Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 13:01 1 558 24

Ниска раждаемост, липса на кадри: Как се справя Япония

  • население-
  • раждаемост-
  • работна ръка-
  • япония-
  • японци-
  • азия

Дефицитът на кадри в Япония става все по-остър, защото раждаемостта е ниска, а обществото застарява

Ниска раждаемост, липса на кадри: Как се справя Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първо се оказа, че в Япония липсват специалисти в болниците и в домовете за възрастни хора. След това строителните и логистичните фирми се оплакаха, че не намират квалифицирани служители. Междувременно се оказа, че няма достатъчно таксиметрови шофьори, машинисти и лесничеи, а също и учители.

В края на януари японското образователно министерство поиска данни от общините за недостигащите учители за новата учебна година, започваща през април. Защото още през 2023 година в 29 от 68-те префектури педагозите вече бяха твърде малко. Миналата година ведомството вложи 500 милиона йени (над три милиона долара), за да стимулира абсолвенти и други кадри да заемат учителските места. Но експертите са на мнение, че работните места най-вече в селските райони ще останат незаети – абсолвентите предпочитат по-добре платените места в градовете.

Моментът е критичен

Населението на Япония застарява и намалява. Демографите смятат, че неблагоприятната тенденция може да бъде преобърната много трудно. В медицината, социалните грижи и транспорта предизвикателствата са изключително големи – това са сферите, които са най-засегнати от недостига на кадри, потвърждава пред ДВ социологът професор Хироши Йошида от университета Тохоку. Вестник „Асахи“ е изчислил, че заради липсата на шофьори на товарни камиони няма да могат да бъдат превозени към 940 милиона тона стоки, а броят на таксиметровите шофьори е намалял с 40 процента от 2009 година досега.

Германският икономист Мартин Шулц посочва пред ДВ, че вече няколко японски правителства са се изправяли пред кадровия проблем. „Правителствата нееднократно отлагаха решаването на проблема, а вместо това се концентрираха предимно над актуалните предизвикателства – като пандемията например“, казва Шулц. Той посочва още, че правителството се е опитвало да стимулира връщането на жените на работа след майчинство, както и професионалния ангажимент на хората, достигнали пенсионна възраст. И това функционирало, но само до известно време. „Броят на хората в трудоспособна възраст между 25 и 65 години в японската икономика постоянно намалява. Сега пенсионерите си взимат пенсиите, а повече жени в трудоспособна възраст за съжаление няма, казва Шулц.

Синдикатите в Япония също бият тревога. А работодателите са принудени да се съгласяват с исканията на служителите за увеличения, тъй като се опасяват, че конкуренцията ще им вземе кадрите.

Регламентирана миграция

Япония опрости миграционните си правила, за да привлече повече квалифицирани кадри отвън – през 2019 година бе въведена система, позволяваща петгодишен престой на ограничен брой специалисти в браншовете с най-голям недостиг на персонал. А определените като „висококвалифицирани“ получиха правото да се установят в Япония трайно. Правителството се надяваше покрай тази мярка в първите пет години в страната да пристигнат 345 000 души. Но в първата година те бяха само 36 000. След избухването на пандемията притокът спря изцяло и сега Япония се стреми да се отвори повече. В началото на февруари правителството обяви, че улеснява миграцията за шофьори на автобуси и таксита, на локомотивни машинисти и на лесничеи.

Изкуствен интелект и роботи

Все пак социологът Йошида не е убеден, че миграцията е единственото решение. „За Япония не е характерно да посреща чужденците с отворени обятия. А на чужденците им е трудно да се справят с японския език“, казва той. Йошида допълва, че привличането на работна ръка от други източноазиатски държави се затруднява от това, че и там раждаемостта спада.

Затова някои дейности ще се извършват все повече от роботи, още повече, че Япония е водеща в тази сфера в световен мащаб, изтъква социологът, визирайки автоматизацията, роботиката и изкуствения интелект. Високите технологии ще намалят търсенето на работна ръка, както и разходите за заплати на фирмите. „Виждаме изключително големи промени в Япония. В много ресторанти междувременно обслужват роботи, като няма индикации, че клиентите не са доволни от това“, обяснява пред ДВ германският икономист Шулц. „Към изкуствения интелект в Япония се проявява все по-голямо разбиране и приемане. Той е точно това, от което има нужда едно застаряващо общество.“

Автор: Джулиан Райъл


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да правят

    18 1 Отговор
    Както в Ес, вкарват си сомали и те ще им вдигнат раждаемоста.

