка, които могат да бъдат насочени към придобиването на наистина необходими способности и обновяване на материалната база, а и ще избегне необходимостта в някакъв бъдещ момент да трябва да отдели значителни средства за тяхната утилизация.

Как Украйна ще използва тези БТР-и е нещо, която тя ще прецени най-добре.

След като е готова да приеме тази помощ, тя е преценила, че ще ѝ е необходима, дори и да не може да бъде пряко включена в бойните действия. Със сигурност БТР-те ще повишат мобилността на украинските въоръжени сили (способността бързо да придвижваш сили от едно място до друго е от решаващо значение по време на война) и едновременно с това ще осигурят по- надеждна защита на личния състав. Една значителна част от военната помощ, която Украйна получава от държави като Австралия и Канада, е именно бронирани превозни средства, които не са предназначени за преки бойни действия. Разбира се, техните са много по-съвременни, но всеки помага с това, което има. Важното е да се помага на Украйна да се защити от руската агресия.

- Скоро военният министър Тагарев обяви, че в България се предвижда да се създадат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Преведете го на разбираем език. Какво означава това?
- Създаването на многонационален щаб на дивизия в България е резултат от взетите решения на срещите на НАТО в Мадрид миналата година и във Вилнюс тази. Миналата година в Мадрид НАТО прие нова стратегическа концепция, която отчете агресията на Русия срещу Украйна и се постави недвусмислен акцент върху защитата на източния фланг на организацията.

В тази връзка беше прието решение силите за отговор на НАТО да бъдат увеличени от 40 000 на над 300 000.

Те могат да бъдат активирани в рамките от 5 до 30 дни, а част от тях наречени сили с много висока степен на готовност само за 2 до 3 дни. Тази година на срещата във Вилнюс НАТО прие нови регионални отбранителни планове, в които детайлно бе разписано как и с какви сили ще се отбраняват държавите от източния фланг при нужда. Успоредно с това се взе решение многонационалните батальонни бойни групи на НАТО в източноевропейските страни членки да се превърнат в бригади, тоест техния състав от 800 -1 500 човека да бъде увеличен до около 5 000 военнослужещи във всяка страна, а целта е ефективно възпиране и при нужда отбрана срещу евентуална руска агресия или провокации.
Разбира се,

в случай на агресия от страна на Русия ще са необходими много повече сили на НАТО разположени на територията на България

и именно това изисква създаването на този многонационален щаб на дивизия. За да имате надеждна отбрана, освен сили със съответните бойни способности и логистика, която да ги осигурява непрекъснато с всичко необходимо, имате нужда от система за командване и управление, която да планира как и къде ще използвате тези сили, как ще ги осигурявате и какво им е необходимо - от боеприпаси до нужна инфраструктура. Всичко това трябва да е предварително изградено, за да може да започне да действа веднага в момента, когато се появи такава нужда. Многонационалният щаб на дивизия гарантира именно това, че във всеки един момент три до четири бригади в България могат веднага да започнат заедно и координирано да изпълняват приетите във Вилнюс отбранителни планове.
Същевременно трябва да отбележим, че като изключим предоставеното с двата пакета военна помощ до момента, всичко останало, което Украйна е получила, макар и чрез посредници, е в резултат на търговски сделки или с други думи предоставените боеприпаси са били платени по пазарни цени. В тази връзка е добре да се повтори изнесената информация от министъра на икономиката, че 70 000 човека са пряко заети в тази сфера и още 200 000 непряко, а военното производство се равнява на 2% от икономиката на страната. Тези факти не трябва да се забравят от онези, които не намират достатъчно основания в моралните аргументи защо е нужно да се помага на Украйна.

- Министър Тагарев също така коментира и проекта за общо закупуване на боеприпаси на ниво ЕС. За какви мащаби говорим?
- Идеята за общо закупуване на 155мм боеприпаси за попълване на запасите на страните членки е всъщност е само една част от много мащабната инициатива на ЕС. Другите две части включват изпращането в Украйна на 155 мм боеприпаси от наличните запасите на държавите в Съюза и инвестиции във военните заводи на страните членки за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети. Средствата, отделени за първите две части на инициативата, са в размер на 1 милиард евро за всяка, а за третата са предвидени 500 милиона. България, тъй като не разполага с подобни боеприпаси, не може да предостави такива на Украйна, но това, което новото правителство предприе, е да заяви участие в инициативата за обща покупка на 155 мм снаряди. Сумата, както споменах, е 1 милиард евро, което не е никак малко. Същевременно ние трябва да погледнем отвъд това число, защото, включвайки се в тази инициатива,

българската отбранителна индустрия ще получи достъп до тези 500 милиона евро за модернизация и разширяване на производството,

което ще ѝ позволи да започне да произвежда боеприпаси по стандартите на НАТО. Това от една страна ще гарантира дейността на тези фирми за десетилетия напред, тъй като оценките са, че ще са нужни години само да се възстановят изразходваните до момента боеприпаси, но без да се отчитат новите изисквания приети от НАТО във Вилнюс за поддържането на по-големи запаси. От друга страна това ще гарантира, че българските въоръжени сили и след модернизацията няма да се налага да разчитат на внос, а потребностите им ще бъдат осигурявани от български производители, което несъмнено дава по- високо ниво на сигурност.

Както се вижда, трудно може да се пресметне какъв е потенциалният мащаб отвъд тези 1 милиард евро за покупки и 500 милиона за инвестиции, но това, което със сигурност може да се каже, е, че този проект е повече от значим и ние трябва да направим всичко възможно да се възползваме от тази възможност.

За мен остават нелогични и неразбираеми твърденията, че в името на мира не трябва да се оказва помощ на една международно призната държава да защити своя суверенитет, независимост и териториална цялост от чужда агресия. Подобно поведение и политика е най-голямата заплаха за мира, защото насърчава всеки, който е решил, че разполага със сила, да я използва, за да постигне своите цели.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокорчо

    111 14 Отговор
    АМАН ОТ ИЗМИСЛЕНИ ПЛАТЕНИ ЕКСПЕРТИ СЛУЖАЩИ НА КОЗЯК

    Коментиран от #27

  • 2 честен ционист

    78 9 Отговор
    Източният фланг на НАТО е пробит по дизайн.

    Коментиран от #83

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    85 7 Отговор
    Ще подготвят евроатлантици, олигарси, марионетки, подлоги и някои мисирки за фронта, контраофанзивата на укрите и досегашните наемници се провали, трябва и жива сила от тукашните марионетки и олигарси.

    Коментиран от #92

  • 4 да де

    86 7 Отговор
    "Да си враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално" казал го е Хенри Кисинджър през 1968 г.
  • 5 Последния Софиянец

    86 7 Отговор
    Тагарев каза че дигнали заплатите и пак няма желаещи.Каза че ще попълват войската с други методи.Сигурно ще ловят младежи по улиците на София.

    Коментиран от #11

  • 6 провинциалист

    76 9 Отговор
    Очаквам тия идиоти с цел запазване на мира и предотвратяване на евентуална руска агресия да обявят война на Русия.

    Коментиран от #91

  • 7 Българин

    11 78 Отговор
    ние сме НАТО-Русия трепери от нас

    Коментиран от #9, #16, #17, #24, #43

  • 8 Българин

    12 78 Отговор
    Русия ще загуби войната

    Коментиран от #75

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    64 8 Отговор
    Как така стари( на 0 милометра) и ненужни за нас БТРи изведнъж се оказват супер нужни и ценни там, където има война? Експертът ви баламосва.
  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    47 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Наркоманите може и да ги подлъжат и да ги мобилизират, те и без това не ги интересува на какви и за кои интереси ще воюват! Но те бързо ще бъдат ликвидирани от руската армия, ако не се само избият с укрите. Ще се наложи на марионетките и подлогите ни да изпращат и евроатлантиците ни и олигарсите заедно с техните деца и внуци.
  • 12 безродници

    71 8 Отговор
    Поредният "атлантик", който мечтае да ни вкара във война и първи, ще си бие камшика от територията на военните действия неговата м....!
  • 13 еалиста

    69 8 Отговор
    От Козяк нареждат! Малоумниците начело с Тагаренко ще ни вкарат във война, тези предатели ще духнат в америка и запада, а ние и децата ни ще мрем заради болните им мозъци, продажници! Много сме малки, но заради такива недоразумения сме били винаги на губещата страна! Плачете сега за македония, за сръбсксите покрайнини, за излеза ни на три морета! Е, такава държава с такива пишман продажни политици ще бъде приключена за винаги!

