Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 19:01 5 436 28

Куриерите в Германия: тежка работа за малко пари

  • работа-
  • доходи-
  • куриер-
  • заплата-
  • германия-
  • пари

Средната брутна заплата на куриерите в Германия е около 2700 евро

Куриерите в Германия: тежка работа за малко пари - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето, че отново се задават Коледните празници, а с тях и голямото предпразнично пазаруване. Това означава, че куриерските фирми, които доставят пратки, отново ще са с извънредна натовареност. Така например водещият доставчик на колетни пратки DHL очаква, че през последния месец от годината само в Германия ще бъдат разпратени над 11 милиона пакета - почти два пъти повече от обичайния брой пратки в страната.

Всичко това означава, че служителите на фирмите доставчици, които доставят пакетите до вратата на клиента, ще са особено силно натоварени. Работата е тежка, но не е добре платена.

Като в Дивия Запад?

Разносвачите на пакети от DHL, Hermes, UPS, DPD, GLS, Fedex и други куриерски фирми в Германия печелят значително по-малко от колегите си в другите сектори на икономиката. Куриерите на пълен работен ден получават средна брутна заплата от 2719 евро, което е с 20 процента по-малко от средната заплата на другитe квалифицирани работници в страната, става ясно от данните на Федералната статистическа служба. Те са от април 2022 година, но е малко вероятно ситуацията оттогава до днес да се е променила съществено.

Някои сравняват трудовите условия в бранша с тези в Дивия Запад - включително защото големите логистични компании като Amazon или Hermes - обикновено наемат външни фирми за подизпълнители. А при тях трудовите договори са по-скоро изключение. От големите играчи единствено DHL наема повечето от своите куриери, като им предлага тарифни трудови договори.

При другите куриерски фирми нещата не са така (справедливо) уредени, което се дължи и на това, че много от подизпълнителите нямат работнически съвет - орган, който защитава интересите на работниците и служителите пред ръководството на фирмата. Така например от синдиката Verdi посочват, че инспекции многократно са разкривали лоши, дори незаконни условия на труд в тези фирми, включително нарушения на закона за минималната работна заплата, на изискванията за здравословен и безопасен труд и други.

По-ниски доходи, нерегламентирано работно време

Разносвачите на пратки често работят при условия, които се отклоняват от приетата норма. По данни на Федералната статистическа служба близо 29% от работещите на пълен работен ден в сектора са назначени със срочни или са наети от фирма за временна заетост. За сравнение - средно за всички сектори техният дял е 19%. "В сектора на пощенските и куриерските услуги служителите не само работят за малко пари, но често и с нерегламентирано работно време", допълват от службата. На почти 60 процента от служителите, разнасящи пакети, им се налага да работят и през почивните дни. Това е два пъти повече, отколкото в останалите сектори на икономиката.

От профсъюза DPVKOM, който защитава интересите на служителите в Германските пощи, Пощенска банка и Дойче телеком, също посочват, че работата е много и твърде тежка. "Все повече и повече са пратките, те стават все по-тежки, а обслужваните райони - все по-големи. Като добавим и недостига на персонал всичко това води до огромно физическо и психическо натоварване на служителите", казва за ДВ говорителят на профсъюза Майк Бранденбургер. Куриери от DHL Group също напускат компанията, защото не желаят повече да работят при тези тежки условия.

В доклад на здравноосигурителната компания Barmer от 2020 се казва, че разносвачите на пратки страдат най-често от оплаквания, свързани с мускулите и костите. Те са причина за една трета от всички отсъствия от работа.

Автор: Миша Ерхарт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъцъ

    6 18 Отговор
    Но пък тези, които искат получават бонус сех от немските домакини, така че едно губиш друго печелиш😉 Е има си и рискове на професията, като непоскани бонуси, ако се сещате 😉

    Коментиран от #20

  • 2 Хихихи..

    25 5 Отговор
    Е не може да сте все администратори в Бухенвалд,закриха го вече..
  • 3 ХАХАХА

    35 7 Отговор
    ХАХАХА, а що българи се лъжат да търчат да работят като магарета ,ама като се върнат в България само суперлативи ,едва ли не само тях са ги чакали ,а за парите абе думите са малко да опишеш лъжите им.
  • 4 Ми да дойдат да

    28 5 Отговор
    разнасят в България бре... тука плащат по-добре...

    Коментиран от #7

  • 5 интересно

    30 12 Отговор
    В България за същата хамалогия в куриерските фирми вземаме в пъти по малко,а и ни осигуряват на 4 часа,но никой не го интересува за нашите болежки . В Германия поне вземат над 5000 лева бруто

    Коментиран от #8, #21

  • 6 Сатана Z

    22 6 Отговор
    В Кралството куриерите получават по £200+ на ден само да върти геврека и да “дропва” пакетите.Стоката е застрахована , а от него се иска да я достави до адреса.
    В Германия този вид услуги са ниско платени .Един куриер в DHL да взима най—много 90 € на ден преко сили.
    Пара се прави в богати държави ,а не в средноразвити еропейски васални територии

    Коментиран от #9, #22

  • 7 Гордостта на Тара

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ми да дойдат да":

    Да куриер в министерството на финансите образованието .. дават се няколко милиона
  • 8 ХАХАХА

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "интересно":

    Как 5000 братовчед бе ,най малкото 10 хиляди и дори комунални разходи им плащат ,а що бонуси ,мале бият ги с пари по пътя за България! ХАХАХА
  • 9 Станко или с багеро

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    200+? А, колко е рентата на буса? За халифата е 100-120, със служебна баничарка - разходи 0.
  • 10 Дрън дрън та пляс

    26 9 Отговор
    Доста българи работят това там, и пак им е по добре от ямата тук, в бг всяка работа е - много работа за малко пари

    Коментиран от #11

  • 11 Пляскай се ,пляскай.

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън та пляс":

    Толкова им е добре ,че не казват истината. Само хвалби ,а в действителност мизерия!
  • 12 3вс

    8 20 Отговор
    Заплатите в България на куриери вече се доближават до тези в Германия.
    в Германия 2700 евро брутна заплата са 1900 нето
    В България куриерите се търсят на заплати от 1200 евро нето

    Коментиран от #28

  • 13 Калпазанин

    8 15 Отговор
    Дойче зелето пак се опитва да пропагандира лъжи, това не е дойче а еврейско зеле. Познавам и имам братовчеди в dhl всичко написано е един лъжлив пасквил, много са си доволни хората, а който не е доволен прав му път никой не ги е вързал

    Коментиран от #14

  • 14 По принцип не уважавам тази медия

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Но това е 3 публикация за заплащането в куриерските фирми.
  • 15 Глупости на търкалета - 2700 евро

    27 6 Отговор
    Работил съм куриер в Германия. За германец няма как да работиш. Работиш или за българин или някакъв друг. Заплатата е 1100 евро. Като си платиш разходите и ти остават около 400 евро за храна. Това е голата истина.
  • 16 Обява за работа

    10 1 Отговор
    Търся работа.
    Работадателят трябва да има свидетелство за съдимост и справка от 4-ти километър, че няма психически заболявания!
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 1 Отговор
    Така е защото повечето са подизпълнители на оригиналната фирма и хората работят за тях, не за самата куриерска фирма......българи, азърбейджанци, турци, гърци и прочее.....за това няма пари!
  • 18 Начо

    4 1 Отговор
    Всичката нискоквалифицирана работа в германия е за малко пари.
    Даже и да е си вис
  • 19 Ти си

    4 0 Отговор
    ..... Куриерите на пълен работен ден получават средна брутна заплата от 2719 евро, което е с 20 процента по-малко от средната заплата на другитe квалифицирани работници в страната .......

    От кога пакетаджия стана квалифициран работник и особено като се взе е в предвид че 90% за изброените куриерски фирми работят подизпълнителни фирмикоито се държат от пакистанци и араби а служителите в тях са талибани .......
  • 20 000013

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цъцъ":

    Много порно гледаш приятел - вземи и смени канала !
  • 21 Кико

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "интересно":

    Аз работя в UPS в южна Германия и от работа и заплата нв мога да се оплача, повече от добре заплатен съм. Месечната ми заплата е около 3000€+, не мога да кажа лоша дума за заплащането. Работа много, все пак тия пари трябва да се изкарват

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Кико

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Не е вярно, получвам близо 24€ на час в UPS

    Коментиран от #23

  • 23 Жаба кикерица от луната

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кико":

    И овъртайма ти е 50? Бухаха
  • 24 Ти си

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кико":

    Не се хвали колко изкарваш а ни кажи на какви часове си регистриран и по колко часа правиш , колко ти е стафката пи колективен договор и колко получаваш на ръка от пакистанеца?
    Гаранция че имаш над 200 адреса на ден и работиш по 14 - 16 часа !
    Седнал нашия да се хвали какви пари взема а като си сметне часовете излиза накрая че взема по-малко от една чистачка назначена на половин работен ден .....
  • 25 Читател

    1 2 Отговор
    Няма как да караш 16 часа, професионално в ЕУ! Незаконно е.

    Коментиран от #26

  • 26 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Читател":

    Микробуса няма тахо и можеш да си въртиш геврека и 72 часа без почивка - балъци винаги ще се намерят ! Дали е законно или не няма никакво значение щом немогат да докажат колко време си зад волана ... ....
  • 27 Ония с Фордо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кико":

    Тия 3000€+ бруто може да са с извънредните и накрая на месеца като разделиш часовете на заплатата и ще се окаже че работиш за някакви мижави - 1300-1400 € чисти.
  • 28 Моля!? Я пак!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "3вс":

    Имам роднина, който работеше за може би най - голямата куриерска фирма у нас. "Работеше" , защото вече не работи там. Товаренето, разноса, поддръжката на буса не му бяха проблем. Напусна заради ниското заплащане, което няма нищо общо с това, което си посочил. И надали би се върнал пак там!