Last news in Fakti

7 Декември, 2023 16:00 1 716 22

Евгений Кънев: Резултатите от PISA не са изненадващи, но все така потресаващи

  • pisa-
  • ученици-
  • тест-
  • обучение-
  • училище-
  • българия

Заветът на Апостола да бъдем равни на другите европейски народи можеше да е такава кауза

Евгений Кънев: Резултатите от PISA не са изненадващи, но все така потресаващи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от PISA не са изненадващи, но все така потресаващи.

Много неща се изприказваха, но все пак има нещо недоизказано. Липсата на ясна посока и смисъл от живота в България - което се пренася във всички сфери. Без кауза, която да обединява нацията - всичко опира до оцеляване, преживяване и печалбарство. За това предупреждава във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Заветът на Апостола да бъдем равни на другите европейски народи можеше да е такава кауза. Когато има ясна цел да догоним другите европейски народи като стандарт на живот - пътят е ясен и няма как да бъде избегнат. Много учене и много труд. А образованието трябваше да е на пиедестал, както беше за нашите деди - възрожденци. И качествата за успех в живота - и за оценка на човека - трябваше да са висши ценности: ученолюбие, трудолюбие, морал, чест и достойнство.

Вместо това - бяхме свидетели на докопването до държавните останки на социализма и окопаване в институциите, за да бъде не само съхранено откраднатото, но и възвеличавано миналото. А ценностите за успеха в това минало: раболепие, подлизурство, нагаждачество, лъжата и кражбата - от вещи до интелектуален труд - останаха формули за успеха и в новото време - олицетворени от “героите” на Прехода. Които си създадоха свои мрежи от зависимости, примамващи хората с обещания за лесен успех, за който няма нужда от образованост.

Всеки повей от Европа за промяна в соц чипа продължава и до днес да се възприема като посегателство на нашите традиции - от семейството до държавата. Хората, които не искат да се развиват - за да бъдат равни на европейците - решиха да се консервират в миналото, където други, а не те са положили усилията да бъде България по-добро място за живот. Това касае огромни маси, включително в учителското съсловие, където някои също вероятно продължават да мислят, че като преподават същите неща, както при комунизма ще подготвят граждани за демокрацията.

Не, техните ученици ще бъдат поданици на някой авторитар, който винаги разбира патриотизма като вярност към държавата, начело на която е той. Защото възпитанието в гражданство означава разбиране, възприемане и защита на други ценности - на правата на човека и човешкото достойнство, на свободата на словото, на събранията, на вероизповеданията и пр. - опасни за всеки диктатор. Където човекът, а не държавата е фокус. А когато човекът е Фокус, то и цялото образование става ценност, защото само чрез него човекът получава признание.

Затова е нужно ново поколение учители с нов чип. Защото - както са установили корейците, за да станат номер 1 в света - никоя образователна система не може да бъде по-добра от учителите в нея. А най-добри учители са пък най-силните студенти. Както са установили американците, когато разбрали, че във Финландия - номер 2 в света - 50% от топ 10% по успех студенти стават учители, а в САЩ едва 13% (колко ли са у нас?).

Просто държавата трябва да не разчита само на НПО като “Заедно в час” да създава новото поколение учители, а да финансира привличането на най-добрите студенти към професията, да оценява и награждава учителите според успеха на учениците им извън училището, вместо да вдига заплатите на калпак.

Обучението на хората в най-добрите практики от практикуващите тези практики всъщност трябва да се случи във всяка сфера. За да станем развита държава и наистина свободно общество от достойни личности.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    28 7 Отговор
    Децата не учат доброволно.Трябва да се върне тоягата в училище и пак ще има резултати като преди.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Биби

    8 28 Отговор
    Кънее е разбирач по всичко, сега се изказва и за образованието. Баща му беше страхотен преподаватрл по плитикономика на капитализма в Стопанската академия в Свищов преди 89-та, когато се учеше здраво и сериозно, и в никакъв случай ценностите не бяха подмазвачество, мързел, нагаждачество.
  • 5 Последния Софиянец

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "'къф ти е проблема?":

    Като се оплачех на баща ми че ме бил учителя и той ми хвърляше един бой понеже учителя бил прав.А сега за един шамар ходят да бият учителя.
  • 6 Проблема

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "'къф ти е проблема?":

    Е , че селяндурите не разбирате , как образованието е насилствен процес. Никое дете не ще да учи доброволно ! Но вие проектирате собствената си селяндурщина върху децата си , като не изисквате нищо от тях , а ги ползвате само за да се надпиквате с другите селяндури , кой какво ще си купи на детето , и как ще го облече , без това дете с нищо да го е заслужило ! И така мултиплицирате селяндурчета , които мислят , че нещата падат от небето , и не трябва да се полага никакво усилие за нищо !

    Коментиран от #10

  • 7 БеГемот

    3 26 Отговор
    Супер са си дечицата толкова позитивни и екзалтирани ... таквиз хора се нуждаят българските работодатели и молове...ти кат имаш едно БМВ и един ,два анцунга Адидас какво повече три трябва...а и освен това ще има много млади майки с повече чаавета...от умници демография не чакай...

    Коментиран от #17

  • 8 Макс

    26 2 Отговор
    Неграмотни учители създават лош и некачествен продукт . Изискванията за учители още в детската градина трябва да са много високи . Това е много благородна и много отговорна професия . Големите заплати не означават големи резултати . Селекцията е важна .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 26 Отговор

    До коментар #6 от "Проблема":

    ПроблемЪТ е, че и най-тъпият селяндур е по-мъдър от написалия, че ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАСИЛСТВЕН ПРОЦЕС 🥸🥸🥸🥸

    Коментиран от #16

  • 11 Гласове от зайчарника в Банкя

    3 25 Отговор
    Три мандата и половина с премиер Бацо прочел една книга, резултатите са повече от добри! Винаги може и по-зле, а сега просто "сички копуват"!
  • 12 Никой

    2 25 Отговор
    Я погледнете " рицарите тамплиери " от сарайския институт. Обличат се в някакви непонятни костюми,гледат сериозно ,изпълняват ритуали като в детска градина , но това са възрастни хора,които се държат така сякаш извършват нещо нормално." Бог знае до какво може да доведе всичко това ". Тия хора са просто луди ,не е кой знае какво,навсякъде хората се борят с ментални предизвикателства и към такива страдалци в различните общества се отнасят с различна степен на хуманност. Ала нашите " тамплиери " не са толкова луди,на колкото се правят. Колкото и да са бутафорно нелепи ,тези люде се опитват да диктуват дневния ред в държавата,дори обучението на младите хора. Това не са безобидни комбали. Явлението е много тревожна тенденция в нашето общество. Но глупавия нашенец не му стига пипето до там,пък нали и той е възпитаван и учен и настанен на работа ,някъде,разбира се с цел от тази шайка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Яяяяяя

    5 11 Отговор
    Да, но нали знаете, че на учителите не им е разрешено да учат децата, а само да преподават това което е спуснато от министерството и един много специален етаж там
  • 16 Правилно

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Си си избрал ника ! У ваше село , сигурно е престижна селяндурщината !
  • 17 сноу

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    То това добре ,ама бива ли толкова жестокост да ги оставиш без теУефон /че те без него не могат и 2+2 да сметнат и до ъгъла не могат да стигнат/и да не уточниш че става дума за анцуг, ама от тия дето до джобовете може да стигне само питекантроп...

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "сноу":

    "Пиза" е върховна глупост! Школското образованието е продължителен процес, чиято крайна цел е 18 годишните, а не ДЕЧУРЛИГАТА, да могат да решават житейски проблеми........Капанът "Пиза" е много коварен! Една къща, докато не е построена изцяло, е негодна за пълноценен живот в нея.

    Коментиран от #22

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За раздухването на това „класиране“ си има причина, днес разбрах, че парите на българските учители ще бъдат орязани и журналистите са впрегнати да подгряват електората за това „гениално“ решение.