Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 16:00 2 911 41

Иван Стамболов-Сула: Победилият пролетариат

  • иван стамболов-сула-
  • лумпени-
  • пролетариат

Загубили автентичната си самоличност, те попиват всички извратени идеи на модерния и либерален свят

Иван Стамболов-Сула: Победилият пролетариат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знам, че „Победилият пролетариат“ не е най-доброто възможно заглавие за нашите нужди. „Либералният лайномет“ е къде, къде по-добро! Това словосъчетание изпусна преди десетина дни в публичното пространство Ваня Григорова, от което либералният лайномет изригна още по-мощен. Сега да не вземете да си помислите, че съм тръгнал да защитавам или оправдавам Ваня Григорова. Тя е всичко това, което аз не съм - и като бекграунд, и като област на компетентност и най-вече като мироглед, защото ако тя е Анжела Дейвис, аз съм Николас Гомес Давила; ако тя е Чапаев, аз съм барон Врангел. И все пак нейният “либерален лайномет” е термин, който ще пребъде - толкова точно и на място е казано. И откъде се взеха тези толкова хлевоусти, толкова зли и мразещи хора? Имало ли го е преди този “либерален лайномет”, кой е този победил пролетариат, какъв се явява и накъде е тръгнал.

На латински proletarius буквално означава “такъв, който произвежда потомство” (според речника на Дворецки), но се използва за “простонароден”. Тоест това, грубо казано, е биомасата, материалната долница. Според класификацията на Сервий Тулий пролетарият е римски гражданин, който не притежава имущество и не плаща данъци, но е юридически свободен. Безполезен гражданин, но все пак гражданин, а не роб или варварин.

В нови времена и особено в марксизма пролетариатът е работническата класа, която произвежда принадена стойност, без да има собственост върху средствата за производство. Пролетариатът все пак е обществена класа, способна да участва в политиката, за разлика от лумпен-пролетариата, който е напълно декласиран и отхвърлен от всички останали класи. “Лумпен-пролетариат” е термин, въведен от самия Кал Маркс и в превод от немски означава дрипав, парцалив пролетариат. Това са най-бедните слоеве, слоеве затъпели от бедност и изгубили човешки образ. Кои са обаче тези хора по времето на Маркс? Това са безимотни или малоимотни селяни, напуснали селото поради невъзможност да се изхранват там, и дошли в града, за да продадат последното, което им е останало - работната си сила. От своя страна набиращата сили индустрия охотно ги поглъща. И така градовете, онези еснафски средновековни крепости, се отварят и започват да се пълнят с лумпени.

При определянето на различните видове хора Маркс не стига по-далеч от собствеността, защото е материалист. За него лумпенът е попаднал в жестокия град селянин, който е останал без собственост на село - нищо повече. Всъщност, напускайки родното село, лумпенът е загубил много повече от кравата и каруцата си. Лумпенът е загубил човешкия си облик, всички онези неща, които са съставлявали и определяли личността му. И сега е гол звяр, самотно захвърлен в градската джунгла, податлив на всички изкушения на злото.

Затова нека доразвием Маркс, като разширим определението му и кажем, че лумпенът е всеки човек, който, принуден от икономическата ситуация, къса корените си и отхвърля досегашната си самоличност, за да приеме нова, която сам себе си иска да убеди, че е по-хубава от старата.

За разлика от Марксовите лумпени на 19 век, тези от 21 емигрират в други страни, където обикновено почистват тоалетни, мият чинии в заведенията или помагат в събирането на селскостопанската реколта. Има и още една голяма разлика: лумпените на 21 век вече не са бедни. Затова ги наричаме “победилия пролетариат”. Но твърдим, че по природа те продължават да бъдат лумпени - хора със скъсани корени и изгубена самоличност, отчаяно търсещи да я заместят с нещо. А модерният глобален свят предлага много фалшиви заместители на човешката самоличност.

Но да оставим гурбетчиите, за тях може да се говори много. Те със сигурност не са онези “изтичащи мозъци”, за които хленчат медиите. Не са онези “изтекли мозъци”, които, след като окончателно се провалят в чужбина, гордо се връщат да положат своя “опит” и своята “гениалност” пред олтара на отечеството. Да ги оставим и да не говорим за тях.

Много от днешните лумпени продължават да се стичат към големите градове на родината си и особено към нейната столица. Те вече търсят не само материална сигурност, но и “престижни” развлечения. Развлечението е превърнато в основна ценност. То е естествено, неотменимо човешко право.

Днешният победил пролетарий вече не е беден, напротив - може да се каже, че е твърде прилично материално осигурен, макар на практика все още да не притежава нищо. Достатъчно е да се хване някъде на работа, а в големите градове и особено в столицата непрекъснато никнат нови офиси и жадно поглъщат пристигащия от провинцията лумпениат. Достатъчно е човек да сключи трудов договор и банките веднага му отпускат кредити - жилища, нови автомобили, почивки в чужбина. Без да обръщат внимание на това, че са се превърнали в собственост на банките почти до края на живота си, новите лумпени започват да развиват една специфична надменност. Започват да мислят себе си за най-умните и най-красивите. Загубили автентичната си самоличност (поради което са и лумпени), те попиват всички извратени идеи на модерния глобализиран и либерален (в лошия смисъл на думата) свят. Започват да се усещат по-висши от останалите, едва ли не нов биологичен вид, ново еволюционно стъпало.

Най-новата история от последния може би не повече от век показва, че ситият пролетариат е по-лош от гладния. Гладният е по-жесток, по-брутален, но ситият е по-арогантен, егоистичен и отвратителен. Гладният се стремеше към нещо, което ситият вече е постигнал и няма пред себе си друго предизвикателство, друга цел, освен да си смени пола или нещо друго от този род. Но страхът от изгубените корени остава и новият лумпен търси да се колективизира със себеподобните си, за да оцелява дружно с тях. И така се ражда една нагла градска тълпа, погълнала и смазала доскорошните индивиди.

Кое е първото, което прави пролетариатът, след като победи? Да се огледа в собствеността на хората. Но дали само от лакомия или и от класов страх? Защото собствеността е свобода, а свободата е враг на тоталитарното общество. Понякога тоталитарната власт не отнема собствеността на хората, за да я придобие за себе си, а просто за да ги лиши тях от нея.

Още в Евангелието собствеността е свързана със свободата. Апостолите, дори и тези, които са “неуки рибари” имат собственост (кораби, които изоставят). Христос говори на хората със собственост, с имот, а не на безимотните, защото да се откажеш от собствеността е проява на висша форма на свобода, но не можеш да се откажеш, не можеш да жертваш нещо, което нямаш. Казано е: “Ако имаш две ризи, дай едната на ближния”, но не е казано: “Ако нямаш риза, иди да си вземеш насила от ближния, който има две”. Първото е дясно, второто е ляво. Толкова е просто!

Победилият пролетариат рано или късно създава тоталитарна държава. Днес е още по-лесно, защото цялата ни цивилизация върви към установяването на нещо като глобална тоталитарна държава.

Когато вземе властта, новият лумпен най-напред вдига данъците, измисля нови глоби и такси, прави хората зависими от банките - днес всеки човек, разчитащ на кредитни и дебитни карти, може да бъде занулен във всеки един момент. И той го знае. Знае го и се гърчи, трепери, подмазва се, през ум не му минава идеята за някакво опозиционно действие. Лумпенът лумпенизира и нормалния човек, заличавайки автентичната му самоличност. Сами по себе си, взети по отделно, хората не са лоши, но сякаш са хвърлени да плуват в някакъв гъст зъл бульон. И този бульон е жив, и този бульон е личностен, и се стреми да превърне Божия образ в карикатура.

И какво ще правим сега? - ще попитате с изпотени чела. Спокойно, това се е случвало, случва се и ще се случва - лумпени да вземат властта и да рестартират обществото, барабар с културата му, трупана през векове. Какви са били преди 2000 години германците и французите, които сега са черешката на сладоледа? Диваци. Какви бяха онези, които съсипаха аристокрацията преди 200 години? Дрипльовци. После станаха “дискретния чар на буржоазията” и днес по-големи аристократи от тях няма. Нашата цивилизация е варварска, лумпенска. Построена е от варвари, които са били принудени да се цивилизоват - себе си и децата си. Нима днешната червена аристокрация допреди две поколения не беше тълпа изгладнели и кални овчари, промъкнали се в историята след ариергарда на победоносното червена армия?

Така че и днешните лумпени, днешните лайномети, ще се цивилизоват. И тъкмо ще го сторят и ще се погледнат самовлюбено в огледалото, когато ще дойдат нови лумпени и нови лайномети да ги пометат. Ролите са едни и същи, сменят се само актьорите, които ги изпълняват. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    21 29 Отговор
    Този и той за бог се има и акъл дава. И се кръстил на римски диктатор.

    Коментиран от #25

  • 2 Жалко

    29 21 Отговор
    За изгубеното време да чета философските размисли на Сула

    Коментиран от #6, #31

  • 3 Майна

    27 22 Отговор
    Този е с ясно изразена шизофрения..
    Написаното е доказателство..
    Освен това личи и огромна себеомраза, която се опитва да смекчи с принизяване на хората...
    Този е във фаза - неспасяем.
  • 4 Софийски

    20 8 Отговор
    Браво сула, поздравления, адски смислено което е рЕдко за теб ;) остава само в един Завет да почнете да ги приемате лумпените и всичко ще си дойде на мястото.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Докога простотии, бе,

    15 5 Отговор
    Абе, мисирки, копирайте от мрежата нещо умно, нещо, което да образова и нравствено извисява, а не словоблудствата и плиткоумията на победилите сребролюбиви слуги, откраднали под крилото на властта работата на истинските интелектуалци. Защото не собствеността, а силата и смелостта да казваш винаги истината, е това, което те прави истински свободен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНАТА

    17 2 Отговор
    „Държавна тайна“ са случаите на починали при „неизяснени обстоятелсктва“
    в арестите и затворите.

    Именно затова Борисов,Гешеви Пеевски не разрешават
    Цветан Василев и Васил Божков да бъдат разпитани конферентно,
    както бе разпитан Симеон Дянков от САЩ.
    Цветан Василев по казуса КТБ, където бяха откраднати над 4 млрд. лева.
    А Васил Божков по казуса Еврофутбол, където Биршсов и Горанов са прибрали над 400 млн. "такса спокойствие"!

    И до днес Гешев не е отговорил, кой е позвънил „за справка“ на удавения варненския разследващ журналист
    Георги Александров.
    И до днес Гешев не е отговорил, кой е превозил до лобното му място Георги Александров, който не е шофьор.
    И до днес Гешев не е отговорил, кой е откраднал лаптопа на Георги Александров с компроматите за Портних
    и за Борисов, след като го е удавил.



    Единствено в България от държавите в ЕС и до днес изборите са недемократични!
    Единствено у нас има привилегироване на водачите на листи с гласовете на неотбелязалите преференции!
    Навсякъде другаде в ЕС,
    гласоване с неотбелязана преференция
    се отчита като НЕВАЛИДНО!!!
  • 12 Задунаец

    11 10 Отговор
    😁😆😅 самонареклият се Сула, говори с възторжено омерзение за онеза дето мразят и в тази дълга безсмислена статия /признавам му трудолюбието с което е постигнал това мащабно четиво/ изпоомрази всичко де що може да се мрази от сибир насам. Да, да, знам! И Киев трябва да бъде разрушен! 😂
  • 13 Мисля

    12 5 Отговор
    Сула,ти не си от лумпените,нали?Кога стана аристократ,кога започна да танцуваш па-де-дьо в двореца?
  • 14 Алън Пугачов

    7 7 Отговор
    От този напоен с объркани размишления на теми събирани с метла и лопата на стадиона след мач, разбрах , че някакъв Иван Стамбилийски много иска да е древно римски и съвременен български диктатор, а по кръвна линия е брат на Ваня Григорова.
  • 15 костя капейкин:

    7 8 Отговор
    Да Сула! Киев трябва да бъде разрушен!

    Коментиран от #17

  • 16 Ъщъров

    12 12 Отговор
    Поздравления! Отдавна не бях чел нещо толкова добро! Браво!

    Коментиран от #21

  • 17 Задунаец

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "костя капейкин:":

    Когато Киев бъде разрушен, сибирска вълна, ще помете целия либерализъм дето трови сула и няма да има вече либерални лайномети! Само сула ще стърчи и ще лайомети на спокойствие !!!
  • 18 Няма по страшно нещо

    12 3 Отговор
    от това селяндур да дойде в Софето!

    Коментиран от #29

  • 19 Търся работа в София

    7 2 Отговор
    Чорбаджията трябва да има Свидетелство за липса на психични отклонения издадено от " 4 -ти километър"!
  • 20 Име

    1 1 Отговор
    То хората имат много собственост, дори предпочитат да живеят под наем понякога. Нещо не се връзва, макар, да не ми е понятно, какво значение има собственост или не.

    Банките - ако имаш такъв огромен кредит, какво пък ще стане. Все ще намериш начин. Сега се говори за давности.

    Но пък - наистина са ужасни и техните отношения.
  • 21 Алън Пугачов

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ъщъров":

    Ъщъров! Като пътуваш с влака, се отбий в тоалетната на гарата. Сега ще ме питаш в коя тоалетна. Няма значение! Всички тоалетни по гарите имат франчайз със сула и публикуват неговите прозрения пакетно. Там можеш да се запознаеш с най-актуалните прозрения на сулко пулев....т.е. сула, в суров вид, без редакторска намеса!
  • 22 Соросоидните

    11 6 Отговор
    лайномети взеха властта, благодарение на посолствоТО.
    Дерзайте неолиберални лумпени...
    Вдигайте данъците.
    Отнемете собствеността на Лукойл.Дайте го на говедата.
    Дайте всичкото оръжие на Укрорайха.
    Мобилизирайте безказармените лумпени и на фронта за говежда тор
  • 23 Сатана Z

    11 8 Отговор
    Добре написана и обоснована статия както винаги от г-н Сула.По постовете се вижда,че лумпените са се разпознали и хвърлят къчове срещу автора,сякаш той е виновен за техния background.Само където забрави да спомене ,че Картаген трябва да бъде изгорен.
    Изтичането на "мозъци" в посока Запад е причината за лумпенизацията на София и България като цяло.Тях никой не може да ги замени, защото в БГ КПД на труда е мижаво и принадената стойност е никаква, следствие на функционалната неграмотност на умно-красивите лумпени.
    Много добра статия!
  • 24 хе хе

    1 3 Отговор
    Картаген се самосрути, понеже беше построен върху заблатен терен.😄
  • 25 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Добре си го разчел!😄
  • 26 ама верно?!?

    5 2 Отговор
    Сула бил барон Врангел?!? А другият му кумир Николас Гомес Давила май го е казал и за Сула: Интелигентността се стреми към глупостта, както всички тела се стремят към центъра на земята.
  • 27 Системата е много проста

    7 1 Отговор
    Чорбаджийте взимат кредит от банката. Банката за да е сигурна, че ще си върне парите, осигурява на чорбаджийте роби. Как се правят роби? Много просто, дават им се заеми и те стават роби до живот. Не могат дори да теглят една майна на чорбаджията си, ако нещо не му харесва!
  • 28 По хронологията

    8 0 Отговор
    Значи ако се опрем на хронологията на Сула лумпениат не е имало в добрите години на Древна Гърция, Рим и Средновековието,както и в бел епок на капитализма. Древна Гърция и Рим са загинали защото свободните граг.ждани са се превърнали в консумеристи и на никой не му е пукало за държавата нападната от варвари. Великата френска революция всъщност е революция на парижката тълпа,парижките лумпени,щото тогава все още не е имало обособен пролетариат. Френскити селяни са ненавиждали РеволУцията.Двете руски революции пък са дело на недоволни огладнели и обосели войници и евреи - социални инженери, тоест. революционният пролетариат на Маркс не е правил революции,а в първата половина на 20-ти век се превърна в средна класа. Точно затово левичарите, Троцки,Грамши, културните марксисти,Маркузе и днешните жендъри потърсиха и намериха други ,нови революционни сили - расови,етничиски и религиозни малцинства,както и всички видове сексуални девианти и точно това днес ще са победилите "пролетарии". А в САЩ средната класа през последните 40 години се е свила с 50%. В Европа тоя процес сега набира скорост.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Aмиии

    1 0 Отговор
    Има, може да ти дойде и в къщата, блока и т.н.
  • 31 Хубаво

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жалко":

    ,че поне пролетариата може да чете.
  • 32 Карл Маркс

    1 3 Отговор
    Пропутинската измет тра, на се е заселила във вестник труд.
  • 33 Пенчо

    1 1 Отговор
    готино.
  • 34 До 1, и то на един

    4 2 Отговор
    от най-гнусните. Чета как, като емигрант, съм лишена от самоличност, как гурбетчиите сме се вдъхновявали не от стойностни неща, а от гнилости, чета за някакви несъществуващи амбиции, с една дума емигрантите сме му в проскрипциите.
    На този бих казала, че една от причините за моята емиграция, е именно желанието за бягство от българската злоба, с която той така щедро ни облива.
    Честно ми е писнало от нападките на малоумници в позата на аристократи. В нашето общество има много спотаен гняв от много несправедливости, включително и футболни. Обидите, омразата и високомерието към пролетариата са празно занимание.

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Баба Кина

    9 1 Отговор
    Сульо, това са вашите деца на демокрацията! Закърмени с чест, достойнство и трудолюбие. Вие, докато громяхте дядовците и бабите комунисти, изтървахме бъдещето. Сега се движи по ръба надрусано, агресивно, неграмотно в ритъма на Доко, Доко, пак се върна ти пиян. След което се качва в бягащата с 200 катафалка и трепе наред! Това не е пролетариат, това е електорална маса на стаден принцип, която разбира и има само права и си ги търси и оспорва от тези които ги създадохте и им подарихте този чуден "западен модел"!
  • 37 Повтарящо се

    6 1 Отговор
    Има повтарящи се закономерности във всички революции. Първо революционерите са много строги с победените - клъцват главите и на английския,и на френския крал, разстрелват руския цар. Втората стъпка е да се самоизяждат - Оливър Кромуел два пъти е изкопаван от гроба и му е обесван скелета, якобинците във Франция се гилотинират един-друг, болшевиките едни-други се разстрелват. У нас е същото - първо старите властници, после Трайчо Костов и Червенков. И идва третата стъпка - ояждането и копираме стандарта на свалените от власт класи. Третото съсловие става охранена буржоазия и парвенюшки копира аристократите в стил и начин на живот. У нас малко преди да убият Горуня усилено се говореше за червена буржоазия. 30 години след Горуня червената буржоазия узакони богатствата си ,а победилият пролетариат е роб на банките.
  • 38 Лост

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "До 1, и то на един":

    А Сула можеше да напише, че Западна Европа ни мрази още от времето на Калоян, защото той е избил цветът на западно европейската аристокрация.Просто тогава не са го уважали и не са поискали разрешение да минат свободно през България. Ама това няма как да го каже.
  • 39 Пико

    4 3 Отговор
    Сула е човеко мразещ.Защо не отговори на въпроса кой ги е докарал тези хора до оскотяване,от древността до сега.Нали всички са чеда божи и по презумция са равни. Тръгвайки от древността как едни са станали по богати.По мили ли са били на боговете.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.