Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 16:08 3 634 27

Твърде щедри ли са социалните помощи в Германия?

  • германия-
  • социални-
  • социални помощи-
  • пари-
  • доходи-
  • икономика-
  • работа-
  • заплата-
  • бежанци

Тази тема предизвика бурен дебат. Някои се питат дали си струва въобще да работят.

Твърде щедри ли са социалните помощи в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Както стана ясно тези дни, германското правителство е допуснало грешки при изчисленията, свързани с финансирането на социалните помощи: парите за изплащане на т.нар. Bürgergeld изведнъж свършиха. Оказа се, че там има недостиг на 3,25 милиарда евро. В крайна сметка управляващите намериха начин да запълнят "дупката". Но въпросът за причината остава: как се стигна до този финансов дефицит при социалните помощи?

Важно е да се отбележи, че за 2024 година Германия ще отдели 4,8 милиарда евро допълнително за финансирането на системата за социални плащания. Помощите ще бъдат увеличени значително - с около 12%. Най-вече заради високата инфлация. Това решение изисква сериозен ръст на бюджетния дефицит, планиран за следващата година. С други думи: правителството ще трябва да вземе още по-големи заеми.

През следващата година самотните хора без деца вече ще получават не 502 евро месечно, както досега, а 563 евро. В семействата с двама възрастни и деца също има покачване - възрастните ще взимат по 506 евро на човек вместо досегашните 451 евро на месец. А на малките деца до седем години вече ще се полагат по 357 евро месечно, на децата до 14 години - по 390 евро, а на ненавършилите 18 години - 471 евро.

Защо на Германия ѝ трябват толкова много пари за социални помощи?

Възникналият дефицит и по-нататъшното многомилиардно увеличение на средствата за т.нар. Bürgergeld предизвикаха разгорещен политически дебат в страната. Възникна ключовият въпрос: защо правителството на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, което толкова се гордееше с тази нова система, заменила недолюбваната Hartz IV, направи толкова лош разчет?

Министърът на труда Хубертус Хайл от социалдемократите заяви, че за появилия се дефицит има три основни причини. На първо място това са високата инфлация и ръстът в цените на енергоносителите, поради което са нараснали разходите за отопление. Но второ място идват отсъствието на икономически ръст и дори известният спад на БВП, което затруднява безработните при търсенето на работа. Но трето място Хайл посочи големия брой украински граждани, които са дошли в Германия, търсейки убежище от войната.

По решение на правителството те получиха не статут на бежанци, а статут на получатели на т.нар. Bürgergeld, който предполага отпускането на по-големи суми и повече права. На тях например не им е нужно разрешително за работа - те автоматично получават такова право. Правителството предполагаше, че много от украинките - тъй като 80 процента от пристигналите в трудоспособна възраст са жени - бързо ще си намерят работа след преминаването на съответните езикови курсове. Още повече, че голяма част от тях имат висше образование.

И действително - някои украинки бързо започнаха работа. Само че броят им бе доста по-нисък от очакваното. Това накара министъра на труда да обяви в средата на октомври, че политиката спрямо украинските граждани в трудоспособна възраст ще бъде променена. В бъдеще от тях ще се изисква по-настойчиво да търсят работа и да приемат дори и тази, която не съответства на по-високата им квалификация. "Искаме хората по-бързо да изминават пътя от езиковия курс до работното място и ние ще постигнем тази цел", каза министърът.

Системата не стимулира търсенето на работа?

Дискусията в германските медии в последните дни обаче се върти не толкова около украинците, колкото около самата система на социалните помощи. Според някои помощите са толкова високи, че не стимулират търсенето на работа, а точно обратното - карат хората, които получават социални плащания, да не бързат да се трудоустройват.

Както коментаторите в медиите, така и представители на опозицията отправят именно този вид упреци, настоявайки системата да бъде променена така, че да се създадат повече стимули за трудоустройство. Според вестник Kölner Stadt-Anzeiger например основният проблем е в липсата на механизъм, който да гарантира, че работещите на пълно работно време накрая на месеца наистина ще разполагат с повече средства от тези, които разчитат на помощите на държавата. Разликата трябва да е толкова голяма, че даже и тези, чиято работа не е добре платена, изобщо да не се замислят да се прехвърлят на социални помощи, призовава изданието. То отбелязва, че правителството не е отчело този факт при създаването на новата система за социални плащания.

Мигрантите получават значителна част от помощите

"Bürgergeld (в превод: пари за гражданите) все повече се превръщат в пари за мигрантите", твърди от своя страна списание Focus. То цитира данни от Федералната агенция по труда, съгласно които през това лято социални помощи са получавали 2,9 милиона германски граждани и 2,6 милиона чужденци, от които 480 000 украинци.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явно са

    20 2 Отговор
    Що всичко що е бамбук бега натам
  • 2 Баш Батка

    20 2 Отговор
    Арабистанци не им се бачка, те си се радват и така.

    Коментиран от #7

  • 3 Афгански мигрант

    6 2 Отговор
    Ньееее.. !
  • 4 Да се оправят

    24 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 5 ЕС сам си е виновен.

    28 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 6 Kирил

    12 2 Отговор
    Тия пари изглеждат приемливи ако си мързелив и некадърен и свикнал на мизерен живот. Половината бг цървули в Германия са такива и половината тукашни льохмани точат лиги за германски социал

    Коментиран от #8

  • 7 За тях животът

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    в Германия е по-хубав от това което им обещават мюфтиите в рая - 72 непотящи се девици и студен шербет. В ЕС има алкохол, наркотици, гейове, бардаци с бели жени, пари без да работиш, медицинско обслужване, безплатни кухни.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Нашите роми

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kирил":

    като отидат с 10 деца взимат по 4-5 хиляди евра месечно, къде у нас такива пари. Не случайно пеят "Моя страна, моя Германия".
  • 9 Вилкомен

    10 2 Отговор
    Ами могат да им организират "трудови лагери", като през втората световна война на украинките и на арабелите. И въпреки това, помощите в Германия са по-високи от заплатите в бг.

    Коментиран от #10

  • 10 Настев

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вилкомен":

    Аз работя за 2300 лева чисти...значи в Германия социална трябва да е 2300 евро.....там с едно евро купуваш това което тук с един лев..май нещо ти куца мисленето

    Коментиран от #15

  • 11 Баш Батка

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "За тях животът":

    Абсолютно си прав!
  • 12 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "За тях животът":

    Щом това ти харесва.... Заминавай

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Владо

    11 4 Отговор
    За величието на една държава не се съди по това колко и какво оръжие дрънка, а по това как се грижи за най-бедните.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Настев":

    Преди по малко от две седмици бях в германия.Освен,че играх за един селски отбор ,който победи отбор от професионалисти на ,които им плащат...говоря за 5лига,а отборът който победихме бе вирен се запознах с цени на енергоносители....цени на храни ...цени на авто застраховки..там има бонус малус от дълго време...запознах се със средна пенсия...що годе средна заплата...искате ли данни за най богатата област в Германия,Бад Вюртемберг или вие си знаете...ПС.Апропо с Пристигането си в събота в 4 и нещо тяхно време след обяд изнесох и сеанс на 21дъски,по шахмат ганчоовци от факти...На вас ви бях казал ,че ще ви зануля,тоест сте на нулата дори "А ла Вьогль"...Един младеж истински професор по Медицина във Фрайбург направи реми...Та искате ли данни,от Живият ЖИВОТ В Германия???

    Коментиран от #17

  • 16 Аз съм българин

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    и за мен такива екстри няма, а и не ценя всичките екстри, те са младите държани на въже в мюсюлманските си държави.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Аз съм българин":

    Аааа.. няма. Питал ли си? Съмнявам се. Щото аз от 21 години съм в Германия. Те за това те гавря разбирачо. Да да... Мия чинии. Тоя лаф го знам. Много знаете бе.

    Коментиран от #19

  • 19 Като си 21г.

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "...":

    в Германия тогава отговори и не се гаври! Ето, питам - така ли е за мюсюлманските бежанци и ако нещо бъркам кажи каква е истината с аргументи и факти. Много са те изнервили тия арийци, неприятно е да бъдеш роб.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Като си 21г.":

    Роб? Роб е работяга на който не му плащат. Със 6600 на месец, няма как да съм роб? Нали се сещаш от двама ни кой е роба?
    Гавря се с хора които дращят глупости, а не могат да намерят Германия на картата. Грам не са прочели инфо, а пишат все едно са говорили с хората. Нищо от което казваш не е вярно. Седни и ЧЕТИ.
  • 21 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Като си 21г.":

    И още... От кога стана ариец да те питам? Или просто се обърка в мерака си да сложиш нападка?

    Коментиран от #22

  • 22 Като толкова знаеш,

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    опиши с няколко изречения ежедневието на един афганистанец, мароканец, сомалиец, тунизиец, сириец. Какво правят през деня, как работят, как почиват, с какво се занимават по принцип? Кое не е вярно от това което съм описал в 7 пост?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай иван

    1 0 Отговор
    Лагерите кога бре......закъсняхте.кръговрата на живота в германия
  • 27 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Аналогично е положението в Чехия. По фирмите действително има много работещи украинци, запълващи нискоквалифицираните работни места. Има обаче и такива, които лъжат, че не говорят езика, за да си стоят на помощи.

    В началото на СВО масово се предлагаха жилища на украинци, като при това не се изискваше да имат и крона доходи. Държавата плаща. Получи се така, че семейства са се нанесли в разни резиденции, в разни скъпи и престижни райони, не работят и дори се хвалят как добре са се устроили.

    Безобразие!

    Съседка пък е на социални помощи и живее с дъщеря си. Има страшно много фирми, които предлагат работа, но тази лъже, че изобщо не разбира езика, за да си стои вкъщи и да й плащат. И номерът й минава!

    Ето такива неща настройват хората срещу тях! Е, и много крадат, но това е друга тема.
Новини по държави: