Last news in Fakti

5 Септември, 2023 09:00 8 012 48

САМО ВЪВ ФАКТИ: Защо тестовете на КАТ дават фалшиво положителни резултати за дрога…

  • тест-
  • дрога-
  • водач-
  • кат-
  • проба-
  • уред-
  • лента

За водача пък е важно да знае, че не трябва да ЗАХАПВА теста

САМО ВЪВ ФАКТИ: Защо тестовете на КАТ дават фалшиво положителни резултати за дрога… - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли шофьор, приел лекарство, да даде фалшиво положителен тест за наркотици? В последно време темата е все по-актуална, предвид и новите промени в Закона за движение по пътищата. Ако тестът „светне“, оставаш без кола, която ти се конфискува. Ако не е твоя, я плащаш. Сериозно, а. Но ако тестът – защото сега кръвната проба се влачи с месеци, а кабинетът „Денков-Габриел“ се зарече да се разкрият много лаборатории, за да излиза втората проба до седмица, се окаже фалшиво положителен? И изобщо възможно ли е тестът да е фалшиво положителен!?

След поредица от разговори с различни хора, които участват в процеса, изводът е един. Оказва се, че може!

Сами по себе си тестовете, които се използват у нас, са световна практика. Много са точни, ефективни и вършат работа. Въпросът е как се работи с тях.

Какви са тестовете
Сред като се въвежда в КАТ тест за водач за дрога, първите са DrugCheck 3000, произведени от немската фирма „Дрегер“. Тези тестове са петвалентни – хващат пет вида дрога (канабис, хероин, кокаин, амфетамини и метаамфетамини). Те се използват у нас от 2010-а до 2019 година. Определено се оказва, че не са най-добрите. Но още с въвеждането им се откроява един проблем – пътните полицаи започват да хващат все повече водачи, които карат след употреба на дрога. Както ги наричат „бляскавите“, защото очите им буквално „светят“.

От 2019 година КАТ се оборудва с полеви тестове от типа DrugTest 5000, каквито има раздадени на всички районни управления на полицията.

DrugTest 5000 е седемвалентен и обхваща кокаин, опиати, бензодиазепини, канабис, амфетамин, метамфетамин и метадон. Важно уточнение тук, което трябва да се направи, е това, че хората, които приемат бензодиазепини, трябва да бъдат предупредени и от лекарите, които им ги предписват, че НЕ ТРЯБВА ДА КАРАТ КОЛА. Същото важи и за хората, които са на метадонова програма. Но това просто не се прави, така че отговорността си е на човека. Респективно и късметът му дали ще бъде тестван, или не. Много често униформените на пътя са свидетели как зависим от наркотици, който е на метадон, отива с колата си, за да си вземе отпуснатия медикамент.

В този смисъл, следващата стъпка, която от МВР смятат да направят, е да надградят тестовете с такива, които да ловят ЛСД и дизайнерските дроги.

Кога се появява грешка

Свидетели сме на това, че даден тест за наркотици на пътя дава положителен резултат, а след това кръвната проба го отрича. И понеже кръвната проба се смята за по-надеждна, се приема тя. Но във времето, докато излезе кръвната проба, водачът трябва да доказва, че е невинен. Кръвната проба отнема време, а това се оказва голям проблем за шофьора.

Тестът става фалшиво положителен поради една единствена причина – лошо съхранение и грешка от страна на служителя на КАТ при обработката. Тестът е на принципа 1 касета – една проба. За всеки водач, който е тестван, е използвана една касета, която е запечатана. Въпросът е в съхранението на касетата. Ако тя се остави на задната седалка на патрулката, а навън е 35 градуса, на каквито температури сме свидетели, и седи там 1-2 седмици, тази висока температура оказва влияние.

Какво четем в характеристиките към тест DrugTest 5000

Съхранение и годност: Тестовите комплекти се съхраняват при температури от 4 до 30 градуса С, опаковани в оригиналната фолиева опаковка. Не използвайте комплект, чиято опаковка е повредена или пробита. След отваряне на опаковката, тестовият комплект трябва да се използва незабавно. Ако срокът му на годност, който е ясно обозначен върху опаковката, е изтекъл, комплектът не трябва да се използва!

С други думи, ако тестът не се съхранява правилно, ако е изложен дълго време на високи температури, то в самия тест, който е във фолиева опаковка, започват да текат химични процеси. Ако опаковката се отвори пред самия водач или да се даде на самия водач да я отвори, тестът ще е компрометиран.

Грешно поставяне на апарата

Така че СЪХРАНЕНИЕТО е от първостепенно значение. И понеже сме провели достатъчно разговори с хора по темата, за да напишем този материал, е добре да кажем, че има служители на КАТ, при които няма нито един фалшиво положителен тест. Защо? Защото те спазват стриктно правилата за съхранение. В този ред на мисли е добре всички служители на КАТ да им се направи едно опресняващо обучение как се работи с тестовете и как се съхраняват. Също така за осъществяването на добре направена проба е нужно самият апарат да бъде поставен на абсолютно хоризонтална повърхност. А това също често не се прави. Също така с този тест трябва да се работи в един определен температурен режим. Добре е да се избягват открити места, на които слънцето напича, а температурата е много висока.

За водача пък е важно да знае, че не трябва да ЗАХАПВА теста, а само да събира слюнка от устата в продължение на от 1 до 4 минути.

Друго важно уточнение, което трябва да се знае, е това, че при DrugTest 5000 има минимални стойности, под които реагира отрицателно (виж снимката).
СОС – 20
OPI – 20
BZO – 15
THC - (тук са посочени три стойности (25, 10 и 5), които също са в диапазон, който се определя от производителя)
MTD – 20
AMP – 50
MET – 35


Проверката на тестовете
Както вече споменахме, тестовете имат срок на годност. МНОГО Е ВАЖНО ВОДАЧИТЕ ДА ПРОВЕРЯТ ОПАКОВКАТА НА ТЕСТА, КОЙТО ИМ СЕ ДАВА. И да се уверят, че той е в срока на годност. Самият контейнер (уред) за теста, в който се поставя пробата, веднъж годишно минава калибровка и се запечатва с холограмен стикер. Също е добре водачът да провери това, ако е възможно, кога е сертифициран уредът.

Какво означава положителна проба за служителя на КАТ
Много писане. Най-вече. Водачът се арестува, свалят се номерата. Шофьорът се кара за кръвна проба, а след това в районното, където се снемат обяснения, попълват се протоколи и т.н. Цялата процедура след дадена положителна проба може да отнеме един работен ден.

Така че проблем има. Въпросът е как служителите на МВР се отнасят към задълженията си, за да спрат джигитите на пътя. А това трябва да се превърне в техен основен приоритет, защото наистина се избиваме на пътя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон

    60 7 Отговор
    Най фалшивият дрегер се падна на Калина Симеонова!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стига глупости само рекетирате хората !

    75 10 Отговор
    стига глупости не замазвайте вече закупените милиони бройки тестове с всна единствена цел - ПЪЛНЕНВНТО НА ХАЗНАТА!!! тестът показва дали лицето е имал досег до наркотици последната седмица а не дали е под влияние на такива !!! на запад ти измерват стойностите на пътя и знаят дали си под въздействие или само си употребил преди няколко дена…! мой познат изгоря заради това 3 дена след употреба на марихуана му взеха книжката за употреба ?!?!? всеки знае че марихуаната трае около 2-3 часа след това вече не си опиянен !!!

    Коментиран от #23, #25

  • 4 Селянин

    76 0 Отговор
    Браво. Добра статия. Технологията за всяко нещо е много важно да се спазва.
    А колко щеше да е елементарно да има сертивицирани и стриктно държани под контрол лаборатории, който да правят кръвните проби веднага и да не се стига изобщо до подобна цигания. Как може една частна лаборатория да вади резултатите веднага, а "държавната" държана от едни наши хода да ги вади след няколко месеца. Да вземе държавата да плаща лизинга през тези месеци на автомобила, неправомерно отнет заради фалшив тест.
  • 5 Шопо

    91 1 Отговор
    За да сме сигурни че теста отчита правилно трябва първо да тестват полицая и после шофьора.
    Тъкмо ще ми покаже как се прави.
  • 6 замислен

    90 0 Отговор
    И аз да питам - КАТ минали ли са обучение и последващ изпит за да знаят как се борави с тестовете? Прави ли се последващ контрол на знанията им? Имат ли документ за това? Много лесно може да са оставили теста да го напече слънцето на таблото на колата и като ме изкара виновен с 5 вида наркотици (реално тесста се е разложил на припек) и след 9 месеца без кола, без книжка (докато излезе кръвна проба) и без работа защото шефа не иска наркомани на работа полицая който не си е свършил работата да вдигне рамене и да каже "ами никой не ми е казал че не трябва да стои на слънце" и да не понесе отговорност.
  • 7 Даниел

    75 1 Отговор
    След тази разяснителна статия ще започне ли отново тестване на полицайте преди работа,сега вече сме по осведомени и тестовете са по-надеждни все пак,нали?

    Коментиран от #11

  • 8 чудесна статия

    95 0 Отговор
    Само не разбрах, защо аджеба полицаите протестират срещу намерението на МВР да ги тества със същите тези тестове? Казват, били неточни?
  • 9 Раята

    36 5 Отговор
    Трябва да се язди. А бюджетът трябва да пращи. Парите трябва да се движат. На където трябва.
  • 10 Анонимен

    37 3 Отговор
    През лятото на 2020 година в Швеция "гръмна" скандал с фалшиво +/- тестове за КОВИД на китайската Дженерал Дайнамикс! Ако тия наркотестове са от същата фабрика "Хубаво и евтино" е ясно защо е така!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прогноза

    14 19 Отговор
    На листовките на определени лекарства пише предупреждение, че с “употребата на това лекарство реакциите стават забавени при шофиране“!!!!! Такива хора, които взимат такива лекарства НЕ трябва да шофират!!!!! Те вече са предупредени в Листовката за пациента! Те стават същите като тези, които са дрогирани!!!!

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кую

    22 0 Отговор
    На баба Злата шурея... Космическа алхимия. Тука има, тука нема.
  • 15 Вихо

    25 3 Отговор
    Тестовете са много чувствителни , трябва да се настоят както в ЕС и САЩ.В България таботят на максимална чувствителност около 3-5 пъти по чувствителни от ЕС и САЩ и от там многото положителни.
  • 16 Клъвтунь

    40 0 Отговор
    Те с тия тестове ли тестваха полицаите ??? Ако е с тях, нали бяха фалшиви ? Апропо, някой знае ми до къде се стигна с това тестване за алкохол и наркотици за милиционерите ? Нас ще ни тестват а ма като са неадекватни те , както се знае в доста случаи вече и с неточни тестове какво правим ?
  • 17 голям проблем

    36 1 Отговор
    Статията не е много коректна. Защото тестовете са много чувствителни и много често реагират на вещества и лекарства за които шофьорите понятие си нямат, че ще дадат положителен резултат. Не е нормално, човек да е пил едно Терафлу, например, и да го обявят за наркоман! Освен това, всичко много зависи и от генетичните особености на различните хора. Но, основният проблем е с кръвните тестове. До колко са верни и надеждни те, не знам, но да чакаш с месеци резултата с отнета книжка и кола НЕ Е НОРМАЛНО в страна от ЕС!
  • 18 дядо поп

    40 1 Отговор
    Ако бяха много читчви тестовете , ченгетата нямаше да протестират да не ги тестват с тях. И не ги и тестват , но за ерхалето всичко може! Затова след отнемането на книжка и кола , съд до дупка за времето през което се чака кръвната проба.
  • 19 замислен

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Даниел":

    Виж, тестове за наркотици трябва да има! Аз не съм против тях, прекалено много от младите са свикнали да "употребяват" и после да карат и са опасни за себе си и околните, не искам някой такъв да ме отнесе мен или детето ми! Но и това полицаите да си "изпълняват плана" за хванати нарушители волно или неволно да нарушават условията за вземане и обработка на тест и съхранение без никакви последици не ми харесва. Последиците да те хванат теб или мен без да сме употребявали съм ги описал. А има ли голям процент "фалшиво положителни" то това ще е голям лост в ръцете на адвокатите за да оневиняват пък истинските нарушители които ще употребяват и ще карат, някой ден може да ни потрошат.

    Коментиран от #26

  • 20 Лудия

    12 8 Отговор
    Е нали Мин.на здравеопазването отпуска Безплатно метадон на лица за да се лекуват от нарко зависимост! Защо се приравнява с наркотиците и след установяването на приема му водача се санкционира като дрогиран ? Абсурдно е! Пълен нон сенс ! Малко пил може да се качите на мпс-то без да те санкционира мвр ако те тестват, но ако се лекувате от наркозависимост сте обречен да сте вечният пешеходец.

    Коментиран от #24

  • 21 СЗО

    30 1 Отговор

    До коментар #12 от "Прогноза":

    За лекарства които забавят реакциите съм съгласен че не трябва да се шофира. Но ако лекарството не влияе на реакциите на човека, а просто дава положителен резултат на теста, не може да се забранява шофирането.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коментар

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "стига глупости само рекетирате хората !":

    Наркомани не трябва да карат.Дори преди 4 дни да са употребявали то ги тресе абстиненция...
    Хайде спрете се с тези наркотици!И тревата си е наркотик колкото и да го оттичате като влияе доста зле на психиката,защото предизвиква мании и психози.После вманиачени психари правят война по пътищата.
    Кажете "НЕ" на наркотиците!
    Пийте си,яжте си,каквото искате правете,но в такова състояние не карайте коли!Ходете пеша...полезно е за здравето,а и няма да унищожите така вашия живот или нечий друг.

    Коментиран от #28, #38

  • 24 Миризлив пор

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Лудия":

    Метадон е наркотик заместител на хероин и морфин. Просто към тези наркотици има много силна зависимост, идеята на метадон е да замести тези венозно приемани наркотици и да се избегне предаване на болести с общи игли като ХИВ, хепатит и т.н. защото се приема през устата от друга страна държавата ти дава да се надрусаш безплатно и теоретично се откачаш от дилърите които започват да губят клиенти и преставаш да търсиш "варианти" да намериш пари за дрога. Четете малко преди да пишете глупости бре хора! Има си и лечение за наркозависими само къде не всеки издържа, за това е метадон.

    Коментиран от #36

  • 25 Съдията Дред

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "стига глупости само рекетирате хората !":

    Хайде стига, притежаването на наркотици, дори и 1 доза , с цел употреба, е също престъпление. И няма единен стандарт каква е концентрацията на марихуана, която те прави неадекватен на пътя. Като си избрал да се друсаш, послушай ПКП и оди пеш бе.

    Коментиран от #29

  • 26 Даниел

    23 1 Отговор

    До коментар #19 от "замислен":

    Този закон е една голяма корупционна баница на адвокатските и съдийските среди,първо,защото тестовете по данни на производителя не са надеждни(свръх чувствителни ),второ защото няма разписано правило по което даден полицай да има право да тества,трето защото не се дава категоричен отговор дали си под въздействието и четвърто биваш наказан преди да се произнесе съда,което в правния свят е недопустимо!!!Всички пияни и дрогирани трябва да се наказват сурово,но чак когато вината е доказана,нали разбираш?
    В ред други европейски държави имат работеща на 100% система за следене на шофьорите,но никоя от тях не прилича на българската,защо ли?

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 27 мани мани

    20 4 Отговор
    докъде се докарахме, видяхте ли!? пф! да ни третират като потенциални престъпници с тез камери, опасани навсякъде, тестове, дрегери ... болно общество! ако бяхме се запазили читави, квито бяхме повечето хора през соца, нямаше да ги има сега тез гадости, но ние решихме да попиваме западни ценности ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 и ти с колегата малко преди теб

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Съдията Дред":

    към психото

    Коментиран от #47

  • 30 Вуте

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Даниел":

    И още нещо. Въпросните тестове са приети в разрез със закона за законовите средства за измерване, където е описана процедурата по одобряването и озаконяването им. Купуват се само тези на Дрегер, защото там има огромна корупционна схема. Освен че са ненадеждни, няма и адекватна процедура по доказването на наличие на наркотици в кръвта на шофьора, защото само една л-я в София може да прави този анализ и то полу натъмно. Резултата се чака със седмици и е неясен. Не случайно самите полицаи отказват да им се правят такива тестове. В Германия се ползват същите тестове но всичко се потвърждава със задължителна кръвна проба от акредитирана клинична л-я и всичко е ОК.
  • 31 замислен

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Даниел":

    Виж, аз съм от поколението за което пушенето по заведенията беше нормално а да се снабдиш с наркотици беше по-лесно от колкото да си купиш цигари. Та малко или много съм запознат с материята а за излизането извън страната и с последиците ако ме хванат. Да го кажем така - имаме си закон който не е много по-различен от този на запад, само че там без рецепта от аптеката не можеш да си вземеш нищо по-сериозно от парацетамол - аспирин и аналгин са с рецепта не говоря за нещо сериозно и лекаря предупреждава преди да ги изпише и си носиш последиците! Полевите тестове са абсолютно същите НО се спазва сериозно процедурата по това кой и защо те тества (стъклен поглед, обилно потене, треперене) и съхранението в съответната хладилна чанта а не в жабката и всичко се документира. Ако ти излезе положителен теста те водят даваш кръв и урина и резултатите излизат в рамките на 1 ден (24 часа) а тук 6-9 месеца!. Тук много хора се изказват и са "специалисти" НО моят съвет е, да седнеш и потърсиш сериозна информация от сериозни източници а не от "експерти". Отделно в статията е описано кога един тест може да стане фалшиво положителен - за сведение най-много фалшиво положителни тестове има в пловдивско а там лятото обиновено е 40 градуса на сянка, в колата на припек не знам колко а производителя казва "до 30".
  • 32 УЙКО КАЛЕКО

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Даниел":

    Все отнякъде трябва да се започне.Отдавна трябваше да се предприемат стъпки в посока овладяване на ,,ДЖИГИТИТЕ,, на пътя.Мисля,че тези промени бяха прибързани и може би взети под натиска на обществото,което е в правото си.Едно само не разбирам защо нашите законотворци откриват наново ,,КОЛЕЛОТО,,образно казано. МИСЪЛТА МИ Е ,ЧЕ ЩОМ СМЕ В ЕС ДА СЕ КОПИРА НЯКОЙ ЗАКОН ОТ РАЗВИТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕМОКРАЦИИ. НАПРИМЕР ГЪРЦИЯ ТАМ САНКЦИИТЕ СА ДОСТА ВИСОКИ ПО ОТНОШЕНИЕ АЛКОХОЛА И ДРОГАТА ПРИ УПОТРЕБА ОТ ВОДАЧИ НА МПС.Мисля,че щом не се черпи от опита на другите страни нашите законодатели пак се мъчат да оставят ,,ВРАТИЧКИ ,,в закона за наши и ваши.
  • 33 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 0 Отговор
    Статията е полезна, но има някои неточности. Повечето коментари са много смислени и научавам от тях интересни неща. Ето за статията: лекарство Дайпро за артрит, съдържащо оксапрозин, дава резултат за бензодиазепини. В листовката му не пише, че пречи на шофирането! Че то, има хиляди лекарства, които дават фалшивоположителен за наркотици, но не са психоактивни и НЕ ПИШЕ в листовката им, че НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ШОФИРА! Но иди обяснявай на куките! Друго, и да кажа на полицая, че теста е с изтекъл срок, няма полза! Най-вероятно ще пише, че отказвам тест и пак ще е за моя сметка! А бе, що за държава сме?
  • 34 Да......... Лошо.....

    13 0 Отговор
    И како излиза, катажията оставя торбата с тестове на слънцето, нарочно, и след това всеки спрян се оказва наркоман?! Дали не подтикваме контролните органи по пътищата към корупционни практики?!
  • 35 Не си прав

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "ходи на лекар":

    Като убиеш някого на пътя, ще отидиш ли и ти при него да му обясниш разликата между опият и наркотик?!

    Коментиран от #42

  • 36 Лудия

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Миризлив пор":

    Тезата ви доказва че, става въпрос за лекарствен продукт,медикамент ,а не наркотик. Медикамент бил той и във Венена А група не е наркотично вещество,а препарат агонист-антагонист на опиевия рецептор ! И защо трябва да се дискиминират лицата лекуващи се с него, по презумпция престъпници,без право на мпс.

    Коментиран от #41

  • 37 Гот

    8 0 Отговор
    Няма долна граница като при алкохола, ефекта на лекарството или наркотика може да е минал преди два дена, но ще се отчете и на двата теста
  • 38 Ялов ай ти

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар":

    Война по пътищата я водят малко подпийналите водача,а не напушените такива! Такива като вас,които си хапват и пийват . Защото според алкохолищкия закон,който имаме водача след хапване и пийване може да се качи на мпс,стига да не покаже дрегера над Х промила. Приравнете наказанията,като с наркотиците , покаже ли дрегера употреба на алкохол да следват предвидените в закона наказания. Няма такъв вариант 1 бира, същото е като 1 масур. В момента имаме двоен стандарт .9455

    Коментиран от #45

  • 39 Именно

    8 0 Отговор
    Мен само веднъж са ме тествали и за наркотици, но "полицаят" се опита да ме рекетира!
    Но първо изпрати другите 3-ма (бяха 2 коли , защото първите нямали тестове) да си ходят, и след това започна да ме придумва да съм си признаел!!
    А не е като да имаше какво да си признавам изобщо , освен че прекалявам с кафето.
    А всъщност ме спряха, защото бях пуснал фаровете на автоматичен, и по иначе добре осветения бул. България е било достатъчно светло, та светеха само габаритите в този момент.
  • 40 Атанас

    12 5 Отговор
    От 6 години поставям слънчеви патели в Холандия и никога не са ме заниманали с глупости ! Правя си парите, пуша през уикенда и пътувам, където си искам включително и до Германия. Вече много слабо ме вълнува какви глупости вършите в България, но със сигурност мога да ви кажа, че с вашите глупости и нулев капацитет за бизнес до 5 години ще сте под 3 милиона население

    Коментиран от #43

  • 41 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Лудия":

    Виж, както и да наречем метадон то ефекта от употребата му е като при хероин или морфин! Дали ще те блъсне "гаден наркоман" на хероин или "лекуващ се човек" на метадон ефекта е един и същи. Колко до опиум, хероин, морфин, кокаин и т.н. "наркотици" то те са били ползвани по някое време в медицината като лекарство което не ги прави безопасни. Написал съм и защо държавата взема функциите на дилър - прекъсване на зависимостта от дилъра и снижаване на престъпността заради набавяне на поредната доза. Всички знаят че това е опиат, нищо че е заместител.
  • 42 ККК

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не си прав":

    Твоето малко като: "Ако баба ти беше мъж"...нероден Петко, което явно говори за як дървен философ зад коментара!
  • 43 Пишпунта

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Атанас":

    Абсолютно си прав, бате, но с това "население" друго не може да се случи! Дори топ-крадецът в Европа - Боко-Тиkвата го каза, и това е единственото вярно нещо, което каза досега: ЛОШ МАТРЯЛ! И на лошият матрял това не му хареса....това сме ние!!
  • 44 Дойчен Кочен

    5 1 Отговор
    Тъпаци сте вие, булгаришен идиотен! Купувате ни измислените "тестове", както купувахте и измислените ковид-"ваксини". Пардон, не ги купувате, защото нямате пукнат грош, даваме ви ги на кредит! Който и правнуците ви няма да могат да върнат, даже само лихвите! Ама това ни е целта - да ви поробим, както и турчин не ви е поробвал!
    Само че оня, Путиния, нещо ни мъти водата, вече втора година и да не Земе да ни затрие...
  • 45 ДрОгар

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ялов ай ти":

    Да ти набия моя масур, гeйзер недoклатен, да видим дали е като една бира!
  • 46 тормозят невинните

    1 0 Отговор
    Репресионния орган на тоталитарната държава мачка невинните хора с фалшиви тестове.В тоталитарните режими е така!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.