    Коментиран от #26

  • 14 Американец

    54 8 Отговор
    НАТО не може да победи Русия!
  • 15 Козякостан

    65 6 Отговор
    Да си го кажем, тия 5 хиляди, никаква "агресия от страна на Русия" не могат да спрат. Тези 5 хиляди са тук единствено, за да държат индианците на синджир. Те са по-скоро ориентирани към справянето с граждански бунтове и неподчинение

    Коментиран от #22

  • 16 Знаеш ли

    47 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    какви ние в НАТО? Ние сме като мишена в стрелбище.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    😀😀😀😀😀
    Ти си НАТьО с техника от времето на
    СССР
    😀😀😀😀😀

    Коментиран от #25

  • 18 Крвата Евгени Чертовенски

    42 7 Отговор
    Скоро гербппдбдпс ще бъдат забранени, а Тагарев ще радва ромите в затвора.

    Коментиран от #23, #29, #57

  • 19 С две думи

    47 4 Отговор
    Колкото и милиарди да им дадът на укрите-колкото и оръжие и наемници..-свършено е с Украйна..Не НАТО ,САЩ и ЕС да им помагат-ако ще и марсианците да им дойдат на помощ-Украйна е аут.За това и ние да си опичаме акъла-че с такива експерти и политици да не станем и ние 404 ....
  • 20 Мишел

    44 6 Отговор
    Принуждават България да дари на Украйна системите за ПВО С-200 и ракетите за тях. Така единствената ПВО на армията остават F16 на хартия.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 5 Отговор
    ЕКС.перко, що не ни разясни както сме ФЛАНГ - къде е ФРОНТА на НАТьО OTAN-ов ❓❗

    Коментиран от #34

  • 22 На 100% си прав

    42 8 Отговор

    До коментар #15 от "Козякостан":

    евроатлантическите прасета надушват народното недоволство и са готови да удавят собствения си народ в кръв. Само Русия може да ни помогне да си запазим нацията и православието.
  • 23 куцата сийка

    28 8 Отговор

    До коментар #18 от "Крвата Евгени Чертовенски":

    аууууу,що тка с лошо беееее,та тагарко е много плашлив,и нежен ,ауууууу що го плашите миличкия с мазните бургии беее
  • 24 Кучето

    37 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Верно е това, което си написал. Треперят руснаците, но от смях. Бг има нова тактика, да умори от смях чуждата армия. Очакват се много жертви.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Можеш да МИ.НОС.ИШ
    колкото искаш ...вода ❗❗❗
    Но АК, ЗиЛ, МиГ и пр. .....
    НЕ са НАТьОвски образци оръжие и техника ❗❗❗
  • 26 Последния Софиянец

    34 5 Отговор

    До коментар #13 от "еалиста":

    Синът на Тагарев спечели стипендия да учи в Париж.Талантлив като баща си.хи хи хи
  • 27 Абе

    3 21 Отговор

    До коментар #1 от "кокорчо":

    Аман от незнайни форумни мрънкалници!

    Коментиран от #45

  • 28 Състизатили

    9 2 Отговор
    аматери
  • 29 И защо така бре

    8 28 Отговор

    До коментар #18 от "Крвата Евгени Чертовенски":

    Хамър,щото България изнася боеприпаси за милиарди ли и надта.Чу ли милиарди.Арсенал има 10000 работници на 3 смени и заплати над 2000 лв и то миналата година.Ти против това ли си.Или просто си за путин и ти не знаеш за какво.

    Коментиран от #31

  • 30 Сандо

    32 5 Отговор
    Благодарение на защитата от НАТО ние се превърнахме в беззащитна мишена.Благодарим ти НАТО!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НАТО

    25 4 Отговор
    е световен терорист
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Укропат

    20 4 Отговор
    Шефчето си запази една бройка. За превоз до щатите. Сега продава билетчета за останалите 7 места. Кличко го и из бункера с пачки долари а Буданката с кило бело.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ти за кого си ?

    30 5 Отговор
    България става мишена на РФ.
    Я изчисли колко ракети са нужни за държава с радиус 500 км.
    Тези бригади ли ще ни защитават след като аме риканци,турци и Кирияк Стефчовци нарязаха ракетите.

    Коментиран от #70

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КОНДАРЕВ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    За Раднево си.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българин

    7 32 Отговор
    На когото не му харесва България да е член на НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея! Никой няма да го спира на границата или да стреля по него.

    Коментиран от #59

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да се знае

    26 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ Е СКАПАНОТОнато! Националните предатели ще умрат!

    Коментиран от #55, #63

  • 53 Този "Експерт"

    17 4 Отговор
    ИванИваноПудела знае ли как се държи пушка?
  • 54 Наблюдател

    6 32 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се грижи за развлеченията и.

    Коментиран от #74

  • 55 Мишел

    6 32 Отговор

    До коментар #52 от "Да се знае":

    България е член на ЕС и НАТО. Така, че всеки, който е против тези организации е национален предател.

    Коментиран от #62

  • 56 КИРЧО БОЙКО И ТАГАРЕВ

    18 4 Отговор
    СА НОВИТЕ ТУРЧЕВЦИ !
  • 57 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    5 27 Отговор

    До коментар #18 от "Крвата Евгени Чертовенски":

    Истеричният вой на петата колона на Москва от национални предатели и българофоби е музика за ушите ми!
  • 58 Българин

    13 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 59 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 6 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    А на който му харесва в НАТьО що не се изнесе я към Флорида, я към Фашингтън 🤔🤔🤔
    А, да ЗАЩОТО НЕ ВИ ИСКАТ
    И НЕ ВИ ДАВАТ ВИЗАааа❗

    Коментиран от #60

  • 60 Не бе ние си

    4 15 Отговор

    До коментар #59 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ходиме в Европа ,когато искаме.Разбра ли.А тебе и в рассия не те искат предатели никой не иска.

    Коментиран от #65, #69

  • 61 Чочо

    21 2 Отговор
    Абе,натовци сме.
    Но единствения интерес им е територия.
    Щяло сме да бъдем задунайска губерния.....и не знам си що и не знам си що.
    Абе,никой ли не иска да сме си просто България.
    Все искаме да ни "гушка" някой!!!!!
  • 62 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #55 от "Мишел":

    Аз за един преАтел да питам -
    ганЬОралите дето 80-те се клеха да се бият срещу НАТьО , а сега са първи НАТьОлизци- ТЕ КАКВИ СА ❓❗
    Щото има една дума РЕНЕГАТ , пък и за някаква ЛУСТРАЦИЯ говореха ❗
    То ЛУСТРАЦИЯ и ЛИПОСУКЦИЯ едно и също ли е ❓❓❓

    Коментиран от #66

  • 63 Ти кой си

    5 9 Отговор

    До коментар #52 от "Да се знае":

    Бе някакъв мужик от блатото ли.Ами стани партизанин срещу държавата,ако смееш.Тъкмо такива ,като вас по лесно ще станат Нв.Рафоймовци.
  • 64 нато лисица

    21 3 Отговор
    айдее тея охлюви вече ни вкараха в бойните действия - не искат мир..

    Коментиран от #68

  • 65 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор

    До коментар #60 от "Не бе ние си":

    Че ние в Европа си ходихме и без да сме НАТьОсани ❗
    Ама то ти откъде да знаеш ❗🤔

    Коментиран от #67

  • 66 Ами тук

    5 15 Отговор

    До коментар #62 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Комундтелите напавиха преврат и бай Тошо пизина.После изцицахс държавата и лустрация не им изнасяше.Е за това не сме една Чехия ,даже и Румъния не сме.

    Коментиран от #71

  • 67 Верно бе

    4 9 Отговор

    До коментар #65 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мерси ,че ме светна.Ти светилото на овчата мисъл.Даже любимите ти ренята драпат за бг.паспорти.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #60 от "Не бе ние си":

    За Фашингтън и Флорида ставаше дума❗ Те в Европа ли са ❓
    Или и това не знаеш ❓
    А, да не ти е удобно някак си ❗
    Извинявай , няма да питам повече 😉
  • 70 оня с коня

    3 24 Отговор

    До коментар #39 от "Ти за кого си ?":

    Според Логиката ти всички държави /поне в Европа/ не трябва да помагат на Украйна и "да си траят" за да не станат Мишена на русия.А известно ли ти е че при това положение Русия ще ги "денацифицира" само с Духовия си оркестърф и ще потрива доволно ръце с думите "Это уже наше"?Но да уточним :Това не е твоя логика,а една от вече изтърканите Опорки на Руската фабрика за Тролове която ви осигурява Хлебеца за преживяване!

