Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 16:00 1 571 34

Рада Бонева: Трябва да се научим да оценяваме ресурси като вода, храна, кафе и да не ги приемаме за даденост

  • природни ресурси-
  • консумативно общество

Със сигурност трябва да спрем да консумираме по начина, по който го правим в момента - така, сякаш няма да има утре, смята блогърът - правозащинтик

Рада Бонева: Трябва да се научим да оценяваме ресурси като вода, храна, кафе и да не ги приемаме за даденост - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много е важно от една страна като индивиди да оценяваме от къде идват ресурсите ни - храната ни, кафето, водата, текстилът, полезните изкопаеми. Да проявяваме голямо уважение към тях и да не ги приемаме за даденост. От друга страна са ни нужни истински, работещи, ефективни системи за събиране на отпадъци, работещи закони за опазване на горите и за реакции в кризисни ситуации, както и изработване на дренажни системи. Със сигурност трябва да спрем да консумираме по начина, по който го правим в момента - така, сякаш няма утре.

Все повече започва да се говори за климатичната справедливост или по-скоро за климатичната несправедливост, защото Глобалният юг търпи все по-тежки щети от климатичните промени, причинявани в много голяма степен от индустриалното развитие на Глобалния север.

Години наред екстремни метеорологични явления като наводнения, дълги периоди на суша и торнадо в Централна Америка увеличават честотата и интензитета си в следствие на климатичните промени. За да изследват тези процеси, през 2022 и 2023 година две международни групи посетиха четири от най-засегнатите държави в Централна Америка по проекта "Climate: Game On!', който се изпълнява у нас от българската фондация "Биоразнообразие".

В течение на 10 дни през юли месец в Хондурас делегатите на "Climate: Game On!', където участвах, се запознаха с различни казуси. Голяма част от участниците в групата са били подбрани умишлено от Централна и Източна Европа, защото това са страни, в които според организаторите темата за климатичните промени не е на преден план в дневния ред на обществото.

Климатичните промени се отразяват драматично на местните общности в Хондурас - няма питейна вода, няма риба, няма строителни материали. Общностите, които посетихме, се намират много високо в планината и можеш да се свържеш с тях, само ако отидеш лично. Поради липсата на чиста питейна вода и заради замърсената такава, хората в тези общности имат множество здравословни проблеми. На тях им се налага да купуват медикаменти, да купуват и строителни материали, които преди са взимали от реката. Липсата на риба също е от решаващо значеине, защото в много части на Хондурас хората се изхранват с риболов.

Коренът на всички тези проблеми е свързан със събития от преди повече от 10 години, когато след държавен преврат новите управляващи дават държавните водни обекти в частни ръце. Коренното население се адаптира към тези промени като използват сонди, пренася се вода от други места, правят се банки за семена, тъй като семената са много скъп ресурс. Много от тях изпращат децата си да работят в САЩ или в Мексико или заминава бащата, а майката остава в Хондурас да отглежда децата.

Традиционни култури като кафе, банани, какао стават все по-уязвими на климатичните промени, поради непредвидимостта на времето, сушите и наводненията след това. За това се налага те да се преориентират към други, не толкова традиционни култури, като например африканската палма за палмово масло.

За да се насаждат палмови гори се унищожават огромни площи с естествено растящи гори, като в много случаи те дори не се изсичат, а се горят, което означава, че в тези пожари си отива цялата екосистема от насекоми и други животински видове.

Хората там говорят със страх и насълзени очи за кошмарите, с които се справят. Някога е било донякъде нормално, живеейки между два океана и в близост до големи реки, които преливат, да се случват урагани на всеки 20 години, а сега хората имат психическата готовност, че това може да се случи във всеки един момент.

Най-покъртително е било през 2020 година, когато два последователни урагана - Ета и Йота - се случват в рамките на две последователни седмици и хората все още се възстановяват от това и психически, и финансово, и инфраструктурно.

(Текстът е от участие на блогъра и правозащитник Рада Бонева в предаване на Bloomberg TV Bulgaria)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мболи

    12 2 Отговор
    Боли ма
  • 2 Хммммм....

    25 3 Отговор
    Тази Сп еР Мо Ядачка...ги знае Нещата....Очевидно е

    Коментиран от #13

  • 3 Данчо Пепелянката

    32 3 Отговор
    Тази умнокрасива мома, която в целия си безсмислен живот няма със сигурност да направи нищо смислено освен да ощастливи някой чичак, защо ни се представя, при това и с " мнение"?
  • 4 Ай ...... ма

    22 2 Отговор
    Колко ти плащат от зелените за тъпните?
  • 5 ХАХАХА

    23 2 Отговор
    В Дания са решили в детските градини и училищата да не се предлага свинско телешко и агнешко ,защото тези продукти влият ва климата! ХАХАХА
  • 6 Радо късия

    13 0 Отговор
    Радо, я съм потребител и си плащам за удоволствието. Да му мислят производители и търговци - вдигат си цените заради калинките загрижени за СО2 и уорминга, а пък им пада оборота.
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    Всичко е Вече ГМО
  • 8 ха ха

    16 0 Отговор
    Какви климатични промени те гонят, мари?!?!?! Останахме без снаряди! Гиди зелени талибани...

    Коментиран от #9

  • 9 Ко речи?

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Нея скоро ще я подгонят климаКтични промени.

    Коментиран от #11

  • 10 ???

    6 3 Отговор
    Е, точно кафето ли? Ми можем и без него.

    Коментиран от #14

  • 11 ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ко речи?":

    Да е жива и здрава да ги дочака нейните промени, щото може да я подгонят други работи заедно с дъщерите ѝ... Да пита украинките, еврейките и палестинките...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хммммм....":

    Гледам минус имаш. Само някой е пробвал и знае, че не гълта...
  • 14 ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "???":

    Е, как без кафе, бре!?!?!? Не може ли без дамски превръзки?... Примерно... Дан споменавам други стоки, че вестниците станаха онлайн...
  • 15 филип ейджи

    5 1 Отговор
    всичко е Божия благодат, молете се
  • 16 Матей преображенски

    13 1 Отговор
    Да,беда,наистина в сахарските пустини В Синай,в Палестина не е даденост водата и храната,а хората там са повече от мравките,как така!?А тук ,дето течеше мед и масло и да ни предупреждават да стягаме колана,че нямало да им храна ,че и вода,това звучи кощунствено.Видяхте ли какви благини ни докараха нашите владетели американците,третират ни по-зле отколкото евреите--палестинските араби,в зората на демокрасито дори бяха докарали от щатите щораб с прогнила царевица--хуманитарна помощ,с нея трябва да се храни само рибата,тия ни се позиграха,при положение ,че България хранеше половината СИВ и Съветски съюз.

    Коментиран от #27

  • 17 Алфа херинга

    19 0 Отговор
    Най големите замърсители САЩ, Китай, Индия, Русия, пет пари не дават за зелените простотии, а тази седнала на нас да ни обяснява, как трябва да пър.дим по малко. Като искат да намалят емисиите, да спрат производството на пластмаса, а не да ни карат да събираме и сепарираме. Да не говоря и за масовата световна сеч.
  • 18 Климатът като дъвка

    11 1 Отговор
    Промит мозък, толкова глупости на куп. За тези кухи лейки няма истинска работа, няма научна мисъл.
  • 19 Климатът като дъвка

    8 1 Отговор
    Промит мозък, толкова глупости на куп. За тези кухи лейки няма истинска работа, няма научна мисъл.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Емо

    7 0 Отговор
    Добре, и ние какво да правим? Да пием по едно кафе на ден, вместо две? Знам, че ресурсите са изчерпаеми и ще става по-зле. Може пък и да се научим да не ядем.

    Коментиран от #25

  • 23 Ганглийя

    10 0 Отговор
    Нали това се опитват да ни научат, първо спреха лекарствата, а после основните храни и водата.
    Като ни няма нама да има нужда от пенсии и заплати и няма да хабим основните храни, кафето и водата.
    Те ще са само за богоизбраните и богатите, така че и да ги оценяваме и да не ги - все едно, решено е вече !
  • 24 как успя

    6 0 Отговор
    тази да наговори толкова глупости. Абе хора седнете да четете, не слушайте простотии и като папагали да ги повтаряте. Не е за вярване. Тази няма представа къде се намира.

    Коментиран от #29

  • 25 Пич

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Емо":

    Настрадин Ходжа вече е пробвал. Магарето умряло
  • 26 Браво

    1 3 Отговор
    Да кафето е най-важото можем без вода и храна , но без кафе за къде сме
  • 27 грабежно нападение

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей преображенски":

    Нищо кощунствено няма в това да ни предупреждават да стягаме колана, че нямало да им храна, че и вода. Написано е в статията: "Коренът на всички тези проблеми е свързан със събития от преди повече от 10 години, когато след държавен преврат новите управляващи дават държавните водни обекти в частни ръце." Нима не знаеш, че в България е абсолютно същото? Или не знаеш, че от поне 5 години на всички борси в света се търгуват фючърси за питейна вода? Бедна ти е фантазията какво ни чака!!!

    Коментиран от #28

  • 28 То така и малко преди

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "грабежно нападение":

    Френската революция.
    Горката Мария Антоанета не знаела, че пастите се продават с фючърсни сделки.
    Разбрала ама доста късно.
    Щот те частниците, гнясат, гнясат и после някъде избие.
  • 29 Няма представа ли?

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "как успя":

    Ти не знаеш какво става в ЛАтиснка Америка, което САЩ считат за задния си двор и никого не допускат там.
    Допреди 20 години бяха пълни с диктатори и всеки един от тях беше с американска поддръжка.
    В момента, в който искаш да промениш нещо и айде преврат.
    Или санкции додупка какот с Венецуела.
  • 30 фактите

    9 0 Отговор
    Принципно е права, но защо само ние трябва да се съобразяваме? Както беше написал един - при тези намаляващи редурси защо в Африка и ислямските държави се размножават до безкрайност? Аз нямам намерение да живея като аскет и а бакма като роб за да се разпложда някоя омотана ва чаршаф и да допринася за световното културно наследство като сее--ре, яде и се такова. Айде холан.

    Коментиран от #31

  • 31 Да те допълня.

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "фактите":

    А едни други купуват острови, карат яхти големи като самолетоносачи, живечт в огромни замъци и обикалят света по няколко пъти годишно ... Други прахосват електроенергия чрез видеокарти да "копаят" биткойни - най-глупавото и нееколкогично нещо на света. Ще ми броят екологичния отпечатък на мусаката, мощността на прахосмукачката, ще ми спират колата с ДВГ, а най-големият и богат еколог Мъск ще продава "Тесли" с биткойни?!
  • 32 КАКООООО

    1 0 Отговор
    ПОД ПЕТ ПОВТАРЯМ ПЕТ ПРОЦЕНТА ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ПРИТЕЖАВА ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА ОТ ФИНАНСИТЕ ПАРИ АКЦИИ БАНКИ
    ТА ТАЯ ЩО МИ ГИ РАЗПРАВЯ ТИЯ НА МЕНЕ
    КОГАТО ПОЛОЖЕНИЕТО СТАНЕ НЕТЪРПИМО СЕ ПОЯВЯВА САНДЕРО ЛУМИНОСО ВЗЕМА ПУШКАЛАТА И ЗАПОЧВА ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ СИ А ТАКИВА КОТО ТАЯ ОТ ГЛУПОСТ ИЛИ ЗА ПАРИ САМО ЗАТВЪРЖДАВАТ ВЛАСТТА НА АЛЧНИЯ ГЛОБАЛЕН ФИНАНСОВ КАПИТАЛ
    СЕ МИ Е ТАЯ КЪДЕ СВЪРШВА ВОДАТА ЩОТО ТЯ ВЕЧЕ СВЪРШИ В АРАБСКИЯ СВЯТ И ПОСЛЕДСТВИЯТА СА ЯСНИ МИЛИОНИ ЕМИГРАНТИ
    ТА АКО НЯКОЙ ОТ ТЯХ Я ОЩАСЛИВИ ТАЯ ЩЕ Е НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВО
  • 33 Алооооооо

    1 0 Отговор
    АБЕ МРЪХЛО. КАДАФИ ЗАПОЧНА ДА СТОИ ПОДЗЕМАН РЕКА С ДИАМЕТЪР НА ТРЪБИТЕ ПЕТ МЕТРА ЗА ДА НАПРАВИ ОТ ЛИБИИСКАТА ОУСТИНЯ ГРАДИНА
    ЗАВЪРШИ МАЛКА ЧАСТ ДО ТРИПОЛИ
    И КВО СТАНА САЩ УБИХА КАДАФИ И ПРОЕКТА СПРЯ ЩОТО ГЕПИХА ПАРИТЕ
    АБЕ МИСИР ЩО НЕ ОБСЪЖДАТЕ ТОВА КАТО СЕ СЪБЕРЕТЕ
    ПО УМНИ ОТ ТАКИВА КАТО ТАЯ СА САМО ТЕЯ ДЕТ Я ПОДКРЕПЯТ
  • 34 Ами сега

    0 0 Отговор
    Кафето било ресурс? От кога?
    Ако няма кафе, борсата няма да се срине а само Нестли!