Last news in Fakti

8 Август, 2023 10:01 946 0

Означава ли край на политическата кариера на Имран Хан осъждането му за корупция?

  • имран хан-
  • пакистан-
  • лахор

Хан беше арестуван още в събота, след като съдът му наложи тригодишна присъда затвор за корупция, което може да сложи край на бъдещето му в политиката

Означава ли край на политическата кариера на Имран Хан осъждането му за корупция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият пакистански премиер Имран Хан бе осъден в събота на три години затвор за незаконна продажба на подаръци, които е получил в качеството си на държавник. Според правни експерти осъждане по делото означава, че Хан няма да може да се яви като кандидат на тазгодишните парламентарни избори в Пакистан.

Партията на Хан „Движение за справедливост“ заяви, че вече е обжалвала присъдата пред пакистанския Върховен съд.

Обвинен, че е получавал, когато е бил на власт, подаръци, които е декларирал със занижена стойност, а след това препродавал на пълната им цена, Хан твърди, че делото срещу него е политически мотивирано и цели да му попречи да се яви на следващите избори.

Присъдата е постановена по дело, започнало вследствие на разследване на пакистанската избирателна комисия, която предяви на Хан обвинения, че незаконно е продавал тези подаръци по време на премиерския си мандат от 2018 до 2022 г.

Хан беше арестуван още в събота, след като съдът му наложи тригодишна присъда затвор за корупция, което може да сложи край на бъдещето му в политиката.

Съдът постанови, че Хан, който беше свален от власт с вот на недоверие през април 2022 г., но остава водеща опозиционна фигура в страната, е укривал доходите, свързани с продажбата на тези вещи. Полицията действа бързо и отведе бившата крикет звезда от дома му в източния град Лахор в пакистанската столица Исламабад, заяви старшият полицейски служител Али Насир Ризви.

Усилията за вкарване на предизвикващия полемика политик в затвора се увеличиха преди парламентарните избори тази година, тъй като популярността му и голямата му подкрепа, съчетана със способността му да мобилизира огромни тълпи, представляват заплаха за управляващата коалиция и нейните поддръжници от влиятелната пакистанска армия. Военните са последният арбитър в политиката на страната от независимостта ѝ от Великобритания насам, но Хан нееднократно ги е критикувал, посочва Асошиейтед прес.

Хан е осъждал неведнъж, по думите му, „необявеното военно положение“, като каза през юни пред в. „Файненшъл таймс“, че властите ще проведат избори само когато са сигурни, че партията му е сломена“.

За втори път тази година Хан е задържан. Той споделя участта на други бивши пакистански премиери, които са били арестувани и са били обект на съдебно преследване през годините. След отстраняването му от поста срещу него са заведени повече от 150 съдебни дела, включително няколко по обвинения в корупция, тероризъм и подстрекаване на хората към насилие заради окървавените протести след ареста му през май, когато негови привърженици атакуваха правителствени и военни сгради в цялата страна.

Министърката на информацията Мариум Аурангзеб отрече арестът на Хан да има нещо общо с предстоящите избори и заяви, че на Хан са били дадени всички възможности да се защити срещу обвиненията в укриване на доходи.

"Вместо това Имран Хан използва времето, за да забави съдебното производство, и обикаля напред-назад по съдилищата, за да спре това дело", каза тя.

Аурангзеб допълни, че Хан е "доказано виновен за незаконни практики, корупция, укриване на доходи и неправилно деклариране на имущество в данъчните декларации".

Неговият бивш политически секретар Аун Чаудри се разграничи от него, като заяви, че събитията от събота ще спомогнат за политическата стабилност, а външният министър Билавал Бхуто Зардари определи събитията от деня като възмездие за Хан.

Говорителят на „Движението на справедливост“ Рауф Хасан определи процеса за укриване на доходи като "най-лошия в историята и равносилен на убийство на правосъдието".

В Лахор група адвокати, подкрепящи Хан, стигнаха до дома му в парка "Заман" и скандираха лозунги в знак на протест срещу присъдата и ареста му. В същия град привърженици на конкурентна политическа партия раздаваха бонбони, за да отпразнуват ареста на бившия премиер, отбелязва АП.

Партията на Хан разпространи негово видеообръщение, в което се вижда как той е в дома си в Лахор зад бюро, а на заден план се виждат пакистанските знамена и знамето на партията. Не стана ясно веднага кога е направен записът.

Хан е казал на поддръжниците си, че докато обръщението стигне до тях, той вече ще е в затвора и че не трябва да остават спокойно по домовете си.

"Не правя това заради свободата си", казва той и добавя: "Правя го за нацията си, за вас, за бъдещето на вашите деца. Ако не отстоявате правата си, ще живеете живота на роби, а робите нямат живот".

Той призова хората да протестират мирно, докато не защитят правата си, а именно правителство по техен избор чрез гласуване, а "не такова като днешната окупационна власт".

Хан беше преместен в събота вечерта в строго охранявания затвор „Аток“ в провинция Пенджаб, който е известен с тежките си условия. Сред затворниците в него има осъдени екстремисти, които очакват съдебен процес.

Хан е седмият бивш премиер на Пакистан, който е арестуван. Зулфикар Али Бхуто е арестуван и обесен през 1979 г. Братът на настоящия министър-председател Шахбаз Шариф, Наваз Шариф, който също е бил министър-председател, е арестуван няколко пъти по обвинения в корупция.

„Виждали сме подобни прецеденти в миналото срещу политици и това не проработи“, каза базираната в Карачи анализаторка Хума Бакай и добави: „Във всеки случай популярността на Имран Хан получи тласък. Подкрепата за него само ще нарасне. Той има значителни шансове да обжалва присъдата в апелативните съдилища“.

Адвокатите Хан обаче не успяха да се свържат с него вчера, след като той прекара нощта в затвор близо до столицата след задържането му в събота по обвинения в корупция, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс. Осъдителната присъда вероятно ще означава, че Хан ще бъде лишен от правото да участва в национални избори.

"Затворът "Аток" е забранена зона за юридическия му екип", заяви Наим Хайдер Панджота, говорител на Хан по правни въпроси, и добави, че адвокатите на бившия премиер не са могли дори да му занесат храна или да организират подписването на документи.

Пакистанската министърка на информацията Мариум Аурангзеб препрати молбата за коментар относно достъпа на Хан до адвокатите му към провинциалните власти в Пенджаб, където се намира затворът. Отделът за информация в Пенджаб обаче не бе намерен за коментар, отбелязва Ройтерс.

Не е ясно дали Хан днес ще се яви в съда. Арестът е поредният удар, с който бяха отслабени политическите позиции на бившия премиер, след като той влоши отношенията си с влиятелните пакистански военни и се стигна до разцепление на партията му "Движение за справедливост". Реакцията в цялата страна бе до голяма степен спокойна, за разлика от широкоразпространените ожесточени сблъсъци, които обхваната страната след ареста на Хан през май, въпреки вчерашните призиви на неговата партия за мирни протести в цялата страна.

Според министъра на вътрешните работи на Пакистан, Рана Санаула, от май насам са арестувани хиляди съюзници и поддръжници на Хан. Задържани бяха и много депутати, подкрепящи бившия министър-председател, които се дистанцираха от него, а някои от тях дори се оттеглиха от политиката.

Правни експерти посочват, че заради присъдата Хан вероятно ще бъде лишен от правото да участва в политиката за период от пет години, но предвид популярността му в страната това едва ли ще сложи край на политическата му кариера. Пакистанската политика се характеризира с неочаквани обрати, като обвиненията в корупция са нещо обичайно, а бившата звезда на крикета досега винаги е успявал да използва ударите срещу себе си за печелене на още привърженици, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА