Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Ноември, 2023 19:01 14 269 141

Украйна е пред разгром

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • нато

Сегашната американска администрация в Белия дом става все по-открито раздразнена от бавността и нежеланието на Европа по военни и стратегически въпроси

Украйна е пред разгром - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ами ако Украйна загуби войната срещу Русия? Въпросът е табу сред украинците и техните западни съюзници, защото влече след себе си много неясноти. Но след двадесет и един месеца война, когато военните фронтове са замразени след провала на контранастъплението, някои дискретно задават този въпрос. Още не сме стигнали до етапа на загубата. Но от няколко седмици се трупат лоши новини за Украйна, срещу която задухаха всички тъмни ветрове на политиката и дипломацията. Това пише в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Първо на военното поприще, където стагнацията не дочака завръщането на есенната кал и зимния студ, за да се настани и да замрази инициативите. Някои видяха в социалните и политически кризи, които разтърсиха Кремъл през годината, възможен крах на руската армия в средносрочен план. Оттогава тази надежда се изпари. "Европейците подцениха военния капацитет на руснаците", обобщава Альона Гетманчук, директор на мозъчния тръст New Europe Center в Киев. Руснаците за пореден път доказаха, че притежават изключителна издръжливост, изкована от ужасните години на съветската диктатура, включително по време на Втората световна война, а преди това и от тежките времена на царския период. Те също така показаха способността си да се адаптират във военната област, където промениха своите тактики според тези на противника, като използват, например, все повече и повече дронове. Оръжейната индустрия е насочена да обслужва военната икономика 24 часа в денонощието и да произвежда боеприпаси в големи количества. В очакване да заработи на пълния си капацитет, приятелски настроени към Русия страни, като Иран и Северна Корея, запушиха дупките във военното оборудване.

Икономическият колапс, на който се надяваха западняците, не се случи. Москва заобиколи санкциите благодарение на подкрепата на своите съюзници. Социалното недоволство, породено от клането на бойното поле - 150 000 загинали от 24 февруари 2022 г. - беше задушено от финансовите пакети, раздадени на семействата от Кремъл. Що се отнася до обявената от Запада дипломатическа изолация, тя също не се състоя, тъй като т. нар. страни от Глобалния Юг показаха своята подкрепа или поне благосклонния си неутралитет към Кремъл. Парите позволиха и обновяването на бойните сили, без да се прибягва до наборна служба. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна "безизходицата", в която се намират неговите сили днес. Докато украинците чакаха оръжия от Запада, доставяни на капки, руснаците се засилиха и адаптираха, твърди той в интервю за The Economist. "Ние държим позициите си, не губим, но и не печелим", обобщава бивш високопоставен украински служител.

Втората серия от облаци, които помрачиха небето, беше войната между Израел и Хамас, която накара Украйна да изчезне от медиите и политическите срещи за 24 часа като с магическа пръчка. Съсредоточен върху източния фронт в продължение на почти две години, Западът отклони погледа си, за да го прикове към бурето с барут на Близкия изток. "Ние участваме в конкуренция с Израел за американски боеприпаси. И ще бъде по-лошо, когато пристигнат американските бомбардировачи F16, защото израелците имат същите и не е сигурно, че САЩ имат достатъчно бюджет, за да осигурят достатъчно боеприпаси и на двете страни", обяснява Павло Климкин, бивш външен министър на Украйна. "Времето е срещу нас", предупреждава той.

Руските ръководители знаят това. Те се наслаждават на тази сигурност. От няколко седмици те засилват триумфалните си речи. "В момента Владимир Путин е много активен. Той иска да може да предложи на Русия резултат преди президентските избори през март 2024 г. Преди тази дата няма да има руска деескалация в Украйна", предупреждава Павло Климкин. Руският президент зачестява публичните си изяви и декларации, докато президентът на Думата потвърждава, че Киев няма друг избор освен да "капитулира" или "да престане да съществува". Колебанията на лятото, след бунта на Пригожин, останаха в миналото. Представителите на Кремъл в Европа възвърнаха самочувствието си. Те се възползват от търканията между Володимир Зеленски и началника на кабинета му Валери Залужни. Те потвърждават силно и ясно, че конфликтът е "война, водена от Съединените щати срещу Русия през Украйна". Според тях бунтът на Пригожин през август не е оставил и следа върху властта.

Елитите се обединиха зад Владимир Путин, чието преизбиране тази пролет вече е до голяма степен осигурено. "Украинският въпрос ще бъде решен на бойното поле. Няма да преговаряме. Очертава се военно поражение за Украйна. Това трябва да се случи до май", обяви техен представител. Поддръжниците на Кремъл разчитат на "недостига" на мъже в Украйна, както и на "умората" на европейците и американците. Но също и на края на мандата на Джо Байдън, така дългоочакван в Москва. "Доналд Тръмп не е лесен партньор, но ще се споразумеем с него", каза един от тях.

Парализиран от ядрените заплахи на Русия, страха от ескалация на конфликта и страха, че украинците ще се втурнат директно с оръжията си към Крим, който трябваше да бъде червена линия за Владимир Путин, Западът разпредели военната помощ за Украйна с пестеливост, колебание и закъснения. Тази подкрепа позволи на Киев да устои на руската инвазия в продължение на двадесет и един месеца. Но това не беше достатъчно, за да му позволи да спечели. Днес, докато Съединените щати се оказват принудени да реинвестират в Близкия изток и следващите президентски избори биха могли да прозвучат като погребален звън за помощ за Киев, украинският въпрос отново преследва европейците.

Те не са намалили своя ангажимент, особено икономически, към Украйна след избухването на новата война между Израел и Хамас. "Не трябва да бъркате войната. Европейците са ангажирани в Украйна, а не в Близкия изток. И днес няма признаци за разединение, дори от Германия. Защитата на Украйна все още се смята за екзистенциален въпрос, защото Русия постави под въпрос реда за сигурност на континента", казва френски служител. Но ако думите винаги са налице, жестовете остават бавни и колебливи. Обещанието за предоставяне на един милион боеприпаси до пролетта на 2024 г. досега е изпълнено само на 30%. Преходът към военна икономика, обявен от някои европейски ръководители, не се състоя. Обещанията за геополитическа Европа и стратегическа автономия си останаха лозунги, не особено популярни извън Париж.

"Проблемът е, че в Европа няма чувство за спешност. Големите столици чакат американските избори и се надяват междувременно да се случи чудо в Украйна. Всички вярват, че украинците могат да издържат още година-две без допълнителна помощ. Но това не е вярно. Не можем да се борим до последния украинец", предупреждава Альона Гетманчук. За разлика от европейците, които изпитват толкова трудности да излязат от пацифисткия балон, в който ги затвори Студената война, украинците, които са на фронтовата линия, си представят план Б, ако победата се забави дълго. "Влизане в НАТО без член 5, докато си върнем чрез дипломация окупираните територии. Трябва да сме амбициозни, но и реалисти. Вече нямаме 100% положителен сценарий. Но има ли Западът стратегия за Украйна?", пита украински официален представител, докато сигналите за срещата на върха на Атлантическия алианс във Вашингтон през юли 2024 г. са все по-малко оптимистични.

Поражение на Украйна заради липсата на западна мобилизация обаче би имало много сериозни последици. Това би насърчило продължаването на империалистическия проект на Кремъл в другите бивши републики на СССР. Това ще отслаби, като разруши неговите ценности и принципи, лагера на западните демокрации, предизвикан от този на автокрациите, водени от Владимир Путин и Си Дзинпин. "Ако Съединените щати се откажат от Украйна, те ще бъдат провокирани по същия начин от Китай. И ако Европа позволи това да се случи, това ще бъде смъртта на нейния проект", предупреждава френски официален представител.

Няма много време за европейско пробуждане.

Сегашната американска администрация става все по-открито раздразнена от бавността и нежеланието на Европа по военни и стратегически въпроси. Завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом би било черешката на тортата за Кремъл. "Имахме късмета да имаме добра американска администрация и да разчитаме на военни запаси от Студената война. Всичко е свършило. Днес трябва да се събудим и да реиндустриализираме континента. Защото дори нова администрация на Байдън няма да има същия европейски ангажимент като днешния", предупреждава източник от Елисейския дворец. Но ако се потвърди най-вероятното - нито украинска победа, нито поражение, следователно продължителна война - европейските страни ще трябва да демонстрират устойчивост.

Руската армия обяви, че ще увеличи военния си бюджет със 70% през 2024 г. в сравнение с 2023 г. "С парите, с които разполага Кремъл, руската армия може да издържи няколко години на фронта", предупреждава бившият външен министър Павло Климкин.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече и Изнасяме

    74 10 Отговор
    Шест Мезеца

    Коментиран от #97

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Запалете Свещичка

    139 34 Отговор
    или да запалим цялата осрай На

    Коментиран от #71

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 171 Отговор
    Русия Нападна Украйна

    Коментиран от #17, #109, #139

  • 7 Мария Атанасова

    187 13 Отговор
    Написа тук че Русия няма ракети и куп измишльотини Кво мисли тя по въпроса?????

    Коментиран от #108

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лъжа

    28 163 Отговор
    Фигаро официоза на Френската комунистическа партия заблуждава рашистите като всъщност Русия предлага мир и търпи поражение

    Коментиран от #59, #112

  • 10 То това се

    187 18 Отговор
    Знаеше от отпреди 2 години. Печът ги на бавен огън и медиите лъжат като за световно!

    Коментиран от #107

  • 11 Последния Софиянец

    43 233 Отговор
    Путин излезе абсолютен психопат, глупак и престъпник. Съсипа авторитета на Русия, изтрепа над 987 хиляди православни руснаци негови сънародници без капка жал. Нанесе вреда повече от западна ядрена бомба.

    Коментиран от #63

  • 12 ти да видиш

    184 19 Отговор
    Бавно, бавно, но почват да стоплят атлантическите канчета!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Орел

    83 12 Отговор
    О, нее! Москва пада утре!
  • 15 Методи

    12 86 Отговор
    Ето как действат Украинците докато Фигаро заблуждава рашките

    Коментиран от #53, #70

  • 16 Това,което коментира автора

    193 25 Отговор
    не е вярно! Не е вярно ,че запада не е дал достатъчно оръжия на Украйна !Даде,даже предостатъчно,плюс стотици милиарди долари!Истината не я казват западняците,защото е много болезнена за тях,а именно- няма държава или организация в света,която да може да победи Русия!Русия е непобедима!Участва в СВОто в Украйна с едва 20% от възможностите си,предимно от наемна и професионална войска!Слава на Русия!!!

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пич

    105 7 Отговор
    А добро утро.....евро.пите.ци.....
  • 20 ИСТИНАТА

    18 129 Отговор
    Украйна е пред разгром, ама завтра!
    Нали Путин щеше де превземе Киев за три дни?

    Коментиран от #22, #41, #110

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 еvроарабите от фигару тук фигару там

    43 5 Отговор
    сториха ли намаз ?
  • 24 Хаха хаха ха

    19 102 Отговор

    До коментар #16 от "Това,което коментира автора":

    "непобедимата руска армия" стана за смях в Украйна...Хахаха...

    Коментиран от #55

  • 25 ТаУмВзе

    91 9 Отговор
    Окрайна вече Нема! Са за краварите е по лачен Геноцида у Газа. По точно Моше де.
  • 26 Иванушка🇷🇺

    21 129 Отговор
    Вчерашния ден бе изключително урожаен ! Освен 3589 блатни вати бяха пратени при Кобзон от ВСУ основния пропагандатор на Кремъл борис максудов и актрисата полина менших ! Изнасяше концерт в Донецк пред батальон по повод празника на ракетните войски на Русия когато ракета HIMARS ги взриви ...Видеото в интернет е 14 секунди защото се излъчвали на живо по телевизията и интернет ,крясъци от ранени орки и умиращи кълнат жуже Путя в последния си вик. Концертната зала на Кобзон се препълни! Денацифицирани са досега са 987 хилядарки и 870 орки! Слава на героите от ВСУ денацифиращи без милост блатниците . СЛАВА ВСУ

    Коментиран от #29, #47

  • 27 Ами да

    19 105 Отговор
    От 80 години в Русия няма друго освен въоръжаване и възхвали колко са велики и непобедими! Бедни и прости хора! Ще страдат още много дълго!

    Коментиран от #128, #129

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русофил

    9 97 Отговор

    До коментар #26 от "Иванушка🇷🇺":

    Гледката снощи бе покъртителна! Народната актриса на Русия Полина Менших удостоена с почетен знак на Кремъл изнася концерт в Донецк свирейки на китара! В залата са стотици руски войници които й пригласят . Изведнъж се чува взрив,ракета HIMARS се взривява настава тъмнина и после се чува тихия жален плач на Менших която почива в болницата по късно и ужасяващите викове на войниците! Досега смърт на живо не бях виждал. Тези укри ни избиват без жал

    Коментиран от #46

  • 30 нннн

    151 6 Отговор
    А помните ли, че преди войната Русия искаше само спазване на Минските споразумения и военен неутралитет на Украйна?

    Коментиран от #84

  • 31 И ко стана ся?

    93 7 Отговор
    Зелю май няма да си пие кафето в Крим
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вижда, ли се

    6 41 Отговор

    До коментар #32 от "БПФ":

    Киев на хоризонта?
  • 35 ТаУмВзе

    9 74 Отговор
    Козлодуй не ми е близък но сега е прав! Русия нападна Украйна и е агресор, но украинците убиха и осакатиха близо милион руси досега
  • 36 среднощен

    90 3 Отговор
    "...Няма много време за европейско пробуждане...";

    "Будната кома на ЕС" не е причинена от Кремъл, а от "измамната сигурност на еднополюсния модел"...

    Коментиран от #85

  • 37 Павел Николаев

    61 6 Отговор
    Ама как така пред разгром? Защо ни лъгахте?
  • 38 смешници

    8 86 Отговор
    Как Украйна ще загуби войната, като западния свят е гарант за териториалната и цялост по договора от Будапеща? До момента Запада пипа с бели ръавици и на Украйна ВСЕ ОЩЕ НЕ СА дадени модерни оръжия, но това може рязко да се промени. Нямат нито едно западно оръжие произведено през 21ви Век.

    Коментиран от #40, #49, #60, #90

  • 39 Курд Околянов

    64 7 Отговор
    В статията се пише за недостига на мъже в Украйна. Според статията има досега 150 000 загинали руснаци. А съотношението за убитите е 1:8 или 1:9 . Смятайте колко са загиналите украинци.
  • 40 Курд Околянов

    79 4 Отговор

    До коментар #38 от "смешници":

    Запада беше гарант и по Минските споразумения.

    Коментиран от #44

  • 41 Нали запада щеше да фалира Русия за 3 дн

    77 7 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    а фалира себе си ахахахах
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Зеленски има огромен проблем

    4 49 Отговор
    Не знае с коя от новопоявилите се республики ще подписва края на войната. Всеки нов велможа ще вика "Не бяхме ние!"...

    Коментиран от #87, #91

  • 44 ако педераша си спазваше будапещенските

    6 45 Отговор

    До коментар #40 от "Курд Околянов":

    нямаше да има мински

    Коментиран от #50

  • 45 Путинофил

    62 7 Отговор
    путин трябва да чукне по европейските кратуни, белким се събудят. Народите спаха преди Първата световна война, спаха и преди Втората световна.
  • 46 значи

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    и ти си Стойко....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хохо Бохо

    52 2 Отговор
    Путин лично е хакнал Фигаро. Докат мара не го напише не вереам
  • 49 Ами то

    41 5 Отговор

    До коментар #38 от "смешници":

    няма нито едно западно оръжие произведено през 21ви Век е жeндap - всички чаркове са китайски хахахахахах

    Коментиран от #56

  • 50 Курд Околянов

    42 4 Отговор

    До коментар #44 от "ако педераша си спазваше будапещенските":

    И за нас може да стане много лошо, щото сме незаконно в НАТО съгласно споразумението от 1997г. и не се знае - знае ли се.

    Коментиран от #123

  • 51 ТТТ

    2 18 Отговор
    В разгром е още от 24 февруари миналата година! Съветския съюз обаче е във възход, а Ладим Ладимирович е велик!
  • 52 значи

    38 3 Отговор
    модераторът изтри коментара ми 46 до Русофил, койта е едно към едно с коментара ми към Иванушка....това ме навежда на мисълта, че под ника Русофил се крие модераторът...:)

    Коментиран от #69

  • 53 Със снайперисти война

    36 3 Отговор

    До коментар #15 от "Методи":

    не се пИчели.
  • 54 Алигатор

    9 42 Отговор
    Фигаро е парцал на френската комунистически партия , аналог на Поглед - инфо . Никой не ги чете .
  • 55 Хаха

    65 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха хаха ха":

    Не знам кой стана за "смях", но Украйна вече загуби войната и се превърна в 404! А отановските "безаналогови" орУжия, тотално компроментирани - жавелини, байрактари, седмици, леопарди, брадлита, химарси, атакамси, пейтриоти, крабове и т.н., всичко е горяща скрап по 1000 километровия фронт...
  • 56 аа а

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ами то":

    хубаво
  • 57 Мечката

    52 6 Отговор
    РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА!
    Много скоро ще видите, как се играе казачок върху оглозгани еврейски манерки.
    ...... Хахахахаааа.
  • 58 Никой не им дава

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "значи":

    лиценз за Уърд а те не знаят как да го хакнат.
    На обикновен НотеПад.
    За такова ниско ниво компютър на 10 години с никакви допълнителни програмни продукти.
    Имат Интернет Екслпорер, имат нотепад, друго не им трябва.
    И имат филтър само за 5-6 сайта.
  • 59 гост

    28 4 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжа":

    Официозът на ФКП е вестник ЮМАНИТЕ! ФИГАРО се води "независим" вестник !
  • 60 Дай да го дават това свръхново,

    40 3 Отговор

    До коментар #38 от "смешници":

    супермодерно оръжие, че не останаха укри.
    Жени в мините, психозни, туберкулозни и спинозни на фронта, абе нема ора бе.

    Коментиран от #64

  • 61 Живанши

    27 2 Отговор
    Поклонниците на западния, чужд за нас свят, ще се бият у гърдите те самите какви героични петлета са, че "3 дневната операция" беше забавена... С това ще бършат мъжки сълзици... Аз пророкувам предателски поведения.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хаха

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    "... изтрепа над 987 хиляди православни руснаци негови сънародници без капка жал... "
    А поне 98 можеш ли да посочиш поименно, селски!? То общо няма и 500 хил. с все мобилизирани, наемници, местни сили от лднр участващи в СВО, но според мозъка ти близо двойно повече "изтрепани"...
  • 64 всяко нещо с времето си

    3 35 Отговор

    До коментар #60 от "Дай да го дават това свръхново,":

    Щом едни Хаймарси произведени в началото на 1990те години в разбиха, представям си когато дойдат по-новите оръжия.....

    Коментиран от #72

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ццц

    62 4 Отговор
    Случи се да прочета в полски издания, че ситуацията в Авдеевка е възможно най-трагичната за хохобоховците. До затваряне на котела са необходими дни. Така цяла украинска армия, заедно с голяма част от останалите подеяния и най-укрепените райони след Артьомовск ще са в ръцете за руснаците. А тука нека си ни прожектират Коваленко и небивалиците на дрогaта. Вижда се, че има още 1-2 иmбециала дето са във възхита от техните вицове. Говори се още за дрогирани до козирката войници, които нямат шанс за оцеляване, но не им пука. Режимът на дрогaта отдавна надхърля иди0тщините на Хитлер, Пол Пот или Сталин. Този е най - гадната тBар в историята. Но да се върнем на темата. Ако обичате престанете да пишете "ако" пред заглавията "Русия спечели" Думата е мръсна и може да ви изцапа. А единствените, които не са разбрали ситуацията са родните депутати. От цял свят само те останаха да наливат ръждилници в киевската кл0ака.
  • 69 баце

    3 19 Отговор

    До коментар #52 от "значи":

    Нима не знаеш, че коментираш в руски сайт? Само погледни кои коментари се "повдигат" от модераторите.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Нека да пиша

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Запалете Свещичка":

    А,бугариснан кога ,че и на луната ви се смеят.
  • 72 Хаха

    31 4 Отговор

    До коментар #64 от "всяко нещо с времето си":

    Нямат "по-нови" орУжия отановци! Еф 35 падат, като круши, без да бъде стреляно по тях, та затова ще дават на всушанките "модернизирани" жигулита, т.е. Еф 16 от 70-те години... Ама
    Едва ли, щото ще падат по-бързо и от миг 29 в момента!

    Коментиран от #73, #94

  • 73 супер

    16 3 Отговор

    До коментар #72 от "Хаха":

    разбира се че нямат. Не знам защо ревете тогава.

    Коментиран от #74

  • 74 Хаха

    34 4 Отговор

    До коментар #73 от "супер":

    Реве един дребосък в зелено за "още" оружия, щото контранаступа е "успешен" и премина в отбрана за всушанките...

    Коментиран от #76

  • 75 чух че

    1 34 Отговор
    Чух че Украйна ще загуби от Трета Китайска Армия, както ще е официалното име на руските войски от нова година.
  • 76 добре

    1 9 Отговор

    До коментар #74 от "Хаха":

    успокой се. наздраве.
  • 77 Артилерист

    45 4 Отговор
    Много ниско, бих казал, повърхностно ниво-повтарят се отдавна известни и втръснали неща чрез имагинерни препратки от сорта: "официациален представител на тез тъй каза", после "от администрацията на онез" еди-какво си, баналното клепане по Путин, западните задължително са "демокрации", а другите-автокрации итн. Допуснато е едно важно западняшко признание, че търкането между Зеленски и " началника му на кабинета Залужни(това въобще не е вярно-Залужни е главнокомандващ) ПОТВЪРЖДАВАЛО,ЧЕ ТОВА Е ВОЙНА, ВОДЕНА ОТ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ СРЕЩУ РУСИЯ ЧРЕЗ УКРАЙНА. Ако тази ИСТИНА стигне до повече украинци, то войната може съвсем скоро да приключи...
  • 78 УРСУЛОЛИЗАЧ

    42 2 Отговор
    Няма как окрайна да загуби. Руснаците вадят чиповете от пералните и воюват с лопати - така каза Урсулата.
  • 79 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Маршал фон Молтке":

    Моля Довиждане
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 444

    6 25 Отговор
    Украйна е пред разгром от 2014г., но още оцелява, въпреки, че никой не вярваше.
  • 83 Бах

    18 3 Отговор
    Украйна е един или друг номер между мъртвите . Ехааааа .
  • 84 ХА ХА

    4 27 Отговор

    До коментар #30 от "нннн":

    А-аъ помниме ама помниме и че блатната армия не се изнесе от там споре тези споразумения даже си произведе референдуми в чужда държава, та незнам кой не ги спази.
  • 85 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "среднощен":

    Логичен Сте
  • 86 Русия попиля НАТО

    53 5 Отговор
    Забелязахте ли как сащ се изнизаха по терлици от Украйна, за да скрият големият бой който ядоха от руснаците!?
    За оправдание сега е Израел. Там с тях ще се тупат в гърдите с победата над палестинците, които воюват с маратонки и най-голямото им оръжие е минохвъргачка...
    Жалка работа.
  • 87 Цензура

    4 18 Отговор

    До коментар #43 от "Зеленски има огромен проблем":

    Огромен проблем имаш ти. В нормалните държави такива като тебе са затворени в псиxиатриите.
  • 88 МИЛИ МОЙ ВИСОКОМЕРНИ ТЪПАЦИ

    44 4 Отговор
    ЧЕТЕТЕ БЕ ЧЕТЕТЕ ТИЯ ДЕТ СА ВИ НАПРАЙЛИ НАЦИЯ БЕ ЧЕТЕТЕ БИСМАРК БЕ НЕ Е РУСОФИЛ СПОКО РУСОФОБ Е И КВО Е КАЗАЛ
    АЙДЕ МАМИНИ СЛАДКИ МИСИРИ КВО Е КАЗАЛ
    УФФФФФ
    ПЪРВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА РУСНАЦИТЕ Е НАЙ ДОБРО
    АЛОООООО МИСИРИ ОБЛОГЛАВИ ПОМНИТЕ ЛИ ПЪРВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПУТИН

    ЩО ЛИ ПИТАМ АСПИРИН ДА ПОМНИ

    Коментиран от #92

  • 89 ХА ХА

    2 22 Отговор

    До коментар #67 от "Руска🐻":

    Като гледам колко е дълък бате еова си представям колко му е дълго дългото, за това му избегаха сички жени и са се забавляват с медведката, на саме у бункеро.
  • 90 Цензура

    38 6 Отговор

    До коментар #38 от "смешници":

    Западът не може да е гарант и на собствените си зaдници. Ти помисли какво ще стане ако Русия извади новите си оръжия. Американците няма да имат време да напълнят гaщите преди да се изпарят.

    Коментиран от #96

  • 91 ДОКТОРЕЕЕЕЕ

    17 2 Отговор

    До коментар #43 от "Зеленски има огромен проблем":

    АБЕ ПРИБИРАЙТЕ ГИ БЕ ИДВА ЗИМА ОПАСНО Е И ЗА ТЯХ И ЗА ОКОЛНИТЕ КАТ СЕ СТОПЛИ ПАК ШЕ ГИ ПУСНЕТЕ
  • 92 ХА ХА

    4 32 Отговор

    До коментар #88 от "МИЛИ МОЙ ВИСОКОМЕРНИ ТЪПАЦИ":

    Стига с тоа бисмарк бе, той не е имал работа с руснаците само си е дрънкал глупости.
  • 93 А50

    42 5 Отговор
    Европа има интерес от сътрудничество с Русия, а не да еводена за носа от САЩ. В Унгария Словакия и Холандия го разбират, ние последни ще изчегъртаме простокирчовците
  • 94 ХА ХА

    5 18 Отговор

    До коментар #72 от "Хаха":

    Ти видял ли си руцнаци да фърчът с мик 29,шото аз несъм, а защо ли?
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Да бе

    1 9 Отговор

    До коментар #90 от "Цензура":

    Ще нарисуват нови ли ,или ще направят мултики ?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Вражалец

    31 6 Отговор
    И слепецът видя,че укровермахта губи.Всички започнаха да проумяват тази прокси война и лъжите на пропагандата на артиста -евреин.

    Коментиран от #101, #104

  • 99 ХА ХА

    8 26 Отговор
    И да паднем и да бием, па ше се напием.
    Най интересното в ситуацията е, как ще се справи кремълската върхушка с еманципираните модерни руснаци от големите градове, да оставиме мужиците от деревнята на страни. Само в москва са 20 000 000,вкусили от западните благинки. Голям купон предстои у рф.
  • 100 3.14К

    22 2 Отговор
    Бавно и полека ще ви дойде акъла след няколко века.
  • 101 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 32 Отговор

    До коментар #98 от "Вражалец":

    Не се разбра от речта на кремъл кога все пак ще "разгромят" украйна........Смешници,фигаро е комунистическият форпост на френската компартия.Какво да напише???как може да коментирате,някакви бръщолевения на кремъл.Вижте каква е истината на фронта.Тя не е добра за русия!

    Коментиран от #114

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Кирил

    4 26 Отговор
    Статията е прогноза колкото..... Киев за три дни.....т.шак статия
  • 104 ХА ХА

    4 29 Отговор

    До коментар #98 от "Вражалец":

    Каквото и да е, този път на русия няма да и бъде простено и ше си умре в блатото.
  • 105 БгТопИдиот🇧🇬

    32 7 Отговор
    Украйна е пред разгром.

    Как ве нали бяха пред портите на Московията и до края на годината щяха да са във Владивосток !

    Пушечно месце на краварските корпорации !
  • 106 Амиии

    2 23 Отговор
    Една от платените пропаганди на Кремлин. Глупост как всегда.
  • 107 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 29 Отговор

    До коментар #10 от "То това се":

    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...Лошото е, че същото ще се случи и ако Украйна падне, следващите сме ние, дори знам КОЙ ще е премиер, президентът е вече налице

    Коментиран от #111, #117, #119

  • 108 Атанасова

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мария Атанасова":

    не мисли. На нея и диктуват или и казват от къде да копне. Тя е потребител, за което трябва хонорар.
  • 109 ТОЧНО ТАКА...!

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е и...?!?!
  • 110 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..!!!

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    Украйна е пред разгром, за един ден!
    С други думи...- завтра!
  • 111 Съвет!

    9 2 Отговор

    До коментар #107 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Намали филмите...!
  • 112 Всъщност,

    30 3 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжа":

    Ако Русия не победи в Украйна, това значи Атлантическият Фашизъм да победи. И кое му е хубзвото на това?
  • 113 Зеленото напушено зомби.

    20 2 Отговор
    И не само УК, това ще последва и други като нея, проксита с/у Р за чужди интереси. Нали всичко щеше да си е наред ако договореностите не бяха стопирани от господаря им, на три пъти.
    Да не говорим за свидетелствата на МЕРКЕЛ И ОЛАНД.
  • 114 Дълбоко Проникващ

    10 1 Отговор

    До коментар #101 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Лека нощ,добри ми господине и много по здрави.Някъв Мишел се обади и той ви праща още по здрави.От здрави да не се оттървете,добри ми господине.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ЖЕКО

    22 2 Отговор
    ТОВА САМО БЪЛГАРСКИТЕ КОЗЯЦИИ АМЕРИКАНСКИ ИЗМЕКЯРИ ОЩЕ НЕ ГО ЗНАЯТ
  • 117 лечение

    5 18 Отговор

    До коментар #107 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Спасението за България в този случай е полека-лека да демонтираме "ТРОЯНСКИЯ КОН", като започнем с МОЧА...... Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

    Коментиран от #132, #137

  • 118 Черна дупка

    18 1 Отговор
    Имплозията е процес, при който обектите се разрушават чрез свиване върху самите себе си.Имплозията е ключова част от гравитационния колапс на големте звезди,В най-честия случай, най-вътрешната част на звездата (ядрото) спира да гори и без източник на топлина силите, държащи електроните и протоните разделени, вече не са достатъчно силни за да го правят. Ядрото се срива само в себе си изключително бързо и се превръща в неутронна звезда или черна дупка. Това предстои в Украйна. И в двата случая тези които са близо или са засмукани в черната дупка,или са изгорени. САЩ са далече,Могливият остров също е относително далече. Да му мислят тези около Украйна.
  • 119 ежко

    21 2 Отговор

    До коментар #107 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не.Тебе специално ще те изтъргуват на Турция!Ще те изтъргуват същите тези на които сега се кълнеш във вярност, за да си спрчелят нейното благоразположение като на пъти по-ценен съюзник от теб!На Русия България не и трябва за разлика от южните ни съседи, които винаги ги е гонила идеята да си възстановят империята.Руснаците няма да си мръдне пръста за теб,защото си те презират.
    Това е много по-вероятен сценарий!
  • 120 Ахаа

    3 16 Отговор
    Тъй ли ти наредиха от ккгб да пишеш ? Или по-скоро да препишеш, щото едва ли имаш умствен капацитет за такъв ферман !
  • 121 ⚜️Просветен⚜️

    25 2 Отговор
    Да питам козяците, сега и западните медии ли са копейки ,а? В едно съм убеден, подкрепящите Осрайна са същите мъпети и морони , които си биха по три бустера през Ковида! Безмозъчна телесна маса, готова в делириум да повтаря режисираните новини!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 факуса

    20 0 Отговор

    До коментар #50 от "Курд Околянов":

    и кое му е доброто в нато,плащаме милиарди за нищо,а можехме за тез вноски да си купим оръжие и то не старо прескъпо от сащ с скъпа подръжка

    Коментиран от #126

  • 124 Черна дупка

    18 2 Отговор
    Украйна е като звезда на която горивото в ядрото свършва. Следва имплозия и превръщане в черна дупка. Който пуяк е близи до черната дупка... го засмукват.
  • 125 Негър от Алабама

    14 4 Отговор
    Изходът за Украйна можех дави го кажа още и преди 21 месеца и 600-800 хиляди убити бандерскиХерои
  • 126 Човек от народа

    17 2 Отговор

    До коментар #123 от "факуса":

    Можехме, ако не бяха €вроатлантическите яничари от пп дб герб и дпс напазарувани от ЦРУ за жълти центове, дето са ни яхнали и умъртвяват целенасочено Родината ни..
  • 127 Бедни миЙорик

    16 4 Отговор
    Късно е либе за китка. Единствено "Планът Альоша" след войната може да извади Украйна от идеологическото и кономическо тресавище в което я хвърли безжалостно бандерофашистката хунта на Зеленски с подкрепата на зомбирания с русофобска злоба колективен запад
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ауууууууу

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ами да":

    Я виж тииии,колко богата и умна била бъл.г.а.р.ий.....ка
  • 130 Матей преображенски

    15 3 Отговор
    Разбира се че момента е ключов,руската армия няма дълго да ги тутка бандеровците,тия последните са втасали.Подкрепата от запада постепенно изтънява,а фронта гълта оскъдните запаси на всу,а войниците им далеч не са ония от преди година и половина,вече мобилизират кьораво ,куцо и сакато,деца и старци,жени.Една руска офанзива ще ги свАри в неспособност да я отразят и укрите ще ядат пердаха,това е неизбежно.

    Коментиран от #133

  • 131 Не мога да повярвам

    13 4 Отговор
    Много интересно! Каква е тази ерес? Къде отидоха "правоверните" аналЛИЗАТОРИ? Я веднага една статийка от проф.Дайнов или Надето. В такива времена трябва да се "подхрани" вярата в Евро- отвъдАтлантическите ценности!
  • 132 или по-добре

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "лечение":

    да го закарате на Черни връх, и там да ви пази от уроки!
  • 133 Папуняк

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Матей преображенски":

    Няма лабаво, след три дни ги приключват викаш.
  • 134 горките украинци

    13 1 Отговор
    явно забравиха как комика обещаваше война до последния украинец, а сега не искали. Я да си гледат работата и да преговарят, щом не искат. Всяка война се решава с преговори.
    Колкото повече се бавят, толкова повече територия ще загубят (еле, че в техния случай това трудно би могло да се нарече загуба в исторически аспект - след като, съответната територия никога не е била тяхна, ама това е друг разговор). Още по-лошото е, че преди територията ще загубят хиляди човешки живот, а това май беше най-голямата ценност, или в Украйна вече се е превърнало в статистика за слугинажа на САЩ.
  • 135 гост

    11 1 Отговор
    Закачахте мечката Ами сърбаи те си попарката
  • 136 Баба Ванга

    5 0 Отговор
    Скоро ес ще бъде в небитието
  • 137 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "лечение":

    Верно си за лечение.С талибаните си на един акъл.
  • 138 абрамс но след пролетта

    5 0 Отговор
    Кога ще почват натовското контранастъпление украинците?
  • 139 Говедар

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Държавите победителки след ВСВ са се задължили да не допускат възникването на фашизъм, като стопирането му става чрез всякакви средства. Вместо това, наглосаксите и техните марионетки, инсталираха на власт в Украйна фашистки престъпници, които от своя страна започнаха етничecкo пpoчиcтвaнe срещу руснаците и тepop срещу малцинствата в продължение на осем години, та чак до сега. По същия начин като техните предшественици от Райха.
    След няколко неуспешни опита на Русия да се разбере с киевския режим, но по-точно техните кукловоди, трябваше да реагира изпълнявайки задължението си най-накрая!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Ако украинците получиха реална възможност да кажат какво мислят за проточилата се криза около страната им!.. Западът изобщо нямаше да чуе за готовност да се бори до победен, а по-скоро безславен край. Ще чуе, че страната е готова на всякакви условия, стига месомелачката, чиято дръжка се върти от САЩ и ЕС, да спре. Но на украинците не им позволиха да говорят. И няма да го направят. Управляващата хунта в Киев дори не иска избори - защото знае как ще свършат.