Last news in Fakti

25 Март, 2024 12:11 1 902 21

Безработицата в Турция е на нива, невиждани за последните 10 г.

  • безработица-
  • работа-
  • турция-
  • безработни-
  • реджеп ердоган-
  • турска икономика-
  • истанбул

Това сочат данни на Турския статистически институт, публикувани днес

Безработицата в Турция е на нива, невиждани за последните 10 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Безработица в Турция в края на 2023 г. е спаднала до ниво от 9,4 на сто, което е най-ниското равнище за последните десет години. Това сочат данни на Турския статистически институт, публикувани днес, предаде БТА.

Преди 10 години (през 2013 г.) отчетената безработица бе 8,9 процента, напомня Анадолската агенция. През 2023 г. броят на безработните лица на възраст над 15 години е намалял с 318 хиляди души в сравнение с предходната година. През 2022 г. равнището на безработица е било 10,4 процента.

Междувременно през миналата година броят на заетите лица се е увеличил с 880 хиляди до 31,6 милиона души в сравнение с предходната година, а коефициентът на заетост се е повишил с 0,8 пункта до 48,3 на сто, посочва Анадолската агенция.

Равнището на безработица през 2023 г. при мъжете е било 7,7 процента и 12,6 на сто при жените. Коефициентът на младежка безработица, включващ възрастовата група от 15 до 24 години, е намалял с 2 процентни пункта през 2023 г. в сравнение с предходната година до 17,4 процента. Безработицата сред младежите е била съответно 14,3 процента, а сред младите жени - 23,2 процента.

През миналата година в селското стопанство са били заети 4 милиона и 695 хиляди души, в сферата на промишлеността - 6 милиона и 711 хиляди, в строителството - 1 милион и 997 хиляди души и в сферата на услугите - 18 милиона и 230 хиляди души. В сравнение с предходната година е намалял броят на заетите лица в селското стопанство - със 171 хиляди и се е увеличил с 48 хиляди души броят на хората заети в сферата на промишлеността, със 151 хиляди - в строителството и с 852 хиляди - в сферата на услугите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато съществува

    7 19 Отговор
    Ислямизъм и Сатанински Секс Екзекутори на момчета с цел да ги убиват с Бисексуален Секс и да ги пращат да се прераждат в момичета така ще бъде занапред дори и Путинизма е наравно силен с Исляма
  • 2 Вервайте ми!

    7 16 Отговор
    Загиваща държава , все по бедна!

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    6 11 Отговор
    Полека лека Ердо ще ги довърши...да го махат докато е време..

    Коментиран от #5

  • 4 Дгх

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вервайте ми!":

    Ти нали си вярваш, това е важно.
  • 5 Добре

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не си чел текста. Прочети го и така коментирай

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Краварска медия

    10 5 Отговор
    Тука сме цъфнали, скоро и ще вържеме..
  • 8 НРП

    7 14 Отговор
    Грузинеца Ердоган превърна Турция в бежански лагер и съсипа икономиката и.
  • 9 Комшу

    18 3 Отговор
    Тези от вас, които пишете подигравателни и надменни коментари, искрено ви пожелавам да доживеете още 25-30 години и да видите дали е загиваща държава или е процъфтяваща.А и не е редно да си вкарвате човките там къде не ви е работа, или пък може и да го правите, защото България много дръпна за 33 години демокрация.Ще завърша с една мъдрост- ако търсиш недостатъци, погледни в огледалото.

    Коментиран от #10

  • 10 Анонимен

    2 14 Отговор

    До коментар #9 от "Комшу":

    Имате си генетично заложен тарикатлък и простотия, които не могат да се премахнат. Колкото и да хвалиш Турция, били сме по цял свят, видели сме. Може да излъжеш някого, който не е излизал от селото си.

    Коментиран от #13, #19, #20

  • 11 Когато валят еднометрови страпони

    2 0 Отговор
    Господ удовлетворява молбите на туркофобите 😂😂😂
  • 12 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Добре":

    Как ти се виждат тези...подобрения за една 80 милионна Турция...голямо понижение...Защо нашите бягат като луди да пазаруват там....
  • 13 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Защо виждате само "нещастие" в Турция ?... Или по скоро това е което ви се иска да сполети турците ?..Но не знаете , че Турция тепърва улови прогреса и се развива с космическа скорост ! Трудно се преодоляваат коварните финансови манипулации на Ционистичния капитал и много народи и държави от години са в обсега на жестоката му експлоатация ! Злобата обладава мозъка и заслепява очите ! Хората които не виждат Погрома на бруталноста на американската хегемония над човечеството се обявяват за демократи и хуманисти !...Оплюват справедливостта на правото на газените да се опълчват срещу злото и явния геноцид, който продължава от Христофор Колумб до наши дни ! Кои са затрили цивилизациите на два континента и са заробили трети и ненаситно са грабили и продължават да грабят човешки и природни ресурси ?!...Живея в Турция от "Голямата татовска екскурзия " насам !... Изминават вече 35 години от тогава ! ... Тогава преди 35-40 години ни втълпявахте ,че Турция е "Третият свят" , че хората живеят в схлупени сламенни къщи, без ток и вода ! Никога няма да забравя онова нощно пътуване от Капитан Андреево до Истанбул по осветлената магистрала на Е -5 на ноща на 24 срещу 25 юли 1989 година ! Тогава разбрах какво е "Желязна завеса" , какво е дезинформация и туркофобия !... Виждам, че все още лансирате за истина същата изтъркана плоча !
  • 14 11111111

    3 1 Отговор
    То голяма безработица в Турция няма и 10 процента
    Все едно на село от 10 души само един да е нехаен и да не работи.
  • 15 Дон Дали

    3 0 Отговор
    Работещите в чужбина българи са 2,5 милиона, а работещите в България са 2,2 милиона, сочат данни на Института по икономика към БАН, цитирани от главния секретар на БТА Евелина Андреева по време на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина.

    Българите в чужбина са изпратили общо 1,32 млрд евро към България за 2023 г
  • 16 Дон Дали

    3 0 Отговор
    В чужбина работят повече българи, отколкото у нас
  • 17 Майна

    3 3 Отговор
    А в България има глад за работна ръка . Нека дойдат да работят тук , все пак близки сме си , съседи .

    Коментиран от #18

  • 18 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Изтървалите питомното винаги гонят дивото !
  • 19 Как пък за 5века

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Само тези неща ви вляха генетично 😀😀😀
  • 20 Комшу

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Какво си видял бе чалма, живея в 20 милионен мегаполис ти вървиш по кални пътечки спонсорирани от европейския ви съюз.Аз не споменавам други държави къде съм ходил или не съм аз говоря за там където живея.А и да ти напомня, че половината продукти къде ги купуваш от Кауфланд можеш да погледнеш от коя държава идват.
  • 21 хр. грозев предателя

    1 0 Отговор
    Нормално е така да е защото в момента в Турция има около 150 хиляди джамии и 250 хиляди духовни служители . Да си намериш работa почти невъзможно преди всичко трябва да си завършил духовното им училище , чак тогава някъде може да си намериш работа и да ти се усмихне щастието. Всички нови и на най- хубави места училищата ги направиха духовни.
Новини по държави: