Last news in Fakti

22 Септември, 2023 07:00 2 303 3

"Нов център на сила се появява в Кавказ"

  • кавказ-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • конфликт-
  • владимир путин-
  • ереван-
  • илхам алиев-
  • руската федерация-
  • никол пашинян

Трябва да признаем: в региона се появява нов център на сила - Азербайджан с подкрепата на Турция. В тази област ще влязат инвестиции, включително западни. Армения може да вземе участие в този празник на възраждането на Кавказ, както и Русия

"Нов център на сила се появява в Кавказ" - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има шанс да се постигне мир. Това заяви Илхам Алиев в речта си след приключването на антитерористичната операция в Нагорни Карабах. Според президента на Азербайджан тази възможност се е появила, наред с други неща, благодарение на конструктивната позиция на Ереван. Междувременно арменският премиер Никол Пашинян разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Кремъл приветства прекратяването на военните действия. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе не изключва мирен договор да бъде подписан още през 2023 г.

30-годишната война приключи за два дни. Или не е? Логично ще бъде възможно да се каже „да“ едва след като страните подпишат мирен договор. Докато това се случи, конфронтацията продължава. Администрацията на президента Илхам Алиев твърди, че горният документ е съгласуван на 70%.

В същото време официална война няма. На територията се провежда антитерористична операция на Азербайджан, която според изявлението на държавния глава е приключила успешно. По принцип няма значение как се казва. Всъщност Нагорни Карабах е част от Азербайджан.

Какво следва? Алиев похвали ръководството на Армения за тяхната политическа компетентност - тоест те не ескалираха ситуацията и не се намесиха. Това може да се нарече проява на превъзходство, снизхождението на победителя към губещия. Междувременно Никол Пашинян разговаря по телефона с Владимир Путин. Страните обсъдиха перспективите за уреждане на Нагорни Карабах и арменско-руските отношения. Президентът на Руската федерация приветства сключените споразумения за прекратяване на военните действия.

Преведено на прост език, това означава, че Армения остава съюзник на Русия, поне сега не излиза от ОДКБ и други интеграционни структури. В замяна получава необходимата политическа и евентуално финансова подкрепа от Москва.

Никол Пашинян запазва поста министър-председател. Да, разбира се, това не е кремълски въпрос. Проблемът обаче е, че смяната на правителството в момента е абсолютно неизгодна за Руската федерация, най-вече защото Пашинян, въпреки всичките си недостатъци, е предвидим по своему - той призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан и най-вероятно , ще подпише мирен договор. И това е всичко, въпросът е приключен. Едно главоболие по-малко.

Какво ще се случи след това е без значение. Руската федерация смята, че Армения ще се измъкне от това. А смяната на властта означава хаос и риск от голям пожар в Южен Кавказ, който не е ясно как ще завърши. В същото време трябва да се признае, че Западът не е в състояние да повлияе напълно на ситуацията - той няма време за това. Операцията на Азербайджан беше спряна след разговор между президента Илхам Алиев и държавния секретар Антъни Блинкен. А ученията с Армения продължават, така че Америка спаси лицето си по свой начин.

Що се отнася до влиянието на Русия в Южен и другия Кавказ, трябва да признаем: в региона се появява нов център на сила - Азербайджан с подкрепата на Турция. В тази област ще влязат инвестиции, включително западни. Армения може да вземе участие в този празник на възраждането на Кавказ, както и Русия.

Въпросът е само кой ще определя правилата на играта и съответно ще получи основните дивиденти – и политически, и икономически. Изглежда отговорът трябва да се търси в Баку или в Анкара. Що се отнася до ОДКС, организацията, по един или друг начин, ще остане известно време. Няма смисъл да гадаем какво ще последва. Основното нещо е да избягвате резките движения.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боил

    4 4 Отговор
    О , тя пък Турция е един инвеститор , колкото в България е инвенсирала .....само се шматкат наса-натам из политическото пространство и ваигат шум около себе си , без реално да са свършили нещо полезно ,....ще има да си чакат азерите турски инвестиции.

    Коментиран от #2

  • 2 Петкан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "боил":

    Ще им изкупят нефта и газта и ще препродадат на Европа
  • 3 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета,всъщност възниква нова зона на напрежение,Армения ще се барикадира откъм Азърбайджан и за никакви инвестиции и участие на Русия не може да става и дума при настоящите обстоятелства.Алиев се прави на вълк в овча кожа,а иначе със сигурност се оглежда кое следващо парче на отхапеот Армения,с което ще ангажира военно и Русия.Американците я забъркаха и тази каша,защото зад алиев надничат ушите на ердоган и целта е да се вчепкат с РФ.