Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Ноември, 2023 19:01 3 017 90

Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът

  • зима-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • авдеевка-
  • донбас

В момента нито Киев, нито Москва могат да натрупат достатъчно сили, за да създадат на фронта ударна сила, многократно превишаваща силите на противника

Войната на Русия с Украйна: Ще замръзне ли фронтът - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента нито Украйна, нито Русия могат да натрупат достатъчно сили, за да създадат на фронта ударна сила, многократно превишаваща силите на противника. В тези направления, където всяка от армиите се опитва да атакува, противникът е успял да се подготви за отбрана до степен, че за да бъде направен пробив, превъзходството на нападателите трябва да бъде смазващо. Какви са причините за тази ситуация, при какви условия една от страните би успяла да обърне ситуацията и може ли да се очаква това тази зима - тези въпроси задава руската редакция на BBC.

Есенната кал и студ принуждават воюващите страни в Украйна да направят корекции във военните операции, но интензивността на военните действия не намалява. Руската армия продължава масираната си офанзива към Авдеевка, завършва прегрупирането на силите в посока Купянск и не се отказва от плановете си да се придвижи към Лиман. Украинските войски не спират да атакуват руските укрепления в посока Токмак и се опитват да разширят тактическите плацдарми на левия бряг на Днепър. На юг и северозапад от Бахмут ожесточените битки продължават с променлив успех.

Въпреки цялата активност фронтовата линия леко се променя. Често информацията за една от страните, напредваща няколкостотин метра, е последвана от доклади за успешна контраатака на врага. И Москва, и Киев обявяват огромни загуби на врага, различни източници и средства на пропаганда публикуват множество снимки на унищожаване на вражеска техника и съоръжения, убити и пленени войници, а много военни експерти и политици са все по-склонни да смятат, че действията са достигнали до задънената улица на позиционната война.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни също говори за преминаването на военните действия в нова фаза - позиционна война на изтощение. В статия, публикувана в списание Economist, той посочи, че настоящата ситуация е в полза на Русия, което ѝ позволява да възстанови военния си потенциал и да продължи да представлява заплаха за Украйна.

Гледната точка на Залужни се споделя от западни представители, които са запознати със разузнавателна информация за текущото състояние на конфликта и фронта в Украйна. Кореспондентът на BBC Джонатан Бийл разговаря с тях при условие за анонимност. Те смятат, че нито Русия, нито Украйна са способни да проведат "решителни настъпателни операции по суша" в обозримо бъдеще, макар и да не наричат ​​ситуацията патова, тъй като и двете страни продължават настъпателни действия, а Владимир Путин все още не се е отказал от военните си амбиции .

Какви са резултатите от приключващата лятно-есенна кампания и плановете на руските и украинските военни за близкото бъдеще?

Приключи ли украинската офанзива?

Руски военни блогъри и журналисти говорят доста за това, че украинската офанзива е приключила. В Украйна никой официално не обяви края ѝ, но като се има предвид колко много се говореше за това през миналата есен, зима и пролет, психологически е трудно да се направи това - заявените цели не бяха постигнати.

"В политически план офанзивата продължава. Военно - това всъщност приключи още през юли, всичко останало е опит за отработване на политическа необходимост без ясен шанс за пробив тук и сега", казва руски военен експерт, който коментира ситуацията пред BBC. "Беше ясно, че ние (руските войски - Би Би Си) макар и да понасяме загуби, имаме резерви. Може би тези резерви намаляват, но най-вероятно не, те остават, дори се появяват нови. При тези условия нямаше нужда да се очаква какъвто и да било стратегически успех [за украинската армия]."

Ако през пролетта и началото на лятото основната цел на бъдещата украинска офанзива беше наречен достъп до Азовско море (по това време все още нямаше пълна увереност, че украинските въоръжени сили ще напреднат в Запорожие), то през септември това бе обявено за Токмак , град, разположен на 60 километра от брега. Украинските въоръжени сили продължават да се движат в посока Токмак, но този напредък не може да се нарече бърз, темпът на настъпление е най-много стотици метри и те се намират на 15-20 км. от целта.

Причините за такъв бавен напредък станаха очевидни още в самото начало на боевете.

Докато Украйна се готвеше да атакува, Русия се готвеше да се защитава. В посоката на вероятната атака (и не само върху нея) е изградена слоеста отбрана с полеви укрепления, която включва не само противотанкови пирамиди, но и много километри окопи, блиндажи и бункери, опорни точки, землянки и дълбоки минни полета.

Те [руснаците] имат бойци, които в момента не участват в първа или втора линия, знаете ли какво правят в тила? Копаят окопи. И затова изкопаха окопи както пред Мелитопол, така и зад Мелитопол", пише Кирил Яковлев, съавтор на украинския телеграм канал "Братя Яковлеви". "И там не са само окопи, там има цели шибани градове." Те са като хобити: влезли в едно село и излезли след 3 км в друго. За съжаление, ние не разполагаме с това."

Но най-важното е, че Русия успя да струпа достатъчно сили и средства на тези позиции, за да забави значително настъпващите части на украинските въоръжени сили. Русия успя да организира работата на артилерията и авиацията, които заедно със сухопътните сили воюваха срещу украинските ударни части.

Това противопоставяне значително усложни работата на украинската инженерна техника, която се занимаваше с разминирането.

Украинският военен експерт Сергей Морфинов казва, че, като се вземат предвид всички тези обстоятелства, дори и скромните успехи на украинските въоръжени сили са като голямо постижение.

"Клинът, който украинските въоръжени сили направиха край Работино от началото на лятото, е с дълбочина 9-10 км. А от ръба му до Токмак остават още около 20 км. Като се има предвид фактът, че Токмак е голяма укрепена зона, заобиколена от главната линия на Суровикин. Но достигането му тази есен е нереалистична задача за украинските въоръжени сили", призна той.

"От друга страна, през това лято и есента въоръжените сили на Украйна успяха да пробият първата линия на масираната отбрана на руската армия - през минни полета, без превъзходство в артилерия и пехота и с предимство на руснаците в авиацията и безпилотните самолети. Малко вероятно е някоя друга армия да е правила такова нещо през последните няколко десетилетия", отбеляза украинският експерт.

Но победата "по точки" във война, чиято цел е освобождаването на окупираните територии, е малка утеха. В крайна сметка мярката за успех в такава операция са квадратните километри територия, взета под контрол, а не броят пробиви на плътните отбранителни линии на противника.

Морска война

На фона на събитията в континенталната част на окупирана Украйна действията на украинските въоръжени сили в морето и към Крим неочаквано се оказаха по-успешни.

Крайната цел на украинските планове за достигане до бреговете на Азовско море беше Крим, но поради факта, че те не можаха да бъдат осъществени, въпросът за неговото освобождаване дори не беше обсъждан като непосредствена задача.

Освобождаването на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., беше заявено от Украйна като част от общите цели на войната - възвръщане на всички окупирани територии.

Едновременно с движението към Крим, Украйна започна отделна кампания в морето и в самия Крим. Нейните компоненти бяха обявени през септември от съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк.

Според него тя се състои от три точки:

- борбата с руската противовъздушна отбрана в Крим, за да може след това по-лесно да се обстрелва полуострова с крилати ракети и атакуващи дронове;

- въздействие върху слабите места на маршрутите за доставки на руската групировка на континента. Повечето от военни товари на РФ минават през Крим;

- да се гарантира, че руският Черноморски флот ще напусне базата си в Севастопол.

Тази кампания не беше толкова широко отразена в пресата, колкото сухопътната офанзива, но Украйна беше доста успешна в морето.

На 5 октомври стана известно, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския флот от основната си база в анексирания Крим. Част от корабите са прехвърлени в Новоросийск, част във Феодосия.

Това беше предшествано от ракетни атаки по щаба на Черноморския флот, който беше частично разрушен, и сухия док на Севастополския кораборемонтен завод, в който бяха сериозно повредени голям десантен кораб и подводница. Атакувани са позиции на ПВО. През юли украинците атакуваха Кримския мост с безпилотни лодки, самият мост също бе сериозно повреден, а движението от едната страна на пътния участък беше спряно за няколко седмици.

През август украинските войски атакуваха Чонгарския мост и моста край Геничевск, които свързват анексирания Крим с континенталната част на Украйна.

И въпреки че в резултат на тези операции снабдяването на руската групировка не беше спряно и небето над Крим не можа да се "отвори" за ракети, изтеглянето на Черноморския флот от Севастопол, дори и временно, е важен резултат, който вече значително променя баланса на силите по море.

Нежелание да се бият в големи формации

Американски военни експерти смятат, че Киев е бил принуден да преустанови настъплението си на южния фронт поради факта, че за украинските въоръжени сили е трудно да организират наистина големи военни операции, които изискват ясна координация на действията на голям брой части.

Както Майкъл Кофман от Центъра за военноморски анализ (CNA) и Роб Лий от Изследователския институт за външна политика (FPRI), които посетиха фронта, казаха пред Financial Times, за украинските въоръжени сили е по-лесно да си взаимодействат като части от малки, много маневрени щурмови части, които не са по-големи от рота.

Украинците преминаха към тази позната тактика, когато бяха изправени пред тежки загуби в началото на лятната офанзива. Тя има своите предимства - изтощава противника, принуждава го да вкара резерви в битка, разкрива концентрацията на артилерията си и се излага на контрабатарейни атаки. Но такъв брой войски и тяхното разполагане не са достатъчни за дълбок пробив на отбраната, тъй като врагът успява да прехвърли подкрепления в опасната посока.

Освен това Кофман и Лий смятат, че петседмичните курсове за обучение на украински войници в западни военни бази и полигони не им дават пълни умения за водене на комбинирани бойни действия.

Но и руската армия изпитва подобни проблеми. Те бяха особено забележими през първия и втория етап на войната - некоординираните масирани опити за щурм на Киев и Харков, неуспешните операции за преминаване на Северски Донец и превземането на Угледар доведоха до огромни загуби.

Нежеланието и на двете страни да действат ефективно в състава на големите формирования, е друга причина за стагнацията на фронта, посочва по-специално редакторът на проекта "Ватфор" Сергей Полетаев в списание "Русия в глобалната политика".

"Четейки доклади, общувайки с войници и командири, можете да видите: типичната атака, независимо дали е наша или на въоръжените сили на Украйна, е взвод или рота. Дори батальонните атаки са рядкост, а обединените действия на бригади или корпуси са почти нечувани от образуването на повече или по-малко плътен фронт миналата пролет", описва той ситуацията на фронтовата линия.

"Артилерията работи по подобен начин: батерийните залпове са редки; по правило самоходните оръдия работят поотделно или по двойки. Ударните дронове и фронтовата авиация летят поединично или по двойки. По този начин големи маси от войски на фронта остават разпръснати и не се превръщат в ударна маса, докато на атаките като част от взвод или рота се противопоставят от малки дронове, артилерия и минни полета, които биха били безсилни срещу формация, действаща като един цяло", пише Полетаев.

Разузнаването като главния враг

Ситуация, в която нито една от страните не може да постигне решителен успех на бойното поле, има причини и последствия.

Не е възможно тайно да се съсредоточи ударна сила и така да се постигне изненада. Планът се изчислява лесно, противникът нанася превантивни удари в тила, съсредоточава огъня на най-опасните направления и като цяло се защитава успешно.

Не е възможно да се спечели предимство във въздуха - системата за ПВО на противника не го позволява.

Не е възможно да се осъзнае превъзходството в броя на бронираните превозни средства - съвременен двубой между броня и снаряди често се печели от снаряда. Или мина, или противотанкова ракета, или FPV дрон.

Не е възможно бързо да се разминира, тъй като няма достатъчно оборудване за разминиране по широк фронт, а в тясна зона такива действия веднага стават забележими.

Не е възможно да се помете защитата на врага с плътен артилерийски огън - няма достатъчно снаряди.

Качеството изравнява количеството и обратното

Друга особеност на войната, която продължава вече година и половина, е, че и двете страни, предимно командният състав, вече са натрупали опит и допускат по-малко грешки, от които противникът може да се възползва.

Но маховикът на войната продължава да се върти и да смила ресурси. В резултат на взаимни атаки страните понасят огромни човешки и материални загуби, които трябва бързо да бъдат попълнени, а това не винаги се получава.

"За нас (Русия, бел.ред.) основният проблем, който не ни позволява да излезем от позиционната безизходица, е не толкова техническата помощ от НАТО, а информационната помощ", смята руският военен експерт. Разузнаването на НАТО всъщност е основният ни враг. Ако нямаше разузнаване, тогава Украйна най-вероятно вече щеше да е загубила войната, въпреки доставките на оръжие, просто защото ние (Русия) можехме тихо да концентрираме достатъчно сили, за да пробием отбраната и да проведем няколко успешни офанзиви - с пробиви, обкръжаване и т.н.

"От друга страна, украинците имат два проблема. Първо, това е нашата интелигентност - въпреки всички проблеми, тя все още е налице и разкрива големи концентрации. На второ място, липсата на ресурси, добре би било да имат в пъти повече артилерия, танкове и боеприпаси, за да образуват нормален ударен юмрук. Но не им се дава толкова", подчертава руският експерт.

Украинският военен експерт Сергей Морфинов припомня, че сега украинските въоръжени сили се нуждаят преди всичко от снаряди за артилерия.

"За Украйна е много важно да получава и произвежда достатъчно 155-мм боеприпаси, през 2024 г. може да има проблеми с това, тъй като запасите на Запада са на изчерпване, а индустрия все още не е нараснала. Плюс това, ако все още има планове за нова атака, тогава имаме нужда и от други неща като димни снаряди (германците даряват малко от тях, но са необходими повече), инженерни превозни средства и инсталации за разминиране (включително преносими на). Важни биха били боеприпасите от всички видове за HIMARS и M270. "Смята се, че такава ракетна система е дори по-необходима от пусковите установки "Хаймарс" - чувал съм оценки от хора, които общуват с артилеристи, че руските цели са много повече, отколкото ракетите на украинските въоръжени сили", каза специалистът.

А Украйна наистина се нуждае от повече противовъздушна отбрана - поради увеличаването на броя на руските шахеди и, вероятно, на крилатите и балистичните ракети.

"Тук говорим основно за PATRIOT и SAMP/T, плюс гепарди и др. И накрая, ще бъде важно най-накрая да получим F-16 като платформа за различни оръжия", казва Сергей Морфинов.

Позиционен не означава статичен

Войната започна да придобива позиционен характер в края на есента на 2022 г. Последната голяма операция, за която Киев можеше да говори за постигане на решителни цели, беше отстъплението на руските войски от десния бряг на Днепър. Тогава Украйна успя не само да освободи целия десен бряг на Херсонска област, но и да начертае фронтова линия по Днепър. Това позволи и на двете страни да освободят значителни сили, тъй като голямата водна бариера им позволява да държат фронта с по-малки сили.

Въпреки че и Русия, и Украйна оттогава са извършили по една доста голяма операция (руснаците превзеха Бахмут, украинците напреднаха в района на Орехов), характерът на сухопътната война не се промени радикално, окопната война продължава да бъде маневрена и в това няма никакво противоречие.

Факт е, че всяка офанзива в стила на "светкавична война" изисква натрупване на големи ресурси, за да се постигне многократно предимство над врага на едно място и да се съборят неговите защити. Такъв удар, ако е успешен, разрушава логистиката и системата за командване и управление на войските в отбраната, създава хаос и води до решителна победа.

Целта на позиционната война е да изтощи врага, принуждавайки го да прехвърли и изразходва резерви и да отговори на нови предизвикателства. В крайна сметка такава война може да създаде условия за решителен удар. Това е по-сложна война, която изисква много повече умения от командването. Това може да се сравни с боксов мач, където "светкавичната война" е опит за завършване на мача с нокаут, а позиционната - за изтощаване на противника и спечелване на точки.

В момента нито една от страните очевидно не може да натрупа сили, за да създаде ударен юмрук, който многократно превъзхожда силите на врага. Освен това в тези направления, където всяка от армиите се опитва да атакува, противникът е успял да се подготви за отбрана до такава степен, че превъзходството на нападателите трябва да бъде още по-голямо.

"Само превъзходството в материалната и огневата мощ ще може да компенсира прозрачността и липсата на "мъглата на войната", казва руският военен експерт. — Ако видите врага, съотношението на силите 3:1 [в негова полза] може да не е достатъчно. Но ако [врагът успее] да се концентрира, например 20:1, тогава това (прозрачност, бел.ред) вече няма да ви помогне", казва той.

Какво да очакваме през зимата?

Позиционният характер на войната не означава, че страните няма да се опитат да напреднат. Посоките на предстоящите операции са посочени: украинските въоръжени сили се активизираха на левия бряг на Днепър и продължават атаките в южната част на Запорожка област, руската армия продължава щурмови атаки с цел обкръжаване на Авдеевка и е насочена Купянск, а и вероятно и Лиман. Тези операции вероятно ще бъдат ограничени. В навечерието на новата зимна кампания и двете страни ще се опитат да заемат по-изгодни позиции и да задържат инициативата там, където я има, и да я овладеят там, където я няма.

"Офанзивата на украинските въоръжени сили може да продължи и през зимата. Спомняме си, че военните действия продължиха доста активно през 2014-2015 г. в района на летището в Донецк и по време на битката за Дебалцево, а миналата зима в Бахмут и Угледар", посочва Сергей Морфинов.

Но това може и да не се случи, смята експертът. "Първо, не е много ясно колко можете да напреднете през минирани полета, ако има много сняг. Ако има замръзване-размразяване, това води до миграция на мини, тогава дори прочистените вече проходи могат да бъдат отново минирани. Стои и факторът резерви - не се знае колко от тях имат украинските въоръжени сили, а и факторът боеприпаси.

"Реалистично е и двете страни да приоритизират отбранителните задачи, но активната отбрана е възможна и за Русия", смята руският военен експерт.

"В същото време не е нужно да чакаме някакви големи, стратегически настъпления, така че, например, да не се налага да превземаме регионален център. Сега виждаме, че задачата за обкръжаване на Авдеевка се решава много трудно и е с все още неясни резултати", казва той.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 14 Отговор
    Фронтът се измества към Балканите.
  • 2 Ватниците идват!

    6 61 Отговор
    Ватниците протестират пред Парламента в Хелсинки! Събират подписи за внасяне на петиция за референдум в Парламента на Финландия!
    Руска наглост!

    Коментиран от #3, #54, #61

  • 3 Рускините напъват и към България!

    4 34 Отговор

    До коментар #2 от "Ватниците идват!":

    Дават си акъл една на друга в ютюб как стават нещата. Казват, че от цяла Европа преселването в България било най лесно!

    Коментиран от #15, #52

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    48 3 Отговор
    Незнам фронта дали ще замръзне, но от украински клипове се вижда че окопите им са пълни с вода и те шляпат горките в кал до колене.. Накъде могат да ходят , накъде могат да бягат..... По вероятно те да замръзнат ако свие студ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Швейк

    6 52 Отговор
    Руското настъпление се оказа по зле и от украинската контраофанзива.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    56 4 Отговор
    Всичко върви по план.Русия воюва с НАТО ,а Укровермахта е просто пушечно месо хвърлено на заколение от Зеления фюрер-еврей.
    Зима иде,в демократична България изгинАхме на първия сняг без да ни обстрелват.Пълен тшак сме.
  • 10 Поправка

    27 10 Отговор
    "В момента нито НАТО, нито Москва могат да натрупат достатъчно сили, за да създадат на фронта ударна сила, многократно превишаваща силите на противника"

    Коментиран от #51

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бацето

    45 5 Отговор
    Авдеевка май вече падна, не знам кой не може да настъпва повече... :)
  • 15 Хахахаха

    10 20 Отговор

    До коментар #3 от "Рускините напъват и към България!":

    Така е. Бягат към "прогнилия" запад.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТаУмВзе

    8 36 Отговор
    Няма в мире по пропадвало, продажно и пошло от ватенката и бегераба му гладен!
  • 18 Директно:

    24 4 Отговор
    "фронтът" е замръзнал от есента на 22г ! С не повече от 1000 жертви дотогава, а след това до сега дали има и 100 ! Фалшива "война" ! Също като "ковиТ" Просто СВО! Който разбрал, разбрал.....

    Коментиран от #21, #85

  • 19 Бесен-_ Язовец

    41 5 Отговор
    Няма да замръзне фронта Руската армия ше подгрява интензивно с термобарични ракети окраинските фашисти потомниците на НАТО.
  • 20 Бесен- _Язовец

    5 39 Отговор
    Но най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни вагони и камази към алкохолния нyжник и крематориyмите да не спират да пушат край блатото, а онова страхливото с ботокса и токчетата да фулира памперса през час под миндера в калното мазе и копейките да реват съдрани и гладни на бунищата!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мдаа....

    18 1 Отговор
    Пълни глупости!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Олесия 🇺🇦

    29 4 Отговор
    Знаете ли, че Окрайна е пашла наааахуйбляд?

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ХА ХА

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРЪКА АЛИ":

    Педерастията се е родила в гърция. ХА ХА ХА
  • 30 хммм,

    20 1 Отговор
    " В момента нито Украйна, нито Русия могат да натрупат достатъчно сили, за да създадат на фронта ударна сила, многократно превишаваща силите на противника."

    Така представени нещата Путин много ги обича. Значи изход има и той е или капитулация на Украйна и чертане на нови граници, или прекратяване на огъня и възобновяването му едва когато някой успее да натрупа достатъчно сили, за да създаде на фронта ударна сила, многократно превишаваща силите на противника. По нататък е безсмислено да разсъждаваме върху така представената информация.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХА ХА

    3 18 Отговор

    До коментар #26 от "Олесия 🇺🇦":

    А русия е там от доста време, явно и харесва.

    Коментиран от #35

  • 33 дядо поп

    16 0 Отговор
    Едните не могат , другите не искат!
  • 34 КОТарАК

    2 7 Отговор
    Руските ракети удрят право в центъра перпендикулярата
  • 35 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "ХА ХА":

    Трай бе придура
  • 36 Бай Яни

    3 14 Отговор

    До коментар #24 от "КОТарАК":

    От какво ги освобождава,от земята им,от домовете им. ?!!?от какво.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    2 21 Отговор
    Днеска ще дава ли копейки онаа оповръщаната или пак ще обещае за догодина, ще излизам на оборка около кофите, не сме яли от дни, жената обикаля паркингите цял ден и пак нищо!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 стоян георгиев

    4 29 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Яни":

    Няма по голям терорирст от ватника, до един ще изгният по канавките и украинските поля, а копейките по сметищата!

    Коментиран от #72

  • 41 ЖЕКО

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Яни":

    БАИ ЯНИ КОИ ТА ХВАНИ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Шопо

    20 0 Отговор
    Я па знам ,оти съм идел на училище
    Че Дед Мороз винаги повага на русняците
    Питайте френските и дойчевците
  • 44 Замръзна ли са

    23 1 Отговор
    ви мозъците. Дори в вомента руснаците мачкат укрите, кято валяк горещ асфалт. Ние не сме сщапани и тъпи западналяци. Черпим новини от различни източници и не се лъжем от такива измишльотини като горния пасквил.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Курд Околянов

    28 1 Отговор
    Във войната участват само професионални руски войници. Има 300 хилядна руска армия от запасни, която е в резерв. Има и над милион армия по казармите. Кой е замръзнал?
  • 47 az #СВО

    24 0 Отговор
    Това е мокрият сън на запада! Загубата от Москва на украинския ТВД е токсична тема за администрацията във Вашингтон в навечерието на първичните президентски избори в САЩ!
    Сега е моментът Путин да им извие ръцете до счупване!
  • 48 Укропитешките

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    загуби ги ппишиваш за руски, но това никак не променя нещата на фронта,където загубите на укропитеците са колосални. Дори Заплужни разбпа, ме срещу руснаците нямат никакъв шанс, за това го и свалиха от поста му на главнокомандващ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Контранаступът

    18 2 Отговор
    Не просто завърши, а се провали с гръм и трясък.
  • 51 Още една поправка,

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Поправка":

    НАТО нямат сили вече и възможности, а Русия тепърва гинараства силите. По данти на западналяците, украинците използват снаряди на фронта да 2 дни толкова, колкото ЕСвоже да произведе за месец, докато руснаците произвеждат 5 пъти повеме от целия ЕС взет заедно. Територия 404 Украйна е ппикрючнаща история.
  • 52 Бъркаш укпаинките с

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рускините напъват и към България!":

    рускините. Това, че говорят руски не ги прави рускини в действителност, а и рускините си живеят доста добре, за разлика от украинките, които по заръка подлежат на мобилизация и пращане на фронта за попедта порция пушечно месо за угода на запада и американците.
  • 53 Буламач

    21 1 Отговор
    Буламач от БиБиСи. Самоубеждават се,че ситуацията е патова.Така преди година се самозаблуждаваха,че руснаците са пред колапс.Всъщност укрите са пред имплозия.
  • 54 Ами ппотестипат защото

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ватниците идват!":

    икономиката им запада както на цяла Гейропа. А, требе да се живее не да се мре.
  • 55 Юръп дизайн

    4 20 Отговор
    Руската бутафорна армия е избита,други избягаха,украинците пък сега имат права като европейци,могат да работя и др,дори повече почват се предимство ,ползват и безплатен транспорт в цяла европа(което дразни )и бягат масово на запад и казват че ще се връщат в Украйна само като туристи,тука заплатите биле огромни,на фронта са само наемници и от двете страни
  • 56 абе

    24 2 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    как да помогнат Чалънджъри, Абрамси и Леопарди, нали ингилизите правиха анализ. че освен руската отбрана, наличието на буйна растителност, трева и храсти, попречили на контранаступа, после пък стана кал до ушите, сега ще замръзне и язък за хубавата модерна техника, ще трябва пак да чакат хубавото време, но ще трябва да отправят ултиматум на руснаците и те да чакат, ама тия са неграмотни и няма да прочетат ултиматума.
  • 57 дръндолевене

    13 1 Отговор
    Препечатват всякакви тъпизми!
  • 58 Артилерист

    20 2 Отговор
    Направо не мога да повярвам, че може да се напише толкова дълго съчинение от няколко, не повече от 5, повтаряни, дъвкани и втръснали безсъдържателни вече неща. Например, украинците не можели да правят големи операции, защото трябвало да се ОРГАНИЗИРАТ!? Значи не необходимите сили и средства, не ресурсите, не оборудването са проблем, а организацията. Ама тя организацията е улесняване на задачата, оценка на обстановката, вземане на решение и планиране. Ако разполагаш с необходимото, що да ти е трудно да го организираш? Истината е, че руснаците изпреварват укровермахта по тактическа грамотност. Укроармията, принудена от американците, "настъпва" безогледно, тоест жертва хората безсмислено и те са на приключване. На руснаците не им е лесно. 8-10 години нацифицирани украинци се бият с висока мотивация не за някаква си родина, а защото "москалите" са пещерняци и ще ги трепем като на компютърна игра. Сега е налице отрезвяване, че това не е тяхна война, но то сега набира сила и масовото предаване предстои. Защото и помощта отвън намалява, а руснаците нямат алтернатива на победата...
  • 59 Пешо

    13 0 Отговор
    Не, няма да замръзне. Единственото което е замръзнало са соросоидите мозъци.
  • 60 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Няма да замръзне ..Ще ги сгреят .Закачат на СУ34 ФАБ 3000...ще стане горещо в АВДЕЕВКА...Ахаха .1000 Целзий..може и отгоре

    Коментиран от #70

  • 61 Чакаме ги

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ватниците идват!":

    С нетърпение
  • 62 В.В.П.

    12 1 Отговор
    30000 окропа ще пукнат тия дни..в АВДЕЕВКА..Ужасно е .Направете нещо,хора .!!Ахахаха
  • 63 В.В.П.

    12 1 Отговор
    Времето за размисъл отмина ..почва концерта ..Фаб +Гиацинт,+Град + Торнадо.+Тюльпан...Страхотно е ..
  • 64 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Ония ги изтеглиха от Азов стомана ,обаче тия няма да имат късмета ..Сащ са наредили да се ефтанизират..Уникално е
  • 65 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Кредиторите са садисти..Сащ е масов убиец..с такъв приятел ,враг не ти трябва..Красота..
  • 66 В.В.П

    1 15 Отговор
    Бункерният страхливец от кремъл ще се бие до последния руснак.Праща пушечното месо на сигурна смърт в украйнската месомелачка,Над един милион руски торяци са дали фира до момента.С това темпо ще настигнат бройката от ВСВ и дай боже !
  • 67 В.В.П

    1 15 Отговор
    Все повече се надига недоволството в Русия от многобройните жертви! Главния пропагандатор на Кремъл и на руската ОРТ Симонян каза "Какъв е смисъла да стоим в окупираните територии като Крим и Донецк ,като всеки момент може да ни убият" , и е права ,миналата вечер убиха заедно с оше 79 военни руската актриса и музикант Менших докато изнасяше концерт по повод празника на ракетните войски на Русия в окупиран Донецк с ракета HIMARS , а през деня близкия до Путин пропагандатор Максудов!

    Коментиран от #74

  • 68 Мишел

    13 1 Отговор
    А междувременно украинската страна на фронта се разпада с ускоряващ се темп.
  • 69 Здрасти ,че бързам

    2 12 Отговор
    Пекин се гаври с Кремъл: Силата на Сибир-2 ще го платите вие, но ще ни дадете още отстъпки

    Китайските власти не пропускат нито една възможност да рекетират изолираната от световните пазарни отношения Москва, която е притисната отвсякъде от международни санкции заради агресията срещу Украйна.
    Китай не желае да инвестира средства в газопровода "Силата на Сибир-2", който трябва да замести европейския пазар на Русия. Вместо това китайските власти са предложили на Кремъл руснаците да платят изцяло многомилиардната сметка за строителството, а също така настояват за допълнителни отстъпки от цената на руския газ, съобщава The South China Morning Post, позовавайки се на източник в Москва.
    Според публикацията отстъпката за Китай ще се увеличи до 46% през следващата година. Газът от "Силата на Сибир" ще струва 271,6 долара за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - 481,7 долара. Но това не е достатъчно за Китай, Поднебесната империя иска още по-големи отстъпки от Кремъл.Все още не е ясно дали Газпром ще намери пари за изграждането на газопровода. След спирането на газа за европейските страни компанията е реализирала нетна загуба от трилион рубли за годината, твърдят източниците на The South China Morning Post. От "паричната възглавница" от 2 трилиона рубли, с която Газпром разполагаше преди войната, към юли 2023 г. са останали около 700 милиарда.

    Изданието отбелязва, че в тази ситуация Путин едва ли има избор. Руският президент е "подложен на огромен н

    Коментиран от #71

  • 70 ТОЧНО ТАКА...!

    13 1 Отговор

    До коментар #60 от "В.В.П.":

    Скоро на фронта Укрите ще имат носталгия по ,,Солнцепека",спрямо ,,ФАБ"...!
  • 71 Ами дай по същество де...?!

    8 1 Отговор

    До коментар #69 от "Здрасти ,че бързам":

    И аз бързам и нямам време да чета романи...!
  • 72 Мдаа...!

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    И идеолога ти-Хитлер,мислеше така ...!
    Ама ква стана тя ...
  • 73 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Всеки малък терр,акт на окропите е ,,,огромен успех,,,.Ахаха ..Много е мек путя .Още октомври миналата година,трябваше да изтрие Киеф и Лвов .Такъв е .Милозлив..
  • 74 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П":

    Кво ги копппейставаш тез тъпни всеги Ден зомбиран духов струмент
  • 75 А50

    8 2 Отговор
    Замръзнаха окрайнските войници без топли дрехи
  • 76 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    2 4 Отговор
    Кво ги копппейставаш тез тъпни всеги Ден зомбиран духов струмент
  • 77 Прокопи Прилепа

    3 9 Отговор
    Да, така изглежда. Войната запецна в двете посоки. Много му се искаше на Зеленски, тази есен да стигне до Крим, както миналият февруари Путин си повярва, че ще се "разходи" из Киев. Мечти. Сега ще се трепят още поне две години за величието на САЩ и Китай. Сори, но Света си остава двуполюсен, само че, единият "полюс" се измести малко по на Изток.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 В.В.П.

    6 2 Отговор
    Не иска да разпише Зелю ,документа,, .Рф си запазва правото да ги подгрява през студените нощи Такава е системата ..
  • 81 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Замръзва по сценария на Холивуд..Щото няма изгода за САЩ..Окропите нямат пари за оръжие ..Губят територия .Не е добре панорамата..
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Едно е ясно

    4 1 Отговор
    Ще има бой, докато Русия реши.
  • 90 Българин

    3 1 Отговор
    Украйна има 1 150 000 убити