Last news in Fakti

5 Септември, 2023 12:00 1 583 14

„Не всички шансове са пропуснати, не всичко е загубено!“

  • владимир путин-
  • москва-
  • реджеп тайип ердоган-
  • русия -
  • турция-
  • зърнена сделка

Според Владимир Путин Москва ще се върне към споразумението, след като Западът изпълни всичките си обещания. На свой ред Реджеп Тайип Ердоган нарече колегата си "скъпи приятелю" и изрази намерението си за укрепване на отношенията между двете страни

„Не всички шансове са пропуснати, не всичко е загубено!“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зърнената сделка не се възобновява - това е основният резултат от преговорите в Сочи между президентите на Русия и Турция. Според Владимир Путин Москва ще се върне към споразумението, след като Западът изпълни всичките си обещания. В същото време държавният глава на Русия оцени високо ролята на Турция като посредник. На свой ред Реджеп Тайип Ердоган нарече колегата си "скъпи приятелю" и изрази намерението си за укрепване на отношенията между двете страни. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че липсата на резултати също е резултат.

Три часа говорихме очи в очи, обядвахме, ядохме салата от пушена пъстърва, филе от барбун с домат, супа "харчо" и птиче мляко за десерт... Основният резултат от светкавичното посещение на Реджеп Тайип Ердоган в Сочи беше стабилното развитие на отношенията на двете страни, по-специално миналата година търговският оборот нарасна с почти 9%, приключват преговорите за създаването на газов хъб.

Според руски източници турският лидер е нарекъл Владимир Путин "скъп приятел" и е казал "благодаря" на руски по време на пресконференция.

Можем ли да видим някакъв намек за пробив или положителен сигнал в това? Вероятно е възможно, но фактите показват друго. Меко казано, Ердоган не постигна това, което искаше. И стигаме до сделката за зърно – тя не е подновена. Но можете да се утешите с надежда или надежда, че липсата на резултат също е резултат.

Чисто теоретично бившите западни партньори могат да изпълнят всичките си задължения точно сега, както Владимир Путин говори на пресконференция в Сочи, тогава Русия веднага ще се върне към черноморската инициатива и керваните ще тръгнат, както и преди, в помощ на нуждаещи се бедни страни .

Но е много трудно да се повярва в това, въпреки факта, че сега наистина всичко е възможно.

От друга страна, може изобщо да не е необходима сделка: те ще транспортират зърно по същия начин, както сега, без съгласието на Русия или по нови маршрути.

Що се отнася до украинското уреждане като цяло, и тук няма дори намек за някакъв напредък. Като изключим факта, че на сцената се появи нова фигура – ​​все още неодобреният министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, кримски татарин, участник в руско-украинските преговори през 2022 г. Естествено, това е политик, близък до Турция. Освен това се възприема положително на Запад.

Така, че вероятно може да става въпрос за таен план на Ердоган и различни многостранни комбинации. Можем да спорим, но защо? Отношенията между Русия и Турция се развиват динамично, а президентите на двете страни са близки приятели.

Въпреки това е обичайно да се помага или поне да не се пречи на приятели, например, в намерението да транспортират украинско зърно през опасни зони в Черно море.

Не всички шансове обаче са пропуснати, не всичко е загубено. Може би предстоящата среща на Г-20 ще промени нещо или Общото събрание на ООН. Предстоят много различни големи международни събития.

Но всъщност днес има само военен сценарий, само един и нищо повече. Боевете се пренасят през есента, а след това и през зимата. Може би това е сигналът, който Реджеп Тайип Ердоган получи на преговорите в Сочи.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Путин е голям шегаджия.Покани Ердоган на почивка в Сочи.ха ха ха
  • 2 НИКОЙ

    4 14 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ПОХОТТА И ТРЕТИЯ ТУРСКИ РИМ, ЕРДО ЕЛА И ПРЕВЗЕМИ тия две мръсни гадни раси български боклуци и гръцките идиоти ,ТУРЧИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ ,ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКАТА МИ ТУРСКА РОДИНА МОЯТА РОДИНА Е ТУРСКАТА ЗЕМЯ ,българия и гърция са ТУРСКА ЗЕМЯ ,ИСПАНИЯ Е ВТОРАТА МИ РОДНА ЗЕМЯ
  • 3 Точно , че

    19 4 Отговор
    резултатът от срещата вчера е НУЛА !

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Точно , че":

    Не е нула.Уговориха трансфер на руски футболист в Галатасарай.хи хи хи
  • 5 А ми

    12 4 Отговор
    Ердоган иска с чужда пита помен да прави,голям посредник
  • 6 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    6 15 Отговор
    Вижте го само. Позорище. И бункерния плъх до него. Позорище. Ердоган си направи черен ПР с Путлер.
  • 7 Мишел

    16 2 Отговор
    За последните два месеца , без никаква зърнена сделка, Русия е изнесла над 11 милиона тона зърно от новата реколта. Зърното е с високо качество и се изнася на цени 230-240 долара тон Очертава се след до 10 месеца да приключи предвидения износ от новата реколта.
    Миналата година Русия е изнесла селскостопанска продукция за 41.6 милиарда долара. Тази година се очертава още по голям износ.
  • 8 Руската шизофрения

    3 5 Отговор
    Нали НАТО е враг №1 ? Защо тогава путин търгува с Турция?
  • 9 Руските шпиони влизат в България

    1 5 Отговор
    през Истанбул. Турция се превърна в пряка заплаха за България.
  • 10 Путинофил

    3 6 Отговор
    Когато германците нападнаха СССР, те бяха агресори и окупатори. Когато руснаците нападнаха Украйна, те са АСВАБАДИТЕЛИ! Много е важно да не се объркате НЕЩО.

    Коментиран от #11

  • 11 БАНко

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    РУСИЯ ОСВОБОДИ ХЕРСОНСКА , ЛУГАНСКА , ЗАПОРОЖКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!! ТАМ ЖИВЕЯТ ПРЕДИМНО РУСИ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ ГО ПОКАЗАХА !!! ПРЕДИ ГОДИНА РУСИЯ БЕШЕ 144 МИЛИОНА , СЕГА Е НАД 160 ПЛЮС 5 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ ОТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!! ИСТИНСКО ОСВОБОЖДЕНИЕ !!!
  • 12 БАНко

    6 2 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ НА КОЛЕНЕ ПРИ ПУТИН , ТАКОВА УНИЖЕНИЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ !!!
  • 13 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Ердоган вече съжалява, че наруши даденото на Путин обещание да не освобождава до края на военните действия азовците , които Русия на добра воля му предаде по негово желание. Това бе нечестно и пограшно решение и Русия няма да го забрави. Доверие трудно се печели но много лесно се губи.
  • 14 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    А аз кому говорих,че няма да я бъде тая работа,Путин няма да допусне украински и каквито и да било вражески кораби да се мотаят из Черно море.Същевременно той уговори Ердоган да направят нова зърнена сделка,като Русия поеме изцяло доставките,а Турция ще спечели ,като ги преработва и препраща към бедстващи страни на юг и така ще е най-добре.Ердоган няма къде да се дене ,освен да се съгласи,все пак неговото не се губи,говориха и за втора АЕЦ,за охраната на турски поток с патрулни кораби и изобщо Украйна отпада.Руснаците ги усетиха ,че бягат по тъча и им рушат пристанищата и в Рени и Измаил,та да си пазят зърното,през зимата да не гладуват.