Last news in Fakti

6 Декември, 2023 13:03 1 869 39

Калоян Методиев: Гении във всичко не ни трябват

  • образование-
  • ученици-
  • калоян методиев

Да не си слагаме резултатите на световната класация ПИСА на сърце, смята политологът

Калоян Методиев: Гении във всичко не ни трябват - 1
Снимка: Президентството
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не си слагаме резултатите на световната класация ПИСА на сърце. Нямат никакво значение. Един влак го дърпа локомотивът, а не вагоните. Същото е в едно общество - локомотивите във всяка сфера се наричат "елит". Българските деца в момента печелят световните награди по математика, физика, шах....

Сега поредната истерия, която се завихря около ПИСА ще доведе до още по-голямо затлачване на образователната ни система. Тя постоянно се усложнява. Образованието ни е стрес. Искате децата да са добри по всичко - да са едновременно химици, историци, математици, българисти... Е, няма как!

Всеки си има талант и него трябва да развива. На нас общи гении не ни трябват. Трябват ни специалисти по сфери.

Образованието трябва да се опрости. Категоричен съм! Да се намали обемът на общите знания, които са безсмислени и да се наблегне на профилирането. Кой каквото му се отдава и разбира - там да се развива и това да прави. Това е естественият закон на живота.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже!

    37 4 Отговор
    И тоя е от осемдесетте процента... И трибуна му дават!
  • 2 Поп

    38 4 Отговор
    Този човек е идиот, как може да публикувате тези глупости? Срамно е!

    Коментиран от #18

  • 3 Дедо

    23 2 Отговор
    Във Франция са в потрес от резултатите на техните ученици и министъра на образованието веднага излезе с мерки какво да се предприеме
    Тука умуваме що ни е това изследване
    Открийте разликата и какви ще са резултатите
    Само да не стресираме някой ученик
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хмм

    21 2 Отговор
    А как ще изградят обща култура? Гледайте онова шоу по БТВ и ще се смаяте как не се знаят елементарни неща! Профилираното образование е за профилираните училища.
  • 6 Гошо

    13 5 Отговор
    Херпеса на Нинова. Тъп, тъп Калоянчо
  • 7 Запознат

    10 20 Отговор
    Навремето Людмила Живкова искаше всички да сме мултифункционални. Накрая от специалисти по всичко ставахме по нищо. Гений мултифункционални специалисти не ни трябват. Това е точно модела пожарникари да стават за всичко, а от това виждаме резултата на последно място по всичко в ЕС.
  • 8 Краварска медия

    13 4 Отговор
    Олигофрен
  • 9 Коректен

    15 0 Отговор
    Вагоните не дърпат влака, но същите тези вагони ще изберат поредния крадлив, лъжлив и тъп локомотив, просто защото няма да могат да разберат кога някой ги лъже.
  • 10 българка

    9 11 Отговор
    Напълно е прав г-н Методиев! Профилирани училища или паралелки, за да се стимулира развитието на децата с определени наклонности и дарби! В западния свят отдавна започна дебат за развитието на талантливите деца, което не накърнява правото на останалите за образование, само прави образователната система по-смислена! Ако се види приложението на такава политика в други страни, няма да изпадаме в поредните неудачни "експерименти", глътнали милиони!

    Коментиран от #23

  • 11 Бамбука

    6 1 Отговор
    Абе крет...ени, дайде нещо положително и работещ
    о за България. За какво ви плащаме заплатите ?
  • 12 редник

    7 3 Отговор
    Резултатите са трагични и би трябвало оставка на цялото министерство!
    Нека дойдат нови хора и, дай Боже - да променят образованието!
    Неоходими са крайни мерки като:
    1. Учителите получават депутатски имунитет и заплати - това ще засили интересът на млади хора към професията. Завършилите педагогически специалности се назначават за 1-2 години като помощник-учители и след като се докажат, се назначават със заповед на министъра и само той може да ги уволни. Всякакви опити за намеса в работата им, както и заплахи, се докладват на полицията, а посегателство срещу учител се наказва бързо и с цялата строгост на закона.
    2. Редът и дисциплината в училищата са в основата на доброто образование и възпитание! Закъснения, бягства от час, неизпълнение на разпореждане на учител се наказват строго - за целта се връща оценката на поведение! Ученик с намалено поведение губи стипендия, а ако е в 12-и клас - не получава диплома...

    Има и още, но с тези две точки е добре да се започне.

    Коментиран от #19

  • 13 Мда

    4 0 Отговор
    Идиот!
  • 14 така е

    3 0 Отговор
    Реакцията на този жълтопаветник ми напомня на "елегантното решение" когато МВР не можа да се справи с (не)регистрацията на новодомците в София, които продължиха да си плащат данъците на село. Спряха да гледат регистрациите на колите.
  • 15 ха ха

    6 0 Отговор
    и понеже на "тях" им трябвало , дай всички деца да им сложим капаци на очите , доброто общо образование е добра обща култура и реален светоглед ,а не пречупен през призмата на мутреенето и тарикатлъците на налагането на мнение , а специализирането е до живот , винаги има нещо ново във всяка сфера
  • 16 инж. Ганчо Илков

    4 0 Отговор
    България винаги е имала своите Таланти. Като Индивидуалности сме ненадминати. Проблемът е в Системната Организация. Още Съмърсет Моам казва: "Образованието е като Жена. Или е Бременна, или Не". Всяко Дете се ражда със своята Кърма. Талантите му следва да се разкриват още в Предучилищнаа част на Системата. Изисква се индивидуален Педагогически подход. Добрите резултати следва да се Поощряват и Стимулират.Образователната Система се нуждае от Материално Техническа База с Професионално изградени и обзаведени Кабинети. Теорията се усвоява чрез нагледно представяне на отделните Програмно заложени Теми. Доказано е, че графичното и реално представеното материално решение по-добре и по-трайно се възприема. Системата се нуждае от добре подготвени Практически и Теоретически Преподаватели. С оглед на непрекъснатата Технологична Еволюция, всеки Преподавател следва да Притежава срочен Сертификат, който да защитава след срока на неговата Валидност. Проблем в Образователната Система се явява Демографския Проблем. В Условията на Демографския Проблем Нормативите на Преподавателите са променлива величина. С намаляването броя на Учениците, намалява и броя на часовете. При недостиг на часове за Учителския Норматив, Преподавателя може да бъде Съкратен, което води до поява на Стрес. В момента Заплатата на Преподавателя нараства (почти два пъти минималната Работна Заплата), а Учениците остават Функционално Неграмотни. Това е показател, че Качеството на Образователния Процес не от
  • 17 Сандо

    6 0 Отговор
    По неговата логика можем да заключим,че управляващите са парен локомотив от преди 1944 година - тягата му никаква я няма,замърсител на всичко и отново ни кара по грешния път.
  • 18 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Поп":

    Срамно е за държавата,че има образователна система която призвежда такива "мъдреци".А за него какво да се каже - типичен продукт на същата тази система,подобрен от евроатлантически начини за полиране.
  • 19 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "редник":

    Тези предложения с нищо няма да помогнат.Първото и най-важно е да се изхвърлят НПО-тата и техните помияри,овладели и де факто ръководещи образованието в България.Но това е революция и Посолствата никога докато са в България няма да го позволят.Унищожението на един народ и държавата му започва с овладяването на образованието,езика и културата му.Още ли не сте видели какво вършат от 34 години нашите душмани в България?
  • 20 Старец

    9 0 Отговор
    Тесният специалист, в широкия смисъл на думата , е пълен идиот, в тесния смисъл на думата. Дайте, да станем олигоферчета, като американчетата.
  • 21 Хората не се раждат еднакви,

    3 2 Отговор
    особено по математически заложби. Не е добре един млад талант да учи в един клас(до 8 клас) с деца със специални потребности, такива повтаряли класа и държани до 16г. възраст. Работата с изоставащите ученици отнема голяма част от учителския труд и не остава време за надарените. Трябва да има селекция по способности още от 4 клас. Преди 9.09.1944г. е било задължително началното образование до 3 отделение, после до 4 клас. Никой не е пречел да се учи нагоре, но древните индийци дето раждат на 11г. няма да пречат до 16г. възраст на ученолюбивите.
  • 22 бай Иван

    2 1 Отговор
    Не е точно и така както твърди Методиев. Имаш супер бърз локомотив качествен ,но около него го няма персонала за поддръжка , влачи разнебитени вагони с нецентровани колела и в крайна сметка като вдигне по-голяма скорот или ще се откачат и разпаднат вагоните или цялата композиция ще отиде в реката . т.е локомотива и вагоните трябва да са в някакъв що годе синхрон и баланс иначе не става. Разбрах ,че сме били след Бразилия примерно.Бил съм в Бразилия и знам ,че имат страшно висок процент на неграмотни. Даже ни уточниха ,че за грамотен се приема човек който може да се подпише. Не съм убеден ,че сме чак под такова ниво макар ,че много допринасят етническите малцинства / а и вече и доста етнически българчета/. В тези задачи които видях на бързо по телевизията примерно за триъгълниците там главното е как е зададен въпроса. Примерно колко процента от общият брой триъгълници са сини и отговора е един.Обаче ако пише какво е процентното съотношение на сините към червените триъгълници отговора е друг и той е включен също във възможните. т.е тук важното да не се подведеш е да разбереш точно какво е заданието.Понякога грешното решение е поради прибързване и погрешно въприятие на въпроса, а не от незнание. Същото беше с точките на баскетбола. Възможно ли е " НИКОГА" да не е имало 19 точки разлика, а средната да е такава. И отговора е "Да" .Ама зададен следният въпрос "Възможно ли е да е нямало ПОВЕЧЕ от 19 точки разлика, а средната да е 19" какъв ще е отгов

    Коментиран от #29

  • 23 Бла-бла-бла

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "българка":

    "поредните неудачни "експерименти", глътнали милиони..." са дело на такива като автора на статията!
    Не ни трябват гении, трябват ни "доктори по развиване на маркучи в гориста местност при пожар"?!?
  • 24 бай Иван

    3 0 Отговор
    Ама зададен следният въпрос "Възможно ли е да е нямало ПОВЕЧЕ от 19 точки разлика, а средната да е 19" какъв ще е отговора? Знаете ли колко ще сбъркат? Може половината, защото ще възприемат различно значението на "повече".Едни ще кажат "Да" защото примерно три резултата по 19 не са повече от 19, а дават средна 19 .Други пък ще считат,че 19 точки влиза в повече т.е границата е 18 максимално и няма как при резултати винаги под 19 да имаш средно 19 . И всичко идва не от това дали можеш да го сметнеш, а от това какво си разбрал в така зададеният въпрос. Много често такива подвеждащи въпроси има примерно в "Стани богат" където уловката е във самият въпрос.
  • 25 Орел

    2 1 Отговор
    Методиев и мнение?! Много са го били вкъщи като малък. И все по главата.

    Коментиран от #28

  • 26 Мъдрият

    9 0 Отговор
    Този въпрос е комплексен и всъщност е много по-сложен, отколкото изглежда!

    На пръв поглед тезата му изглежда правилна, но след като се позамислим - ще разберем, че не е точно така!
    Има много фактори за това, но най-вече, че са много малко хората, които още като деца могат да определят какво точно ги вълнува?

    Примерно, нека да изследваме доколко биха познали хората, които са питани като деца: какъв искаш да станеш, когато пораснеш?

    Аз ще отговоря - много малко са!

    Аз познавам само двама човека, които още от деца са искали да работят определено нещо(лекар и начална учителка) и действително са станали такива и цял живот са го работили.

    Всички други, които познавам - работят нещо съвсем различно от детските си мечти и желания!

    А има и хора, които и цял живот се лутат и не могат да намерят нещо, което да ги привлича и да им допада.

    Така, че според мен, в общия случай, е по-важно за човека да придобие богата обща култура, и вече като по-голям да се насочи към това, което иска да прави!
  • 27 Поредното

    3 0 Отговор
    Кречетало -екс съветник на пРЕЗИДЕНТА!
    Само гений може да отговори "чий е Крим"!
  • 28 Стара родителска практика

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Орел":

    Бий там където е най-дървено!
  • 29 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "бай Иван":

    студенти от СУ не могат да съставят едно изречение. Просто са функционални неграмотни. Събират ги от кол и въже, за да имат студенти; те не ходят , нито на лекции, нито на упражнения. Учат в София, за да ползват общежития, и да работят по ресторанти.
  • 30 За селскостопанска работа,

    3 3 Отговор
    общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.
  • 31 Матрял

    1 0 Отговор
    25-годишен мъж е бил отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити, съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

    Похищението е извършено вчера малко преди 14 часа в Раднево.

    Установено е, че на паркинг в града двама мъже на 38 г., служители във фирма за бързи кредити, качили насилствено в лек автомобил 25-годишен мъж. Те го откарали в град Гълъбово, където го свалили от колата и му нанесли побой. След това му взели сумата от 130 лв. и му счупили мобилния телефон.
  • 32 Точен

    4 0 Отговор
    Такива политолози разбиха българското образование. Петте водещи в образованието са от Източна Азия, там имат най-голям растеж на БВП. 40 години съм бил учител и зам.-директор средно училище. От втори в Европа вече сме препоследни по знания и УМЕНИЯ.
  • 33 Хубаво го

    4 0 Отговор
    Чуйте и вижте тоя! И си дайте сметка накъде ни води това правителство! Не ги ли изгоним със сопите, загиваме!
  • 34 Аййййй

    2 1 Отговор
    И на нас такива продажни политолози не но трябват
  • 35 калоянчо

    4 0 Отговор
    ти от елита ли си, батьов?!? Или само им подлайваш?!?
  • 36 Хххххххххххх

    2 0 Отговор
    Вземи се скрий, бе!
  • 37 Име

    3 0 Отговор
    Чакай бре - аз съм от по-старо поколение 50 години съм и - контактувам с различни набори - всички са начетени, независимо - дали са охранители, готвачи, психолози, имат обща култура. Защо да нямат култура хората, не разбирам, това е толкова интересно - да имаш любопитство, да четеш книги.

    Който не е осведомен във всички науки - поне на общите правила, не може сам да конструира собствени мисли, нали тези, които са изобретили определено откритие - например гравитацията, електричеството, бензиновият двигател - са били невежи, сами е трябвало да се един вид напъват.

    Как един шампион по шахмат ще е полезен сам по себе си, ако се тръгне така - ще настъпи застой, ще се развиват само шахматистите, никой няма да знае как се прави нещо друго, не става и тази работа. Трябва да има обща култура и на шахматистите, не е така.

    Навремето Гунди (футболист), капитан на националния отбор - кани след тренировка - момчета - айде на културно мероприятие и отиват на опера - преобличат се, като граждани.
  • 38 Хихата

    3 0 Отговор
    Ама разбира се - дайте да не ограмотяваме всички: току-виж взели да мислят и да проумеят, че този "елит" са всъщост самопровъзгласили се за такива некадърници, простаци и лумпени. И вемат, че ги изметат!
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    "Пиза" е върховна глупост! Школското образованието е продължителен процес, чиято крайна цел е 18 годишните, а не ДЕЧУРЛИГАТА, да могат да решават житейски проблеми........Капанът "Пиза" е много коварен! Една къща, докато не е построена изцяло, е негодна за пълноценен живот в нея.