Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 10:00 1 516 13

Огнян Гърков: Gens una vobis

  • огнян гърков-
  • израел-
  • хамас-
  • атака-
  • жертви

Дали обаче властта ще се осмели даже на сън да  призове Израел и нейните преки поддръжници по двустранна линия;  в ООН, и в други авторитетни, или поне високо платени международни организации да се замислят над разтълкуването на българските народни поговорки „Каквото повикало, такова се обадило” и „Да би мирно седяло, не би чудо видяло”?

Огнян Гърков: Gens una vobis - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълбоко съжалявам за жертвите в Израел. Съболезнования на близките им! Аналогични жестоки терористични саморазправи, немотивираната употреба на сила и лишаване от човешки животи, вкл. за отмъщения, осъждам категорично. Изявлението на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на Европейския съюз по повод атаките срещу Израел е оформено грамотно. Евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след бруталните атаки на „Хамас”с правителствения „Еърбъс“, е хуманен жест, заслужаващ признание. Дори и да е замислен и разпореден от Посолствата на „Козяк”, Московска” и ул.„Н. Коперник”.
Дали обаче властта ще се осмели даже на сън да призове Израел и нейните преки поддръжници по двустранна линия; в ООН, и в други авторитетни, или поне високо платени международни организации да се замислят над разтълкуването на българските народни поговорки „Каквото повикало, такова се обадило” и „Да би мирно седяло, не би чудо видяло”?
И да предприемат дългосрочно адекватни стъпки: международни, двустранни – между семитите юдеи и мюсюлмани – и многостраннин + други глобални бабаити - в смисъла и духа на народната ни мъдрост? Жестокостта и геноцидът не се премахват или компенсират от насрещна жестокост. А с помирение, взаимно зачитане, човещина, постигане на мир. И полагане на усилия най-сетне за реализация на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за създаване на палестинска държава. Като започнем от класиката - Резолюция 48 на СС, приета с мнозинство още на 21 април 1948 г.

Текстът е публикуван в личния блог на автора ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман оглу

    13 11 Отговор
    Израел е нацистка държава.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    11 13 Отговор
    Този Оги трябва да знае, че в еврейските книги я нама историята с бузата и пленсицата. Така че да си запази нравствените препоръки за себе си.
  • 3 Русофил

    8 13 Отговор
    Всичко ще спре след като 2.5 милиона напуснат Газа в посока Египет и Ливан и
    булдозери минат през територията.
  • 4 Човека КоZа

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Осман оглу":

    Дори не държава, а тумор, злокачествено образувание.
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    10 5 Отговор
    Насилието поражда насилие, две злини не правят едно добро.

    Местните андрешковци разбират от политика, спорт и строителство и най вече да дават акъл (непоискан) на други, справка Руската Империя, (Димитър Благоев, първият Соц. Вестник в Русия).
  • 6 !!!?

    10 8 Отговор
    Гърков да призове диктатора Путин да се отрече от "Украйна не трябва да съществува" и Хамас от "Израел не трябва да съществува", и тогава да се прави на остроумен "хуманист" ! Фашизмът имената си мени но нрава не !!!?
  • 7 хайко

    9 6 Отговор
    След тази възвишена реч г-н дипломатът да вземе да дръпне още една в същия дух – за човещината, взаимното зачитане и помирение между рашисти и украинци, че тогава евала да му кажа!
  • 8 ХИСТОРИ ЧЕНЪЛ

    0 1 Отговор
    СЕГА СЕКОЕ СЕ ФАНАЛО ДА ПИСКА
    ЗА МИЛОСТ ЗА(....🗣....)ДА АМА НЕ☝
  • 9 ИНЖ

    1 7 Отговор
    Така де, т.е. по същата логика и украинците са виновни че не са "мирно седяли", и ние в Бг не си "седим мирно", ами влязохме в ЕС и НАТО, и грузинците, и.....Списъкът е безкраен!!! Всеки, който иска да изгради бъдещето си на базата на либерална пазарна икономика, зачитане на човешки права и свободи, и т.н, е виновен, че не "целува ръка" на малкия Бащица на народите в Москва!!!
  • 10 гърчавия руzzoфил

    2 3 Отговор
    се иzтропкал от безсилна zлоба
  • 11 Бу Бу

    10 0 Отговор
    Леле що необразовани сектанти и платени клакьори са се изказали тука. Прочетете малко и се образовайте. Кой и как е създал Израел. Кои са палестинците и какви са резолщциите на СС( Съвета за сигурност) отностно Евреите и Палестинците. Вижте на картата историческото развитие на територията на Израел И после умувайте. И за голямо съжаление такива кръвопролитни събития ще продължат да се случват там. Изкуствено създадената държава Израел е заобиколена от 500мил. Араби. Просто е въпрос на време да се направи опит да бъде заличена. И после пак, и пак и така за сега не му се вижда краят.
  • 12 Попарата

    6 0 Отговор
    Всъщност САЩ и Израел повикаха Мюсюлмански братя и Хамас да им правят Арабски пролети в Тунис,Либия,Египет и особено срущу Башар Асад в Сирия. Цаниха Франкенщайн да им свърши мръсната работа и сега рИвът ,че Франкенщайнът им се нахвърли, тоест като си повикал Дявола ще си сърбаш попарата.

    Коментиран от #13

  • 13 Дурхан

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Попарата":

    Не повикаха а създадоха Хамас такава цел ..както Даеш ..както Бин Ладен ..удобни за цели