Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 15:01 1 421 18

В памет на мъжете

  • вагнер-
  • пригожин-
  • наемници

«Музикантите» на няколко пъти спасяваха федералната армия

В памет на мъжете - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отминаха четиридесет дни от самолетната катастрофа, при която на 23 август загинаха Евгений Пригожин, Дмитрий. Уткин и техните съратници от ЧВК «Вагнер».

В наше време не са много хората, пред които можеш да преклониш с уважение глава... Те знаеха какво искат. И го постигаха, обливайки победите и загубите със своята кръв.

Чичо Женя създаде не просто подразделение от наемници. «Вагнер» бе братство – хората отиваха там не само заради пари, а с гордост, по призива на сърцето и със съзнанието, че са нужни на държавата. Същата, която не ги призна, въпреки всичките им усилия… И накрая ги уби. Те бяха най-добрите.

«Музикантите» на няколко пъти спасяваха федералната армия. В течение на десетилетия Министерството на отбраната бе разсипвано от своите ръководители. Оттам прокудиха много офицери. ЧВК ги приюти. Даде им работа и възможност да повярват в своите сили. Смелчаците разчистиха Сирия от подкрепяните от Запада главорези – ислямисти. Стъпиха в Либия, ЦАР, Судан, Мали… От 2014 год. защитават Донбас – изконно руската земя, населена с руски по гени, език и самосъзнание хора, която търгашите в Кремъл предават до ден днешен. Вагнеровци са професионалисти, знаещи цената на живота и смъртта.

Дмитрий Уткин е удостоен със званията Герой на Руската федерация, Герой на ЛНР и ДНР, получава шест Ордена за мъжество. През 2014 година при провеждането на рекогнисцировка на предната линия попада под минометен обстрел. Ранен е тежко в корема. Но дори когато притиска с ръце червата си, не губи самообладание… Говори: «Днес ние погледнахме в очите нашите врагове. И те видяха нас». Лекува се и продължава службата.

След срамното и необяснимо отстъпление през есента на 2022 год. по указание на Главнокомандващия корпусът на «Вагнер» бе изпратен на фронта. Момчетата стабилизираха ситуацията и постигнаха ред важни победи. В някои случаи напредваха въпреки съпротивата на официалната власт. Те гинеха. Но го правеха като мъже – с умение и храброст, пращайки в ада укронацисти, поляци, грузинци, англичани и останалата световна паплач, налазила в отечеството.

Юнаците на своя гръб изпитаха странностите на войната, бушуваща в южните руски области. И не приеха да играят по правилата, определяни от продавачите на нефт и кръв в Москва. Макар че съзнаваха какво ги очаква… Хора на честта.

На неотдавнашната среща във Валдай вечният руски президент сподели под секрет пред микрофона с ехидна усмивчица, че Героите на Русия, получавали награди лично от неговите ръце, са се самовзривили с граната в самолета, пребивавайки в наркотическо опиянение. Впоследствие коментаторите справедливо отбелязаха, че тези двама кокаинисти свършиха повече работа от целия руски генералитет.

«Музикантите» станаха един от символите на разцеплението на обществото, усилило се след февруари 2022 год. Още една несбъднала се надежда за промяна и независимост… Поредната звезда, проблеснала и изчезнала в черния небосвод… Ала техният пример още дълго ще вълнува мислите на живите.

Упокой, Господи, душите на загиналите Твои раби, наши братя!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презвитер Козма

    18 8 Отговор
    Ауу, пускам сълза 😅

    Коментиран от #5

  • 2 геройска вата

    13 9 Отговор
    Тоя от снимката като отъркаля веднъж шкембето из окопите, ще смачка всички бандеровци и така войната ще завърши.
  • 3 Не мога да повярвам

    25 8 Отговор
    Да славословиш сбирщина от криминални отрепки...нямам думи.
  • 4 Коко

    18 7 Отговор
    Е не..... До онзи ден ги плюехте ....сега паметник само де не им дигате...... Лицемери нещастни. А иначе за безпристрастни автори се пишете.....смешници.....
    А за хорята за които пишете....това са мъже с главно М
    Това са хора на честа.... Не се заигравайте с паметта им....
  • 5 има ли

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Презвитер Козма":

    по-нещастен свършек на една шайка бандити 🤣
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    11 3 Отговор
    Шайка бандити

    Коментиран от #8

  • 8 Ицо хазарта

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    От азоф остана шепа нещастни вдовици
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИНЖ

    5 1 Отговор
    Каква хвалебствена ода за двама военнопрестъпници - Путлер и Пригожин!?

    Коментиран от #17

  • 15 Ей долно русо. филско племе

    4 1 Отговор
    Възхвала за пандизчии и убийци.Путин им заличи гробищата за да няма нищо от тях.Тая държава си заслужава диктатора.
  • 16 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    Колко пъти ни беше казано, че всичко е пунт и пластика? Пригожин никога не е атакувал мАцква, никога не е умирГал, всичко е само спектакъл!
  • 17 Булба67

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИНЖ":

    Почти като Чуждестраният Легион!
  • 18 пенко

    1 0 Отговор
    ЕТО ТИ СИНЕ "ВАГНЕР " --ТВОЙ РЕД Е !!!!!!!!!!!!!! ПРИГОЖИН И УТКИТ НЕ СА ЗАГИНАЛИ ---НЕ БИХА ЛЕТЕЛИ С ТАКАВА "БРАКМА " САМАЛЬОТКА !!!!!!!!!!!!!!