    Коментиран от #4

  • 2 Идея

    14 0 Отговор
    Да им пратим от нашите "мигранти"! Ако не са доволни от тях - може и от циганите да им пратим!
    НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ Е ПОКАЗАТЕЛ ЗА ОБЩЕСТВО С ЦЕЛИ И ЦЕННОСТИ В ГРЕШНА КОНФИГУРАЦИЯ!!!
    ( като нашето, като повечето европейски ...)
  • 3 Като

    15 1 Отговор
    Бях там , разделих японките на два основни вида - такива , които никога няма да спят с чужденец , и такива , които търсят бял ( не какъв е ) чужденец за секс. Дори имат някакви ритуали , които приличат на излизане на лов за бял човек ! Като питаш защо , никога не дават ясен отговор. Започва едно инфантилно хихикане , и отговор , че японците не стават за мъже. Не поясняват защо , и изобщо не са инфантилни. Мисля , че поради големия стрес , японците не им е много до секс. С други раси , освен бялата не общуват , защото ги считат за низши варвари.
  • 4 Емии

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "да правят":

    Да вкарат малко филипинци те раждат като заици
    Миналия месец като бях там по време на отпуската ми всяка 5-та надула корема на улицата
  • 5 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    А в блатницата ботокса ги праща на заколение ватите!

    Коментиран от #7, #9, #22, #23

  • 6 Реконтра

    11 3 Отговор
    Ама нали си построиха капитализма? Все ни ги даваха за пример: японците това, японците онова... Колко работели, колко често поддържали... Пък докато бачкаха за светлото бъдеще изведнъж се оказа, че забравили да се възпроизведат? А междувременно енергоблоковете им все гърмят.
  • 7 Местния Козар

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Блато ти е в главата.....
  • 8 Европеец

    13 0 Отговор
    Не е само в Япония а в целия "демократичен" запад раждаемостта е ниска и за това глобалистите си вкарват брадати "майки с деца" - тях не ги интересуват собствените народи и нации а важното е да има работна ръка за фабриките им. Това че държавите им след време ще станат ислямски халифати също не ги интересува - те винаги могат да си купят някой остров - важното е печалбите им и нищо друго.

    Е могат да стимулират раждаемостта на собствените си граждани с финансиране на младите семейства но това е скъпо и ще намали печалбите им - къде по добре е да вкарат мигранти че те се и въдят повече.

    Коментиран от #16, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иванушка 🇷🇺

    4 1 Отговор
    Японците би трябвали сериозно да се притесняват за потъващите си острови, не за раждаемоста.
    Освен ако не смятат да живеят на салове и бамбукови лодки )))

    Коментиран от #12

  • 11 Иванушка 🇷🇺

    2 3 Отговор
    Оставете ги японците, най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иванушка 🇷🇺

    2 1 Отговор
    Хаха.. това някаква Война на Клонингите ли е ?
    Не знаех че тук има толкоз много любители на Шибарита и други джапански извращения. Дозо аригато 😆😆😆
  • 14 Пюююю

    2 0 Отговор
    Че ний сме ги стигнали японците,бря!
  • 15 По интересното е за бегето

    3 0 Отговор
    Как ше я кара🤣🤣🤣🤣
  • 16 Не е баш така

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Тама добавките за деца са доста прилични.На семейство с 4 деца въобще не им трябва на родителите да работят,за да живеят по-добре оттук при двама работещи родители на средна заплата.Просто на западнячките не им се кара 3-4 пъти бременност,че и да раждат....досадно им е...тиктока,инфлуенсърство прочее туй то,а децата само грижи....
  • 17 Хмммм

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    И кво е значението дали ще финансираш собствените си граждани или чуждоземци за да раждат повече деца,парите са си същите.Разходи се из Лондон например и ще видиш,че има доста африканки,арабки добре облечени с челяд от по 4-5 деца,които никога не са работили и няма защо да работят след като т.нар. "детски" им осигуряват приличен живот.Кой е глупавия?Тия дето раждат и не работят или тия бездетните,които не искат да имат деца бачкат яко и част от данъците им отиват за първите
  • 18 осъзнал се

    2 0 Отговор
    сега японците ли да мислим
  • 19 Ъ?!!!

    3 0 Отговор
    Абе вие какво като вдовици над чужд гроб виете?!!! Не виждате катастрофата ТУКА, В БЪЛГАРИЯ, а сте тръгнали да гледате и обсъждате колко били зле японците.
  • 20 Я гле...

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка 🇷🇺":

    Ти си оная еманация на тъпотията , която две години не можа нищо друго да измисли !
  • 21 Не е лошо

    2 0 Отговор
    населението на земята да намалява, но намаляват точно най-развитите технологично и икономически държави, а се увеличава стремглаво населението в Африка, Азия и Латинска Америка. Тия хора не работят, а гледат да емигрират в ЕС и САЩ основно и дакарат на помощи цял живот единствено раждайки себеподобни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: