Last news in Fakti

10 Август, 2023 06:00 9 679 90

Австрийски бизнесмен: "България е пример за подражание"

  • германия-
  • гюнтер фелингер-
  • австрия-
  • българия-
  • бизнес-
  • бизнесмен-
  • ес-
  • шенген

Австрийският предприемач често посещава страната. Ангажира се също с помощ за приемането на България в Шенген.

Австрийски бизнесмен: "България е пример за подражание" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Фелингер, в социалната мрежа Х (бивша Туитър) Вие написахте: „България е чудесна! Обичам България!“ Това от сърце ли е – или малко преувеличавате?

Фелингер: Това е искреното ми възхищение от напредъка на България, която е една чудно красива страна с прекрасни хора и супер климат. Направо съм въодушевен!

ДВ: А в политическо отношение?

Фелингер: В политическо отношение в момента в София управлява истински прозападно правителство, което желае да проведе истински реформи. Възхищавам се от подкрепата на това правителство за Украйна.

ДВ: Колко дълго бяхте в България, какво видяхте?

Фелингер: Бях само два дни, в Русе и в Пловдив, но това е вече четвъртото ми пътуване до България. Аз съм бизнес-консултант и търся инвеститори в България в областта на стоманената промишленост и на енергетиката. А във връзка с моите политически ангажименти в момента се опитвам да помогна на България за приемането в Шенген. В същото време за мен е много важно България да подкрепи Австрия за членство в НАТО, за което аз силно се застъпвам.

ДВ: Вие писахте в социалните мрежи, че остро протестирате срещу австрийската блокада за приемането на България в Шенген. Бяхте го формулирали така: „България е проевропейска държава. Австрия е проруска. Австрия блокира приемането на България в Шенген. Чии интереси обслужва Австрия?“

Фелингер: Във войната, която Русия води срещу Украйна, България ясно застана на страната на Запада и оказва сериозна подкрепа на Украйна – с боеприпаси, с оръжие и горива. Смятам, че това е много добра кауза. В същото време Австрия се крие зад своя неутралитет и продължава масивно да купува руски газ. Смятам, че тази политика на Австрия е неправилна, страната всъщност би трябвало веднага да прекрати газовите сделки с Русия. България го направи. Тя е най-бедната страна в ЕС, а постигна най-големия напредък за тези година и половина от началото на войната. България е пример за подражание.

ДВ: Специално внимание отделяте на Дунава. Смятате ли, че страните по източното поречие на тази голяма европейска река не получават достатъчно внимание от ЕС и от НАТО, особено сега, на фона на войната?

Фелингер: Абсолютно, точно това мисля. България и Румъния влязоха в ЕС през 2007 година, а в НАТО още през 2004. Ние обаче през тези десетилетия доста сме занемарили грижата си за държавите по източното поречие на Дунав. А сега, по време на тази война, изведнъж установяваме, че пътищата за комуникация с Украйна са много трудни, лоши са както железопътните връзки, така и връзките по Дунава – цялата тази инфраструктура е трябвало да я изградим по солиден начин през тези десетилетия. А не го направихме, макар че от 2014 година вече знаем колко опасно е положението на изток. Това беше гигантски пропуск! Крайно време е сега масивно да се инвестира в инфраструктурата в цялото дунавско пространство, така че на Украйна да могат да се доставят оръжия, а, естествено, в обратна посока да идват доставките с украинско зърно. На Дунав трябва да се гледа и като на военно-стратегическа река, важно е също така Русия да бъде изключена от Дунавската комисия и Дунав да бъде подсигурен като снабдителен път за и от Украйна, военно и логистично.

ДВ: Вие пледирате за повече европейски инвестиции в Северна и в Източна България. Явно смятате, че тези региони изостават икономически.

Фелингер: Според Евростат тези региони са сред най-бедните в ЕС. И те наистина за доста изостанали. София се развива много добре през последните 10-15 години, но тези региони изостават. На европейско равнище е необходимо преразпределяне, за да получат тези региони повече помощ, защото през последните години Европа инвестира твърде малко в инфраструктурата, в енергетиката и в дунавското корабоплаване. За съжаление и Австрия, и Германия проспаха много възможности. Те бяха доста сдържани още за приемането на България и Румъния в ЕС, а после многократно блокираха инвестиционни пакети. Сега най-после нещата постепенно се променят, но има страшно много за наваксване. А нападателната война на Русия срещу Украйна ясно показва колко важно е да се разширят инфраструктурата и транспортните връзки по източното течение на Дунав. Виждаме го във връзка със зърнената криза, с кризата около логистиката. Американски експерти като Бен Ходжис го повтарят вече от десет години, но ние не предприехме нищо. В Румъния нещата са по-добре, но България изостава. В България транспортните връзки запад-изток са добри, но връзките север-юг наистина са много лоши. Пътуването от Пловдив до Русе е както преди 30 години – това не е ОК.

ДВ: Г-н Фелингер, знам, че се занимавате с тази тема: в България в момента се води разгорещена дискусия за паметниците на Съветската армия. Следите ли я? Каква е практиката в други държави от бившия Източен блок?

Фелингер: Моето мнение е еднозначно: всички съветски паметници трябва да отидат в музея. Да се демонтират и да бъдат инсталирани в специални музейни пространства, посветени на престъпленията на комунизма в Източна Европа. На тези паметници мястото не им е в центъра на градовете. (Това важи и за Виена, впрочем.) Разбира се, в България има и много паметници от времето на руската освободителна война през 1877-1878 година, които трябва да бъдат запазени. Важно е да се направи тази разлика между Освобождението през 1878 и съветската окупация след 1944-1945. На съветските паметници мястото им е в музея, където на младите хора да се обяснява както защо СССР спечели войната, така и какви престъпления извърши след това. Трябват истински обяснения, различни от някогашния съветски наратив. Сега ние имаме нужда от един общоевропейски наратив, който да обяснява, че наистина тогава е бил победен фашизмът, но после в продължение на повече от 40 години тези държави са били плячка на Съветския съюз. Под съветска окупация две поколения българи бяха лишени от възможността да работят и живеят в благоденствие, да пътуват, да водят нормален живот. Всичко това трябва ясно да се документира и представи на всички нови поколения. Ще го кажа пак: време е да се надживее съветския и сталинисткия разказ за онези времена.

С Гюнтер Фелингер, който е и председател на Австрийския комитет за разширяването на НАТО, разговаря Александър Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ала бала

    34 18 Отговор
    Каза кирчо
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какво

    31 11 Отговор
    да каже човека ? Бизнес и дипломация !
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    20 12 Отговор
    АВСТРИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА КАТАРСКИТЕ ШЕЙХОВЕ :)(
  • 6 к6в8

    37 16 Отговор
    Платили са му нашите , ама по-добре да бяха платили на някой да защитава бълг. позиция за РСМ, както правят макетата , а те пак за себе си, така правителството само си се хвали .
  • 7 много вероятно

    32 13 Отговор
    да е одрал аборигените със удобна сделка , но е сигурно че астрийците ни мразят , не че сме им виновни с нещо а от пропагандни версии бълвани от всички медии
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 жалък и смешен

    24 20 Отговор
    тоз “бизнесмен” явно е от наще бизнесмени за да говори такива глупости !!!
  • 10 нннн

    32 19 Отговор
    Ей че глупости! Това платена реклама на интимната коалиция ли е? На най- гнусното и вредно управние през целия ,,демократичен" период.
  • 11 Аз съм от ссср

    30 20 Отговор
    Тази е доста заблуден човечец.България се отказа от руският газ и сега плащаме тройно,цените се вдигат на всичко а сме най бедната държава във ЕС,хората мизерстват и този че им каже че са за подражание или е луд или дрогиран.
  • 12 Проблясък

    34 11 Отговор
    Като сме пример за подражание, изравнете си стандарта на живот с нашия!Какво чакате?
    Как добре ще се чувствате с 300 евро пенсия и 650 евро заплата.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Хъхъ

    26 29 Отговор
    Добре го е казал човека, само малограмотните руски кратуни в България не го възприемат !
    Толкова щети ви е нанесъл комунизъма че още не го проумявате, а колко хиляди Българи бяха избити като врагове на народа а ?
  • 14 Хаха

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Проблясък":

    Те тези неща стават с икономика, търговия и бизнес бе момче. Хайде мислете с главите, ти какво мислиш че някой ще ти дава пари на готово ли за са си живуркаш …

    Коментиран от #23

  • 15 Българските турци

    32 14 Отговор

    До коментар #12 от "Проблясък":

    Това са пипалата на западния колониализъм !...Така приятно галят и гъделичкат жертвите си преди да ги обвият и залепят смукалата си ! "Когато белият човек дойде при нас в Африка имаше в ръката си Библия и говореше сладко и приспивно,а ние държахме земите си !...Когато се събудихме ... ние държахме Библията,а те земите ни" !!! ...

    Коментиран от #21

  • 16 Махатма

    15 8 Отговор
    И,защо ли толкоз му харесва ?Сигурно,защото е много,мнооого послушна.
  • 17 Верно ли ?

    31 7 Отговор
    Така се говори за роба,да се мисли,че е фактор на полето с тръстиката.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тома

    11 11 Отговор
    На този му личи че бате му бойко го е возил с 200
  • 20 Боклуците на Боклука

    12 9 Отговор
    Този не е с акъла си или е Корумпиран.
  • 21 Якото турско "съжителство"

    11 11 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Точно пък от вашата уста звучи доста лицемерно, след като и вие сте правили същото.

    "Когато османският човек дойде при нас на Балканите имаше в ръката си Корана и не говореше а избиваше,а ние държахме земите си !...Повечето от нас не се събудиха ... като държахме Библията,а те земите ни" !!! ...

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Дедо ви...

    12 9 Отговор
    Проба-грешка: Парламентът и кабинетът се дънят по всички линии, колко ли ще ни струва провала!?!?!?
  • 23 Проблясък

    17 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Смяташ ли,че българина не го е свъртало да построи всички язовири заводи,планински хижи,пътища,болници и цели градове за четиридесет години,а сега го мързи да прави икономика,бизнес търговия и чака наготово?
  • 24 Българските турци

    7 13 Отговор

    До коментар #21 от "Якото турско "съжителство"":

    Когато ние сме дошли на балканите не е имало колониализъм и геноцид ! Всичко това е европейски патент!!! Ние сме дошли с цел "Фетих" = разширяване на земите със класическия за ония времена метод !!! Ако беше европейският метод ...нито аз щях да ти обяснявам всичко това на български , нито ти щеше да ме разбираш и се самоопределяш като българин само след две три поколения !!!

    Коментиран от #28, #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дядо Гъдю

    12 8 Отговор

    До коментар #21 от "Якото турско "съжителство"":

    Не е правилен примерът Ви.
    Завладяването на българските земи става с огън и меч и съпротивата на разпокъсаните ни княжества трае между 55 и 82 години.Османците никога не са твърдели,че,,сме братя" и никога не са предлагали исляма като разменна монета.Това е война,която ние губим,а Европа търгува през това време с Империята,не я смята за заплаха и не ни смята за хора,защото сме Източноправославни.До момента,когато вижда войските и пред Виена.
    Човекът ти е дал пример,от който е нужно да си извлечеш поука.Или по-добре гледай филма,от който е тази реплика.
    Заплахата не е много по- различна.Получаваме интернет,правото да работим навсякъде в Европа и свободата да си изберем посолствоТо,което да ни хвали колко сме демократични.
    В замяна сме си дали златото на съхранение при тях,златото под краката ни,контролът върху енергетиката ни и земите си нанато.
    Чувал си многократно репликата на генерали оталиан-са:,,Ние ще защитим всеки инч от териториятананато",нали? И нито веднъж изречението:,,Ние ще защитим всеки един гражданин на тези територии.Защо ли?

    Коментиран от #31, #32, #86

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Якото турско "съжителство"

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Ах, така ли, та ти самият противоречиш на Корана. Не е имало колониализъм, а грабежи, не е имало геноцид, а избиване на друговерците. Не е врат, ами шия.
    Дори и не знаеш, че Ислямът е стройна и по същество уникална военна доктрина! А Мюсюлманин означава войник в буквалния смисъл, и агресията към друговерците е заложена в основите на исляма. С думи прости, ако мюсюлманинът чуе гласът на Аллах/разбирай които и да е/, да го призовава в свещена война, това за него е повиквателна от военното окръжие.
    Източникът на омраза и насилие над неверниците в Корана :
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
    „Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23).
    „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26)сура „Нух”

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Якото турско "съжителство"

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Дядо Гъдю":

    "Османците ... никога не са предлагали исляма като разменна монета."
    Това не е вярно. Пример:
    Ени чарст вото, насилствената или доброволно за изгода исля миза ция/помо хамедан чване/

    Другото не е нужно да ми го пишеш, аз примера го разбирам много добре и съм обяснил от кои уста звучи лицемерно.
  • 33 Българските турци

    7 7 Отговор

    До коментар #30 от "Якото турско "съжителство"":

    Българинът е туркофоб и е закодиран до последната клетка на мозъка си със завист и злоба към всичко турско . Надъхани са с фобията че "България ще се превърне в бедна провинция на Турция,и не е изключено също Турция да си присвои и територии" !?...Турция не е враг на Бг ! Защо да навлизат турци в страна от НАТО,когато безтуй са там !...И какво толкова ценно, което турците го нямат , има там, че да си струва риска ?!..
    Знаете ли ,че по улиците на Истанбул се говори на 72 езика вече най малко от 2 хилядолетия ?...Чували ли сте ,че това с нещо да е променяло ежедневието в Турция или видяли ли сте някой да се безпокои от българския ви в Одрин и Лозенград ?!...
    Знам че тази платформа е свободна и че всеки разтяга както му е изгодно , но позволете да възразя !... Под въздействието на пропаганда и художествена литература тука се лансира абсурдна омраза и ксенофобия ! Колкото и толерантно да се мъчи човек да възрази, толкова арогантността надделява !... Лансираната кауза е справедлива и правилна , а тия които са отсреща са сатани,зверове,мародери , паплач !!! Не е ли много плоско и хлъзгаво ?!!...

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Якото турско "съжителство"

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Ако българина е туркофоб, смятай гърка или арменеца какъв е! Никой народ около Турция не е станал туркофоб от злоба, миналото ги е направило такива. Не хвърляй още кал там където сте почернили животи.
    И не сме надъхани с фобия, а с реалността, като-
    Доктрината “Тургут Йозал”- Турция да възроди господството си, с така мечтания "Дунавски вилает" от времето на турското робство, обхващащ границите на съвременна България, като част от бъдеща Велика Турция..!
    Книгата на Ахмет Давутоглу „Стратегическа Дълбочина“, която засяга България, Балканите и не само?!
    По ранните речи на Ердоган в които открито говори за Неоосманизма - ( теза, че османските времена са били благодатни за Балканите)
    Това са реални думи казани и писани не от кой да е, а от висши турски политици.
    Турция е главната опасност за България поради самия факт на своето съществуване като наш комшия. В нея са вплетени в неразривен възел исторически осцилации и географски реалности, които са наша, българска съдба. За съжаление тази съдба е кървава, жестока и неизгладима !
    П.П.
    От нямане какво да кажеш, измести темата. За Балканската история мога да приказвам много - това ми е слабост и хоби.

    Коментиран от #37

  • 35 измекяр соросоиден

    4 3 Отговор
    "..красива страна с прекрасни хора и супер климат. Направо съм въодушевен! "

    Кво си говориш ! Най чистия въздух , нито едно предприятие няма за да я замърсява , всички ходят по 2 пъти на почивка в годината , дори и софиянци могат да си го позволят . Уникална държава с завиден стандарт на живот , пенсионерите хвърлят пари от етажите защото не знаят какво да ги правят , работниците всички минаха на 4 дневна работна седмица с по 2 часа труд на ден поради същата причина . Да не говорим пък за приходите от лихви...........
  • 36 соломон напасания

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Май с отговора под твоя пост скоро едва ли ще умничиш така открито . С това какво има България което нямат другите искаш да принизиш страната ни ли ? Толкова ли си объл че не можеш да прецениш какво има България ?

    Коментиран от #39

  • 37 Българските турци

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "Якото турско "съжителство"":

    Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата ( ХЪБът ) е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Чака само някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високоскоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Якото турско "съжителство"

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Българските турци":

    В своя реч на 16 октомври 2009 г. в Сараево турският външен министър Давутоглу заяви: „Ние искаме едни нови Балкани, основани на политически ценности, икономическа взаимозависимост и културна хармония. Такива бяха Балканите при Османската империя. Ние ще възстановим тези Балкани. Хората наричат това „неоосманизъм“. Аз не говоря за Османската империя като външнополитически проблем. Аз акцентирам на Османското наследство. Османската епоха на Балканите е история на успеха. Сега тя трябва да се върне отново.“

    Или не разбираш или не знаеш, или се правиш на разсеян. Турският елит не иска да сме добри комшии, а да владеят и командват.

    Коментиран от #43

  • 39 Българските турци

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "соломон напасания":

    Защо да ти принизявам страната която е и моята родина, от където бях прогонен по унизителен начин преди години !... Вие сами се принизявате с робските си комплекси ! Омразата ви е опиумът който ви размътва мозъка ! А имахте един прекрасно композиран влак в който си пътувахме заедно... нали ?!...Ние на полето и цеховете на заводите,вие началници,шефове и директори !...Ние Строяхме за Родината в Строителни войски в ЖП войски и КЕЧа,вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА !... Вие във ВУЗ ове , ние в МТУ,СПТУ или най много някой техникум !...Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това!...И винаги за всичко веднага намирате виновни за българската несполука!....И пишете ли пишете ... "Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!! ... Всичко онова завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм. След това започнаха годините на "Великия преход" в България, който до ден днешен "бодро и мощно" продължава !...И онази тоталитарна буржоазия дори след 50 години е все още на власт!...А докато те са там всичките ви "преходи" и "промени" са илюзия !...

    Коментиран от #41

  • 40 Якото турско "съжителство"

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Българските турци":

    И престани с тези обвинения за омраза жлъч и злоба.
    - Каква туркофобия и омраза има към турците те гони, когато към момента в Православна България има към 1460 мохамедански храма, въпреки пет вековния тормоз. По броя на християнското и мохамеданското население у нас, според последното преброяване, на всеки 2700 християни се пада по една черква, а на всеки 2700 мохамедани се разпределят по 3 джамии. В Турция на всеки 30 000 човека се разрешава по една джамия.
    - Каква омраза има към турците, когато тези символи (джамиите) на петвековния ни поробител се извисяват в центровете на толкова български села и градове! Още повече,че има от тях строени върху църкви.
    - Каква омраза има към турците, когато на турците (определящи се като такива тук), бе позволено да имат политическа партия и участват в управлението на страната.
    - Каква омраза има към турците, когато против конституцията ни се излъчват турски новини по БНТ?
    - Каква омраза има към турците, когато в България върнаха и е позволено носенето на мюсюлмански имена? Макар че, ни е добре известно, че според турските закони в Турция, всеки турски гражданин е турчин и трябва да носи турска фамилия.
    - Кажи, какво друго(освен да зачеркнем историята си) трябва да направим, за да няма омраза към турците?
    - Кажи, няма ли нещо турците, което трябва да направят, за да няма омраза към турците, м?

    Коментиран от #49

  • 41 Якото турско "съжителство"

    10 5 Отговор

    До коментар #39 от "Българските турци":

    Недей да лъжеш, никой не ви е гонил. Сменихме имената ви ( както Турция прави и до днес с българските фамилии), отвориха границите, и се юрнахте.

    Изгонени и избити бяха Тракийските българи.

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Якото турско "съжителство"":

    Днес границите са отворени до дъно , но няма юрнали се турци към Турция ! Не знам кой от двама ни лъже, но това което аз и моето семейство е преживяло категорично не е лъжа и аз мога да го докажа на живо пред всички Европейски и световни юридически инстанции от Хага до Хелзинки ...Не като твоите неподплатени пропагандни обвинения без никакво хронологично и архивно документиране !

    Коментиран от #46

  • 43 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #38 от "Якото турско "съжителство"":

    Какво ми цитираш политически аутсайери и западни марионетки като Ахмет Даутоглу или кукли като Кълъчдароглу , които са подготвени и подставени провокатори на запада в Турция !
    Спомнете си какви заплахи отправяше евроатлантическият опозиционен кандидат за президент на Турция от Кърджали и как и какво говореше Чаушоглу в Шумен !...

    Коментиран от #47

  • 44 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Якото турско "съжителство"":

    Криви и злобни глави като вас могат да юрнат турците този път към Европейските съдилища за да направят онова, което се мъчите на предотвратите години наред с продажното мулташко сдружение от нагли агенти и доносчици наименувано от ДС с гръмкото име Движение за Права и свободи !...Недейте да ни мислите за толкова "обли" че да не можем да се организираме така че навсякъде да гръмне общественно мнение против България и българите !...Между турци и българи никога не е имало вражда за да се говори за мир в България !...Това е била политическата еквилибристика на тогавашни закостенели демагози в турската и българската политка , от която се възползвали ДПС и техните създатели !... От ДПС имаха нужда българите...а не турците в България , нито пък турците в Турция !!! Ние не сме правили сепаратизъм ... а можехме ли ?!... Ние не сме пипали оръжие ... можехме ли ?!...Турска партия ,мир в България, автономия и т. н. са все продукти на ония с гузна съвест в България !!!...И днес в Турция и в турското политическо обществено мнение не се гледа с добро око на онези които вие наричате турска или протурска партия, които всъщност не правят нищо полезно нито за своите избиратели , нито за България , нито за българо - турските взаимоотношения !!...Те вс още са ви нужни и ще са ви нужни винаги докато сте в ЕС и в обсега на ценностната им интеграцията !!!

    Коментиран от #48

  • 45 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    М-да,България е земен рай и мечта за всички западни експлоататори,грабители на природни богатства,рушители на всичко създадено досега в страната,концесионери при нулеви концесионни ставки,откупвачи на предприятия-златни кокошки да един доллар.Излиза че ний сме по-долу от ония нигъри,дето изгониха френските колонизатори и се изплезиха на баба Виктория Нюланд,която замалко да извади пичията с пирожки и да почерпи и да измамии нигърите като украинци или пък българи.
  • 46 Якото турско "съжителство"

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Българските турци":

    Точно, границите са отворени и няма юрнати, защото не сте гонени. Тогава при "Голямата екскурзия" такива като вас си мислеха от пропагандата, че там е раят, но видяха добре"гостоприемството" и половината се върнаха.

    Как гоненият и тормозен човек ще се върне пак там да го тормозят??
    Защо никой от прогонените тракийски българи не се върна ??
  • 47 Якото турско "съжителство"

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    Аха, добре, турският външен министър Давутоглу - марионетка на чужди сили. Край, точка..
  • 48 Якото турско "съжителство"

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Българските турци":

    Сам си противоречиш, защо тогава всички бъгаро- мюсюлмани( т.н. турци) гласуват за ДПС ??
    И как да не сте пипали оръжие ? Я виж какво е " Терористични актове в България (1984 – 1987).


    ..най ми е смешно когато представители на пет вековен геноцид и робство, да се изкарват жертви. Уникално и нагло.
  • 49 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Якото турско "съжителство"":

    - Следите от ударите на "възродителната" брадва по дънера на родовото ми дърво не могат да ги заличат никакви амнистии и политически извинения или реабилитации !

    - От новините по турски по БНТ турците в България нямат абсолютно никаква нужда ! Те са пошло тоталитарно гримиране за пред камерите на Европейската "демокрация"!

    - Позволената политическа партия която участва в управлението на страната най дълго от всички партии в България е пародия на Партия от родоизменници, които служат за параван пред позозора на българите !...Това ,че се мъчите да ги лансирате за партия "зад която стои Турция" е показател за вашата малоазиатска параноя, която ви надъхват всичките ви минали и сегашни покровители !...А всъщност са божият бич за вас !... затова гласуват турците за тях !...

    - Допуснали сте пипалата на саудитския вахабизъм сред помаците в Родпите и сега сте тръгнали да обвинявате турците и Турция за това ! Слепотата причинена от комунистическия атеизъм е причина българите да ходят на черква само на Великден и по погребения ! Същото важи и за турците в България ! Статистиката ти е за забулване на истината за религиите в България !

    - Злобата и омразата са присъщи на лузърите и комплексираните расисти ! Нормалният българин няма никаква разлика от един нормален турчин !
  • 50 Българските турци

    3 2 Отговор
    Всички страни от Балканите и Източна Европа имат етнически търкания един с друг ! Наличието на "Варшавският пакт" възпираше ескалацията на тези търкания между членовете на пакта и позволяваше агресивност срещу страни извън социалистическия пакт! Ярък пример бяха НРБ и РТ !...Днес и двете страни са в НАТО но търканията се ескалират паралелно с нарастването на ултра дясната политическа вълна в Европа ! Думата ми е към всички криви глави....НАТО се интересува само от територията на членките си и не им пука какво население живее по тия територии ! Така че , тия които мислят че изпод мишниците и изпод чадъра на НАТО пак ще могат да лаят по нещо и някого не им гарантира безопасност !
  • 51 Якото турско "съжителство"

    3 4 Отговор
    Много си заблуден. Обикновените турци като хора не пречат на добрите комшийски взаимоотношения, а исляма. Религията ви е агресивна и не търпи друговерци.

    Думата „ислям“ означава подчинение. Не само в смисъла на подчинение на Аллах, но и в смисъла на налагането на всеки да се подчини на принципите на исляма.
    Характерна за исляма е и враждебността към другите религии,както казва пророкът Мохамед - „В лоното на исляма народности няма”, „Братя са само едноверците”, „Колективните права са дадени от Всевишния на мюсюлманската общност...”, което не е присъщо на християнството, будизма, индуизма или юдаизма.
    Пример е самата Турция - при създаването си като държава в началото на миналия век наличието на християни е било над 20%. Днес тях ги няма,изчезнаха, Турция е 99% мюсюлмани.

    Проблемът днес в България идва от това, че ние в началото на миналия век не направихме като вас - етническо и религиозно прочистване. За тази наша тъпа благородна постъпка си плащаме и страдаме до днес.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Якото турско "съжителство"":

    Хората които проповядват ислямската религия ги наричат МЮСЛЮМАНИ !
    Всички българи пишат и изговарят думичката както Тодор Живков я изговаряше с прословутия си акцент по време на възродителния процес.Хора които не знаят как се пише мюслюмани са неграмотни атеисти и не знаят нищо за религия !
    Ако беше поне малко проучил религиите щеше да знаеш, че мюслюманите публичо заявяват със съдържанието на свещената си книга Корана "че признават всички останали религии чиито вярващи не са "неверници"!
    Религиите със свещени книги с божии слова (свещени текстове, спуснати от бог на земята) са само три !
    Коранът колкото е свещена книга толкова е и справочник за живот със справедливост и с милосърдие, без извращения и без заложената генетична корист и кръвожадност!...Това което ти се опитваш да ми проповядваш тука, са цитати от Устава на терористичната американска сглобка наречена "Ислямска държава" която няма нищо общо с Корана и Ислямската религия !...Турският Аскер е най върлият враг на ИД и е нанесла най унищожителните удари върху тях и върху ПКК !

    Коментиран от #54

  • 53 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Якото турско "съжителство"":

    Религиите не са догми и не е необходимо хората да им козируват !...Те са пътеводители в земния живот на битието на човека ! Всеки се бори със своя Мефистофел ... търси утеха в скута на своята Маргарита и се мъчи да вразуми лудоста на мислите си или да успокои беса на чувствата си в хаоса на лабиринта на земния живот ! Едни се възнасят към светлината му с вярата си...други затъват с тежестта на греховете си в гнета на блатото му и който е само един миг между едно мощно проплакване и отпихване с последен дъх ! ...Никой не знае къде е бил преди да проплаче и къде ще бъде след последния си дъх !!!
    Правилният път е стремежът на всичко живо сътворено с безпогрешен порядък във вселената ни ! Безспорно, истината на Всевишния е неоспорима...Светлината и е отправена към всички ни през прозорците и книгите на всички религии ! Но колко са тия които отправят взор към тази истина?...От момента когато Каин уби Авел ,користта и злобата са с хората и лъчите на всевишната истина за съжаление се прекарват през злобни призми и се отразяват в криви огледала!... В името на тия "субективни и измамни" истини от векове се лее човешка кръв! Всеки влачи своя "кръст" към своята Голгота!...Bсички сме на изпит в този свят и когато се явим пред съда на Всевишния няма да има никакво значение от кой прозорец и през коя книга сме отправили взор към ИСТИНАТА му!...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българските турци

    2 2 Отговор
    Всеки е свободен да тълкува по своему написаното в книгата, но няма право да променя нищо от написаното ! Само оригиналният арабски шрифт се смята за автентичен а всички преводи са само думи тълкувани на съответен език и не носят качество на автентичност ! Има преводи които са обявени за много близки до автентичния Коран и се използват от хората невладеещи арабски език !
    Враговете на Исляма от векове насам търсят пукнатини в смисъла на думите отразени в оригинала на Корана ? Бъдете сигурни , ако бяха открили дори микроскопична жилка, отдавна щяха да линчуват Ислямската религия ! Безпомощни са !... И в отчаянието на тази си безпомощност днес могат само да горят книги с копия на Корана !...

    Коментиран от #59

  • 58 Българските турци

    1 2 Отговор
    Блез Паскал на 25 години вече е направил всичко онова с което днес целият свят го знае...а това което не знае е че през осемте години до края на живота си е насочил целия си потенциал за да докаже математически че "Има Бог" !!!
  • 59 Якото турско "съжителство"

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Българските турци":

    Не е до тълкуване, а до точен превод от Корана на турски.
    Явно не си познавате религията изцяло. Но както казах- гумата взе да трие. А доказателствата са в цитатите.
    Лек ден!

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Якото турско "съжителство"

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Българските турци":

    Добре известно е, че в "Корана има 206 възхвали на войната, насилието и проклинанието, 25 абзаца, които заповядват да се убиват неверниците и 2 по-конкретни нареждания да се режат глави". Реки от кръв се леят в хадисите - хилядите кратки свидетелства за думите и делата на пророка, които са неделима част от ислямската догма.

    Колкото неточни преводи да има , объркването да е максимум 1-2 %, което е нищо. Това с неточните преводи е глупост и не знам кой ще повярва.
    Бих искал да цитирам дословно по стр. и глава, но трият, за да разбереш - защо е била толкова тежка и кървава робията в Осм.империя.

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 реставрация 60

    0 0 Отговор
    60 Българските турци

    0 0 ОТГОВОР
    До коментар 59 от "Якото турско "съжителство"":

    Коранът няма точен превод на никой друг език на земята ! Затуй от джамиите призивът е на арабски и всички ритуални молитви се произнасят на арабски и се чете по специални препинателни знаци от арабската граматика които определят интонацията на прочитта по уникален за Корана начин ! Никой не проповядва и не чете призива за молитва от минаретата на своя език !
    14:54 11.08.2023
  • 70 Българските турци

    0 1 Отговор
    Има много такива , вклинили се с омраза или от любопитсво в Корана , които са излезли чистопробни мюслюмани от там !... Жак Ив Кусто ; Лев Николаевич Толстой ; Кет Стивънс..........

    Коментиран от #72, #73

  • 71 Българските турци

    0 1 Отговор
    Толерирате явна враждебност към религия и ислямофобични тълкувания , а триете напълно логично и толерантно възражение ! ? Не е ли странно за елитен Европейски медиен орган ?!...
  • 72 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Българските турци":

    Трият мен, защото разкривам и публикувам бруталната реалност непозната за повечето хора.

    Коментиран от #74

  • 73 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Българските турци":

    И сега аз какво? Трябва да ти покажа кои от омраза или любопитство са минали под християнството?! Това е смешно.
    Тук показвам самата догма на исляма, а не за милионите мирни и културни мюсюлмани. Догмата е това, което ражда днес джи хади сти, а в миналото бруталността в ОИ. Когато младият мюсюлманин от мирно семейство изпадне в житейска криза, гняв и отчаяние, той често се обръща именно към догмата. А тя му препоръчва да умре в бой за Аллах.
    Докато другите религии използуват мисионерството, убеждението, доверието, човеколюбието, любовта като средства за привличане, в мохамеданството основният подход към „покоряване“ /ислям/ е физическата принуда. Не може да си езичник, не може и да си друговерец освен мохамеданин! Твоят единствен господар е Ал лах, чийто пророк е Моха мед! Ако не приемеш това, ти си не вер ник , твоят живот няма стойност... и може да бъде отнеман по всяко време и дори без повод…
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 реставрация 74

    0 0 Отговор
    74 Българските турци

    0 0 ОТГОВОР
    До коментар 72 от "Якото турско "съжителство"":

    Това което пишете тук не е "бруталната реалност непозната за повечето хора" а е чиста ислямофобия надъхана с омраза към вяра ,която не я познавате и я тълкувате през ъгъла на своята призма и своя мироглед ! Знам че тази платформа е свободна и че тук всеки разтяга както му е изгодно... но позволете да възразя !.. Попаднали под въздействието на пропагандна литература тука лансирате абсурдна омраза и ксенофобия ! Колкото и толерантно да се мъчи човек да възрази, толкова арогантността надделява !..Никой няма право да натяква своето мнение и своя възглед на други по въпроси по които не притжава дори елементарна гражданска компетентност !...Ако имахте професионална компетентност въобще нямаше да припарите към такъв позорен спор , в който твоята кауза е справедлива и правилна , а тия които са отсреща са сатани,зверове,мародери , паплач !!! Не е ли много плоско и хлъзгаво ?!!


    16:39 12.08.2023

    Коментиран от #79

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "реставрация 74":

    Неадекватно е да си мюсюлманин и да наричаш писаното в Корана "чиста ислямофобия надъхана с омраза към вяра"

    Уреди от сайта да не трият, да цитирам и разбереш какво е "омраза, жлъч, закани, проклинане и проповядване за..."

    На вас никой до сега не ви е правил анализ и разяснявал какво всъщност е "Ислям" . Не говоря за духовен, а за научен анализ. Знам болката и съчувствам, колкото по-рано прогледнеш, толкова по добре за теб и околните.

    Коментиран от #80

  • 80 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Якото турско "съжителство"":

    Не знам вие какъв Коран четете и цитирате, но в това което аз вярвам и чета и изповядвам няма онова което вие рисувате тук ! Чел съм за обща представа и други свещени книги и задълбочено и смислово съм тълкувал и разнищвал смисъла и причината заради която бог е намерил за нужно да осветли своите раби със словата си в стремежа им да намерят правия път в земния живот който ни е отредил !?... В нито една книга няма омраза , гняв,клетви и бунт срещу бога на друговерци !..."Който убива човек , убива целия свят!"

    Коментиран от #81, #82

  • 81 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българските турци":

    Източникът на омраза и насилие над неверниците в Ко ра на :
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
    „Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23).
    „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26)сура „Нух”
  • 82 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българските турци":

    Проклятието в Ко ра на„…Алл ах проклина“
    „А онези, които не вярват и умират неверници, над тях е проклятието на Аллах и на всички ангели и хора“… /2 :161/
    Няма спасение! Докато Христос съветва „Обичай ближния си“, то проклятието на ислямския Бог е навсякъде.
    „Те са /корейшите/ които купиха заблудата вместо напътствието и мъчението вместо опрощението, и колко настойчиви са пред Огъня.“/2:175/
    Отново заплахата пред неверниците и упрекът, че се оставят да бъдат заблуждавани, вместо напътствани от Аллах и са приели мъчението вместо да получат опрощение.

    "И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не пристъпвайте! Аллах не обича пристъпващите…“ /2:190 /
    Открит призив за насилие! Вярващият който следва пътя на Аллах воюва. Но ако някой оказва съпротива, ако се сражава срещу него, трябва на всяка цена да бъде сразен.
    „И ги убивайте там където ги сварите, и ги прогонете от там… Ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.“ /2:191/

    Коментиран от #83

  • 83 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "Якото турско "съжителство"":

    Кои са неверниците когато в Корана се признават и тачат всички пророци избрани от Бога за да разпространяват слово Божие по земята сред хората ! Избрали сте изречения, които пасват на вашата омраза и не знаете че в сура се развива тема с мисъл и смисъл, а аетите (изреченията) които сте изфилтрирали за да цитирате тук, отделени от мисълта и смисъла на суурата , не отразяват онова което на вас ви се иска да е !...Нямате разлика от неграмотните терористи от Ал каида и неверниците на Идил които нямат нищо общо с Бог и религия а са просто манипулационни марионетки на САЩ и Ционизма на Израел!

    Коментиран от #84

  • 84 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Българските турци":

    Някъде ще се повторя, но както каза има различни преводи, но посланието и целта е същата:
    Характерни за исляма са неистовата вяра и особеното отношение към тези, които изповядват друга религия, към така наречените неверници, към които спадаме и ние и други. В петата сура се заповядва: „О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни!” (5:51) В друга сура се казва: “Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23). Нещо повече, още във втората сура по отношение на неверниците се настоява: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193). Заповядва се: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29).
  • 85 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор
    По време на турското робство налога джизя (или джизие) са плащали безусловно и с покорство всички българи-християни на възраст от 15 до 75 години. Данъкът се е събирал като откуп на друга вяра. Размерът му през ХVІІ век е бил около 20 пари, или половин златен алтън (турска жълтица) на човек годишно, плащането можело да стане и с работа (ангария). После този размер нарастнал няколко пъти. Значи, ако примем, че българското християнско население в Мизия, Тракия и Македония тогава е било 3,5 милиона, можем да пресметнем приблизително, че турците годишно са вземали от българите джизие около 25 тона чисто злато в пари или в труд. Не говорим за другите данъци, за еничерсвото и т.н. В 47-та сура четем категоричното послание: „Когато не повярват – гибел за тях!” (47:8) За неверниците са предвидени мъчения и наказания: „За неверниците има болезнено мъчение.” (58:4), „За неверниците има унизително мъчение.” (58:5). Самите наказания за неверниците са особено жестоки: „Да се отсекат ръцете и нозете им кръстом!” (5:33), т.е. ляв крак и дясна ръка и обратно. „Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници! (8:12) „За неверниците е мъчението на огъня.” (8:14) и др. В сурата „Нух” даже има молитва към Аллах: „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26).
  • 86 Българските турци

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Дядо Гъдю":

    Рядко и изненадващо от време на време тук се срещат логични и умни анализи на хора , които явно изразяват свое лично мнение !..За съжаление обаче , те се губят и се стопяват сред вихъра нa тролско филофобско "надпикаване" !... Моят призив е - Колкото и безсмислено да е , да се пишат смисленни неща посред хаос от разводнена глупост и безсмислици , продължавайте да пишете !... Приятно хубаво е когато виждаш ,че все още съществува разум... нали ?!!...
  • 87 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор
    Ис лям не значи мир, а покорство. Покорство пред Ал лах, разбира се. Самият свят според корана е разделен на две - Дар ел ислям (свят на покорството) и Дар ел харб (свят на войната). В първия живеят мюсюлманите, във втория – неверниците. Неверниците живеят в света на войната, защото те не трябва да бъдат оставяни на мира от мюсюлманите докато или приемат исляма, или започнат да плащат данък на мюсюлманите за правото да изповядват религията си.
    В Корана човечеството е разделено на две групи - човеци (изповядващи исляма, т. е. правоверни) и други (изповядващи различна религия, (т.е. неверници). Съдбата на вярващите в Аллах е обещана - попадат в дженнета (р а я). Останалите сме абонирани за джехеннема (ада). Цитати по страници:

    „Аллах е всеопрощаващ и безкрайно милостив“ (Пчелата 115; виж също: Бакара 173). Но само по отношение на правоверните, на които казва: „Аллах на вас ви желае не затруднение, а облекчение“ (Бакара 185). С неверниците – коренно противоположно – са забранени всякакви роднински ангажименти, приятелства, любовни връзки. „Неверникът е най-лошата сред всички земни твари в подножието на Аллах” (Плячката 55). „Защото неверниците ги очаква болезнено страдание” (Бакара 104; виж също Бакара 24, 39; Пчелата 88; Семейството на Имран 56; Себе 33; Неизбежното 30, 31,32,33; Жените 89,91; Трапезата, 33)
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор
    Битката с неверниците е с категорично очертана цел. „Водете битки с тях, чак… докато вярата на Аллах се разпростре навсякъде” (Бакара 193). „Водете битки с тях, докато не изчезне от Земята всеки смут и раздор, докато не победи изцяло вярата на Аллах” (Плячката 39).

    Убийството на друговерниците разчиства пътя на правилната вяра: „И прокълнати всички до един, да бъдат те хващани и убивани където бъдат заловени” (Племената 61; виж също: Покаянието 5). „Когато там срещнете се вие с такива, които отричат Аллах, режете им главите” (Мохаммед 4).
  • 90 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор
    Няма как да съществува отделен мюсюлмански фундаментализъм, след като самият ислям по генеалогия и предписание е фундаментализъм. Фундаментализъм, заченат и изпълнен с насилие и омраза, отричащ човешките права на друговерците, жените и дори на мюсюлманите, имащи критично отношение към собствената им религия...