Last news in Fakti

2 Август, 2023 13:08 4 335 72

Румен Младенов пред ФАКТИ: Надяваме се прекратяването на концесията на „Росенец“ да не се отрази на цените на горивата

  • румен-
  • държавен-
  • резерв-
  • горива-
  • лукойл-
  • росенец-
  • младенов

Обществото очаква прозрачни механизми в работата на пристанището и считаме, че правителството има нелеката задача да се справи с това, казва експертът

Румен Младенов пред ФАКТИ: Надяваме се прекратяването на концесията на „Росенец“ да не се отрази на цените на горивата - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви последствия може да има от прекратяването на концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“… И как може да реагира държавата. Пред ФАКТИ говори Румен Младенов – главен секретар на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“.

- Г-н Младенов, очаквате ли отнемането на концесията на „Лукойл“ в пристанище "Росенец" да доведе до затруднения в доставките на горива и съответно повишаване цените на горивата?
- Обществото очаква прозрачни механизми в работата на пристанището и считаме, че правителството има нелеката задача да се справи с това. Съответно се надяваме, че прекратяването на концесията няма да има негативен ефект върху потребителите на горива, както и върху пазарните цени. Агенцията извършва непрекъснат мониторинг и анализира информацията, подавана от други ведомства и фирмите, които са задължени да съхраняват горива в полза на държавата, съгласно Закона за запасите от нефт (ЗЗНН) и нефтопродукти. Така се осигурява увереност, че при евентуална криза и затруднения в доставките ДА ДРВВЗ ще е готова да реагира така, че българският гражданин да не усети последствията от случващото се.

- Има ли механизми да се компенсира евентуално негативно влияние от отнемането на концесията?
- Именно Законът за запасите от нефт и нефтопродукти урежда тези механизми. Ние, като държавна институция, в чиито функции е заложено да изпълнява разпоредбите на този закон, както и да контролира дружествата имащи отношения към него, имаме готовност за незабавна реакция в случай на необходимост. Това ще гарантира нормалното функциониране на икономиката, както и поддържането на жизнения стандарт и нормалното ежедневие на населението.

- Наличието на горива в Данъчни складове свързано ли е и рефлектира ли върху цената на горивата, и има ли това отношение към дейността на ДА ДРВВЗ?
- Наличието на данъчни складове е свързано с дейността на ДА ДРВВЗ, доколкото в тях се съхраняват количествата, които агенцията поддържа по ЗЗНН. Заделянето точно в Данъчни складове на различните видове горива облекчава значително бюджета на агенцията, като позволява разходването на публичните средства да е много по-ефективно и ползотворно за гражданите. Важно е да се отбележи, че това облекчение ползват и фирмите, които са задължени по този закон, но ценообразуването зависи от много фактори, касаещи не само данъчната тежест.

- Каква е разликата между задължителните запаси, държавните резерви и военновременните запаси?
- Основната разлика между трите вида запаси е случаите, при които е предвидено те да се ползват. Най-общо задължителните запаси имат за цел да осигурят снабдяването с течни горива в случаите на затруднения в доставките или значимо прекъсване на снабдяването с нефт и нефтопродукти в страната, и другите държави членки на ЕС. Държавните резерви се освобождават в полза на българското население с цел справяне с последствията от бедствия, аварии и други кризисни ситуации, а военновременните запаси се ползват при война или военно положение.

- България - като страна член на ЕС, е задължена да съхранява запаси от горива за 90 дни. Колко от тях трябва да осигури държавата и колко частните фирми?
- България следва да поддържа запаси от нефт и нефтопродукти за 90 дни, от които ДА ДРВВЗ е задължена да осигури 30 дни, останалите 60 дни се създават и поддържат от задължените по закона лица.

- Изпълняват ли тези задължения фирмите?
- Към момента можем да кажем, че ако изключим няколко фирми, всички останали изпълняват стриктно задълженията си по закона. Все пак броят на лицата, които са задължени по ЗЗНН, не е малък. За периода 2022 – 2023 г. той беше 239, а за текущия период те вече са 262 фирми.

- Как ги контролирате?
- Въпреки големия брой задължени лица, агенцията стриктно осъществява своята контролна дейност както по отношение на тях, така и по отношение на съхранителите, притежаващи регистрирани по закона складове. Проверките се осъществяват на място от служители на териториалните ни дирекции. Ежегодно се изготвя план за контролната дейност и съответно график за проверките, също така се извършват внезапни и извънпланови проверки. Извършва се и контрол по документи, за да се следи за изпълнението на задълженията на всяко лице попадащо в обхвата на закона. От началото на годината извършените проверки са над 300.

---------------
Румен Младенов е роден в гр. София в 1969г. През 1994г. завършва право в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Работи като юрист в държавната администрация от 1998 г. Tрудовият му стаж в Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ започва през 2006 г. От 2017 г е главен секретар на агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    84 1 Отговор
    Горивата Поскъпнаха Вече
  • 2 А руският анклав

    6 53 Отговор
    Камчия, кога?

    Коментиран от #9, #15, #63

  • 3 Стамболов

    8 64 Отговор
    Вън Русия от България!
  • 4 влък

    30 3 Отговор
    Наденете се на нещо по-длъжко,количка в мол-а,например. Що пък не?
  • 5 Изгонете Лукойл

    9 57 Отговор
    както вече направиха много страни.

    Коментиран от #12, #29, #58

  • 6 И АЗ СЕ НАДЯВАМ

    74 2 Отговор
    ДА НЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИЦИ.АМА ЕДВА ЛИ.ТЕ ПРАВЯТ ГЛУПОСТИ , ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ СЛЕД ТОВА.
  • 7 Надявай

    38 1 Отговор
    се! Надеждата умира понладна.
  • 8 Има концесия няма концесия

    16 9 Отговор
    Стига сте се лигавили бе мой..пускайте молба то ЕК за 500 милиона евро купувайте 10 танкера и да приключваме въпроса.. Войната в момента почва да струва милиарди нужно е ония хора да разберат че това не е правилното отношение в региона

    Коментиран от #24

  • 9 АРМЕНСКИЯ ПОП

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "А руският анклав":

    НА КУКОВО ЛЯТО
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 1 Отговор
    Те така колко хоро
    СЕ НАДЯВАХА СЛЕД ДЕСЕТИ
    животът им да стане по-добър ......
  • 11 мисира

    47 0 Отговор
    Ама надявайте се но надежда къща не храни.Няма по снишено племе от българското.
  • 12 ЩЕ ЩЕ

    48 3 Отговор

    До коментар #5 от "Изгонете Лукойл":

    И ЩЕ ПЛАЩАШ ПО 5 ЛЕВА ЛИТЪРА.АМА КОЙ МУ Е МАЛКО АКЪЛА ... ДА СИ ПЛАЩА

    Коментиран от #45

  • 13 Българин

    60 3 Отговор
    Тя вече се отрази.Горивата скочиха,не сме балами.Поредната глупост на това правителство.Време е да се иска оставка.Решението е нови избори.
  • 14 Надявате се!Какво означава това?!

    50 0 Отговор
    Това означава че много добре разбирате и знаете ,че цените на горивата ще тръгнат нагоре,но какво ви пука!Достатъчно крадете за да не се притеснявате от това,нали! Гадове,предния път направихте същото,сега пак! Jiви да не сте,mръsnици!
  • 15 че на

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "А руският анклав":

    Камчия какво има?
  • 16 оня с коня

    16 1 Отговор
    а дано,ама нада ли!!!
  • 17 Пено

    50 0 Отговор
    Едва л към този човечец следва да се отправи въпроса ми, ама все пак - Ами ако цената на гориват продължава да расте(това което се наблюдава последните дни), кой носи отговорността. Безумните депутати гласували прекъсването на концесията? Трябва да им се търси отговорност.

    Коментиран от #20

  • 18 а дано,

    19 0 Отговор
    ама надали..
  • 19 Дъртак

    20 0 Отговор
    Аз, пък се надявам пак да почне да ми става!:)
  • 20 Циба

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пено":

    Ще ходите пеша военно време е
    Ще чакаме американските танкери от Гърция
  • 21 Вижте сега

    50 0 Отговор
    г-н Младенов, то хубаво се надявате, ама надеждите Ви не струват.От момента на обявяване на тази глупост, цените на горивата не спряха да се покачват и не се знае кога ще спре това.Като гражданин и данъкоплатец ми писна да плащам за Вашите глупости и престараване пред господарите Ви.А защо от днес газта по колонките скочи с 23ст за литър.Нещо да кажете за това какви Ви са надеждите.Аман от такива като Вас.
  • 22 Боруна Лом

    29 0 Отговор
    МИРЧЕЕЕВ ИВАЙЛО ГАЗТА СКОЧИ С ПЕТНАДЕСЕТ -ДВАДЕСЕТ СТОТИНКИ ИИИ И АЗ ЛЮБЮ ТЕБЯ
  • 23 Некой си

    39 0 Отговор
    Осъзнавате ли, драги сънародници, какво означават думите на ВИСШ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ: "надяваме се..." относно последствията от действия на СЪЩИЯТ ТОЗИ СЛУЖИТЕЛ?
    Означават, драги сънародници, че ТОЯ и другите около него първо действат, а после започват да мислят.
    Яко, а!

    Коментиран от #31

  • 24 Шолц

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Има концесия няма концесия":

    E! Веднага ви даваме заема! Ама, дупето да ви яко!:)

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Отворен ли си много

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Шолц":

    Хуу ти само го дай..да видиш как ще разбием всякакви видове шисти със закон
    В българския шелф със сигурност има всякакви видове въглеводороди защото е най-плитки и масивна скала идеална за шистов риболов

    Коментиран от #42

  • 27 АРЕС

    25 0 Отговор
    Малеее каква мазна и гнусна физиономия .Държавния резерв е равно на кражби от без дънна каца и тоя айдук се надява? Ние се надяваме да те видим в затвора,боклу...
  • 28 Чиков

    16 0 Отговор
    Е вече се отрази! Благодарим!
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изгонете Лукойл":

    "Не плюй в стария кладенец преди да си съградил нов❗"

    Древна арбска мъдрост 😉
  • 30 Ха ха ха

    21 1 Отговор
    Доскоро бяха сигурни, сега се надявали. Еееех, каква сопа по политкратуните трябва да и ще играе скоро. На изборите всички като един за Възраждане, пък ще видим. А тези тарикати, които чакат други да им свършат работата и отидат за гъби, вместо да отделят половин час и да гласуват, дано намерят по някоя мухоморка. И без това файда от тях няма , а само зарар както казваме по родопските райони.

    Коментиран от #34

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Некой си":

    Тези май и после не МИСЛЯТ 😒😒😒😒
  • 32 Надай се на пияни жени

    14 0 Отговор
    У нас има бая "експерти", които не стават за нищо, освен за подлоги - незевисимо чии! На този койте плаша по добре - за това нямаме непредаден герой! Винаги е било така, ГЕН !!!
  • 33 Наука

    8 5 Отговор
    Черно море преди да се свърже с Средиземно е било блато..навсякъде където е било плитко е отложен биологичен материал..най-вероятно в цялото езеро защото когато удари циклон разнася листата на хиляди километри
    Всичко това са въглеводороди..цялото езеро е голяма бензиностанция и във военно време имаме право да я разкопаем
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Ако ставаше с гласуване - ЩЯХА ДА ТИ ЗАБРАНЯТ ДА ГЛАСУВАШ ❗❗❗
    Ако не вярваш виж какво стана с РЕФЕРЕНДУМИТЕ на Слави и Коста 😒😒😒
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Митко

    24 0 Отговор
    "Надяваме се ..." Надявате се за нещо което няма как да се случи. Няма внос на руски нефт, няма работеща рафинерия - респективно има внос на скъп дизел и бензин. Какво толкова ни замайвате! Скъпи горива, скъп транспорт, скъпи стоки - българинът отново облещен както до сега в продължение на 33-годинки. Кире стига слушка посолството бе. Бегето ще остане без население бе Кире.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Учен от БАН

    6 1 Отговор
    Нашите мъдреци от бан имат генерално неразбиране за науката..черно море и целият балкански полуостров са били дъно на световния океан..в който за милиони години се е отлагал биологичен материал така наречен крил..още по вероятно е всички територии извън суперконтинента гондвана да имат еднакво количество скали уловили петрол..няма как наляво и надясно да намират петрол а ние да нямаме
    Ако от бан искат да проверят напоследък намираме кости от водни динозаври на франгенското плато
    АЗ АКО СЪМ ЧЕСТНО ЩЕ ГИ ПРАТЯ ДА БЕРАТ ПВЦ ПО КАЗАНИТЕ
  • 39 Жан

    13 0 Отговор
    Надявайте се щото уначе може да има тояги по главите ако народа се ядоса
  • 40 Ххххххххххх

    20 0 Отговор
    След съдебните дела, цените на горивата ще са най-малкия ни проблем.
  • 41 Шматка

    22 0 Отговор
    Еееееей, нали Тулупа щеше да свали цената на бензина с леФче - и ко станА, нейде се покри шопара?

    Коментиран от #44

  • 42 Шулц

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Отворен ли си много":

    Това е интересно! Ама, вие на времето не позволихте даже и изследвания, камо ли добив!

    Коментиран от #69

  • 43 Пешо z

    6 0 Отговор
    Надай се уйооо..
  • 44 Шопара

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Шматка":

    Кирчо и Асенчо ме заклаха!:)
  • 45 Еколог

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЩЕ ЩЕ":

    Аз, ходя пеш!
  • 46 пророк

    11 0 Отговор
    НЕ СЕ НАДЯВАЙ,... те вече тръгнаха нагоре, бавно но славно
  • 47 А КОНЦЕСИЯТА С ДЪНДИ ПРЕШАС МЕТАЛ

    16 0 Отговор
    кога ще преразгледате !?
  • 48 Крас

    8 0 Отговор
    С “надявам се” не става.Нужни са експертни знания.Като си експерт по незнам какво си,изглежда целта ти е постигната-да те забележи някой,да оцени положително мнението ти и ако е рекъл господ,може и да захлебиш нещо.
  • 49 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 0 Отговор
    АМА СИ И ВЕРВАШ ЩОТО НАС НЕМА ДА ЗАБЛУДИШ
  • 50 Хинин

    3 0 Отговор
    Точно на време за далавери!!нефтохим се продава
  • 51 Гото

    7 0 Отговор
    Интересно,дали Асен Василев,ще си вземе парите от енергийните дружества....някак замълчаха...!:-))))
  • 52 Надяват се глупаците!

    6 0 Отговор
    Истински отговорните първо претеглят, премислят, оглеждат едно нещо по няколко пъти от всички страни преди да предприемат някакви конкретни действия!
  • 53 Небинарен евроатлантик

    7 1 Отговор
    За няколко дни дизела стана от 2,43 на 2,63. И да се надяваш и да не вече се отразява.
  • 54 Аз празнувам 3ти Март

    8 1 Отговор
    Проблема с горивата ще се реши когато всички евро-атлантици станат на изкопаеми горива
  • 55 Ал Тъпоне

    2 1 Отговор
    Продължавайте да се надявате! Надеждата крепи човека, но и цените на горивата в случая!
  • 56 Хиби

    2 3 Отговор
    Кой гледа сметките, важно е да не ни облъчват с руска пропаганда!
  • 57 браво бе

    1 0 Отговор
    тоя що говори глупости като не си вярва
  • 58 Гръч

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изгонете Лукойл":

    Нека първо американците да ги изгонят от техния бизнес
  • 59 да ама

    1 0 Отговор
    търговците са преди новините за увеличение и после ако ги намалят цените на петролните продукти ще продават пак с увеличение три месеца защото са им ги доставили на скъпите цени нафтата и бензиня,който е в слладовете им!ура, ура, ура!
  • 60 ааа

    0 0 Отговор
    Надеждата крепи човека и последна умира. С надежди нищо не се върши. Във Вас е хляба и ножа. Направете го така че народа да страда. В противен случй нищо не става от ВАС политици! Не желая да плащам грешките ВИ!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сипиро

    5 0 Отговор
    Боклуци ,продажници и лакеи на посолствоТО ,незнам на какво се надявате,но вече всички цени на горивата по бензиностанциите тръгнаха нагоре.
    Само за ден цената на прппан бутана скочи с 30 стотинки.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Естествен Интелект

    4 0 Отговор
    А ако се отрази - кой ще го отнесе?
  • 65 Тапа Нар

    4 0 Отговор
    Ох милите те. 30 години караме на надежди. Закриваааааааай
  • 66 Просто

    3 0 Отговор
    Тук в Германия бензина е 1,90 евро и дизела 1,70 а сега го завъртете в лева и вижте бъдещите цени на горивата...
  • 67 позеленял

    2 0 Отговор
    като чуя за ; ;пазарна икономика; получавам някакви спазми в дясната ръка , пръстите сами започват да се свиват
  • 68 Редник

    2 0 Отговор
    Всички тези статии за Лукойл целят да ни излъжат, защото всичко става все по скъпо и скъпо. Махайте се продажници и ни оставете да си живеем мирно и тихо. Не ви щем неолибералните ценности.
  • 69 Някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Шулц":

    Не ние а големия "брат",защото знае,че Черно море е цялото склад за горива.Огромен склад.
  • 70 СЗО

    2 0 Отговор
    На приказки всичко е топ. А когато стане белята се оказва че държавата е разграден двор.. и после виновни няма
  • 71 БгТопИдиот🇧🇬

    0 1 Отговор
    Скачахте ли 89 за дермокрация и свободен пазар,скачахте !!!

    Е трайте сега и си плащайте на кирчовците !!!

    И пак одете за гъби !!!

    Коментиран от #72

  • 72 Естествен Интелект

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Скачах, даже и с талпи посрещах ченгетата... А няма по-ценен от стрелян войник...Вече знае какво да прави!