Last news in Fakti

3 Декември, 2023 19:00 2 845 31

Светослав Иванов: Ерата на сглобките? Не. Идва нещо по-сложно

  • сглобки-
  • политическа среда

Защо политическата среда не само в България наподобява мач в мъгла

Светослав Иванов: Ерата на сглобките? Не. Идва нещо по-сложно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те бяха служебни министри в кабинет, който имаше кратък живот. За няколко месеца натрупаха популярност, която превърнаха в политически капитал. Служебният министър на финансите заедно със служебния министър на икономиката, създадоха партия, с амбицията да спрат корупцията. Говореха за промяна и Европа, закони и напредък, без да знаят, че бяха обречени на коалиция с тези, срещу които се бореха. Звучи ви познато? Не бързайте. Така се роди "сглобката" в Черна гора.

Те бяха политически съперници в продължение на десетилетия, въпреки че програмите им винаги са били сходни. Когато едната партия управляваше, другата беше в опозиция и обратно. Но дойде момент, в който за първи път трябваше да съставят правителство заедно. Започна редуването - когато едната партия излъчи премиера, другата ще има вицепремиер. Звучи ви познато? Не бързайте. Така се роди "сглобката" в Ирландия.

Партиите им бяха толкова несъвместими, че надали някой от избирателите си е представял, че някога дори ще разговарят. Атакуваха се като деца, които си играят в калта, но се появи формула, която щеше да се приложи за първи път в историята на страната - премиери на ротация - първо единият от едната партия и след това другият от другата партия. Звучи ви познато, нали? Момент. Така се роди кабинетът, който в момента управлява Румъния.

Добре дошли в "Ерата на сглобките", некоалициите и невъзможните компромиси. Ера, в която рабираш, че това, което се случва в България е всичко друго, но не и уникално. Исторически период, в който сянката на разделените общества, която постепенно се спусна върху Европа, дава своите плодове. Това е процес, който многократно сме предвиждали в това студио - особеност на демокрацията в забързания свят, в който информацията тече като водопад, а старите авторитети рухнаха, също като старите представи за ляво и дясно.

От Подгорица, през София, Букурещ и Братислава, демокрацията дава неясна картина за изкривен политически образ, който не само ни хвърля в ступор, но и не можем да разберем докрай. Уж има контури, но няма лице. Има приоритети, но няма идеология. Има цели, но няма ценности.

Политическата среда не само в България наподобява мач в мъгла - уж виждаш футболистите, които се движат по терена, но не виждаш ясно къде и в кого е топката на терен, на който липсват очертания. Няма и съдия.

Така на мъглявия терен на някои места в Европа се върнаха онези, които само преди няколко години получиха червен картон от избирателите. В Словакия обвиненият в корупция Робърт Фицо, свален след протести, провокирани от убийството на разследващ журналист спечели изборите. Герт Вилдерс пък изкочи от политическия килер на Нидерландия, за да стане първа политическа сила. На какво ли ще станем свидетели догодина, когато ще гласува половината планета?

А какво ще се случи в България? Сглобката в Белгия е със седем партии. Мислите, че сме видели всичко? Не бързайте. Може би ще дойде време, в което ще говорим не за коалиции,а за коалиции между коалиции. Тогава думата "сглобка" вече няма да е актуална, а мъглата ще стане още по-гъста.

(Коментар на водещия на "120 минути" по bTV)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обама

    33 15 Отговор
    Това червейче най ми е смешен като започне на умен да се прави!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Aлфа Bълкът

    28 14 Отговор
    Този нали щеше да ходи до гураджат да си види роднините, защо се е върнал?

    Коментиран от #4, #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нов професор: Ерата на сглобките? Не

    23 5 Отговор
    ерата на неоткриваеми и невидими сглобени долапи докато има бедни наивни преизбиратели с бързи кредити
  • 6 истина е

    32 6 Отговор
    Ако боко и шиши продължават да са на свобода и да коват закони ,тази страна скоро ще изчезне !!!
  • 7 мотивиран бръмбър

    10 3 Отговор
    В кабинета ние работим много добре, аз действително съм доволен от министрите, мотивирани са, всеки си върши работата, някои от тях не са толкова активни по медиите. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след срещата си с кмета на Шумен проф. Христо Христов в отговор на журналистически въпрос как работи т.нар. сглобка.
  • 8 СЗО

    23 2 Отговор
    ...има контури, но няма лице. Има приоритети, но няма идеология. Има цели, но няма ценности....звучи ви познато? Не бързайте- това е престъпност на държавно ниво.
  • 9 Петър

    16 4 Отговор
    За няколко месеца натрупаха популярност, която превърнаха в политически капитал. - НЕ! Просто всичко беше подготвено предварително.
  • 10 Пич

    24 4 Отговор
    Леле.....На този като му махнеш аутокюто , сигурно ще умре тутакси! Там измежду новините , пише - дишай , недишай , дишай , недишай.....
  • 11 Петер Брьогел

    18 3 Отговор
    Дано само ерата на БойкоВЩИНАТА да не се смеси и замени с ерата на ДЕБЕЛАШКАТА ПЕЕВЩИНА !
  • 12 ИВАН

    13 3 Отговор
    Този е страхотен сладур-слагачев, може и пържен - нищо, че са пости, няма да трябва и олио, може и в собствен сос
  • 13 Политическата мафия

    10 0 Отговор
    си е обикновена мафия...
  • 14 Зайо Байо

    16 2 Отговор
    Какви анализи за бъдещето се правят , щом индивидите Борисов ТИКВАТА и Пеевски ШИШИ са на свобода и даже няма никакви разследвания срещу тях , при купищата доказателства и свидетелства срещу тях !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 уртумурдук

    18 2 Отговор
    Нямаме никакво бъдеще , докато ПРОСТАШКАТА БОРИСОВЩИНА продължава нагло да вилнее из Родината ни , ИЗПИРАНА от Киро и Асен , а Делян ШИШИ да се кани сам за премиер !
  • 17 БеГемот

    14 4 Отговор
    Тоя Хари Потър ми е много смешен като почне да се прави на умен....очилата мисирка е това....
  • 18 Орел

    9 3 Отговор
    Когато кажеш "хоп", а не скочиш, си оставаш проста очилата мисирка.
  • 19 Риба цаца

    9 6 Отговор
    Понеже никой не му гледа предаването и си плаща да го рекламирате ли?? Освен да каже накрая от кой пол е друго от този не очаквам еле па и акъл!
  • 20 Кара Ибрахим

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Пишеш грзни нешта..кореспондиращи с постотиата ! ...и ти можеш да одиш до твоите предци в турция , татариа и мангнолиа ...бъди мъж а не п..ка

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кара Ибрахим":

    Ти и този може да си видите роднините и в СПСОВ Кубратово.

    Коментиран от #23

  • 23 Кара Ибрахим

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Aлфа Bълкът":

    ..и кой ще работи ако не сме ние в Кубратово ,бе а хмк ...нали ще се удавиш в л .. на ..пу

    Коментиран от #25

  • 24 Трандафор

    7 0 Отговор
    Изглежда, че "сглобка" става синоним на разпад, на мърлява политическа реалност, на тежко партийно пропадане! Та, муфата се появи след целенасоченото унищожаване на европейската християндемокрация и на социалдемокрацията също! Основна причина е и липсата на лидери и свеждането на ръководителите на европейските институции до посредствени чиновници! Партиите, които създадоха ЕС днес ги няма, но има сглобки! Разнебитената от Отровено общество Европа май се стяга за мощен антиамерикански отпор! Който оцелее, да разказва!


    P.S. Целта на сглобката е да се отменят първо изборите, а после и партиите! Може и в обратен ред, но идеята е окончателна ликвидация на демокрацията и замяната й с нещо сурогатно!

    Коментиран от #28

  • 25 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кара Ибрахим":

    Вие там не работите, вие там плувате – плувай, плувай!
  • 26 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Така е ,защото в България политическия отпадък редовно се рециклира,политическите боклуци никъде не изчезват ,а само се трансформират в нови проекти,преливат се като скачени съдове,въртят се,обхождат целия политически спектър.Все пак контингента е ограничен,ползват се гарантирано зависими и опетнени индивиди,алчни и безогледни.
  • 27 мдаа

    1 0 Отговор
    Можеше да е много по-лесно, но мъглата я докараха политиците. Сега ще трябва да се научат да играят в мъгла.
  • 28 Нарекоха го

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Трандафор":

    Либерален комунизъм. Вече има книги на амазон.сом. и е забранена за Европа. Но можете да го проверите.
  • 29 Гражданин

    2 1 Отговор
    Българите сме заложници на простолюдието . Докато има наивници и платени избиратели да гласуват за Шиши и Тиквоний за разни там чалгажии от има - няма такава скапана партия , от изродени с русофилски наклонности партии такава ще ни бъде съдбата .Ще подсмърчаме и ще гледаме как държавите от ЕС имат напредък във всяко отношение а ние ще потъваме в нашата посредственост и комунистическа нищета под диктовката на Кремъл .За да има промяна разни там сглобки трябва да се разрушат и криещите се намагнитезирани господа да получат справедливо разследване по много казуси свързани с техният просперитет и да станем нормална правова държава така че мислете сънародници когато дойде време отново да гласува ме
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Идва времето на спойката,на всеобщия тюрлю-гювеч,на масов запой и всичко в кюпа.По какво са различават,по нищо,всички партии са в антинародното събрание за келепира,за да се налапат всеки със своята закривена хищна гага,късат,ръфат тия проклети лешояди,без страх ,без срам и няма кой да ги спре.