    Коментиран от #95

  • 71 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор

    До коментар #66 от "Ами тук":

    Не разбра въпроса ли ❓
    За генералите ставаше дума -
    като Борисов, Събев, Радев ......❗
    Чехия и Румъния нямат нищо общо 🤔
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    4 24 Отговор

    До коментар #72 от "Еййй,не щастници!!!":

    Русия е зло-само беди е докарала на България

    Коментиран от #84

  • 74 Когато бяхме"задунайска губерния"

    27 6 Отговор

    До коментар #54 от "Наблюдател":

    живеехме сто пъти по добре от сега! И бяхме просперираща Държава с армия,а сега сме територия с просяци,молейки се на ес за трохи от тортата! Пълни нещастници,вече ме е срам,че съм българин!
  • 75 Атлантист+

    4 23 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Всичко за фронта - всичко за победата на Украйна. Нека покажем какво е атлантическа солидарност
  • 76 Азим

    18 3 Отговор
    Атлантически клубове, атлантически съвети..., от къде са парите за всички тези войнолюбци с евроценностите?
  • 77 Ила с Чук

    14 2 Отговор
    подобряваме отбранителната способност на армията ни като...раздаваме имуществото и. якооооооо
  • 78 КОЛОБЪР

    15 3 Отговор
    Момче, не та знам какъв експерт си, ама да ми говориш за НАТО срещу Русия е несериозно! То и без да си експерт, ако това се случи, много няма да ги има на този свят, включат малоумниците управляващи ЕС и САЩ. На генерала, дето вкарването на Русия струвало на Америка само 64 милиарда, другото ще му струва съществуването и! А сега изпълнете докрай сценария да вкарате България във война и тогаз народа ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ще ви каже!
  • 79 М3 голд

    21 4 Отговор
    Почна се. Някакви измислени платени особи вкарали подписка искане за разформировани на партия "Възраждане". Фашизъм на старт. Да сте чули някъде техни партньори в Европа да са под такъв натиск? А какво ще стане след следващите избори в страните от Европа и за европарламент? Ами ако статукството се промени, въпреки всичко? И вижте списъка на стоте и ще разберете поръчката, клиентелизма и противонародния подход. Бог да пази България!
  • 80 Артилерист

    17 2 Отговор
    Тоя направо чете бойно разпореждане или по-точно оперативната директива на американците до всички колонии в Европа с конкретизиран акцент за България за подготовка за война. Американците имат ефективно подчинени 30-40 държави, повече или по-малко от които са участвали в повече от 25-те им реални войни срещу други страни след Втората световна, но този "експерт" през ред споменава "агресията на Русия". След разпада на СССР и до издигането на Вл. Путин за президент, Русия гледаше като парализирана как капиталистическите хиени ограбват богатствата й на безценица.Тя беше поканена преди от афганистанското правителство, понесе неприемливи загуби от талибаните и се оттегли. После участва в потушаването на няколко локални конфликта на бивши съветски републики и това е. Тя нямаше нито армия, нито агресивна нагласа за войни и дори предаде бившите си варшавски съюзници, които бяха незабавно колонизирани от американците. Кой тук е агресора? Който бомби всеки несъгласен или заплашващ долара му или Русия, която, ако не беше укрепила армията си, също щеше да бъде здраво разбомбена. Което всъщност американците сега се опитват да правят, само че чрез украинците. Но Русия и армията й не са това, което беше при Елцин. Тя взе мерки за сигурността си и премила американските проксита с все прехвалените им сащистки и западняшки оръжия...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Иван

    20 2 Отговор
    Е ще обясни ли най-сетне НЯКОЙ каква задача има тази военна организация НАТО, кого и от кого да отбранява САЩ, която се намира на хиляди километри от Европа. Някой ще обясни ли също така какво правят американските войски все още в СИРИЯ, в ИРАК, в Полша, какво правиха двадесет години в Афганистан, колко са убити и разселени само в последното десетилетие от грижата им за ОТБРАНА. Някой да ги е нападал през последното столетие, щото имат фантастичен военен бюджет и повече от 800 военни бази пръснати по света, за биолабораториите им да не говорим. Повече от милион и половина сирийци само не могат да се завърнат по домовете си заради тях, а петролът им се краде без коментар.

    Коментиран от #86

  • 83 Ъхъ

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    С нетърпение чакам да раздадат автоматите!
  • 84 555

    9 2 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    По голям враг от глупака няма персийска поговорка

    Коментиран от #85

  • 85 666

    1 10 Отговор

    До коментар #84 от "555":

    Има, глупака русофил. А първото е задължително за да си русофил.
  • 86 Петър

    2 11 Отговор

    До коментар #82 от "Иван":

    От фашистка Русия бе иване!
  • 87 на тоя военен , експерт

    11 1 Отговор
    само един шамар и се е накакал в гащите !пък за предатела тагарев да не говорим ..... с русия може да се бие само друга русия - никой друг !
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 М3 голд

    9 0 Отговор
    Г-н Каменов, обществото ни ще е разделено, докато в САЩ е Байдън. След смяната му през 2024 г., САЩ и Русия ще се разберат, войната в Окраина ще спре, НАТО ще се промени. И обществото ни също. И сегашните лапачи от НПО ще бъдат сериозно разочаровани.

    Коментиран от #94

  • 91 катран

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Дори знам кой ще го направи..Благодетел на България..нощи не спи ,мисли за народа..и това е Саламон Паси..В името на северо-антлантическите цености трябва да има жертви, демокрацията го изисква..Украйна вече я няма, сега идва ред и други държави,съседи на украйна.да жертват народа си..
  • 92 нпо агент

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    цакайте малько..къде сте тръгнали да разминирвате ,като гледам..все още нищо не сте видяли..оставете парите..за Полша,Прибалтика..ако не седнат на меките места скоро и там ще трябват долари..Вагнер само се преместиха в Белорусия а цялото НАТО вече кърви..оцапали памперси..сигурно дошъл им цикъла..както винаги не навреме..
  • 93 ЕДНА РАКЕТА И ОТ ТРЕТОПОЛОВИТЕ 300 000

    7 1 Отговор
    И СПОМЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ ! ПРЕДАТЕЛИ СКАПАНИ ! РУСИЯ ОЩЕ НЕ Е ПРАТИЛА ВОЙСКИТЕ СИ В УКРИЯ .............. КАТО ГИ ПРАТИ ОТ ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ОСТАНЕ САМО БЛЕД СПОМЕН !
  • 94 да да

    8 0 Отговор

    До коментар #90 от "М3 голд":

    тези от нпо на сорос, които лапали долари, след това ще лапат и рубли, юани и дори казахските тенге..само да лапат, при тях няма хигиена..

    Коментиран от #96

  • 95 Какъв хлебец драги?

    9 0 Отговор

    До коментар #70 от "оня с коня":

    Вие мислите, че е като американските НПО. Хайде да закрият всички НПО и всички да мирясат. Ама ще умре келепира. А сега, след като Сорос младши каза, че ще съкращава 40% от разходите, вижте каква борба настана, за "оцеляване".
  • 96 Сигурно ще е така!

    5 1 Отговор

    До коментар #94 от "да да":

    Така е било и през 1944 г. Тогава на 10.09. мнозина станаха борци за свобода и се втурнаха да управляват. Сега най активни са представители на техните поколения
  • 97 Редник

    6 0 Отговор
    И този бил експерт. То в България от 6,5 млн. барем 5 млн. се барат експерти. Обезцениха я тази дума. Мен вече ме е срам да кажа че съм експерт по моята специалност. Затова съм избрал друга чирак...
  • 98 от нато

    6 0 Отговор
    Поредния тъпунгер
  • 99 Васко делчев

    5 0 Отговор
    Трябва да си пълен хайванин за да наричаш сатанистите от САЩ съюзници. Тези рептили не може да са ни съюзници. Ние принадлежим на византийско православния свят, а те на сатаната. Какви съюзници!!!
  • 100 НАТО и краварите си имат обща граница с

    4 0 Отговор
    ..с Русия през тихия океан и Аляска, така че няма такова нещо като Източен краварски фланг, има западен краварски фланг срещу русия..не мисля че има забрана соросоидите да бъдат пращани на западния краварски фланг срещу Русия, но не виждам кьорав соросоиди да се записал доброволец вече втора година на войната
  • 101 Британското разузнаване

    2 0 Отговор
    .. я хамилата, я хамиларят ...
  • 102 Вирус

    0 0 Отговор
    Много подлоги ей
  • 103 Вирус

    1 0 Отговор
    Правят го за да може при следващата пландемия да ни държат изкъсо това е в целия ЕС обезоръжиха го и тъпите американци ще командват