Last news in Fakti

21 Ноември, 2013 10:32 4 487 2

Боян Расате: Патрулите са интелигентни хора, с професии и семейства

  • боян расате-
  • борислав зюмбюлев-
  • владислав апостолов-
  • патрули-
  • националисти-
  • бежанци

Създава се десоциализирана прослойка от бели цигани, смята журналистът Борислав Зюмбюлев

Боян Расате: Патрулите са интелигентни хора, с професии и семейства - 1
Боян Расате
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните седмици национализмът в България започва да набира скорост. Повод за това стана вълната от имигранти в страната ни, както и нападението над 20-годишната продавачка Виктория в магазин в центъра на София.

След него обаче последваха няколко нападения над чужденци. А в нарастващото насилие тежък побой отнесе и български гражданин от турски произход. 29-годишният Метин от Русе беше нападнат на столичната ул. „Пиротска” от няколко души, които го помислили за нелегален имигрант.

Наскоро там се появиха и първите граждански патрули, организирани от националиста Боян Расате. В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия той се оплака от некоректно отразяване на това, което представляват гражданските патрули.

„Става въпрос за наблюдение и уведомяването на полицията. Ние не проверяваме документите на хората - заяви Расате. - Вече цяла седмица се патрулира, но няма конфликти между патрулите и тези, които са на улицата”.

Според Расате патрулите са създадени от високообразовани, интелигентни хора, с професии и семейства. „Фандъкова отрече те да са били съгласувани със Столичната община и СДВР, но ние извадихме входящите номера на документите и това се оказа лъжа”, обясни Расате.

Той изтъкна, че биячите на Метин доказано не принадлежат към никоя партия или националистическа формация, а са просто хулигани. Другите събеседници в предаването му опонираха, че става дума за манталитет, който се формира под влияние на крайни националистически идеи.

Според журналиста Борислав Зюмбюлев, който също беше в студиото, в България се е оформила широка прослойка от хора, които са напълно десоциализирани, лишени от всякаква перспектива и достъп до някакви социални асансьори. В своя статия той ги нарече "белите цигани".

„Тези хора не са с ромски произход. Те са едно ново гето, което се образува в нашето общество. Сега понеже „Атака” е отслабена, националистически формирования се опитват да използват тази публика, за да създадат нови политически формирования с краен националистически характер. Това може да бъде много опасно”, коментира Зюмбюлев.

Според журналиста Владислав Апостолов лидерите на националистите никога не биха извършили престъпление срещу някой човек, но създават среда такива да се извършват. "Тези граждански патрули са антицивилизационни", заключи Апостолов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Така е ,когато всички други начини да защитим държавата си от тази из....т са изчерпани, добре е ,че има и такива патрули!
  • 2 Тодор Колев

    0 0 Отговор
    След като държавата не се справя с задълженията си, то трябва да има патрули.